31 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • ΔΙ.ΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ στο 15/09/2010 στις 00:00

    Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και στα χωρια της μεσαρας Ηρακλειου .Μετα απο τις πόλεις τωρα και στα χωρια ερχονται οι μπατσοδιας ακολουθει αρθο απο τοπικη εφημεριδα : Λύση στο πρόβλημα της έξαρσης της εγκληματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, φαίνεται πως έχει βρει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ σύμφωνα με την εφημερίδα «Αντίλαλος της Μεσαράς».
    Η ομάδα ΔΙΑΣ αποτελεί, ουσιαστικά, την αστυνόμευση με μηχανές και ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα εγκληματικότητας κια η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας απαιτείται να είναι γρήγορη, άμεση κια αποτελεσματική.
    Με τον τρόπο αυτό η ελληνική αστυνομία ενισχύει τους τελευταίους μήνες το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα πολίτη και αυτό φαίνεται ότι αποφάσισε να το εφαρμόσει κια στην περιοχή της Μεσαράς που τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση!
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του σώματος, κεντρικά, μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στην περιοχή της Μεσαράς 4 ομάδες δυκικλιστών που θα αποτελούνται η κάθε μία από 4 άτομα. Συνολικά, για τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή, θα χρησιμοποιηθούν 16 αστυνομικοί.
    Οι αστυνομικοί αυτοί που θα τοποθετηθούν στη νέα υπηρεσία, η οποία θα ενισχύσει την αστυνόμευση του κάμπου, θα έρθουν απο την Αθήνα με τις μεταθέσεις που θα γίνουν στην Αστυνομική Διεύθυνση του νομού. Ο νομός Ηρακλείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθεί με 36 συνολικά αστυνομικούς από τις σχολές του σώματος και οι 16 απο αυτούς αναμένεται να έρθουν στη Μεσαρά.
    Ήδη, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας για τη δημιουργία της ομάδας ενώ αναμένεται και ο απαιτούμενος εξοπλισμός

    • Σχεδίαζαν...ιδιωτική πολεοδόμηση δίπλα στα δασικά του Ελαφονησίου Χανίων στο 10/09/2010 στις 07:47

