46 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Χανιά : Εκδήλωση στην Κίσαμο για τις οικονομικές εξελίξεις στο 08/11/2011 στις 10:27

    Εκδήλωση στην Κίσαμο για τις οικονομικές εξελίξεις
    Δημοσιεύθηκε στις: 08-11-2011

    Ομιλία με θέμα τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις οργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Κισάμου και Σελίνου» αύριο, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του κέντρου «Στημαδώρης». Στα θέματα της ομιλίας, την οποία θα κάνει ο οικονομολόγος, καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, είναι οι οικονομικές εξελίξεις, η θέση της Ελλάδας και οι επιπτώσεις των γεγονότων αυτών στην καθημερινότητα του πολίτη. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών Κισάμου – Σελίνου, «η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της συλλογικότητας γεννήθηκε από τις ανάγκες των καιρών. Η οικονομική εξαθλίωση μέρους της κοινωνίας είναι προ των πυλών, αποδεικνύοντας την πλήρη ανικανότητα της Πολιτείας που μας έχει παραδώσει στο έλεος των κάθε λογής παράνομων κερδοσκόπων. Μόνη μας ελπίδα η αυτενέργεια των πολιτών, στους οποίους και απευθυνθήκαμε, ώστε να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο και την προοπτική της συλλογικότητάς μας. Προ δύο εβδομάδες συναντηθήκαμε με εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Κισάμου στον χώρο της Ι.Μ.Κ.Σ. όπου ανταλλάξαμε απόψεις προσπαθώντας να χαράξουμε πορεία. Επίσης ήρθαμε σε επαφή με φορείς και πολίτες στο Δημαρχείο Καντάνου όπου βρήκαμε θετική ανταπόκριση. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Κισάμου και Σελίνου δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα των γεωμετρικά αναπτυσσόμενων προβλημάτων που κατατρώγουν το όποιο κεφάλαιο ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας μάς έχει απομείνει.
    Αποφεύγοντας τις μέγγενες των κομματικών μηχανισμών, προτάσσει μια απλή, εθελοντική συνεργασία πολιτών ή οργανωτικών ομάδων, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη, στην ενημέρωση και στη συμπόρευση, ώστε κατ? αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν πολυεπίπεδα την κοινωνία μας.
    Η Πρωτοβουλία δεν αφαιρεί το δικαίωμα σε κανέναν πολίτη, οικογένεια ή οργάνωση, να ακολουθούν την προσωπική ή συλλογική τους επιλογή. Αντίθετα αγκαλιάζει και συντονίζει οριζόντια τις όποιες προσπάθειες τους εάν και εφόσον αφορούν το κοινό καλό. Η δράση της Ομάδας αναπτύσσεται στο επίπεδο της ενημέρωσης και αφύπνισης του πολίτη, στη δημιουργία προτάσεων και δράσεων, στη στήριξη πρωτοβουλιών πολιτών ή φορέων προωθώντας τις οριζόντια, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή βάση ώθησης.
    Είναι πλέον μονόδρομος. Μόνον όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα για τον καθένα. Με την πρώτη μας εκδήλωση καλούμε πέρα από την ενημέρωση των πολιτών από τον Πανεπιστημιακό καθηγητή, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Σταθάκη Γιώργο, τους πολίτες να συμμετάσχουν ή να ηγηθούν στις ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες:
    1) Συλλογή και διακίνηση τροφίμων και ρουχισμού.
    2) Συλλογή και διακίνηση φαρμάκων.
    3) Δημιουργία δικτύου ανταλλαγών υπηρεσιών και προϊόντων σε συνεργασία με το αντίστοιχο δίκτυο που λειτουργεί στα Χανιά και σε άλλες πόλεις.
    4) Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων.
    5) Δημιουργία ιστοσελίδας.
    6) Νομικές συμβουλές και δικαστικές παρεμβάσεις.
    Η λειτουργία αυτών των επιτροπών εξαρτάται από τη δική σας συμμετοχή και κυρίως από την αφύπνιση της εθελοντικής μας δράσης. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή αποκεντρωμένη και βιώσιμη οικονομία. Ν? αντιταχθούμε στις ατομικές μας συνήθειες και να οδηγηθούμε στις συλλογικές. Να αντιτάξουμε την εργατικότητα, την αξιοσύνη, την εφευρετικότητα, την εντιμότητα και την αλληλεγγύη».
    http://www.haniotika-nea.gr/82069-%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%9A%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B9%CF%82%20%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82%20.html

    • Λασίθι : Η ΕΛΜΕ Λασιθίου ομόφωνα Καταγγέλλει το γεγονός της σπίλωσης των τοίχων του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου με απαράδεκτα συνθήματα υβριστικού στο 08/11/2011 στις 09:38

    καταγγελία της ΕΛΜΕ λασιθίου για τους νεοναζί της Χ.Α.

    Η ΕΛΜΕ Λασιθίου ομόφωνα Καταγγέλλει το γεγονός της σπίλωσης των τοίχων του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου με απαράδεκτα συνθήματα υβριστικού – ρατσιστικού – φασιστικού περιεχομένου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου του μεγάλου «ΟΧΙ» κατά του Φασισμού, υπογεγραμμένα από την οργάνωση «Χρυσή Αυγή» και πλαισιωμένα με τον αγκυλωτό σταυρό, το σύμβολο του ναζισμού – φασισμού.

    Όσο και να θέλουν να μας πείσουν ότι, οι σκοταδιστικές τους ιδέες, έχουν απήχηση στον Ελληνικό Λαό και Νεολαία, δεν μπορούν να το πετύχουν.

    Ο Λαός μας με τη συμμετοχή του και τις δράσεις του την 28/10/2011 απέδειξε ότι, δεν ξέχασε τα δεινά από τους Γερμανούς Ναζί. Αντίθετα αντέταξε το δικό του σύγχρονο ΟΧΙ, στην προσπάθεια της νέας κατοχής που επιχειρείται να επιβληθεί σε αυτόν καθώς και σε όλους τους άλλους λαούς του πλανήτη από τις «αφανείς» διεθνείς οικονομικές συμμορίες που επισήμως ονομάζονται «αγορές».

    Η ΕΛΜΕ Λασιθίου καλεί όλους τους συναδέλφους να επισημάνουν στους μαθητές, για μία ακόμη φορά (λαμβάνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες οι σύλλογοι διδασκόντων) την επικινδυνότητα, αναχρονιστικότητα και το σκοταδισμό τέτοιων απόψεων και αντιλήψεων.

    Υπενθυμίζουμε ότι το «αυγό του φιδιού» πολλαπλασιάστηκε και τελικά εξαπλώθηκε στην Γερμανική Επικράτεια τη δεκαετία του 1930, λόγω της αφέλειας και της ανοχής απέναντι στις ιδέες αυτές, με ολέθριο αποτέλεσμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που άφησε εκατομμύρια νεκρούς στην ανθρωπότητα.

    Επίσης η Κρήτη (αλλά και όλη η Ελλάδα) που τόσο πολύ συνέβαλε στον αγώνα κατά των Γερμανών φασιστών θρήνησε αμέτρητα θύματα και χωριά όπως η Βιάνος, Κάντανος, Κοντομαρί, Ρίζα, Λοχριά, και πολλά άλλα, θυμούνται τις θηριωδίες των ναζιστών.

