Χανιά: Συζήτηση για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους | 19/7-ώρα:18:00,παραλία Άη Γιάννη,Γαύδος

Συζήτηση για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους

Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής “ανάπτυξης”.

Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.

Διεκδικούμε:

-Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.

-Μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί.

Συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου

πηγή:https://www.kinimatorama.net/event/128518?userCalendar=55


Ανοιχτη συνελευση εναντια στην εμπορευματοποιηση του νερου

 

Φτανοντας στο νησι βρηκαμε τοποθετημενη στο Σαρακινικο ντουζιερα με κερματοδεκτη [ 0,50 λεπτα για 30 δευτερολεπτα] κατ’εντολη της δημαρχου λιγες μερες αργοτερα τοποθετησαν ακομα μια στην ιδια παραλια.Την Παρασκευη 16/7, μια πρωτοβουλια κατασκηνωτων καλεσαμε ανοιχτη συνελευση για το ζητημα. Αμεσως μετα αποφασισαμε μερα μεσημερι , μαζικα και για αρχη να κατεβασουμε τις εγκαταστασεις. Την Κυριακη 18/7 οι ντουζιερες επανατοποθετηθηκαν απο την δημαρχο. Επομενη συνελευση θα γινει σημερα 18/7 στις 18:00 στη παραλια στο Σαρακινικο. Θα συζητηθουν επομενες δρασεις .

ΧΩΡΙΣ ΧΡΥΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΔΕ ΖΟΥΜΕ

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1613639/