    Ανατροπές και οσμή σκανδάλου έφερε η έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υπόθεση στο Στόμιο Ινναχωρίου (δίπλα στο πανέμορφο Ελαφονήσι) για την οποία το CRETALIVEέγραψε επανειλημμένως. Η κόντρα που ξέσπασε ,με αφορμή την καθυστέρηση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής , μεταξύ δήμου Ινναχωρίου και Περιφέρειας Κρήτης προκάλεσε εκατέρωθεν καταγγελίες, με κυριότερη ότι ο περιφερειάρχης εξυπηρετούσε συμφέροντα, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται τώρα εντελώς διαφορετικά! Η διαμάχη και οι εκατέρωθεν βολές οδήγησαν σε ενδελεχή έλεγχο των αποφάσεων και των στοιχείων από τις δασικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες των υπουργείων απ ‘όπου αποδείχθηκε ότι πίσω από τις μελέτες και τα προτεινόμενα σχέδια υπάρχει μεγάλη διαπλοκή και κυρίως συμφέροντα που προσπαθούν να προχωρήσουν σε δόμηση μιας καθαρά δασικής περιοχής!
    Η επίσημη πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για τα 2.500 στρέμματα στο Στόμιο (όπως φαίνεται στον χάρτη) απέδειξε ότι η έκταση είναι δασική και μέσα σε αυτή θέλουν να κάνουν ιδιωτική πολεοδόμηση με πρόφαση το ΣΧΟΟΑΠ!
    Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα όσα είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και δόθηκε εντολή στην Περιφέρεια Κρήτης- είναι τώρα υποχρεωμένη έτσι κι αλλιώς- όχι μόνο να μην στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στο αρμόδιο συμβούλιο χωροταξίας, αλλά και να το…επιστρέψει ως απαράδεκτο στους μελετητές που προβλέεπουν ΠΕΡΠΟ και οικιστική ανάπτυξη μέσα στη δασική περιοχή. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν έφερνε το θέμα στο συμβούλιο λόγω της έλλειψης γεωλογικής μελέτης και το γεγονός αυτό είχε εξοργίσει το δήμο που έκανε λόγο για…καταστροφή του Ελφανονησίου!
    Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που μέχρι τώρα κάποιοι επιμελώς απέκρυπταν ανατρέπουν τη…βιτρίνα της υπόθεσης και δείχνουν ότι υπάρχει έντονο και διαπλεκόμενο παρασκήνιο. Και πιο συγκεκριμένα. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι:
    -Η περιοχή που ζητήθηκε το ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει καμία σχέση με το Ελαφονήσι το οποίο απέχει πάνω από 10 χιλιόμετρα από το Στόμιο. Κάποιοι όμως το χρησιμοποίησαν για να περάσουν τις δικές τους θέσεις.
    -Το 95 % της έκτασης που προτείνεται στο ΣΧΟΟΑΠ είναι δασική που μάλιστα φαίνεται με γυμνό μάτι!
    -Δεν έχει σχέση η περιοχή με γεωργική έκταση αφού εκεί είναι μονο 3 θερμοκήπια και όλα τα άλλα είναι πεύκη!
    Αλλά το…λαβράκι της υπόθεσης βρίσκεται αλλού: Εκεί δίπλα έχουν αγοραστεί μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις οι οποίες έχουν τώρα πωληθεί σε Κύπριους επιχειρηματίες, ενώ έχει κατασκευαστεί μια λιμνοδεξαμενή η οποία κόστισε εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο και…δεν εξυπηρετεί τίποτα! Έγινε ένα τόσο μεγάλο έργο για να…ποτίζουν τρία θερμοκήπια; Ή μήπως αυτή η ιστορία σχετίζεται με την αιτούμενη λιμνοδεξαμενή του Έλους και τα όσα λέγονται για…υβριδικό που ετοιμάζει συγκεκριμένη εταιρεία;
    Η έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος και των άλλων αρχών (αναμένεται τώρα να εμπλακούν και οι επιθεωρητές της διοίκησης) γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλά επίπεδα. Ελέγχονται όλες οι αποφάσεις, όλοι όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή, ποιοι έχουν αγοράσει και ποιοι έχουν πωλήσει. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού που βρίσκεται κοντά στο Ελαφονήσι , στην Παλαιοχωρα και στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.
    Η όλη υπόθεση ξεκίνησε όταν ο δήμος Ινναχωρίου είχε στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στην Περιφέρεια Κρήτης για να περάσει από το αρμόδιο συμβούλιο. Η μελέτη Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων για την περιοχή του Στομίου αρχικά μπλοκαρίστηκε από κάποιο ιδιώτη(που είχε δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην περιοχή) ο οποίο ήθελε να κάνει λατομείο γύψου στην περιοχή. Αλλά από εκεί άρχισε και η έρευνα της Περιφέρειας και των λοιπών αρχών που έδειξε ότι δεν υπήρχε γεωλογική μελέτη. Λεπτομέρεια μεν, αλλά…σημαντική διότι στη γεωλογική μελέτη θα φαινόταν ότι υπήρχε γύψος στην περιοχή που δεν συνάδει με οικιστική ανάπτυξη και το ΠΕΡΠΟ που ζητούσε ο δήμος! Αλλά η γεωλογική μελέτη έφερε…γκρίνια, η γκρίνια την ένταση και αυτή πιο…λεπτομερειακό έλεγχο που έφερε στο φως…δασικές εκτάσεις, αλλά και αγορές χωραφιών που φαίνεται ότι προορίζονται για…σούπερ δόμηση!
    Στην άγρια κόντρα με το δήμο Ινναχωρίου ο περιφερειάρχης είχε απαντήσει ότι η καθυστέρηση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων δεν είχε να κάνει με το Ελαφονήσι, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και είναι νόμιμες. Και έλεγε ότι οι εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου” αλλά τότε δεν άκουγε κανένας! Οι πάντες μιλούσαν για το…Ελαφονήσι, αλλά δεν μιλούσαν για το…φιλέτο!
    «Είναι απολύτως ανακριβές , έλεγε στην απάντησή του ο περιφερειάρχης, ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
    Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
    Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει σαν στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη Χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου»