    Τέλος συνθήματα όπως «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» μας παραπέμπουν στην Επτάχρονη Χούντα που πέρα από τις ωμότητες απέναντι σε κάθε Δημοκράτη Πατριώτη, οδήγησε και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Οι λεγόμενοι «Πατριώτες» (που στην ουσία υπηρετούσαν υπερατλαντικά συμφέροντα) διέπραξαν το μεγαλύτερο σύγχρονο Εθνικό Έγκλημα.

    Για το Δ.Σ.

    paremvaseisde.gr

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1351705

    • Κρήτη : Ξύλο και βασανιστήρια από Ισραηλινούς καταγγέλλει ο καπετάνιος στο 07/11/2011 στις 19:40

    Βία και βασανιστήρια καταγγέλει ο Κρητικός καπετάνιος του πλοίου Tahrir , που μετείχε στην νέα προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο omniatv ο Γίωργος Κλώντζας έκανε λόγο για ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Όπως είπε, οι χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια του Γιώργου Κλώντζα ήταν τόσο σφικτές που του δημιούργησαν κυκλοφορικό πρόβλημα.

    Ανέφερερε πως τον ανάγκασαν 3 στρατιώτες να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα με τη βία. Ο ένας εφάρμοσε τη μέθοδο του στραγγαλισμού σε σημείο που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Του έβαλαν τα δάχτυλά τους με βία στα μάτια του προξενώντας του ισχυρό πόνο για να δώσει τα αποτυπώματα.

    Ο ίδιος, όπως είπε, ήταν ήρεμος, δεν μίλησε σε κανέναν άσχημα και ζητούσε απλώς να δει το δικηγόρο του.

    http://cretalive.gr/new/59556/crete/Xulo_kai_basanistiria_apo_Israilinous_kataggellei_kritikos_kapetanios

    • Χανια : Στις 9/11 η δίκη των 14 συλληφθέντων-κατοίκων του Αποπηγαδίου στο 06/11/2011 στις 14:41

    Τo πρωί της ερχόμενης Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η δίκη (πλημμελειοδικείο Καντάνου), των 14 συλληφθέντων-κατοίκων του Αποπηγαδίου Χανίων Κρήτης.

    Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, «…οι κατηγορούμενοι εμπόδισαν, καθήμενοι σε αγροτικό δρόμο ο οποίος οδηγεί προς το χώρο κατασκευής του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη διέλευση δύο ερπιστριοφόρων οχημάτων τα οποία είχαν σκοπό την επανέναρξη των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου…και παρά τις συμβουλές και παραινέσεις του επικεφαλής της Αστυνομικής Δύναμης να αποχωρήσουν, αυτοί ήταν ανένδοτοι και παρέμειναν στη θέση τους καθιστοί με ενωμένα τα χέρια μεταξύ τους.»

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=413208&cid=4

    • Ρέθυμνο : "Πρότυπα" Νοσοκομεία στην εποχή των χρεοκοπημένων Μνημονίων στο 04/11/2011 στις 02:14

    “Πρότυπα” Νοσοκομεία στην εποχή των χρεοκοπημένων Μνημονίων(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

    03/11/2011
    “Πρότυπα” Νοσοκομεία στην εποχή των χρεοκοπημένων Μνημονίων(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)
    Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κοινοποίησε στους Διευθυντές κλινικών και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, πρότυπο εφημέρευσης το οποίο υπογράφει μόνος του και επιβάλλει την εφαρμογή του.
    Επιχειρεί εναγωνίως να σταθεί αντάξιος του κατοχικού ””υπουργού υγείας””, ο οποίος έχει αναγάγει σε βασικό δόγμα το ””αποφασίζομεν και διατάσσομεν””.
    Το πρότυπο εφημέρευσης δεν συνυπογράφεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο ή τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και δεν έχει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Εισάγει την εφημερία τομέα χωρίς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Βάζει πλαφόν στην εφημεριακή κάλυψη του τμήματος επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα από ειδικό γιατρό. Περικόπτει ένα ειδικευόμενο της Παθολογικής κλινικής από τα Σαββατοκύριακα ενώ συγχρόνως επιβάλλει στην Παθολογική κλινική και την κάλυψη όλου του Παθολογικού Τομέα.
    Καταργεί αυθαίρετα τις αναγκαίες για την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου επιπρόσθετες εφημερίες.
    Καταργεί τον 2ο εφημερεύοντα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν μας λέει ποιός θα διακομίζει τα επείγοντα περιστατικά και ποιός θα καλύπτει τον απόντα γιατρό κατά τις ώρες της διακομιδής.
    Οι γαστρεντερολόγοι και οι νευρολόγοι είναι δύο και τους επιβάλλει κάλυψη 24 ημερών.
    Επιβάλλει εφημερία από το σπίτι στον Νεφρολόγο τις Κυριακές, πού ως γνωστό διεθνώς είναι η πιό επικίνδυνη ημέρα μαζί με την Δευτέρα, για τους νεφροπαθείς σε 3σεβδομαδιαίο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.
    Θεωρεί ότι ο ειδικευόμενος και ο αγροτικός γιατρός μπορεί να αντικαθιστά τον ειδικό στην εφημερία, εισάγοντας πρακτικές επικίνδυνες για τον ασθενή.
    Καταργεί ουσιαστικά την εφημερία των Μικροβιολόγων, εφόσον τους τοποθετεί σε εφημερία από το σπίτι.
    Για την Χειρουργική Κλινική καταργεί τον 2ο εφημερεύοντα και μάλλον θα σκοπεύει να βοηθά ο ίδιος στα χειρουργεία που χρειάζονται 2ο χέρι.
    Οι οφθαλμίατροι δε, καλούνται να γνωρίζουν από την αρχή του μήνα, αν έχουν ασθενείς τα ΣΚ για να βάζουν ανάλογες εφημερίες.
    Οι εφημερίες υπογράφονται πρώτα, βάση νόμου, από τους Διευθυντές των κλινικών για να διασφαλίζεται η υγεία των ασθενών κατά τις ώρες εφημέρευσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Ιατρική Υπηρεσία γνωμοδοτούν για την ασφάλεια των προγραμμάτων.
    Οι διοικητές, παρεμβαίνοντας αυθαίρετα στο πρόγραμμα, λειτουργούν εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού, βάζοντας τους στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με απώλεια ζωής ασθενούς αλλά και με τον νόμο.
    Η Ενωση γιατρών του Νοσοκομείου απαιτεί την έγγραφη τοποθέτηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Διοικητικού Συμβουλίου, για την ασφάλεια του προγράμματος εφημέρευσης που επιβάλλει αυθαίρετα ο διοικητής, με σκοπό να την κοινοποιήσει στο λαό του Ρεθύμνου και τον Εισαγγελέα.
    Οι άρρωστοι και οι γιατροί έχουν υποστεί πολλά τον τελευταίο χρόνο από την κυβέρνηση και τους βασιλικότερους των βασιλέων διοικητές Νοσοκομείων.
    Αυτή την ώρα που καταρρέουν γίνονται ακραία επικίνδυνοι, επιχειρώντας να συμπαρασύρουν στην ελεύθερη πτώση τους ότι απέμεινε όρθιο στα δημόσια Νοσοκομεία, αδιαφορώντας για το ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
    Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις πολιτικές αλλά και τις ποινικές ευθύνες των πράξεων τους.

    Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους συναδέλφους που κατέλαβαν το υπουργείο υγείας, αφού χτυπήθηκαν και τραυματίστηκαν από τα ΜΑΤ, κατά την διαμαρτυρία για το προσχέδιο ειδικοτήτων. Ο υπουργός μας, επέλεξε και πάλι την πίσω πόρτα. Καλό θα ήταν να μην επιστρέψει ξανά. Αυτή η κυβέρνηση αποδείχτηκε επικίνδυνη για την υγεία και την προοπτική του λαού.
    Κατάληψη τώρα σε όλα τα Νοσοκομεία, για να προασπίσουμε ότι απέμεινε όρθιο από την δημόσια υγεία.

    02.11.2011
    ΈΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1350826

    • Κύπρος : ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 67 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ στο 03/11/2011 στις 23:18

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 67 (μεχρι στιγμής) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

    Για 10η μέρα (σημ. 24/10 – 2/11) συνεχίζεται η απεργία πείνας των 52 μεταναστών στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου, την οποία οι αρχές την έχουν αντιμετωπίσει ως «μικρής σημασίας γεγονώς», αδιαφορώντας παντελώς για τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων που διακυβεύονται.

    Οι μετανάστες απεργοί κρατούντε κατα παράβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πέραν των 6 μηνών με ταυτόχρονη άρνηση επαναπατρισμού σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς την εφαρμογή εναλλακτικών προς την κράτηση προνοιών του νόμου (όπως η χρηματική εγγύηση, παρουσία σε αστυνομικό σταθμό, εθελούσιος επαναπατρισμός ή προσωρινή άδεια παραμονής).

    Δέχοντε καθημερινή πίεση για διακοπή της απεργίας, απειλώντας με στέρηση του δικαιώματος φοίτησης σε σχολεία των παιδιών τους.

    Την Πέμπτη 27/10 ο 46χρονος απεργός απ΄την Αλγερία πραγματοποιεί απόπειρα αυτοκτονίας μπροστά στις κάμερες του μπλοκ 10 πετσοκόβοντας το σώμα του με λεπίδα. Καταφθάνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κρίσημη κατάσταση.

    Την επομένη 28/10 αποπειράτε να αυτοκτονήσει ακομα ένας απ΄την Συρία κατασκευάζοντας αυτοσχέδια κρεμάλα απο σεντόνι.

    Και οι δύο βρίσκοντε αυτή τη στιγμή στη Ψυχιατρική κλινική Αθαλάσσας!

    Την Τρίτη 1/11 ξεκινούν απεργία πείνας ακόμα 15 μετανάστες από τα κρατητήρια Λακατάμειας. Πριν λίγες βδομάδες στα ίδια κρατητήρια πεθαίνει 28χρονος Γεωργιανός.

    Την ίδια μέρα πραγματοποιήτε αυθόρμητη συγκέντρωση έξω απ΄τα κρατητήρια Λακατάμειας σε συμπαράσταση με τους απεργούς. Η αστυνομία προκλητικά κλείνει πόρτες, παράθυρα και αποφεύγει την επαφή με τον κόσμο.

    Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλος ο πολιτικός συρφετός σκέπασαν το γεγονός με πέπλο σιωπής, ενώ η επιθέση ακροδεξιών νεολαίων ενάντια σε αραβόφωνους μαθητές του Λυκείου Βιργίνας, είχε τη τιμητική της στα κανάλια.

    Είναι οι ίδιοι που προώθουν τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, προσπαθώντας να διαιρέσουν την εργατική τάξη και να τσουβαλιάσουν τα προβλήματα στους ίδιους τους μετανάστες.

    Τώρα όμως φοβούντε. Φοβούντε να αναδείξουν το πρόβλημα, γιατί φοβούντε την αντίδραση του λαού και την άμεση συμπαράσταση στους μετανάστες, γι΄αυτό προσπαθούν να καταστείλουν την απεργία απο τα μέσα. Φοβούντε, γιατί μια νίκη των μεταναστών θα ανεβάσει το ηθικό για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

    Το ζήτημα της κράτησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των αιτούντων ασύλου, είναι ένα ζήτημα το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με όρους κράτησης και καταστολής, με παραβιάσεις και αναστολές των διατάξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Καλούμε όλο το κόσμο διεθνώς να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους 76 απεργούς πείνας και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση τους.

    ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/11 ΣΤΙΣ 13:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τέρμα στη κακοποίηση των μεταναστών!

    Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους!

    Οργάνωση Ελευθεριακών Κομμουνιστών

    http://www.rojanegra.blogspot.com

    • Παλαιστίνη -Κύματα Ελευθερίας: Tahrir και Saoirse απέπλευσαν για το λιμάνι της Γάζας στο 03/11/2011 στις 20:40

    Τα δύο πλοία της αποστολής “Κύματα Ελευθερίας” – Freedom Waves, που απέπλευσαν το απόγευμα από τις ακτές της νότιας Τουρκίας βρίσκονται ήδη στα διεθνή ύδατα και πλέουν προς τον προορισμό τους, το λιμάνι της Γάζας, χωρίς κάποιο συμβάν μέχρι αυτή την στιγμή.

    Στα δύο σκάφη κυβερνήτες είναι Έλληνες πολίτες και αλληλέγγυοι στον αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού και στις προσπάθειες σπασίματος του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

    Στο καναδικό σκάφος “Tahrir” – Απελευθέρωση στα αραβικά – με 12 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ευρωβουλευτής και εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ, κυβερνήτης είναι ο Κρητικός καπετάνιος Γιώργος Κλώντζας, γνωστός από τις πρώτες αποστολές στην Γάζα το 2008.

    Στο δεύτερο σκάφος με 15 επιβάτες, το ιρλανδικό “Saoirse” – Ελευθερία στα κέλτικα, κυβερνήτης είναι ο δεύτερος Κρητικός καπετάνιος Ζαχάρης Στυλιανάκης και αυτός γνωστός από την προηγούμενη αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας τον Μάη του 2010, που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση των ισραηλινών κομάντος. Ο καπετάν Ζαχάρης ήταν ο καπετάνιος του ελληνικού εμπορικού πλοίου “Ελεύθερη Μεσόγειος”, ελληνόκτητου πλοίου που ακόμα κρατείται παράνομα στην Χάϊφα του Ισραήλ.

    http://cretalive.gr/new/58949/crete/Kritikoi_kapetanioi_sto_dromo_gia_ti_Gaza

    • Xανιά : Παζάρι αλληλεγγύης 13/11/11 στο 03/11/2011 στις 20:37

    Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί -σε δημόσιο χώρο που θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες- το πρώτο παζάρι ανταλλαγής προϊόντων στα Χανιά. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα γίνει ενημέρωση για τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου Ανταλλαγών.

    Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε ανοιχτή συνέλευση, που έγινε χθες, στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων.

    Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε, αλλά και στην ιστοσελίδα του Δικτύου, το «Δίκτυο Ανταλλαγών» είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών στην Κρήτη που λειτουργεί χωρίς χρήματα.

    Αποτελείται από ανθρώπους οι όποιοι είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, φοιτητές, έμποροι κ.λπ. και θέλουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μας και να διευκολύνει την επιβίωση όλων μας από την αγορά των αγαθών και των υπηρεσιών που χρειαζόμαστε, με το “σύστημα” της ανταλλαγής».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας κάθε μέλος που εγγράφεται στο Δίκτυο αρχίζει να συναλλάσσεται με άλλα μέλη, διαλέγοντας υπηρεσία ή προϊόν που έχει ανάγκη από τη λίστα την οποία έχει στη διάθεσή του ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα, ο αγρότης προσφέρει προϊόντα, ο δάσκαλος ιδιαίτερα μαθήματα, ο τεχνίτης εργασίες κ.λπ.

    Εκτός, όμως, από το ηλεκτρονικό παζάρι κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται το ‘υπαρκτό παζάρι’ σε σημείο της πόλης όπου όλοι θα ανταλλάσσουν προϊόντα μεταξύ τους.

    Οι ανταλλαγές θα γίνονται χωρίς χρήματα καθώς στο δίκτυο ανταλλαγών δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ‘μονάδες’ με τις οποίες τα μέλη κοστολογούν προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ κάθε μέλος έχει έναν λογαριασμό μέσα στο Δίκτυο για να καταγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποίησε».

    Αξίζει να τέλος σημειωθεί ότι ήδη οι συμμετοχές στο Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων είναι πολλές.

    http://cretalive.gr/new/58975/crete/Pazari_allilegguis_sta_Chania

    • Η βία της εξέργεσης είναι αναπόφευκτη στο 03/11/2011 στις 10:14

    Αυτήν την στιγμή που γράφεται το κείμενο στην σύναξη των ευροαφεντικών παίρνονται αποφάσεις που θα σημάνουν πολιτικές εξελίξεις και γενικευμένη αστάθεια σε ολόκληρο το συστημικό οικοδόμημα του Ελλαδικού χώρου αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στις άλλες χώρες του καθεστωτικού τόξου της ονομαζόμενης Ευρωπαϊκής ένωσης.Οι μάσκες πέφτουν και οι ανθρώποι καταλαβαίνουν ότι η στιγμή της γενικευμένης σύγκρουσης πλησιάζει.Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων σε όλον τον κόσμο ακομμάτιστος,ακαπέλοτος(η μεγάλη ήττα της καθεστωτικής αριστεράς)χωρίς καλούπια αναζητώντας το αυτονόητο,την δικαιωσύνη.Να αποφασίζει για την ζωή του,να μην αποφασίζουν άλλοι γι αυτόν,να μην αποφσίζει αυτός γι άλλους.Ο πανικός των αρχοντίσκων διακρίνεται παντού σε όλους τους χώρους του συστημικού φασισμού που οικοδομήθηκε και συντηρήθηκε επί χρόνια από τους πρωτεργάτες του καπιταλισμού μέχρι τα κόμματα της Αριστεράς που τόσο επενδύσανε στην φτώχεια,ανισότητα και ανέχεια των πληθυσμών και βλέποντας τον κόσμο σε τόσο γενικευμένη κρίση να τους γυρνά την πλάτη εξαπολύουν μίδρους και συκοφαντίες που δεν πέφτουν στην παγίδα της πατρωνίας τους.Μιας κρίσης που όντως,δεν είναι σαν τις άλλες,δεν είναι αυτό που ισχυρήστηκαν πολλοί

    ότι είναι μια συνιθισμένη κρίση του Καπιταλισμού και ότι ο Καπιταλισμός από τις κρίσεις του ζει κτλ.Ο Καπιταλισμός σύντροφοι ζει από αυτούς που δεν είδαν τις συνθήκες που διαμορφώνωνταν κάθε φορά,εγκλωβίστηκαν στις αρλούμπες της καθεστωτικής Αριστεράς,δεν συκρούστηκαν και απογοητεύτηκαν.

    Η οργή ξεχειλίζει,αυτό το είδαμε άλλωστε πρόσφατα στην Χιλή,στην Αγγλία,στην Ιταλία,στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες των αντιδραστικών κομματιών της Αριστεράς ο κόσμος με την νεολαία να βγαίνει μπροστά, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των πεφωτισμένων πατρώνων που ορίζουν τα πάντα σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια και μυαλά.Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι όταν αναφέρουμε τον όρο σύγκρουση ενοούμε την συλλογική αντιπαράθεση με όλα τα μέσα ώστε να αποτινάξουμε τον ζυγό των κατασκευασμένων κυρίαρχων αντιλήψεων προς έναν δίκαιο κόσμο.Ενός κόσμου χωρίς ηγέτες και αφεντικά,χωρίς κέρδη και ζημείες,χωρίς ξένους και ντόπιους,χωρίς δυνατούς και αδύναμους,χωρίς δεξιούς και αριστερούς.Αν δεν είναι αυτό σύγκρουση τι είναι?Βέβαια θα συναντήσουμε δυσκολίες από όλες τις μεριές,η καταλστατική μηχανη θα εξαπολύσει ανελέητη επίθεση όπως έχουμε δει τα τελευταία 2 χρόνια το ίδιο και οι αντιδραστικοί της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς με πρόσφατο παράδειγμα την στρατιωτική φρουρά του Περισσού(με μπολικούς παρακρατικούς και άλλους που οι σχέσεις τους με την Αστυνομία είναι γνωστές ακόμα και στους εθελοτυφλούντες Κνίτες) να φυλάει το αστικό κοινοβούλιο ενώ ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιοΆλλωστε οι παρακρατικοί δεν έχουν ανάγκη από κουκούλες .Ενώ η υποκρισία του ΚΚΕ περισεύει όταν κάποιον μπάτσο στις συγκεντρώσεις είναι πάντα εκτός κόμματος γιατί οι άλλοι μην το ξεχνάμε είναι παιδιά των εργατών και κάθονται στις πρώτες θέσεις.Ακολουθούν κουρέματα,τραπεζοκατασκευάσματα με άμεσο αντίκτυπο σε ότι έχει απομέινει στην ζωή μας ,κουβέντες για συγκυβερνήσεις, άλλες σπασμωδικές κινήσεις των φαντασιόπληκτων αριστεριζόντων άλλωστε έχουν επενδύσει τόσα πολλά στην εξαθλείωση.Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι σύγκρουση μέχρι το τέλος.Βέβαια δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες η συγκρουση κι η βία που είναι αναπόφευκτη δεν θα είναι πάνω πάντα σε πολιτικά χαρακτηριστικά.Θα είναι ανεξέλεγκτη κάποιες στιγμές και από σημαντικό μέρος του κόσμου χωρίς καθαρά πολιτικοποιημένα χαρακτηριστικά που βλέπει την ζωή να του την δυαλύουν.Όπως λέει και η λαϊκή σοφία όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν.

    Αν δεν γονάτιζε η καμήλα, δεν θα την φορτώνανε(ελληνική παροιμία)

    Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

    • 6η δόση: ΤΕΛΟΣ. στο 03/11/2011 στις 01:01

    Σε κοινή τους συνέντευξη τύπου από τις Κάννες Μέρκελ-Σαρκοζί επιστρέφουν το δημοψήφισμα στα μούτρα του GAP και δηλώνουν ρητά ότι η 6η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοψηφίσματος, το οποίο ο GAP δήλωσε ότι μπορεί να γίνει αρχές Δεκέμβρη.

    Το δημοψήφισμα αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και τη ζώνη ης ΟΝΕ και ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα αφορά ολόκληρη τη δανειακή σύμβαση και τα συνεπαγόμενα μέτρα.

    Μέχρι τότε καμιά συμφωνία της 26/10 δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

    Αντίο GAP……

    http://ergatis.wordpress.com/

    • «Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα στο 01/11/2011 στις 15:59

    Περισσότεροι από 25 ομιλητές εξέφρασαν χθες τα επιστημονικά και εμπειρικά τους επιχειρήματα σχετικά με την αντιμετώπιση και τις πρακτικές, που επιφυλάσσουν οι άνθρωποι στα ζώα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της συνάντησης, που διοργανώθηκε με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της φιλοζωικής κουλτούρας στη χώρα μας από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.

    Επιστήμονες του δικαίου, της ηθικής, της φιλοσοφίας, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, καθηγητές σχολείων, αρμόδιοι υπουργείων, δήμων και φορέων εξήγησαν στο ακροατήριο, που αποτελούνταν κυρίως από φιλόζωους εθελοντές, οι οποίοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας (από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες) για να παραστούν σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, τις απόψεις τους και τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τα ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα ζώα, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτες, είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι ζώα συντροφιάς ή παραγωγικά.

    Η Νατάσα Μπομπολάκη, η οποία είναι δικηγόρος και προήδρευε της ημερίδας εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο., με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων, τόνισε στην εισήγηση της ότι κανένας νόμος, όσο προωθημένος και αν είναι, δεν μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της φιλοζωικής κουλτούρας.

    Αρμόδιοι έτοιμοι για όλα

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε στην διαπαραταξιακή επιτροπή, που καταρτίζεται, ώστε να διαχειρίζεται με αμεσότητα τα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα αδέσποτα της πρωτεύουσας (στειρώσεις, ποτίστρες, διανομή ζωοτροφών, συνεργασία με εθελοντές και σωματεία). Ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε εύστοχα ότι «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής».

    Στο πλαίσιο της συνάντησης διαβάστηκε από τον δημοσιογράφο και συντονιστή της ημερίδας, Γιάννη Πολίτη, το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Ο κ. Ιερώνυμος με πατρικό και ευχετικό λόγο σημείωσε από την πλευρά της χριστιανικής ηθικής ότι: «Ναι μεν, σύμφωνα και με την ορθόδοξη θεολογία, ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να συντηρεί και να κήδεται της άλογης κτίσης, όμως ένας μονοδιάστατος εγωπαθής άνθρωπος, μονοδιάστατα και εγωκεντρικά μόνο μπορεί να δει την άλογη φύση […] Δεν απέχουμε δε από την αλήθεια αν ισχυρισθούμε πως όποιος αγαπά και σέβεται τη θεία δημιουργία αγαπά τα δημιουργήματα εν καθ’ εν και πως όποιος αγαπά τα δημιουργήματα σέβεται και τιμά τον άκτιστο και άρρητο Δημιουργό».

    Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, αν και προέρχεται από τον ΛΑ.Ο.Σ., που ως κόμμα δε φημίζεται για τις ευαισθησίες του απέναντι στους κοινωνικά αδύνατους, εντούτοις είναι μάλλον ο μόνος ευαίσθητα δραστήριος, εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ο οποίος συμβάλει για την προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων και το απέδειξε και αυτή τη σύντομη παρουσία του στην ημερίδα. Ο κ. Πλεύρης μιλώντας χθες έδωσε ένα εύστοχο παράδειγμα για το πώς ο νόμος αναγνωρίζει ως κακούργημα την ζωοκλοπή, επειδή αφορά την ιδιωτική περιουσία (που στη συγκεκριμένη περίπτωση πλήττεται) αλλά αντιμετωπίζει ως πλημμέλημα το έγκλημα, το οποίο μπορεί να πάθει ένα ζώο από τα χέρια του ίδιου του ιδιοκτήτη του.

    Αν π.χ. – σημείωσε ο βουλευτής – ένα γουρούνι σκοτωθεί με όπλο από κάποιον, αυτό θεωρείται κακούργημα (επειδή είναι απώλεια περιουσιακού στοιχείου ως παραγωγικό ζώο), αν όμως ο ιδιοκτήτης του χοίρου το ακρωτηριάσει, για να ικανοποιήσει τα σαδιστικά του ένστικτα, θα τιμωρηθεί με πλημμεληματική ποινή!

    Έγκλημα χωρίς αποδείξεις

    Σημαντικά και εύστοχα ήταν τα όσα ανέφερε και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ελένη Πορτάλιου, ως εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ως δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, η οποία μίλησε με θέρμη για το ουσιαστικό έργο, που επιτελούν στους δρόμους οι φιλόζωοι, που είναι οι αφανείς ήρωες και ηρωίδες.

    Η κα Πορτάλιου σημείωσε ότι «τα ζώα υποτιμώνται ως έμβια όντα με αισθήματα και θεωρούνται πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε, προστατεύοντας τους ανθρώπους από αυτά και όχι τα ζώα από βλαπτικές για τη ζωή τους ανθρώπινες ενέργειες. Οι αντιλήψεις αυτές δυστυχώς δεν είναι περιθωριακές. Διαπερνούν τους θεσμούς – υπουργεία και δήμους – και χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος των κοινωνικών πρακτικών».

    Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, αντιδήμαρχος Αθηναίων, για θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, με μια σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, που τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για εξόντωση των σκύλων της πρωτεύουσας από πεινασμένους μετανάστες. Ο κ. αντιδήμαρχος σημείωσε ότι οι μέχρι τώρα καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αφού δεν έχουν εντοπιστεί τεκμήρια, προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου, που υποστήριξε ότι τα «πειστήρια» καίγονται από τους δράστες.

    Ο αντιδήμαρχος ανέφερε στους παρευρισκόμενους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν για άλλη μια φορά γυναίκες), ότι οι υπάλληλοι στον τομέα της Καθαριότητας έχουν ενημερωθεί, ώστε αν εντοπίσουν στον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής ή αλλού, δέρματα, εντόσθια, αφτιά σκυλιών και γατιών, να ενημερώσουν τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ερευνηθεί από ποιον κάδο, ποιας περιοχής αυτά προήλθαν.

    Σημείωσε μάλιστα ότι πριν από μερικές μέρες στην οδό Αγησιλάου έγινε εκτενής έρευνα από την Αστυνομία και το Υγειονομικό (μέσα σε καταστήματα) αλλά τίποτα δεν βρέθηκε. Τόνισε δε ότι έχει δώσει εντολή στους υπάλληλους, που φροντίζουν για την αστική πανίδα, φορώντας τα πολιτικά τους ρούχα (και όχι τη στολή του δήμου) να περνούν από τις «ύποπτες» περιοχές προκειμένου να ελέγξουν τι συμβαίνει.

    Συμβίωση, εκμετάλλευση, ηθική και δίκαιο

    Ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και ως εκπρόσωπος του γραφείου του αρμόδιου επιτρόπου αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, που υπάρχει ήδη στην Ε.Ε. για την προστασία των ζώων, το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν, να επικαλεστούν οι ιδιώτες και τα φιλοζωικά σωματεία, ώστε και να βελτιωθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, που αφορά στη προστασία των ζώων, αφού το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει του εθνικού.

    Ο κ. Κρεμλής δεν περιορίστηκε στα θέματα αστικής πανίδας. Έθεσε και μια άλλη παράμετρο σε σχέση με τα πειραματόζωα (που υπάρχουν και στην Ελλάδα, όχι τόσο στην ανύπαρκτη ελληνική βιομηχανία, όσο στα εργαστήρια των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. ως αντικείμενα για την μαθητεία φοιτητών). Ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την αρχή της αναλογικότητας δηλαδή αν τα όσα υφίστανται αυτά τα πλάσματα εκμηδενίζονται κατά κάποιο τρόπο και επιτρέπουμε να συμβαίνουν για το «καλό» της ανθρωπότητας.

    Η Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. μιλώντας για την προστασία των συνθηκών του «υπάρχειν» ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα κατέληξε λέγοντας, και όχι αδίκως, ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο «δεν τα βάζει ούτε με το εμπόριο (εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό που επιδεινώνουν το πρόβλημα πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων), ούτε με τους εκτροφείς, ούτε με τον συνδικαλισμό των κτηνιάτρων», οι οποίοι βάζουν εμπόδια στους ξένους εθελοντές συναδέλφους τους, που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους περιστασιακά σε φιλοζωικά σωματεία.

    Ο Στέφανος Ροζάνης καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πάντειο, πήγε τον προβληματισμό, που είχε ήδη αναπτυχθεί από τους συνομιλητές του, ένα βήμα πιο κάτω, ενθουσιάζοντας το ακροατήριο με την τοποθέτηση του. Το ζώο από συμβιωτικός παράγοντας – όπως εξήγησε – έγινε πράγμα, και ως τέτοιο το μεταχειρίστηκε και το μεταχειρίζεται ο άνθρωπος έχοντας ηθική, κοινωνική και νομική κάλυψη.

    Ο άνθρωπος και το ζώο ήταν οργανικό σύνολο μέσα στη ζωή. Η συμβίωση ανθρώπου και ζώου είναι το φυσιολογικό. Φυσικό μέλος αυτής της κατάστασης είναι το ανθρώπινο υποκείμενο. Όμως το ανθρώπινο υποκείμενο μεταβάλει το περιβάλλον και μεταβάλει και τον εαυτό του. Ο κ. Ροζάνης σημείωσε ότι πρόοδος σημαίνει εν τέλει κέρδος! Το ζώο έγινε το υποτακτικό της δικής μας βούλησης. Και αυτός είναι ωφελιμισμός στην πλήρη και πιο ένδοξη έκφανση του.

    Η νομική επιστήμη στο πλευρό της φύσης

    Ο Γιάννης Καρακώστας, καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. και ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των καθηγητών, που διδάσκουν από το 1985 στους έλληνες φοιτητές τους το «Δίκαιο Περιβάλλοντος», το οποίο μονίμως καταστρατηγείται κάνοντας το να ακούγεται ως σύντομο ανέκδοτο. Φωτεινή εξαίρεση σ’ αυτή την κατάσταση είναι κάποιες ανατρεπτικές αποφάσεις, τις οποίες εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο παρελθόν.

    Τα ζώα, όπως τόνισε ο κ. καθηγητής, ως μέρος του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται ως οιονεί υποκείμενα δικαίου πέρα από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Οι άνθρωποι που τα υπερασπίζονται ασκούν το δικαίωμα αυτό χάρη των περιβαλλοντικών αγαθών, των χρήσεων ωφελείας και των απολαύσεων, υπέρ της βιοποικιλότητας και της αειφορίας. Ο κ. Καρακώστας σημείωσε ότι τα παραγωγικά ζώα ειδικά οι κάτοικοι της περιφέρειας τα αγαπούν μόνο για όσα τους αποδίδουν και για όσο τους αποδίδουν.

    Η κα Γλυκερία Σιούτη, ως καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην κοινωνική ανάγκη, η οποία επιβάλει τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Κάτι που σε άλλες κοινωνίες είχε διαπιστωθεί και τελικά είχε εφαρμοστεί από τα πανάρχαια χρόνια (π.χ. Ινδία). Η κα Σιούτη αναφέρθηκε στα προωθημένα συντάγματα της Γερμανίας, Ελβετίας, Λουξεμβούργου, Ινδίας και Βραζιλίας, καθώς σε αυτά γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία των ζώων.

    Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους. Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η παρακαταθήκη που πρέπει να μείνει αλώβητη για τις επόμενες γενιές σημείωσε η κα Σιούτη. Τόνισε δε ότι για το ελληνικό δίκαιο όλα τα ζώα είναι τα έμψυχα όντα που δεν είναι ανθρώπινα!

    Ποινές, μύθοι και έξοδα!

    Ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας και για την εμπειρία του στον Δήμο της Αθήνας, κατά την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ανέφερε τη σημασία, που έχει η λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού (Δήμος, Αστυνομία), ο οποίος θα επιβάλει καθολικά και συστηματικά ήπιες κυρώσεις σε εκείνους που κακοποιούν τα ζώα.

    Οι αυστηρές ποινές για αδικήματα, που σχετίζονται με τα ζώα, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ανεφάρμοστες από τους δικαστές. «Σοβαρή πολιτική είναι η εφαρμοσμένη και όχι η θεωρητική» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης και επέμεινε στη αξία και τη σημασία που έχει ένας νόμος που εφαρμόζεται και δεν καταλήγει να είναι διακοσμητικό στοιχείο «λιγότερο χρήσιμο και από το βάζο που έχουμε στο σπίτι μας». Αίσθηση προκάλεσαν στο ακροατήριο τα όσα έδειξε και απέδειξε η κα Νατάσα Διάκου, καθηγήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. σχετικά με τους αστικούς μύθους, οι οποίοι περιτριγυρίζουν τις νόσους, που οι άνθρωποι κολλούν από τα ζώα.

    Απλές οδηγίες καθημερινής συμβίωσης και βασικοί κανόνες υγιεινής (για το πλύσιμο των λαχανικών των φρούτων, του καλού ψησίματος τους κρέατος) δίνουν στους φιλόζωους επιχειρήματα (σχετικά με το τοξόπλασμα, τη λεϊσμάνια, κ.ά.), τους βγάζουν από την άγνοια και τη «δεισιδαιμονία» και έτσι δεν καταλήγουν αδέσποτα χιλιάδες οικόσιτα ζώα σκυλιά και γατιά επειδή π.χ. η γυναίκα του σπιτιού έμεινε έγκυος. Ένας άλλος παράγοντας, που τέθηκε από το ακροατήριο αυτή τη φορά υπ’ όψιν της κας Διάκου, είναι η άγνοια των γυναικολόγων, οι οποίοι συνιστούν αβίαστα στις εγκυμονούσες πελάτισσες τους, να διώχνουν τις οικόσιτες γάτες από το σπίτι για να μην αποβάλουν!

    Ο κ. Μάκης Παπάζογλου, καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιστήμης της κτηνιατρικής, στη μη χρήση πειραματόζωων για μάθουν οι φοιτητές να κάνουν π.χ. ράμματα, όμως τόνισε και το μεγάλο κόστος, που έχουν αυτές οι σπουδές και η συντήρηση τέτοιων σχολών για το κράτος. Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συμφωνία μεταξύ φιλοζωικών σωματείων και κτηνιατρικών σχολών, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος των απαιτούμενων εξόδων. Ο κ. Παπάζογλου σημείωσε πως εξαιτίας του συστήματος εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. οι φοιτητές μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται πολλές φορές τυχαία – λόγω μηχανογραφικού – να έχουν περάσει σε μια κτηνιατρική σχολή, χωρίς οι ίδιοι να είναι ουσιαστικά φιλόζωοι!

    Χιλιάδες κακοποιήσεις χωρίς στατιστικά στοιχεία

    Ο Δημήτρης Τόντης, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην θλιβερή «πρωτιά» της Ελλάδας στο θέμα των κακοποιημένων ζώων, η οποία όμως ακόμα και αν συμβαίνει (καθώς τα περιστατικά είναι χιλιάδες), δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με επιστημονικούς όρους, επειδή στατιστικά στοιχεία, επιστημονικώς συγκεντρωμένα δεν υπάρχουν (σε αντίθεση με άλλες χώρες).

    Μια πρώτη δειγματοληπτική προσπάθεια, έγινε με ερωτηματολόγια τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν κτηνίατροι απ’ όλη την Ελλάδα, απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το τι είδους περιστατικά αντιμετωπίζουν στα ζώα που εξετάζουν. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τόντη, θα δοθούν στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού τότε θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η αξιολόγηση τους.

    Ο κ. Τόντης για άλλη μια φορά χαρακτήρισε τα δηλητήρια ως το συνηθέστερο όπλο, που χρησιμοποιούν εκείνοι, οι οποίοι εξοντώνουν ζώα. Σημείωσε δε ότι μεγάλος αριθμός κατοικίδιων κακοποιείται από τους ιδιοκτήτες τους και η κτηνιατρική ιατροδικαστική παρέχει τα στοιχεία, ώστε να καταλήξουμε στον δράστη και αυτός στη συνέχεια, αφού εντοπιστεί, να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθεί. Ο κ. Τόντης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στις προηγμένες και στις αναπτυγμένες χώρες συναντώνται τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα σε βάρος των ζώων.

    Εμμέσως πλην σαφώς με την προβολή μιας φωτογραφίας ο κ. Τόντης αναφέρθηκε και στις συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες γίνονται μαζικές στειρώσεις αδέσποτων, κυρίως από εθελοντές κτηνιάτρους, που έρχονται από το εξωτερικό, για να βοηθήσουν επί της ουσίας τα φιλοζωικά σωματεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πνιγμένα στα χρέη εξαιτίας του κόστους των χειρουργείων και όχι μόνο. Είναι γνωστό στο φιλοζωικό κίνημα η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ φιλοζωικών σωματείων και κτηνιατρικών συλλόγων, καθώς οι κτηνίατροι κατηγορούν τους φιλόζωους, ότι επί της ουσίας τους στερούν έσοδα!

    Και δύο ειδήσεις

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε από τον κ. Ηλία Κορομηλά, ο οποίος είχε αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης την προώθηση του νέου νομοσχεδίου στο στάδιο της διαβούλευσης, πως οι φόβοι των φιλοζωικών σωματείων για την καθυστέρηση, που παρατηρείται, στην ψήφιση του δεν ισχύουν. Ο κ. Κορομηλάς σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην Ειδική Νομοθετική Επιτροπή της Κυβέρνησης. Το ακροατήριο ρώτησε τους παρευρισκόμενους πολιτικούς και λοιπούς αρμοδίους, αν γνωρίζουν τι ισχύ έχουν οι φήμες περί φορολόγησης και της ιδιοκτησίας ζώων.

    Όλοι γέλασαν και κανείς ούτε ο κ. Κορομηλάς, ούτε η κα Νίκη Τηλιακού, νομική σύμβουλος στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ούτε η κα Ιωάννα Σαλαμάνου, εκπρόσωπος του Γραφείου Πρωθυπουργού (που παρεβρίσκονταν στην αίθουσα για να μεταφέρουν τα δεδομένα της συζήτησης στον κ. Γιώργο Παπανδρέου) μπόρεσαν να το διαψεύσουν ή να το επιβεβαιώσουν…

    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί ευρωβουλευτές, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, αρμόδιοι υπουργοί, που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό πρόγραμμα της συνάντησης τελικά δεν παρέστησαν αφήνοντας εύλογα ερωτηματικά. Κάποιοι για να «ξεμπερδέψουν» έστειλαν αντικαταστάτες τους, έτσι «για την τιμή των όπλων». Φυσικά και δεν ξεχνάμε ότι στις μέρες μας θέλει θάρρος να εμφανίζεσαι δημοσίως, ειδικά αν το κόμμα στο οποίο ανήκεις έχει κυβερνήσει ξανά και ξανά.

    Στο τέλος της ημερίδας δεν έλειψαν και τα δικαιολογημένα παράπονα μερίδας του κοινού, που ήθελε να θέσει ερωτήματα στους ομιλητές. Όμως ο επιτρεπόμενος χρόνος χρήσης της αίθουσας είχε ξεπεραστεί καθώς και η παράταση, η οποία ζητήθηκε και δόθηκε εξαιτίας των πολλών χαιρετισμών, και εισηγήσεων!

    http://www.zoosos.gr/article/534/periorismenes-emveleias-e-philozoike-koultoura-sten-ellada

    • Νέα : Κυρώσεις και μέτρα για την παράνομη απασχόληση διαμένοντων πολιτών τρίτων χωρών στο 01/11/2011 στις 11:17

    Η Οδηγία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αναπτύξει μία
    ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση, υπογραμμίζει ότι ένας από τους
    παράγοντες που ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή
    Ένωση είναι η δυνατότητα εύρεσης παράνομης εργασίας. Σκοπός της Οδηγίας
    είναι να μειωθεί αυτός ο παράγοντας έλξης, αντιμετωπίζοντας την απασχόληση
    των πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στην Ε.Ε. και να
    διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει αντίστοιχες κυρώσεις για
    τους εργοδότες που απασχολούν πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα
    στο έδαφος τους και τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά.

    Κεντρική διάταξη του νόμου είναι η γενική απαγόρευση της απασχόλησης
    πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της χώρας. Οι
    παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης τιμωρούνται με χρηματικές διοικητικές
    κυρώσεις καθώς και με άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις όπως π.χ με
    αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις και παροχές. Σε σοβαρές περιπτώσεις
    προβλέπονται και ποινικές ευθύνες. Για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική
    εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης, οι εργοδότες υποχρεούνται να ελέγχουν την
    κατοχή έγκυρης άδειας διαμονής ή άλλου έγκυρου τίτλου διαμονής πριν
    απασχολήσουν έναν πολίτη τρίτης χώρας ενώ παράλληλα η διαδικασία για την
    υποβολή καταγγελιών διευκολύνεται και προβλέπονται συνεχείς τακτικοί και
    έκτακτοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.
    _Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ_
    http://opengov.us2.list-manage.com/track/click?u=50a810fa15871d639c2f21bf4&id=1861a93163&e=e8b1b31e44
    μέχρι την _4η_ Νοεμβρίου 2011.

    Ι.Ν

    • Κρήτη : ψαχνουν οικόπεδα άνω των…500 στρεμμάτων για τις ΑΠΕ στο 01/11/2011 στις 11:09

    Επιστολή Μανιάτη στους δημάρχους για να ενοικιαστούν μεγάλα οικόπεδα που θα ‘φιλοξενήσουν’ ΑΠΕ- Μεγάλο πρόβλημα ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ
    Ψάχνουν ‘500άρια’…οικόπεδα και στην Κρήτη για το πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’!
    Ενημερώθηκε: 01.11.2011 // 08:23

    Οικόπεδα…μεγάλα,ευήλια και…γωνιακά ψάχνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να προχωρήσει το περιβόητο πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’ (διαβαστε εδω)το οποίο, σύμφωνα με τους Γερμανούς…φίλους μας, θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους της Ελλάδας! Το έγγραφο του υφυπουργού κ. Μανιάτη εστάλη και στους δημάρχους της Κρήτης, αλλά και στον περιφερειάρχη με σκοπό να
    βρεθούν οικόπεδα άνω των…500 στρεμμάτων τα οποία θα παραχωρηθούν στο υπουργείο και στη συνέχεια θα ενοικιαστούν σε εταιρεία για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!
    Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι η επιστολή Μανιάτη απευθύνεται και στους τοπικούς φορείς, ενώ είναι προφανές ότι η Κρήτη
    σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ενταχθεί στο γιγαντιαίο πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’ αφού δεν είμαστε διασυνδεδεμένο νησί και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στο μέλλον μόνο με το υποβρύχιο καλώδιο το οποίο είναι ξανά στα σχέδια μετά από χρόνια! Ταυτόχρονα το μεγάλο θέμα της παραχώρησης εκτάσεων δεν έχει να κάνει μόνο με τη διασύνδεση, αλλά και με το ότι δήμοι πχ που διαθέτουν τέτοιες εκτάσεις όπως είναι τα Αστερούσια, η Βιάννος, τα Ανώγεια, η Σητεία κλπ εμπλέκεται το πρόγραμμα “ΝΑΤΟΥΡΑ” που καλύπτει το 50% αυτών των εκτάσεων για την Κρήτη!
    Η Ελλάδα υποχρεούται σύμφωνα με το εδάφιο 13 του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να χρησιμοποιεί τα
    έσοδα από το πρόγραμμα «Ήλιος» για τη μείωση του χρέους της. Στην Κομισιόν, εκτός από την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ
    Ράιχενμπαχ, εργάζεται όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος άλλη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εξετάζει με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τον ήλιο της.
    “Ναι, εμείς πήραμε αυτή την επιστολή και φυσικά θα απαντήσουμε”, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Κρήτης κ.Κουράκης που συζήτησε το θέμα με την εκτελεστική επιτροπή της ένωσης η οποία και σήμερα ίσως στείλει τη δική της θέση στον υφυπουργό.
    Οι δήμαρχοι της Κρήτης αναμένεται να απαντήσουν θετικά στο υπουργείο ως προς τις προθέσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά τονίζουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, όχι ερήμην των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των δήμων που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες.
    “Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το περιβάλλον της Κρήτης, οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, όλα αυτά που είναι θέ-
    ματα ευαίσθητα” τονίζει ο κ.Κουράκης , κάτι που αναμένεται να εκφραστεί και στην επιστολή προς τον Μανιάτη.

    http://cretalive.gr/new/58511/environment/Psachnoun_500aria…oikopeda_kai_stin_Kriti_gia_to_programma_ILIOS

    • Νέα Αλικαρνασσό : Έκοψαν" το νερό στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο 01/11/2011 στις 06:20

    Σφραγίστηκε” σήμερα η βάνα στον καταυλισμό – Αγγίζει τις 800.000 η οφειλή προς τη ΔΕΥΑΗ – Δυνατότητα ύδρευσης του καταυλισμού με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα
    Ενημερώθηκε: 31.10.2011 // 12:19
    “Έκοψαν” το νερό στον καταυλισμό των τσιγγάνων στα Δύο Αοράκια

    Δυναμικά αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Στειακάκης, που σήμερα, με την πρώτη απόφασή του ως πρόεδρος, διέταξε τη διακοπή της υδροδότησης στον καταυλισμό των τσιγγάνων. Η υπόθεση απασχολεί το δήμο Ηρακλείου από το 1999, με το χρέος των τσιγγάνων του καταυλισμού προς τη ΔΕΥΑΗ να ανέρχεται στο ποσό των 780.000 ευρώ.

    Συνεργεία της ΔΕΥΑΗ κατέφθασαν, σήμερα, στα Δύο Αοράκια, και προχώρησαν στην ηλεκτροσυγκόλληση της βάνας, διακόπτωντας την ύδρευση του καταυλισμού.

    http://cretalive.gr/new/58384/crete/Ekopsan_to_nero_ston_kataulismo_ton_tsigganon_sta_Duo_Aorakia

    • Λασίθι : 1η Δεκεμβρίου ορίστηκε η δίκη των 2 συλληφθέντων στο 01/11/2011 στις 06:19

    Για την 1η Δεκεμβρίου ορίστηκε η δίκη των δύο συλληφθέντων, πατέρα και γιου, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Daios Cove», στην περιοχή «Βαθύ» του Αγίου Νικολάου, όπου φιλοξενήθηκαν οι διήμερες εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρουσία του πρωθυπουργού.

    Οι δύο συλληφθέντες, πατέρας και γιος, οδηγήθηκαν το Σάββατο ενώπιον του εισαγγελέα Λασιθίου. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αντίσταση κατά της Αρχής και παρακώλυση συγκοινωνιών ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

    Στο πλευρό τους βρέθηκαν δεκάδες συμπολίτες τους και εκπρόσωποι φορέων από τον Άγιο Νικόλαο. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν και τους ξυλοκόπησαν αναίτια, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι οι αστυνομικοί που τους χτύπησαν φορούσαν πολιτικά.
    http://cretalive.gr/new/58340/crete/Tin_1i_Dekembriou_sto_skamni_gia_ta_epeisodia_ston_Ag.Nikolao

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.