Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου: Ανακοίνωση για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου:
Ανακοίνωση για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

Τον τελευταίο καιρό, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ακούγονται -και υλοποιούνται- διάφορα σενάρια για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Όλο αυτό τον καιρό βέβαια, το ελληνικό κράτος ήδη εμπλέκεται έμμεσα σε διάφορες επιθετικές κινήσεις, κυρίως του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα μέσα από τη βάση της Σούδας, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ ή τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ.

Από τις αρχές του νέου έτους λοιπόν, άρχισε να συζητιέται η συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές εκτός των συνόρων, σε τρεις μάλιστα περιπτώσεις. Πρώτον, μέσω της δήλωσης του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη και με στρατό τον Χάφταρ, στρατάρχη της μιας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη, με την Ελλάδα να θεωρεί σημαντική την έκβασή του, μιας και η Τουρκία στηρίζει έμπρακτα την αντίπαλη πλευρά.

Αν και τα παραπάνω έχουν μείνει προς το παρόν στο επίπεδο των δηλώσεων, το δεύτερο ζήτημα, αυτό της αποστολής αντιπυραυλικών συστημάτων τύπου “Patriot” για την ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, έχει ήδη δρομολογηθεί για τα μέσα της άνοιξης, με γύρω στους εκατό στρατιώτες να συνοδεύουν την συστοιχία στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Τέλος, κάτι που ήδη έχει υλοποιηθεί, είναι η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας “Σπέτσαι” στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκωλ” το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, παράλληλα με όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο, με σκοπό να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων/μεταναστών, στην ουσία αυξάνωντας τις πιθανότητες να πνιγούν στην θάλασσα. Άλλο ένα στοιχείο που συντελεί ώστε στο μέλλον, η αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ελλάδα (κέντρα κράτησης και άθλιες συνθήκες, ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, διάχυτος ρατσισμός κ.α.) να μνημονεύεται ως έργο απανθρωπιάς και βαρβαρότητας.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο πλωτός φράχτης της ΝΔ, με μήκος μόλις 2,7 χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα είναι κυρίως ένας τρόπος για να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και το να περιμένεις ειδήσεις για πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια, είναι μια κατάντια που δεν χωρά καμιά δικαιολογία.

Η δική μας επιλογή είναι να επιμένουμε σταθερά στις αξίες της ταξικής αλληλεγγύης.

Ρωτάμε λοιπόν κάθε απλό άνθρωπο. Με ποιόν έχουμε πιο πολλά κοινά; Με τους πρίγκηπες της Σαουδικής Αραβίας, με τους πετρελαιάδες της Λιβύης, με τη γαλλική αστική τάξη και τα σχέδιά της ή με τους φτωχούς της Μέσης Ανατολής που αφήνουνε τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τον πόλεμο που τα κράτη της Δύσης προκαλούνε;

Το ελληνικό κράτος, ως άμεσα ελεγχόμενο από την ελληνική αστική τάξη, της εξασφαλίζει τη διεθνή της αναβάθμιση μέσα από τη συμμετοχή του στον πόλεμο. Χρήμα, επιρροή, “νέοι ορίζοντες” για τους αστούς και θάνατος, βασανισμοί, αναπηρίες για τους λαούς. Αυτό είναι ο πόλεμος κι εμείς δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους αστούς και το κράτος. Ο λαός όμως είναι αυτός που οφείλει να εμποδίσει την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1603148/