Χανιά: Ανακοίνωση του ΑΣΠΚ σε σχέση με την Απόφαση της Συγκλήτου,την στάση του Πρύτανη και την εκκένωση στον λόφο Καστέλι

ΣΤΑΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
· Απόφαση Συγκλήτου
Στις 29/3/2024 πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος από τις Πρυτανικές Αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης, το περιεχόμενο της ίδια αναρτήθηκε ως εξής: «Καταδικάζουμε την κατάληψη χώρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και από εξωπανεπιστημιακούς και ζητάμε την εκκένωσή τους για να δοθούν σε χρήση στο ίδρυμα. Υπό αυτό το καθεστώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις των φοιτητικών ομάδων (πάρτι).» Είναι προφανές ότι βασικό κίνητρο της διοίκησης του Πολυτεχνείου είναι να θέσει στο στόχαστρο το στέκι, θέλοντας να θεωρηθεί υπαίτιο για την απαγόρευση οποιασδήποτε εκδήλωσης από φοιτητικές ομάδες. Παράλληλα, εντοπίζεται η έντονη προσπάθεια τους για φίμωση δράσεων (κόψιμο ρεύματος, κατέβασμα και σκίσιμο πανό, σβήσιμο συνθημάτων) και επιβολής ενός πλήρους αποστειρωμένου και ελεγχόμενου από τους ίδιους ιδρύματος. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη δημόσια προσπάθεια απομόνωσης και αμαύρωσης του στεκιού είναι να στρέψουν τους φοιτητές εναντίον του, προκειμένου να μη λάβει μεγαλύτερη διάσταση. Αντιλαμβανόμαστε κάθε τέτοιου είδους κίνηση από τη πλευρά της Πρυτανείας ως φόβο για το τι θα ακολουθήσει. Εμείς από την πλευρά μας, θεωρούμε την απόφαση ιδανική αφορμή για να σταματήσουν οι φοιτητές να παίρνουν άδεια από την Πρυτανεία για οποιαδήποτε εκδήλωση. Να μην αφήσουμε να δοθεί άλλο πάτημα στις δεσποτικές τάσεις της Πρυτανείας για το πως εμείς θα κοινωνικοποιούμαστε. Παλεύουμε για ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα αποτελεί θερμοκήπιο συνειδήσεων, αλλά γόνιμο έδαφος όπου θα διακινούνται ελευθεριακές ιδέες και θα υπάρχει πολυτασικότητα.
· Στάση Αντιπρύτανη
Η συναναστροφή ενός ατόμου από το Στέκι σε κοινό πλαίσιο με τον Αντιπρύτανη Αντωνιάδη αποτέλεσε αφορμή για τον ίδιο για προσωπική επίθεση και απειλές. Πιο συγκεκριμένα, απομόνωσε το άτομο και μέσω αυτού απείλησε τα πρόσωπα του στεκιού με εφαρμογή πειθαρχικών, διαγραφές και συλλήψεις. Έπειτα από αυτά τα λεγόμενα του Αντιπρύτανη, άτομα από το Στέκι αποφάσισαν να βρουν τον ίδιο και να του μεταφέρουν το μήνυμα ότι οποιοδήποτε προσωπικό μένος έχει με το Στέκι θα στραφεί εναντίον του, καθώς και ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης από την πλευρά της Πρυτανείας συμβεί, θα συναντήσει την δική μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση μας δεν δίστασε να μας μεταφέρει το τελεσίδικο ότι το Στέκι θα εκκενωθεί με συγκεκριμένα μέσα. Γνωρίζουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές επιθυμούν την εκκένωση του Στεκιού. Γνωρίζουμε ακόμα, ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το επιτύχουν. Ακόμα καλύτερα όμως, γνωρίζουμε ότι η επιλογή κατάληψης του Στεκιού σημαίνει και την υπεράσπιση της.
· Εκκένωση Λόφου Καστέλι
Στις 1/4/2024 πραγματοποιήθηκε (για 2η φορά) εκκένωση στο Λόφο Καστέλι από κρατικές δυνάμεις καταστολής μαζί με εκπρόσωπο της Belvedere (εταιρία ισραηλινών συμφερόντων). Στον ίδιο στεγάζονταν η κατειλημμένη Πρυτανεία και η κατάληψη της Rosa Nera. Η δρομολόγηση των εκκενώσεων στον Λόφο άρχισε (το 2017) με την απόφαση του πρώην πρύτανη και μετέπειτα υφυπουργού Παιδείας Διγαλάκη, ο οποίος έτσι μεθόδευσε τη ξενοδοχοποίηση και το ξεπούλημα του Λόφου Καστέλι στη Belvedere, αγνοώντας την ιστορική αξία του και ενισχύοντας τον ήδη τουριστικοποιημένο χαρακτήρα της πόλης. Η Πρυτανεία συνειδητά και απροκάλυπτα αναλαμβάνει έναν ρόλο επιχειρηματία με καθαρό σκοπό την κερδοσκοπία χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχο μέσο τα κτίρια που αποτελούν ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου, προβάλλοντας όμως ότι αυτό αποτελεί οικονομική ανάπτυξη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Φαίνεται ξεκάθαρα ο σκοπός των πανεπιστημιακών αρχών σε συνεργασία με το κράτος να δημιουργήσουν ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς διακίνηση ελευθεριακών ιδεών και πολιτικής ζύμωσης.
Εμείς με τη σειρά μας επιλέγουμε να υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις που έχουν ξεβράσει κάθε είδους εξουσιαστική τάση, λειτουργούν με καθαρά οριζόντιες διαδικασίες, ζυμώνουν πολιτικές συνειδήσεις, χτίζουν σχέσεις συντροφικότητας και αποτελούν έτσι ουσιαστικά κέντρα αγώνα. Στεκόμαστε αλληλέγγυα μαζί με τα συντρόφια που παλεύουν έμπρακτα για την ανατροπή αυτού του σάπιου κόσμου.
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.