    http://cretalive.gr/new/6711/crete/Schediazan…idiotiki_poleodomisi_dipla_sta_dasika_tou_Elafonisiou

    • Η ρουφιανιά στο μεγαλείο της για όσους καπνίζουν στο Ηράκλειο στο 07/09/2010 στις 22:20

    “Βροχή” οι καρφωτές για όσους καπνίζουν

    Της Λίλιαν Δαφερμάκη

    “Βροχή” οι “καρφωτές” στο Ηράκλειο για το τσιγάρο

    Δεν σταματά το τηλέφωνο στη Δημοτική Αστυνομία

    Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, όπου το τηλεφωνικό κέντρο έχει πάρει «φωτιά», καθώς δέχεται δεκάδες καταγγελίες, κυρίως από υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίοι σπεύδουν να ….”καρφώσουν” τους συναδέλφους τους, επειδή καπνίζουν….

    Οι εργαζόμενοι στην δημοτική υπηρεσία, έχουν κυριολεκτικά εκπλαγεί από τις διαστάσεις του φαινομένου, καθώς όταν αναλάμβαναν την ευθύνη της επιβολής του νόμου, για την οριστική διακοπή του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, δεν φαντάζονταν ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν τόσες “καρφωτές”. Η επιβολή του νόμου, φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει απόλυτα την καταπιεσμένη αντίδραση εκατοντάδων αντικαπνιστών, που περνούν στην αντεπίθεση για να προστατευτούν από τον καπνό των «θεριακλήδων» συναδέλφων τους, που παρά την απαγόρευση επιμένουν να ανάβουν το τσιγάρο τους στις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο.

    Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκωνάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι καθημερινά γίνεται πανικός στην υπηρεσία, από τις καταγγελίες που δέχεται, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει, για όλα αυτά που συμβαίνουν”. “Δεχόμαστε τηλέφωνα από διάφορες υπηρεσίες, που μας ζητούν να στείλουμε άμεσα συνεργείο για να “τσιμπήσουμε” υπαλλήλους, που αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση της διακοπής του καπνίσματος» Ο ίδιος τονίζει ότι από την πλευρά της δημοτικής Αστυνομίας έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με το οποίο συνεργεία της υπηρεσίας “σαρώνουν” καθημερινά πρωί και βράδυ δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, για να ενημερώσουν τους πολίτες για το τι λέει ο νόμος σε σχέση με τη διακοπή του καπνίσματος. Όπως εξομολογείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι της υπηρεσίας βρίσκονται εν μέσω πυρών, τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους αντικαπνιστές, καθώς οι μεν διαμαρτύρονται σφοδρά για την εφαρμογή του νόμου και οι δε ζητούν να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων σε όσους δεν κόβουν το τσιγάρο.

    http://www.patris.gr/articles/186868?PHPSESSID=u9posulac4vd78elfmf79as503

    • Οχι σε οσους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές στο Τμήμα Φυσικής έχουν πολιτική άποψη και δράση στο 07/09/2010 στις 21:26

    ” Οχι στην Διαδικασία επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Τμήμα Φυσικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο που έχουν πολιτική άποψη και δράση προχωρόυν τα ακαδημαϊκά όργανα.”

