Ηράκλειο : Ανακοίνωση των Φυλών του Πάρκου Γεωργιάδη “Ας ανοίξουμε το πλάνο…”

Ας ανοίξουμε το πλάνο…

Την περασμένη Τετάρτη 24/10/18 συνεργείο της “Ρόμβος Κατασκευαστική”, δεύτερου κατά σειρά ανάδοχου του έργου “αναβάθμισης” του πάρκου Γεωργιάδη, ξεκίνησαν τις εργασίες: έκαναν δοκιμαστικές τομές με εκσκαφέα σε πλατείες και διαδρόμους του πάρκου, χωρίς να περιφράξουν για λόγους ασφαλείας τα σημεία αυτά, παρόλο που υπήρχε κόσμος λόγω της λαϊκής αγοράς και παιδιά βρίσκονταν στην παιδική χαρά.

Πολίτες και μέλη των Φυλών του Πάρκου κινητοποιήθηκαν άμεσα και βρέθηκαν στο σημείο. Μετά από λίγο η δημοτική αρχή ζήτησε τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων για την εκδίωξη μας και τη συνέχιση των εργασιών. Δηλώσαμε ότι δεν αποχωρούμε, ότι θα παραμείνουμε στο πάρκο διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά και ζητήσαμε από τον επικεφαλής της αστυνομίας να αποχωρήσουν, διεκδικώντας παράλληλα από το δήμο παράταση μερικών ημερών για να ετοιμαστεί η αίτηση μας για ασφαλιστικά μέτρα. Τα αιτήματά μας δεν έγιναν δεκτά. Ακολούθησε αναίτια και βίαιη επίθεση της αστυνομίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα οδήγησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις πολιτών.

Χαιρετίζουμε όλους και όλες που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι σε μπουλντόζες και ΜΑΤ και κατόρθωσαν με γυμνά χέρια να τους απομακρύνουν από το πάρκο. Στεκόμαστε στο πλάι των συλληφθέντων, προσαχθέντων και χτυπημένων συμπολιτών μας από την επέμβαση της αστυνομίας και απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση του δημάρχου κ. Λαμπρινού να επιλέξει το δρόμο της καταστολής. Η αδιαλλαξία του τη στιγμή που στην πόλη μας μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρά έντονα σε ένα δημόσιο έργο, προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις και δημιουργεί πολεμικό κλίμα. Η έπαρση της κάθε αρχής να αποφασίζει και να διατάζει αδιαφορώντας προκλητικά για την κοινωνία, είναι ένα μεγάλο αγκάθι και είναι ώρα να βγει.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ

Ας ανοίξουμε όμως το πλάνο…
Η εικόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που επιλέγουν μονομερώς να δείξουν κάποιες κάμερες. Προσπερνάμε τις ασυγκράτητες συκοφαντίες και τη λάσπη ορισμένων αυτοαποκαλούμενων δημοσιογράφων που γλείφοντας την εκάστοτε εξουσία για προσωπικό όφελος, διαμορφώνουν έναν “ενημερωτικό” οχετό. Τα ψευδή επιχειρήματα για φτηνό εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης όσων μας αποκαλούν το περιθώριο των λίγων, καταρρίπτονται από τις ίδιες τις εξελίξεις:

– Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κος Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε στην ΕΡΑ Ηρακλείου ότι “είναι ώρα να πούμε mea culpa” και προτείνει “τη σύνταξη ανακεφαλαιωτικού πίνακα από μέρα μηδέν”, στον οποίο θα ενσωματωθούν το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν επισημάνει η δασική υπηρεσία, οι Φυλές του Πάρκου και φορείς όπως το ΤΕΕ. Δηλώνει επικαλούμενος την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, πως σωστά οι Φυλές του Πάρκου επιμένουν στη Μελέτη Εφαρμογής που “είναι πράγματι ευαγγέλιο” και ζητάει την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό. Στην ουσία δηλαδή ξεμπροστιάζει τα στελέχη του δήμου και τους δημοσιογράφους που ισχυρίζονται ότι αυτό έχει ήδη γίνει.

– Η πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ κα Ειρήνη Βρέντζου σε δηλώσεις της σε τοπικά μέσα μετά τα επεισόδια της Τετάρτης, αναφέρει ότι “Δεν έχουμε στοιχεία από το Δήμο για το αν έγιναν προσαρμογές στην εφαρμοστική μελέτη του έργου” και επανέλαβε όσα έγραφε το ΤΕΕ σε επιστολή του προς το δήμαρχο στις 21-5-18: «Η διαβούλευση αυτή όφειλε να προηγηθεί της Μελέτης και Δημοπράτησης του έργου…μιας και πρόκειται για σύνθετο έργο, ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη. Με τον τρόπο αυτό, θα προέκυπτε μια Πρόταση για ένα έργο με ενιαίο χαρακτήρα και συνολική αντιμετώπιση όλων εκείνων των θεμάτων, που η Δημοτική Αρχή και οι δημότες θα προέκριναν ως θεμελιώδη και σημαντικά, επιστημονικά άρτια και καθολικά αποδεκτή.”

Έπειτα και από τα παραπάνω ήρθε η ώρα να σωπάσουν οι κατ’ επάγγελμα ψεύτες και οι λασπολόγοι που μας διαβάλουν τόσο καιρό. Στα δημόσια έργα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, πρώτα εξετάζουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και μετά σχεδιάζουμε. Για να γίνει αυτό φυσικά απαιτείται χρόνος αλλά πάνω απ’ όλα απαιτείται σεβασμός προς όλες και όλους τους πολίτες αυτής της αδικημένης πόλης.

Όσοι κόπτονται διαχρονικά για το πάρκο Γεωργιάδη και το πράσινο στο Ηράκλειο και φαντασιώνονται “αναβαθμίσεις” τέτοιου τύπου, θα μπορούσαν να διαθέσουν πολύ μικρότερα (σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προτεινόμενου έργου) κονδύλια για την απαραίτητη καθημερινή φροντίδα του μοναδικού πάρκου της πόλης, αντί να το αφήνουν να ρημάξει για να αποδείξουν την αναγκαιότητα της παράλογης επιλογής τους. Θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν και να φτιάξουν νέους χώρους πρασίνου και πάρκα, αφού τα υπόλοιπα οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοια (αστικά πάρκα) και είχαν δεσμευτεί επί 50 χρόνια, τα άφησαν τελικά να χαθούν οριστικά και αμετάκλητα, με τελευταίο το οικόπεδο Λιδάκη στις Πατέλες.

Όσοι δε λοιδορούν καλώντας μας να μετρηθούμε μεταξύ μας για να δούμε πόσοι είναι οι “φύλαρχοι” τους λέμε ότι:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΩΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Οι Φυλές του Πάρκου δε γεννήθηκαν για να αναλάβουν να επιβλέπουν τις εργασίες στο πάρκο κάθε μέρα, ούτε για να κάνουν βολτούλες με τον δήμαρχο για τα μάτια του κόσμου. Οι ΦτΠ έχουν ως στόχο να αντισταθούν σε ένα έργο καταστροφικό και να δημιουργήσουν ένα νέο δρόμο, αυτόν του κινήματος διεκδίκησης ελεύθερων δημόσιων χώρων. Δεν αντιστεκόμαστε άνευ λόγου και αιτίας όπως μας κατηγορούν, αλλά αντιθέτως προσπαθούμε να δώσουμε αληθινή υπόσταση στην έννοια του πολίτη και να πάψουμε να αναθέτουμε τις ζωές μας στους ειδικούς. Είμαστε πολίτες και όχι πελάτες!

Η ανάθεση δεν είναι κάτι που μας ταιριάζει και δεν θα λάβουμε τον ρόλο που θέλουν κάποιοι να μας δώσουν. Αν τη λυσσαλέα κριτική που δέχονται οι ΦτΠ, τη δέχονταν όσοι σχεδιάζουν και υπογράφουν δημόσια έργα όλα αυτά τα χρόνια, η πόλη μας θα ήταν πολύ πιο όμορφη…

Καλούμε όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης να υπερασπιστούν χωρίς ιδιοτέλεια τους δημόσιους χώρους και να συμμερισθούν την αγάπη μας για την φύση και το πάθος μας για την ελευθερία. Όλες και όλοι ας δώσουμε λίγο χώρο στην καθημερινότητά μας για τον αγώνα αυτόν.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρονική στιγμή ιστορικής σημασίας για το Ηράκλειο.
Ο τωρινός δήμαρχος της πόλης θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος που έβαλε τα ΜΑΤ να κτυπήσουν δημότες του για να επιβάλει ένα αμφιλεγόμενο έργο.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του πάρκου Γεωργιάδη και των ελεύθερων δημόσιων χώρων κρατάει σχεδόν 15 χρόνια και θα κρατήσει για όσο χρειαστεί.

Φυλές του Πάρκου
29/10/2018

πηγή:https://www.facebook.com/fyles2parkou/posts/2323620664376533?__tn__=K-R

1 σχόλιο

    • * στο 30/10/2018 στις 18:36

    Αύριο Τετάρτη 31/10 στις 7:30 το απόγευμα γενική συνέλευση στο πάρκο Γεωργιάδη.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.