νέα "επίσκεψη "στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην νέα αλικαρνασσό

Τσιγγάνοι 086

Μετά από συνεννόηση του εισαγγελέα με την Νομάρχη Ηρακλείου, τη Δευτέρα 21-9-2009 η Πολεοδομία μαζί με τον εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης σχεδιάζουν να μπουν στον καταυλισμό και να καταγράψουν τα «αυθαίρετα» με σκοπό την κατεδάφιση τους! Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται περί πλήρους διακωμώδησης της νομιμότητας. Σε μια χώρα που συστηματικά δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα, η επιβολή της «νομιμότητας» στις παράγκες του καταυλισμού μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί ενώ μπορεί να προκληθούν σοβαρά επεισόδια και κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες!

Καταυλισμός Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού: Ζωές χαμένες στα ψέματα

Ο καταυλισμός των Τσιγγάνων στη Ν. Αλικαρνασσό είναι ένας οικισμός παράγκας, όπου ζουν 500 περίπου άνθρωποι χωρίς υποδομές, χωρίς αποχέτευση και χωρίς συστηματική αποκομιδή σκουπιδιών. Περιοχή εφιαλτική, όπου συμβιώνουν άνθρωποι και ποντίκια.

Ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 1983 όταν η Νομαρχία Ηρακλείου θέλησε να εφαρμόσει τη, ρατσιστική όπως χαρακτηρίστηκε, Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983 «για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων». Δεν φρόντισε όμως από τότε μέχρι και σήμερα να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση ενώ οι δημοτικές αρχές Ν. Αλικαρνασσού έκαναν ότι μπορούσαν για να τον διώξουν από την περιοχή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιχείρησε το 1995 τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού αλλά κανένας ΟΤΑ δεν τον ήθελε στην περιοχή του. Ο Δήμος Αλικαρνασσού, δύο φορές, το 1999 και το 2000, προσπάθησε να διώξει δικαστικά τους Τσιγγάνους  χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές και αδιαφορώντας που θα πάνε. Το Ειρηνοδικείο όμως έκρινε καταχρηστική την αποβολή και αναγνώρισε ότι ο καταυλισμός είναι νόμιμος.

Το 1999 η περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε χρηματοδότηση και χώρο 32 στρ. δίπλα στον καταυλισμό για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων και ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού συναίνεσε. Το 2003 και ενώ το έργο που εκτελεί ο ΟΑΝΑΚ βασισμένος σε μια πρωτοποριακή μελέτη είναι σχεδόν έτοιμο και έχουν εκταμιευτεί 180 εκ. δρχ., ο Δήμος καταλαμβάνει τμήμα του εργοταξίου, το περιφράσσει ως περιουσία του και η μετεγκατάσταση ματαιώνεται.

Το 2004 η κυβέρνηση, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων αποφασίζει να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια σε σκηνίτες Τσιγγάνους για να κλείσει τους καταυλισμούς. Τα δάνεια είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για αγορά οικοπέδου και χτίσιμο σπιτιού. Σε όλη την Ελλάδα στήνεται μια απίστευτη κομπίνα εκταμίευσης των χρημάτων με πλαστά παραστατικά χωρίς να υπάρχουν τελειωμένα σπίτια.

Η Περιφέρεια Κρήτης εισηγείται να εκχωρηθούν τα δάνεια στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για οργανωμένη δόμηση. Η υπόδειξή της δεν λαμβάνεται υπόψη από τη δημοτική αρχή Νέας Αλικαρνασσού η οποία αναλαμβάνει να συντάξει τους φακέλους των δικαιούχων. Με αδιαφανείς διαδικασίες συντάσσονται, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου, 160 φάκελοι. Αποτέλεσμα: 5 οικογένειες μόνο έκαναν σωστή διαχείριση του δανείου, 25 οικογένειες δε ζήτησαν δάνειο ή δεν το εκταμίευσαν και οι υπόλοιπες 100 περίπου οικογένειες εκταμίευσαν το δάνειο αλλά δεν έχουν στέγη! Εντωμεταξύ άρχισαν οι τράπεζες να ζητούν τις δόσεις, οι τσιγγάνοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και αρχίζουν να διαισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν και ότι τα «θαλασσοδάνεια» θα γίνουν η καταστροφή τους.

Από τον Ιούλιο φέτος η δημοτική αρχή Ν. Αλικαρνασσού πιέζει τους Τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Ζήτησε μάλιστα την συνδρομή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Μαρκάκη ο οποίος τους έδωσε προθεσμία να φύγουν μέχρι τις 15-9-2009, αλλιώς θα εφαρμόσει στις παράγκες τον νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών. Μετά από συνεννόηση του εισαγγελέα με την Νομάρχη Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη αποφασίσθηκε την Δευτέρα 21-9-2009 οι αρμόδιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας μαζί με τον εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης να μπουν στον καταυλισμό και να καταγράψουν τα «αυθαίρετα» με σκοπό την κατεδάφιση τους! Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται περί πλήρους διακωμώδησης της νομιμότητας. Σε μια χώρα που συστηματικά δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα, η επιβολή της «νομιμότητας» στις παράγκες του καταυλισμού μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί.

Η Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας τονίζει ότι το θέμα του καταυλισμού των Τσιγγάνων είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό και δευτερευόντως νομικό. Σε ένα κράτος δικαίου δεν αρχίζομε από την παραβατική συμπεριφορά των ευάλωτων ομάδων αλλά από τ
ους ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς. Η ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά ορισμένων δανειοδοτηθέντων Τσιγγάνων θα πρέπει να συνεξετασθεί με την αυθαίρετη συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων (π.χ. αυθαίρετη κατάληψη του κρατικού εργοταξίου και σταμάτημα του έργου, την επί χρόνια αδιαφορία στο να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους στον καταυλισμό κ.λπ.), την σύμπραξη κυκλωμάτων και την ολιγωρία των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εκταμίευση των δανείων χωρίς να έχουν τελειώσει τα σπίτια.

