Λαϊκή Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 18.00 με θέμα συζήτησης τον αιολικό πάρκο που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στο Δάσος του Κρούστα και την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον.
Άρθρα αναγνωστών μέσω Email
2 σχόλια
Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των νέων του Κρούστα συμμετέχει στη σύσκεψη που οργανώνεται.
Πάγια θέση μας είναι ότι για το άμεσο και απώτερο μέλλον ο μόνος δρόμος για την εξισορρόπηση και συμφιλίωση της ανάγκης για ενέργεια με την ανάγκη και το δικαίωμα για ποιοτικότερη ζωή και προστατευμένο φυσικό περιβάλλον περνάει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Αυτό όμως πρέπει να γίνει σχεδιασμένα, με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους μπορεί να προκαλέσει εξίσου σημαντικά προβλήματα με αυτά που καλούνται να λύσουν.
Δεν μπορεί να γίνει ούτε αποσπασματικά ούτε με έναν νόμο που δεν αναλύει τις ανάγκες για ενέργεια στο σύνολο της χώρας και τις δυνατότητες κάθε περιοχής να παρέχει το μερίδιό της, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και προπαντώς χωρίς να υπολογίζονται τυχούσες επιβαρύνσεις στο οικοσύστημα εφαρμογής. Οι Α.Π.Ε. δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν πράξη με το κράτος να αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε ιδιώτες να δράσουν κατά το δοκούν, στηριζόμενο στην πρωτοβουλία τους για το πού, πώς και με πιο τρόπο θα εφαρμόσουν τις αντίστοιχες τεχνικές.
Στο Σ.Χ.O.Ο.Α.Π. του Δήμου Αγίου Νικολάου μπήκαν με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου τέσσερις περιοχές του ορεινού όγκου σαν Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Μία από αυτές είναι και η περιοχή του Κρούστα για τη οποία μιλάμε. Μια περιοχή η οποία, πέρα από το ότι χαρακτηρίζεται για τη ομορφιά του τοπίου και την βιοποικιλότητά της, αποτελεί ένα στολίδι του ορεινού όγκου της Κρήτης και έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι περιοχή NATURA – Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος με όνομα «Φαράγγι Δίκτη: Οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Σελένα, Κράσι Σελέκανος» και κωδικό GR4320002 -, είναι και Καταφύγιο Θηραμάτων και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με όνομα «Όρος Δίκτη» και κωδικό GR190 (δείτε φωτογραφία).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει για την περιοχή ότι «Η οικολογική σημασία και αξία της περιοχής οφείλονται στη μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, οι περισσότεροι καλά διατηρημένοι, στη χλωρίδα της, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κοινά αλλά και σε σπάνια και τρωτά ενδημικά είδη, τα περισσότερα της Κρήτης (πάνω από 50), στην πανίδα της, παρ’ ό,τι χρειάζεται περισσότερη εξερεύνηση, στο οροπέδιο Λασιθίου που έχει ένα παλιό ενετικό στραγγιστικό σύστημα καναλιών, όπως και εκατοντάδες αιολικά πηγάδια, στις αμπελοκαλλιέργειες στις πλαγιές του Σελέκανου που γίνονται με παλιές παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιού, στην ύπαρξη πολλών σπηλιών με ενδημική πανίδα και στα σημαντικά απολιθώματα με μεγάλη επιστημονική αξία που βρέθηκαν στο Καθαρό».
Αυτοί που κόπτονται για την οικονομική ανάπτυξη δεν παίρνουν υπόψη τους το χαρακτηριστικό φυσικό τοπίο της Κρήτης (στοιχείο που διαφημίζεται στο τομέα του τουρισμού), το οποίο μπορεί να τρωθεί ανεπανόρθωτα αν δε χωροθετούμε τέτοιες δράσεις. Για παράδειγμα, δε θα αποτελούσε ένα όμορφο και σε καμιά περίπτωση παραδοσιακό τοπίο για κάποιον που διένυε τη διαδρομή Ηράκλειο – Άγιος Νικόλαος το να βλέπει την πλαγιά πάνω από την Νεάπολη να μοιάζει σαν ένας μεγάλος καθρέπτης από τα φωτοβολταϊκά.
Το Σ.Χ.O.Ο.Α.Π. είναι το μέσο και η μέθοδος με τα οποία το κεντρικό κράτος δίνει το δικαίωμα στο δήμο και στους πολίτες του να χαρακτηρίσουν τις χρήσεις γης για την περιοχής τους. Όμως η γνώση για τις επιπτώσεις τέτοιων έργων δεν υπήρχε κατά το χρόνο σύνταξης του και βρίσκει σήμερα αιφνιδιασμένους τους κατοίκους. Επίσης φαίνεται ότι και ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενης δεν αρκεί για να την προστατεύσει από τέτοιες δράσεις.
Νομίζουμε ότι η θέληση των τοπικών κοινωνιών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας τέτοιων έργων, όπως αναγκαίος είναι και ο κεντρικός σχεδιασμός των αναγκών μας σε ενέργεια ώστε αφενός τα έργα αυτά να μην προσβάλλουν τη φυσική κληρονομιά αλλά και να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της χώρας για ενέργεια και όχι σε παιχνίδια ιδιωτών.
Είμαστε αλληλέγγυοι με του Κρουστιανούς στη βάση του να σωθεί η πανέμορφη περιοχή τους και ταυτόχρονα να βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν οι Α.Π.Ε. με την πιο πάνω λογική.
Το ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/
Κρούστας είναι όχι Κρουστά 🙂