ανάπτυξη για ποιον το νέο αεροδρόμιο του ηρακλείου;

020859_0909161204Την κατασκευή ενός αεροδρομίου «μαμούθ», τεράστιου και εκτός κλίμακας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης και πρόκειται να καταστρέψει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.

Δύο ημέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων έργων, μεταξύ αυτών και το νέο αεροδρόμιο στο νομό Ηρακλείου. Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των ειδικών της Νομαρχίας Ηρακλείου, τελικά εγκρίθηκε υπό όρους. Στις δηλώσεις του, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πως οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και από το υπουργείο.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, σε απόσταση 35 περίπου χλμ από το Ηράκλειο, και τη μεταφορά των λειτουργιών του «Νίκος Καζαντζάκης» εκεί. Στην περιοχή της Πεδιάδας, «μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της Κρήτης χωροθετήθηκε ένα τεράστιο αεροδρόμιο «μαμούθ» , εκτός κλίμακας που δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης, στον τουρισμό που περιμένει τα επόμενα χρόνια και στις αναπτυξιακές της ανάγκες γενικότερα. Πιστεύουμε ότι θα καταστρέψει περιβαλλοντικά ένα μεγάλο μέρος του νομού Ηρακλείου», τονίζει ο κ. Μανώλης Καργιαντουλάκης, μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Η Πρωτοβουλία δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ενστάσεις της σχετίζονται, κατά κύριο λόγο με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία χαρακτηρίζει διάτρητη, «δηλαδή αλλού παραλείπει αρκετά στοιχεία, αλλού υποβαθμίζει περιβαλλοντικά τη σημερινή κατάσταση της περιοχής. Ελπίδα μας είναι ότι θα καταφέρουμε να την ακυρώσουμε».

Οι ενστάσεις των κατοίκων επί της περιβαλλοντικής μελέτης συνοψίζονται σε 16 σελίδες. «Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα συνηθίζουμε να βρίσκουμε τις πιο εύκολες και δημοφιλείς λύσεις ή τις λύσεις που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, τις οποίες και προπαγανδίζουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Στην περίπτωσή μας, κάποια τοπικά μέσα, σε συνεργασία με κάποια πολιτικά πρόσωπα, χωροθέτησαν το αεροδρόμιο, χωρίς να συμβαδίζει με το χωροταξικό της Κρήτης, το οποίο, μιλάει για επικαιροποίηση ανάπτυξης του υφιστάμενου αεροδρομίου και διερεύνηση κάποιου χώρου μετεγκατάστασής του. Στη χώρα μας χωροθετούν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ», προσθέτει ο κ. Καργιαντουλάκης.

«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται να νομιμοποιήσει την παραπάνω απόφαση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τις οποίες αν λάμβανε θα έβγαινε εκτός ορίων νομοθεσίας», συνεχίζει. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για χωροθέτηση του αεροδρομίου ανάμεσα σε 34 χωριά, ορισμένα από τα οποία απέχουν 26, 30, 40 μέτρα και θα είναι αδύνατο, από το θόρυβο να παραμείνουν. Συνολικά 7.500 στρέμματα θα καταστραφούν. Περίπου 130.000 ελαιόδεντρα θα πρέπει να ξεριζωθούν. Η περιβαλλοντική μελέτη κάνει λόγο για άρση εμποδίων, δηλαδή κατεδάφιση βουνών όγκου 10,7 εκατομύριων κυβικών μέτρων. Επιπλέον, στο σημείο υπάρχει ήδη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Η ρύπανση από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι βέβαια σχετικά μικρή, αλλά αν συνυπολογιζόταν με τη ρύπανση από τις άμεσες και έμμεσες λειτουργίες του αεροδρομίου, θα την έθετε εκτός ορίων.

«Θεωρείται το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, πεποίθηση που πέρασε και στον κόσμο με τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ. Το αεροδρόμιο προβλέπεται να πραγματοποιεί 17 έως 30 πτήσεις την ώρα και να εξυπηρετήσει 11.000.000 επισκέπτες το 2015, αριθμό στον οποίο η Κρήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σαν περιοχή.. Έργο ανάπτυξης για ποιον όμως;», καταλήγει ο κ. Καργιαντουλάκης.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος