→ Νοέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

 

32 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Κατάληψη στο ΤΕΙ Μουσικής, Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο στο 16/11/2010 στις 11:51

    Υπό κατάληψη βρίσκεται το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, στο Ρέθυμνο. Οι σπουδαστές προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη και η πρωτοβουλία τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ η κίνηση αυτή πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από τη 17η Νοεμβρίου.

    Το συντονιστικό της κατάληψης σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

    «Φέτος συμπληρώνονται 37 έτη από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πρακτική της χούντας ήταν να καταργήσει οποιαδήποτε συλλογική και δημοκρατική διαδικασία με ακραία μέσα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα διοικητικά συμβούλια ήταν καθοδηγούμενοι από διάφορα όργανα της χούντας, με νόμο που υποχρέωνε σε στράτευση τους φοιτητές, επενέβαινε άμεσα στον χώρο της εκπαίδευσης και προσπαθούσε να την μεταβάλλει σε καθαρό εξάρτημα της κυβερνητικής πολιτικής, και να χτυπήσει κάθε συνδικαλιστική ελευθερία.

    Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η αντίθεση του λαού ήταν καθολική, ανδρώθηκε το φοιτητικό κίνημα και άρχισε να μαζικοποιείται με σταθμό στην ανάπτυξη του αγώνα την κατάληψη της Νομικής. Αποκορύφωμα της εξέγερσης ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπου συμπορεύτηκαν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με κεντρικά συνθήματα «ψωμί παιδεία ελευθερία», «λαϊκή κυριαρχία» και «εθνική ανεξαρτησία».

    Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 αποτελεί σημείο αναφοράς για το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, με κεντρικά αιτήματα όπως η ανατροπή της χούντας, η εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας, και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ.

    Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην κοινωνία, με την επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, στην παιδεία με το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, τα αιτήματα τού τότε παραμένουν επίκαιρα. Συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της δημόσιας και δωρεάν παιδείας αλλοιώνεται συνεχώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με τη μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία και με την αναγνώριση ιδιωτικών κολλεγίων.

    Αυτό οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στα ΤΕΙ της χώρας η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, και σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, πολλά τμήματα θα συγχωνευτούν και κάποια θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου οι δαπάνες από το νέο ακαδημαϊκό έτος μειώνονται στο 30%. Με τον Καλλικράτη, τα ΤΕΙ θα μετατραπούν σε ερευνητικό κέντρα τα οποία θα υπάγονται στους αντίστοιχους δήμους και όχι στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερη υποχρηματοδότηση διότι οι δήμοι βρίσκονται ήδη σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

    Εμείς, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου προχωρήσαμε σε τριήμερη κατάληψη για να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, προχωρώντας σε διάφορες κινητοποιήσεις. Απαιτούμε να καταργηθεί το νέο πολυνομοσχέδιο, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δωρεάν σίτιση, μονιμοποίηση όλων των καθηγητών.

    Ο αγώνας για μια καλύτερη παιδεία παραμένει όπως και τότε επίκαιρος. Οι διαθέσεις μας για το επόμενο διάστημα θα είναι μαχητικές, για την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, παλεύοντας για μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

    • Γενική Απεργία στις 15 Δεκεμβρίου απο ΓΣΕΕ στο 13/11/2010 στις 14:14

    Γενική Απεργία στις 15 Δεκεμβρίου προγραμματίζει η ΓΣΕΕ όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της και καλεί τα συνδικάτα να δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές.της Κυβέρνησης.

    “Ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της “τρόικας” στη χώρα μας, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για νέα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, λόγω διεύρυνσης του ελλείμματος αναφέρει η ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά, τόσο προς την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και δεν θα ανεχθούν την παράταση, πόσο μάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, της κατάργησης των ΔΕΚΟ, των απολύσεων και κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων.

    Για την απόκρουση και ακύρωση αυτών των πολιτικών, έχει ήδη εξαγγελθεί 24ωρη Γενική Απεργία, για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

    • Τοπικα νταβατζιλικια για τις ΑΠΕ στο 13/11/2010 στις 14:13

    Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για προστασία σε μπαρ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης και μαγαζιά. Τώρα πληροφορούμαστε και για προστασία στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

    Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, συμμορίες στην ενδοχώρα του Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με καταγγελίες, εκβιάζουν ιδιοκτήτες και μάλιστα δεν έχουν αποκλειστικό στόχο τα φωτοβολταϊκά, αλλά αφορούν και σε εγκαταστάσεις άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα.

    Οι συμμορίες αλλοδαπών και Ελλήνων πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του ζητούν χρήματα προκειμένου να μην προχωρήσουν σε καταστροφή της.

    Οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πληρώσουν, ακόμη και με δόσεις, φοβούμενοι την καταστροφή των εγκαταστάσεών τους.

    Κι ενώ το έγκλημα και η παρανομία αποδεικνύονται άκρως ευρηματικοί τομείς, την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως υπάρχει μια άναρχη κατάσταση και φοβούνται αύξηση της εγκληματικότητας, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, παράλληλα με την εξάπλωση των ΑΠΕ στο νησί. Η αστυνομία λένε δεν επεμβαίνει, καθώς κανείς δεν καταγγέλλει επίσημα το πρόβλημα.

    • Υπο κατάληψη 5 σχολεία στο Ρέθυμνο στο 11/11/2010 στις 02:03

    Υπό κατάληψη τελούν πέντε σχολεία στο Ρέθυμνο, με αιτήματα που σχετίζονται αφενός με τη σχολική στέγη κι αφετέρου με την κρατική μέριμνα για την παιδεία. Σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, τα οποία συστεγάζονται, καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο!

    Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, ζητούν βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων, επέκταση του σκέπαστρου που υπάρχει στο χώρο της αυλής, δημιουργία νέων τουαλετών και λένε ένα ξεκάθαρο «όχι» στις τάξεις με αριθμό μεγαλύτερο των 30 ατόμων. Επίσης, ζητούν την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας. Μέσα στα αιτήματα των μαθητών είναι και η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Πηγή: Κρητική Επιθεώρηση

    • 9 μετανάστες συνελήφθησαν επειδή ψάρευαν στο φράγμα στο 09/11/2010 στις 01:01

    9 μετανάστες συνελήφθησαν στο Φράγμα Ινίου- Μαχαιράς από μπάτσους του Τμήματος Αρκαλοχωρίου κατηγορούμενοιγια παράνομη αλιεία,επιειδή δεν γνώριζαν ότι ( σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου ) το ψάρεμα στο φράγμα απαγορεύεται.

    Νικος

    • 98,15%. έφτασε το ποσοστό αποχής στη Γαύδο στο 09/11/2010 στις 00:58

    Μόνον τρεις Γαυδιώτες σε σύνολο 162 εγγεγραμένων ψήφισαν για τις περιφερειακές εκλογές. Δηλαδή το ποσοστό αποχής έφτασε το 98,15%.
    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στις 7.38 χθες το βράδυ, από τους τρεις ψηφίσαντες, το ένα ψηφοδέλτιο ήταν λευκό – άκυρο, τα άλλα δύο έγκυρα. Και τα δύο ήταν υπέρ του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλη Βουλγαράκη (ΠΑΣΟΚ) του συνδυασμού”Κρήτη Πρώτη Δύναμη”, με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη.
    Η συντριπτική πλειοψηφία εφάρμοσε την απόφαση συνέλευσης των κατοίκων να μην συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση που υπάρχει από το καλοκαίρι.
    Οπως είχε ανακοινώσει η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, είχαν ζητήσει να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου με την Κρήτη.
    Σύμφωνα με την απόφαση, αν δεν αλλάξει η προκήρυξη, οι κάτοικοι θα αποκλείσουν επ’ αόριστο το λιμάνι της Γαύδου.

    • ΕΚΛΟΓΕΣ: πίσω από τους αριθμούς στο 08/11/2010 στις 16:52

    Όσο και να επιχειρούν τα ΜΜΕ να μας πείσουν για την σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, τα αποτελέσματα των «αυτοδιοικητικών» εκλογών δεν επιτρέπουν τέτοιες παρερμηνείες. Καταρχάς είναι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό της αποχής (πάνω από 40% πανελλαδικά), αλλά και τον λευκών/ άκυρων (7,3%) ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες, καταδεικνύει ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι απονομιμοποιημένο σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Η μεγάλη αποχή στην Αττική (58%) δείχνει καθαρά ότι η αποχή ήταν συνειδητή επιλογή και σε μεγάλο βαθμό στηρίζονταν στην θέση ότι στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών θεσμών τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

    Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι έναν ο ΓΑΠ εννοούσε έστω και στο ελάχιστο αυτά που λέει, χθες το βράδυ έπρεπε να είχε ανακοινώσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Δεν είναι μονάχα ότι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν πολύ μικρότερη των 5% που είχε βάλει όριο (2-1,5%), ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε δεύτερο στις 6 από τις 13 περιφέρειες. Το μεγάλο πλήγμα που είχε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι πήρε 1.186.000 ψήφους λιγότερους από τις εθνικές εκλογές. Η μαγική εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ σε σχέση με την αντοχή του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με το ότι κατάφερε να έρθει πρώτος στην περιφέρεια Αττικής ο Σγουρός και να περάσει στον δεύτερο γύρο, κάτι που μέχρι τις αρχές της βδομάδας δεν ήταν και τόσο σίγουρο.

    Η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει, μπορεί να καταφέρνει να βγαίνει πρώτη σε 6 περιφέρειες, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα τις κρατήσει και στον δεύτερο γύρω. Το βασικό είναι ότι είδε το ποσοστό της να μειώνεται κατά 1% από τις εθνικές εκλογές και στην κάλπη πέσανε 600.000 λιγότεροι ψήφοι για την αξιωματική «αντιπολίτευση».

    Το ΚΚΕ αναγορεύτηκε από όλους στον μεγάλο νικητή αυτών των εκλογών και πράγματι το «κόμμα» έχει μια σταθερή άνοδο στο ποσοστό του στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (7,54% στις εθνικές εκλογές του 2009, 8,35% στις ευρωεκλογές του 2009, 11,5% στις χθεσινές εκλογές). Με μια «μικρή» υποσημείωση, η αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ οφείλεται στην αύξηση της αποχής και όχι των ψήφων που παίρνει, αφού στις χθεσινές κάλπες έπεσαν 5500 λιγότεροι «κόκκινοι ψήφοι». Είναι το συμπαγές του κόμματος και όχι η διεισδυτικότητα του, που του εξασφαλίζει τα πολιτικά οφέλη από την κάλπη.

    Το ΛΑΟΣ παρόλη την προσπάθεια του να κρυφτεί πίσω από συνεργασίες στην πλειοψηφία των περιφερειών (σε 5 υποστήριξε κοινό υποψήφιο με την ΝΔ, σε 1 κοινό με το ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε αυτόνομα μόνο σε 7, σε λιγότερες δηλαδή από ότι κατέβηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), δεν κατάφερε να κρύψει ότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι του είναι δυσαρεστημένοι από την φιλομνημονιακή του στάση. Όπου κατέβηκε μόνο του είχε σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις από ότι στις εθνικές εκλογές (πχ στην περιφέρεια της Αττικής έχασε 60.000 ψήφους!).

    Ο ΣΥΝ εάν πρέπει να βγάλει ένα συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές είναι ότι πρέπει να στείλει τον Αλέξη (Τσίπρα) και τον Αλέξη (Μητρόπουλο) στα σπίτια τους, όχι μόνο τα ποσοστά σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθήνας ήταν μια τραγωδία, αλλά έχασε και 90.000 ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Δεν μπορεί ο ΣΥΝ να πατάει σε δυο βάρκες ή θα επιλέξει μια αριστερή ενότητα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, ή πρέπει να ενωθεί ξανά με το ΔΗ.ΑΡΙ και να παίξει το ρόλο της κυβερνητικής «αριστεράς». Φυσικά η πιθανότητα μιας νέας διάσπασης είναι πάντα ανοικτή (ειδικά μετά από αυτό το αποτέλεσμα). Ο Αλαβάνος και το ΜΕΤΩΠΟ δεν μπόρεσαν να έχουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει έναν ηγεμονικό ρόλο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ή μια αυτόνομη πορεία. Το τρίστερο είναι και εδώ μπροστά: ΣΥΡΙΖΑ; ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ; Ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

    Το ΔΥΑΡΙ κάνει την ανάγκη φιλότιμο, έτσι και αλλιώς είχε βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά (στο 3% στην περιφέρεια Αττικής). Οι δηλώσεις του Κουβέλη ότι είμαστε συστημική αριστερά (σώπα!!!) σηματοδοτούν την θέληση για συμμετοχή σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό όποτε παραστεί ανάγκη.

    Στους μεγάλους κερδισμένους κατατάσσεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάφερε να όχι μόνο να καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα (πάνω από 1,7% σε πανελλαδικό επίπεδο) αλλά και να έχει μια θεαματική αύξηση των ψήφων της, κατεβαίνοντας σε 11 από τις 13 περιφέρειες πήρε 93.836 ψήφους, όταν στις εθνικές εκλογές του 2009 είχε πάρει 24.737. Αν αυτό το φαινόμενο περιοριζότανε στην περιφέρεια της Αττικής θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πήρε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πανελλαδική έκταση του, μας δείχνει ότι αυξάνεται η αντικαπιταλιστική διάθεση ενός κόσμου ίσως και πέρα των παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απομακρύνει την περίπτωση διάσπασης που υπήρχε πριν της εκλογές και προφανώς αλλάζει τους συσχετισμούς εντός της Αριστεράς.

    Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με επιλεγμένα κατεβάσματα στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας κατάφερε να συγκεντρώσει 23.562 ψήφους, 4000 παραπάνω από ότι στις εθνικές εκλογές του 2009. Η μεγάλη της επιτυχία στον δήμο της Αθήνας όπου πήρε κοντά 10000 ψήφους (5%), δεν οφείλεται μονάχα στην κόντρα στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ μεταξύ Καρατζαφέρη και Βορίδη, αλλά και στην «κινηματική δράση» της Χ.Α στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε εκλογικά τμήματα αυτής της περιοχής κατέγραψε ποσοστά μέχρι και 20%.

    Κώστας Σ.

    • Ομαδική αποχή στη Γαύδο από τις περιφερειακές εκλογές στο 07/11/2010 στις 16:39

    Ομαδική αποχή στη Γαύδο από τις περιφερειακές εκλογές

    Στη Γαύδο με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μόνιμων κατοίκων, οι ψηφοφόροι απέχουν από τις περιφερειακές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους του διαγωνισμού για την δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει το νησί με την Κρήτη.

    • Στο πλευρό των μαθητών στέκεται η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Xανίων στο 06/11/2010 στις 20:50

    Στο πλευρό των μαθητών στέκεται η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων.
    Σε χθεσινή ανακοίνωσή της εξηγεί: ‘Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την 28η Οκτωβρίου στην πόλη μας (παρέλαση) έχουμε να γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
    Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων έγκαιρα και πολύ πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γνωστοποίησε στους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα και τις ελλείψεις της εκπαιδευτικής κοινότητας απαιτώντας την άμεση λύση τους δεδομένου ότι και το αρμόδιο Υπουργείο είχε δηλώσει ότι υπάρχει οικονομική κάλυψη των σχολικών αναγκών. Τα λόγια από τα έργα αποδείχτηκε ότι απέχουν.
    Οι μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διεκδικώντας το αυτονόητο (Ενισχυτική και Πρόσθετη Διδασκαλία, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση) αγωνίστηκαν με τον δικό τους τρόπο.
    Ως γονείς βρισκόμαστε στο πλευρό των παιδιών μας, σεβόμενοι τους αγώνες που με δημοκρατικές διαδικασίες επέλεξαν.
    Την 28η Οκτωβρίου οι μαθητές, θέλοντας να αφυπνίσουν εμάς τους μεγαλύτερους για τα αδιέξοδα, που απειλούν το μέλλον τους, αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην παρέλαση, λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ζωής τους και στο δικαίωμά τους να ονειρεύονται.
    Εμείς καταδικάζουμε την επέμβαση της Αστυνομίας απέναντι στα παιδιά.
    Καταδικάζουμε την αναχώρηση των επισήμων από την εξέδρα αποφεύγοντας τη συνάντησή τους με τα νιάτα και μέλλον του τόπου.
    Τα αιτήματα των μαθητών είναι και αιτήματα των γονιών. Μόνο όλοι μαζί συντονισμένα μπορούμε να βρούμε λύσεις των προβλημάτων.
    Άμεση λειτουργία της Πρόσθετης και Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
    Αύξηση κονδυλίων για τη λειτουργία των σχολείων.
    Δωρεάν Δημόσια Παιδεία με την πραγματική έννοια του όρου’.

    http://www.haniotika-nea.gr/55441-%20%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CF%83%CE%B5%20%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82%20.html

    • Άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές των Χανίων στο 04/11/2010 στις 11:48

    Με τη μεταγωγή 20 κρατουμένων σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα επιχειρήθηκε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις Δικαστικές Φυλακές των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των κρατουμένων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στις φυλακές, ξεπέρασε τους 170 προκαλώντας το αδιαχώρητο καθώς πολλοί ήταν υποχρεωμένοι να κοιμούνται ακόμα και σε στρώματα στο πάτωμα. Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα του δικαστικού καταστήματος στην πόλη των Χανίων μόλις φτάνει τα 120 άτομα. Η καθυστέρηση στην ανέγερση των νέων δικαστικών φυλακών στην περιοχή της Αγιάς και η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων έχει επιτείνει το πρόβλημα.
    πηγή : goodnet.gr

    • τρομουστερία στο Ηρακλειο για το φόβο κάποιου «χτυπήματος» και στην Κρήτη στο 04/11/2010 στις 11:45

    Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί τα τελευταία 24ωρα και η πόλη του Ηρακλείου με τις Αστυνομικές Αρχές να λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα υπό το φόβο κάποιου «χτυπήματος» και στην Κρήτη.

    Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» όσο και σε άλλους πιθανούς στόχους, όπως είναι τα βουλευτικά γραφεία, τα Προξενεία αλλά και τα γραφεία των τοπικών αρχόντων, τόσο λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων, όσο και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

    Ύστερα από εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχουν ανασταλεί και από την Κρήτη για ένα 48ωρο όλες οι εναέριες μεταφορές δεμάτων και μικροδεμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι.

    Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ήταν αυξημένα, με την αιτία να μην είναι άλλη από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Στόχος των Αρχών είναι να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα ή άλλο πιθανό στόχο.

    Οδηγίες

    Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιριών παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρίες.

    Ήδη, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να καταφέρουν να προλάβουν κάποια… επικίνδυνη αποστολή.

    Από την πρώτη στιγμή βέβαια τα μέτρα ασφάλειας στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είχαν αυξηθεί με βάση το σχέδιο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, με τους αστυνομικούς διευθυντές των νομών να δίνουν εντολές για την αυξημένη προσοχή των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν επιθέσεις στους συνήθεις στόχους σε τέτοιες περιόδους. Έτσι διενεργούνται και εντατικότεροι και συχνότεροι έλεγχοι σε συμφέροντα που πιθανόν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Ύποπτα δέματα

    Οδηγίες όμως έχουν δοθεί και για τον έλεγχο των φακέλων, των γραμμάτων και των δεμάτων που καταφθάνουν καθημερινά στη Νομαρχία, την Περιφέρεια, τα Προξενεία και τα πολιτικά γραφεία, τα οποία είναι και οι πιθανότεροι στόχοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί όλα τα γράμματα θα πρέπει να ελέγχονται από συγκεκριμένα μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

    Οι υπεύθυνοι για την παραλαβή των γραμμάτων στα παραπάνω γραφεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί. Εάν για παράδειγμα μυρίσουν κάποιο άρωμα ή οινόπνευμα στο φάκελο, εάν δουν κάποια μουτζούρα ή λεκέ, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουν την αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθεί το δέμα.

    Αυτό που πρέπει να προσέξει παράλληλα όποιος παραλαμβάνει γράμματα είναι η ανορθογραφία ή ο αποστολέας. Αν ένα γράμμα είναι ανώνυμο, αναγράφει λανθασμένες ή ύποπτες πληροφορίες και έχει γραμματόσημο που δεν έχει σφραγιστεί, θα πρέπει να μην ανοίγεται και να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία.

    Αυστηρότερα μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Αυστηρότερους ελέγχους στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζητά τώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να την επιβολή νέων μέτρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει η Μέρκελ μετά τα παγιδευμένα πακέτα που «απογειώθηκαν» από την Αθήνα και τα δέματα-βόμβα από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ.

    Η γερμανική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει νέα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω εμπορικών πτήσεων, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή προσκείμενη στη γερμανική καγκελαρία.

    Οι υπουργοί Εσωτερικών

    Το ζήτημα των παγιδευμένων δεμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την προσεχή εβδομάδα. «Η Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει επί προτάσεων για ένα πακέτο πανευρωπαϊκών μέτρων» δήλωσε ο ίδιος.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει ότι τα παγιδευμένα δέματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα».

    Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων

    Ο βαθμός κινητοποίησης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται στη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμόδιας για Εσωτερικές Υποθέσεις επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

    Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

    Παπουτσής: να αλλάξει ο νόμος

    Θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιριών ταχυμεταφορών, θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Όπως αναφέρει: «Τίθεται ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ταχυμεταφορών. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και σε εθνικό επίπεδο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελέγχων και για αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει ένας διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουμε να υποστηρίζουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και πέραν αυτών και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο».

    Πηγή: tolmi.gr

    • Χωρίς νόημα πια η προσφυγή εργαζομένων στη Δικαιοσύνη στο 03/11/2010 στις 15:20

    Την «ακύρωση» κάθε προστασίας που η προσφυγή στη δικαιοσύνη εξασφαλίζει κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μέσω αναφοράς προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη. Στην αναφορά, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Γιώργος Σκουλατάκης υπογραμμίζεται ότι μέσα στα άλλα «δεινά» που πλήττουν τους εργαζόμενους, «έχει ακυρωθεί κάθε έννοια δικαστικής προστασίας αφού για τις εργατικές υποθέσεις που ορίζονται για να συζητηθούν στα Δικαστήρια ή που έχουν προσδιοριστεί και αναβάλλονται, ορίζεται ημέρα εκδίκασης είτε το Δεκέμβριο του 2011 είτε τον Ιανουάριο του 2012 !!! Για δε, τις υποθέσεις του Εφετείου Κρήτης ορίζεται δικάσιμος το Μάρτιο του 2012 και στο εξής, πράγμα απαράδεκτο».

    Ο Γ. Σκουλατάκης χαρακτηρίζει «χωρίς νόημα» την προσφυγή των εργαζομένων στη δικαιοσύνη, καθώς – όπως αναφέρει στην επιστολή – ως την εκδίκαση της υπόθεσης «μπορεί να έχει αλλάξει η μορφή της επιχείρησης, να έχει κλείσει, ή ο εργαζόμενος αν περιμένει να ζήσει από αυτά τα χρήματα να έχει πεθάνει….». Το ΕΚΗ ζητά, με υπουργική παρέμβαση, τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι εργατικές υποθέσεις ορίζονται για συζήτηση εντός 15 ημερών από τη κατάθεση του δικογράφου και οι αναβολές να δίνονται μόνο για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους έστω και αν είναι για πρώτη φορά και για διάστημα λίγων μηνών. Η αναφορά κοινοποιείται στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους Βουλευτές ν. Ηρακλείου, τον Πρόεδρο Πρωτοδικών, την Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

    __http://cretalive.gr/new/12278/crete/EKH_Choris_noima_pia_i_prosfugi_ergazomenon_sti_Dikaiosuni

    • Όχι στο λατομείο των Γουρνών, λένε οι τοπικοί φορείς στο 01/11/2010 στις 19:07

    Να μη συνεχιστούν οι εργασίες του λατομείου Γουρνών και να αποσυρθεί η σχετική απόφαση της Νομαρχίας Ηρακλείου ζητούν οι τοπικοί σύλλογοι.

    Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ανώπολης και Καινούργιου Χωριού, ο σύνδεσμος Γουρνών Ανάπτυξη και Περιβάλλον και η επιτροπή Αγώνα κατά της λατομικής ζώνης περιοχής Γουβών – Επισκοπής, η συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου θα βλάψει την περιοχή τους. Όπως υπογραμμίζουν «η απόφαση δε νομιμοποιεί το παράνομο καθεστώς της λειτουργίας του λατομείου σε περιοχή που δεν είναι χαρακτηρισμένη λατομική ούτε και προβλέπεται μια τέτοια χρήση με βάση το νέο ΣΧΟΑΠ (ΦΕΚ 60/ΜΑΡΤΙΟΣ 2009).

    Οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι το θέμα της λειτουργίας του λατομείου «είναι ληγμένο» και απαιτούν:

    -Να γίνει από τις υπάρχουσες δημοτικές αρχές (Γουβών-Επισκοπής), ένσταση κατά της απόφασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    -Να εκφράσουν τη θέση τους όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί του Δήμου Χερσονήσου με δελτίο τύπου ,καθώς και όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί σε επίπεδο Περιφέρειας.

    -Να πάρει θέση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ,μιας και εκμισθώνει τις εκτάσεις της στα λατομεία ,(ως πότε η μοναστηριακή περιουσία θα χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς επιβλαβείς για το κοινωνικό σύνολο).

    http://cretalive.gr/new/11967/environment/Ochi_sto_latomeio_ton_Gournon,_lene_oi_topikoi_foreis

    • Εργασιακά :Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού δικαιώματος στο 01/11/2010 στις 14:53

    « Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού
    δικαιώματος κατά τις προσεχείς διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών
    αρχών της 7ης Νοεμβρίου 2010, καθώς και στις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010».

    Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
    1.- Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και
    εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον
    ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με
    αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς
    διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 7ης Νοεμβρίου
    2010, καθώς και στις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010.
    2.- Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που
    καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1
    της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄
    αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:
    Α.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας
    ΑΔΑ : 4ΙΞΛΛ-Θ
    εργασίας:
    α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση
    100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
    β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2)
    εργασίμων ημερών.
    γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών
    (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή
    τους.
    δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός
    των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την
    απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις
    αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
    Β.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας
    εργασίας:
    α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση
    200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
    β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2)
    εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή
    τους.
    γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός
    των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την
    απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις
    αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
    3.- Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 7
    Νοεμβρίου 2010 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή
    θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην
    προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.
    4.- Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια
    μετ΄ αποδοχών.
    5.- Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας
    την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και
    ΑΔΑ : 4ΙΞΛΛ-Θ
    139 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 /Α).
    Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    • Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι παραγωγοί λαϊκών για τις ταμειακές στο 01/11/2010 στις 12:02

    Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο των παραγωγών λαϊκών αγορών της Κρήτης προς τον Περιφερειάρχη για τον ορισμό συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το θέμα των ταμειακών μηχανών και την απόδοση ΦΠΑ.

    Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση που μέχρι το μεσημέρι, δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους, τότε δεν αποκλείουν να προχωρήσουν ακόμη και στον αποκλεισμό δημοσίων κτιρίων μεταξύ των οποίων και οι ΔΟΥ του νησιού!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.