    Aπόφαση Γενικής Συνέλευσης

    “ Σχετικά με τις Διαδικασίες επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Τμήμα Φυσικής & η θέση μας ”

    Σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτέβρη 2010 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής. Ύστερα απο εκτενή συζήτηση και με βάση τα δεδομένα της προϋγούμενης Συνέλευσης (25/8/2010) αποφάσιζουμε τα ακόλουθα:

    * Διαφωνούμε κάθετα με την απόκρυψη των επίσημων στοιχείων που σχετίζονται με την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών

    * Τα ακαδημαϊκά όργανα δεν είναι Δικαστήρια που αποφασίζουν για ποινικά “κολάσιμες” πράξεις

    * Τα επιστημονικά κριτήρια που ο νόμος ορίζει, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερισχύουν, από κάθε άλλο ασαφές κριτήριο “ήθους”

    * Διαφωνούμε με την χρήση κριτηρίων επιλογής, σχετιζόμενων με πολιτική άποψη και δράση κάθε υποψηφίου

    Για τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών

    & Υπ. Διδακτόρων Τμήματος Φυσικής Π.Κ.

    Η Γενική Συνέλευση

    http://blog.edu.physics.uoc.gr/smffpk/

    • Βουβαλοβάτραχοι απειλούν τη λίμνη της Αγιάς . Ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού τους στο 07/09/2010 στις 08:51

    Σημαντικούς κινδύνους για τους ζωντανούς οργανισμούς που διαβιούν στη Λίμνη της Αγιας , εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του λεγόμενου βουβαλοβατραχου . Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος βάτραχου ,ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα , ο οποίος συναντάτε κυρίως σε λίμνες της Αμερικής όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε βιότοπους της Κρήτης απειλώντας τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς . Βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνουν λόγω ακόμη και για εξαφάνιση του βιότοπου . « Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού του βουβαλοβατραχου και θέλει αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αύξηση αυτή . Ο βουβαλοβατραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιας » σημειώνει ο βιολόγος ορνιθολογος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετακης .Ο εισαγόμενος εισβολέας άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζετε σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών . Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος . Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια . Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του αμφίβιου χωρίς να μπορούν προς το παρών να αντιδράσουν . Κρούουν τον κωδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της .

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=757813&srv=95

    • Εθελοντικός καθαρισμός ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ XANΙΩΝ στο 07/09/2010 στις 01:33

    ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
    Εθελοντικός καθαρισμός
    06-09-2010

    Στον εθελοντικό καθαρισμό και τον εξωραϊσμό του ψαρολίμανου της ‘Λίμνης’ στο Καστέλλι Κισάμου προχώρησαν χθες το πρωί νέοι της περιοχής. Την πρωτοβουλία αυτή την πήραν σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψαρολίμανου στο οποίο δραστηριοποιούνται τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες αλιείς αλλά και λειτουργούν δύο ταβέρνες. Στόχος τους, όπως επεσήμαναν, να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής, ενώ δεν θέλησαν καμία προσωπική δημοσιότητα ή τη συμμετοχή κάποιου επίσημου φορέα.
    Ειδικότερα, ξεκινώντας από τις 10.30 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα οι εθελοντές πέτυχαν:
    – Τον καθαρισμό σε μεγάλο βαθμό από απορρίμματα (πλαστικά, είδη αλιείας, ξυλεία) της μικρής παραλίας δίπλα στο ψαρολίμανο.
    – Την απομάκρυνση ξερόχορτων και σκουπιδιών περιμετρικά της ‘Λίμνης’. Στους ελεύθερους χώρους που δημιουργήθηκαν από την απομάκρυνση των άχρηστων πραγμάτων φυτεύτηκαν φοίνικες.
    – Με φουσκωτά σκάφη δύτες καθάρισαν τον βυθό ανοικτά του ψαρολίμανου. Εβγαλαν κάθε είδους σκουπίδια και μεγάλη ποσότητα ελαστικών αυτοκινήτων, τα οποία και σήμερα θα παραληφθούν για ανακύκλωση.
    – Αποκατέστησαν μικροφθορές στην προβλήτα της ‘Λίμνης’.
    Ανάλογη πρωτοβουλία είχε παρθεί και πριν από 2 χρόνια. Τότε καθαρίστηκε το εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι της Κισάμου. Στον καθαρισμό μετείχαν μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων και της ‘Νεολαίας Κισάμου’.

    http://www.haniotika-nea.gr/51677-%20%CE%95%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20.html

    • φευγωντας για μια καλύτερη ζωή στο 07/09/2010 στις 01:19

    φευγωντας για μια καλύτερη ζωή 4 οικονομικοί μετανάστες ηλικίας 58 και 24 34 και 34 χρονών αντίστοιχα προσπάθησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου με “πλαστά έγγραφα ” αλλά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από Αστυνομικούς ΑΤ Αερολιμένα Ηρακλείου.

    • για τους ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ και ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ στο 07/09/2010 στις 00:28

    Β) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    Καρχιμάκης, Πλακιωτάκης, εναλλάξ υπουργοί-υφυπουργοί τα τελευταία χρόνια. Χέρι-χέρι με σύμπνοια φροντίζουν απλώς να συντηρούν τις θέσεις τους. Ανύπαρκτοι όταν πραγματικά τους χρειάζεται ο κόσμος. Δημοσιοσχετίστες, μονίμως επερωτώντες στη Βουλή, στέλνουν και τα CD στα τοπικά κανάλια για να συντηρούν την εικόνα του μαχητή. Δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον τόπο τους. Γι αυτούς προέχει η κομματική γραμμή.

    O Γιάννης: Παιδί δουλεμένο, ανυπότακτο, αναδείχτηκε στην πολιτική από τους αγώνες του για το λαό, μπροστάρης στη θέληση του στειακού λαού, δε δίστασε να τα σπάσει με το κόμμα του όταν χρειάστηκε, γενικά ένας αγωνιστής, άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς της Σητείας. Δεν χρειάστηκε image maker και να δαπανήσει μια περιουσία προκειμένου να του φτιάξουν το προφίλ του. Τον Παναγόπουλο της ALCO ούτε που τον ξέρει. Δε χρειάστηκε εξ άλλου τέτοια πράγματα. Είχε πάντα την ανοιχτή στήριξη του κόσμου. Πάντα μιλούσε στην καρδιά των συμπολιτών του. Για να τον ανταμείψει το κόμμα του για την κομματική του πειθαρχία, την πειθαρχία γενικώς, τον είχε χρίσει Υφυπουργό και μάλιστα σε καίριο πόστο, «Εθνικής Αμύνης», εξοπλιστικά προγράμματα, όπου χρειαζόταν προφανώς ένα πειθαρχημένο άτομο προκειμένου να συνυπογράφει εξοπλισμούς και άλλα δαπανηρά κονδύλια.

    Ο Μιχάλης: εξίσου δουλεμένο, όλο υποσχέσεις, μηχανορραφεί, διόριζε κάποτε και συντηρούσε το μύθο του βουλευτή. Έργο ουσίας για τον τόπο του ουδέν. Φανταστείτε ότι τώρα είναι υφυπουργός γεωργίας και δεν έχει προσφέρει τίποτα στους αγρότες της περιοχής. Γνωρίζοντας τα προβλήματά τους, δεν έχει σκύψει σε κανένα απ’ αυτά. Με τα αφεντικά της Ένωσης διαπλέκεται, μοιράζοντας ψήφους από δω κι απο κεί.
    Και βέβαια, χειροκροτητής του γιωργάκη, του ΔΝΤ και της κατάντιας της χώρας μας. Για το καλό του κόμματος φυσικά.
    Το μότο του είναι ό,τι πει το κόμμα.

    http://sitiavendetta.blogspot.com/

    • ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ 96ΧΡΟΝΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ!!! στο 04/09/2010 στις 13:21

    Σας παρουσιάζουμε ένα γράμμα που έστειλε μια 96άχρονη γυναίκα σε μια Τράπεζα. Ο Διευθυντής της Τράπεζας που το έλαβε το βρήκε τόσο διασκεδαστικό, που το δημοσίευσε στην εφημερίδα «New York Times».

    «Αγαπητέ κύριε, Σας ευχαριστώ που σφραγίσατε την επιταγή μου με την οποία σκόπευα να πληρώσω τον υδραυλικό τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, δεν πρέπει να πέρασαν ούτε 3 δευτερόλεπτα μεταξύ του σφραγίσματος της επιταγής μου και της αυτόματης κατάθεσης της σύνταξής μου από το δημόσιο!

    Θα πρέπει να σας ευχαριστήσω και για το πρόστιμο των 30 δολαρίων που χρεώσατε το λογαριασμό μου ως πέναλτι για την ταλαιπωρία που προκάλεσα στην Τράπεζά σας. Η ευγνωμοσύνη μου ξεχειλίζει κυρίως γιατί με κάνατε να ξανασκεφτώ τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζω τα οικονομικά μου.

    Έχω προσέξει πως κάθε φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας η μόνη μου παρηγοριά είναι η απρόσωπη και ασύμφορη οντότητα που έχει γίνει η Τράπεζά σας.

    Οι πληρωμές της υποθήκης και του δανείου μου δε θα γίνονται αυτόματα, αλλά θα φτάνουν στην Τράπεζά σας με επιταγή στο όνομα ενός υπαλλήλου, που θα ορίσετε εσείς. Να θυμάστε πως είναι αδίκημα να ανοιχτεί η αλληλογραφία που θα περιέχει την επιταγή από κάποιον άλλον και όχι από τον παραλήπτη.

    Από εδώ και στο εξής, όπως ακριβώς κάνετε κι ! εσείς, θα κάνω τiς συνδιαλλαγές μου μαζί σας προσωπικώς.

    Σας επισυνάπτω την αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος που θα ορίσετε. Σας ζητώ συγγνώμη για το 8σελιδο μέγεθός της, αλλά θα πρέπει να γνωρίζω γι’ αυτόν όσα γνωρίζει η Τράπεζά σας για μένα.

    Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του θα πρέπει να υπογραφούν από το αρμόδιο Υγειονομικό τμήμα, ενώ και οι πληροφορίες για τα οικονομικά του θα πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα θεωρημένα αντίγραφα-ντοκουμέντα.

    Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσω ένα PIN, τον οποίο θα χρησιμοποιεί ο υπάλληλός σας στις συναλλαγές μαζί μου.

    Λυπάμαι, αλλά δε θα είναι μικρότερο από 28 νούμερα – τόσα είναι και τα νούμερα που πληκτρολογώ κάθε φορά που καλώ το telephone banking και πρέπει να συνδεθώ με το λογαριασμό μου. Κι επειδή, όπως λένε, η μίμηση είναι η υπέρτατη κολακεία, επιτρέψτε μου να! σας αντιγράψω.

    Επιτρέψτε μου επίσης να σας γνωστοποιήσω και τα ακόλουθα.

    Όταν θα μου τηλεφωνείτε, θα πατάτε τα ακόλουθα κουμπιά:

    1. Για να κλείσετε ραντεβού να με δείτε.

    2. Για να με ρωτήσετε για μια πληρωμή που δεν έγινε.

    3. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο σαλόνι σε περίπτωση που είμαι εκεί.

    4. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην κρεβατοκάμαρα σε περίπτωση που κοιμάμαι.

    5. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην τουαλέτα σε περίπτωση που με καλεί η φύση.

    6. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο κινητό μου σε περίπτωση που λείπω από το σπίτι.

    7. Για να στείλετε e-mail στον υπολογιστή μου, απαιτείται ένας μυστικός κωδικός, ο οποίος και θα σας αποσταλεί εν ευθέτω χρόνω.

    8. Για να επιστρέψετε στο κύριο μενού και να ξανακούσετε τις επιλογές 1-7.