Σήμερα επιδιώξαμε μάταια να συναντήσουμε τη Νομάρχη και κατόπιν ενημερώσαμε για τη σοβαρότητα του θέματος την Αντινομάρχη κα Ε. Καγουδάκη. Ενημερώσαμε επίσης τα κόμματα και τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν εγκαίρως. Επειδή πιστεύουμε ότι στις Δημοκρατίες αυτά τα θέματα λύνονται από πολιτικές αποφάσεις και όχι από δικαστικές ενέργειες, ελπίζομε και ευχόμαστε να μην πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα δια των εφημερίδων ενέργεια. εξ αιτίας της οποίας μπορεί να προκληθούν σοβαρά επεισόδια και κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ηράκλειο 18-9-2009

Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

αναδημοσιευση άρθρου απο τοπική εφημεριδα σχετικά με το χθεσινό  γεγονός :

Νέα επίσκεψη στον καταυλισμό των τσιγγάνων στα Δύο Αοράκια, πραγματοποιήθηκε χθες από υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι… τίποτα δεν έχει αλλάξει και όλοι παραμένουν στις θέσεις τους.
Η χθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου της Πολεοδομίας είχε στόχο την καταγραφή των παραπηγμάτων για την άμεση απομάκρυνσή τους από την περιοχή, με την κατεδάφισή τους. Όμως, όπως αποδείχθηκε, παρά τις συζητήσεις επί συζητήσεων και τις πολύωρες συσκέψεις, οι τσιγγάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν τον καταυλισμό, στον οποίο κάποιοι κατοικούν ακόμη και από το 1983, αν πρώτα δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, για τη μεταφορά τους σε κάποια άλλη τοποθεσία, οργανωμένα.
Έτσι, αν και οι περισσότεροι από τους τσιγγάνους έχουν λάβει τα χρηματικά ποσά, όπως δικαιούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση να φύγουν από τον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, εκείνοι παραμένουν στα παραπήγματά τους. Αν και πήραν τα χρήματα αυτά με ευνοϊκότατους όρους, δηλώνουν ότι δεν τους αρκούν για να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ακόμη κι αν ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα έχει πει και στο παρελθόν ο κ. Μαρκάκης, η διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει και όποιος διαφωνεί με αυτή μπορεί να καταθέσει την ένστασή του. Η άρνηση των τσιγγάνων από τη μια και η διάθεση του εισαγγελέα και των υπόλοιπων αρμόδιων φορέων να λυθεί το θέμα προμηνύουν μια συνέχεια… εκρηκτική.

Διωγμός
Από την πλευρά του το Ελληνικό Παρατηρητήριο, χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία ως διωγμό.
«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι εκφράζει την ανησυχία του για τις αναγγελλόμενες ενέργειες της Εισαγγελίας Ηρακλείου Κρήτης, με στόχο να απομακρυνθούν οι δεκάδες οικογένειες που ζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης. Η εισαγγελική αρχή ελπίζουμε πως θα λάβει υπόψη της πως με βάση το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις με υπερνομοθετική ισχύ που δεσμεύουν τη χώρα είναι παράνομη κάθε έξωση χωρίς διασφάλιση αξιοπρεπούς μεταγκατάστασης των Ρομά. Για το συγκεκριμένο καταυλισμό, αυτό αποφάνθηκε άλλωστε δύο φορές από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου με τις αποφάσεις 976/1999 και 47/2001 ανακοπής ως κοινοχρηστικών σχετικών πρωτοκόλλων διοικητής αποβολής του δήμου Νέας Αλικαρνασσού σε βάρος των Ρομά. Επί πλέον, ελπίζουμε πως θα λάβει υπόψη της πως οι ελληνικές αρχές προβάλλουν ως πιλοτικό παράδειγμα τη στεγαστική δανειοδότηση αυτών των Ρομά στην Εθνική Επιστροφή για τα Δικαιώματα τους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ωστόσο τονίζοντας τις μέχρι σήμερα μεθόδους για την απομάκρυνση των τσιγγάνων το Ελληνικό Παρατηρητήριο σημειώνει:
«Είναι προφανές πως και τα δύο σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος απέτυχαν. Η Εισαγγελία ελπίζουμε πως θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την αποτυχία τους, λαμβάνοντας υπόψη πως για το τεράστιο σκάνδαλο με τα στεγαστικά δάνεια για τους Ρομά, διεξάγονται αυτή τη στιγμή τρεις προκαταρκτικές έρευνες στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, μετά από μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ. Το ΕΠΣΕ θα θέσει το σχετικό υλικό υπόψη και της Εισαγγελίας Ηρακλείου αν κληθεί.
Τέλος, η εισαγγελία ελπίζουμε πως θα λάβει υπόψη πως αυτή την εποχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εξετάζει συλλογική προσφυγή κατά της Ελλάδας με αντικείμενο το στεγαστικό και τις εξώσεις των Ρομά.
Το ΕΣΠΕ υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων καταδίκασε ήδη το 2004 στην Ελλάδα για τριπλή παραβίασα του Άρθρου 16 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, σε μια υπόθεση όπου μεταξύ άλλων η κατάσταση των Ρομά Νέας Αλικαρνασσού είχε αποτελέσει αντικείμενο της εξέτασης από την Επιτροπή με βάση στοιχεία του ΕΣΠΕ, όπως συμβαίνει και στην τρέχουσα διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση.(πηγή:http://www.tolmi.gr/index.php/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97/ekswsh-stous-tsiganous.html)