    9. Για να διατυπώσετε κάποιο αίτημα ή παράπονο. Κατόπιν θα μπείτε σε αναμονή ανάλογα με την πληρότητα του αυτόματου τηλεφωνητή μου.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θα παίζει χαλαρωτική μουσική. ! Αν, ωστόσο, χρειαστεί να περιμένετε πολύ, λυπάμαι, αλλά ακολουθώντας και πάλι το παράδειγμά σας, θα πρέπει να σας χρεώσω με ένα ποσό για τη διαδικασία.

    Κλείνοντας, σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο και λιγότερο κερδοφόρο νέο έτος.

    Η ταπεινή σας πελάτισσα.

    http://alithinapsemata.wordpress.com/2010/09/02/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%83-96%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1/

    • Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα: "Το φοινικόδασος θυσιάστηκε στο βωμό του εύκολου κέρδους και της αδιαφορίας" στο 03/09/2010 στις 07:33

    Μια σειρά από προτάσεις καταθέτει η Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της λίμνης Πρέβελη, τις οποίες εξέφρασε και στη συνεδρίαση του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Φοίνικα.

    Η Οικολογική Πρωτοβουλία επιτίθεται στη δημοτική αρχή και κυρίως στο δήμαρχο της περιοχής, κάνοντας λόγο για πλήρη αδιαφορία που οδήγησε στην καταστροφή, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και εγκληματική αμέλεια.

    Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα, δεχόμενη την αφιλοκερδή προσφορά της κ. Σαβίνας Γιαννάτου και της εταιρείας PROSPERO, αποφάσισε να διοργανώσει μια συναυλία στην Γέφυρα του Πρέβελη με κεντρική ιδέα «τραγουδάμε για την Λίμνη του Πρέβελη, διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφορία των υπευθύνων συμμετέχουμε στη προσπάθεια για να πρασινίσει ξανά η περιοχή». Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για την αποκατάσταση της Λίμνης.

    Στο μεταξύ χθες ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζου στη λίμνη αλλά αναβλήθηκε και πιθανότατα θα επισκεφθεί την περιοχή τη Δευτέρα.

    Προτάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας

    1. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής. Να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του δημοσίου με απαλλοτριώσεις όλων των εκτάσεων που ανήκουν στην Μονή Πρέβελη ή σε ιδιώτες.
    2. Να εκπονηθεί άμεσα νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία να περιλαμβάνει και το Κουρταλιώτικο φαράγγι ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα του συστήματος και να αξιοποιηθεί μελλοντικά, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας. Στον φορέα διαχείρισης που θα ιδρυθεί ζητάμε να έχει συμμετοχή και η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα.
    Ακόμη ζητάμε τον αποκλεισμό από τον υπό ίδρυση φορέα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών που τόσα χρόνια είχαν την ευθύνη της περιοχής και αδιαφόρησαν για την προστασία της με τα γνωστά αποτελέσματα.
    3. Να απαγορευτεί κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα στην υπό προστασία περιοχή. Να απομακρυνθούν άμεσα όλοι όσοι παράνομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να επανεξεταστεί η νομιμότητα της άδειας λειτουργίας καταστήματος που είχε δοθεί παλιότερα. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα στην καμένη περιοχή, να απαγορευθεί η βοσκή στα πρανή του φαραγγιού και να κληθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα απομακρύνουν.
    4. Δημιουργία ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στους οποίους να γίνουν σεμινάρια πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δοθεί ο ελάχιστος εξοπλισμός ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση φωτιάς. Δημιουργία μόνιμου φυλακίου της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. είπε πως όλοι οι αρμόδιοι ευαισθητοποιήθηκαν και έδειξαν προθυμία για την προστασία της λίμνης κατόπιν εορτής, τη στιγμή που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν δεν επιδείχθηκε καμία ευαισθησία.
    «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ. Για να προστατεύσετε κάτι πρέπει πρώτα να το ξαναφτιάξετε.

    Ας έρθουμε όμως και στα του οίκου μας. Η φύση μας είχε κάνει την χάρη να μας χαρίσει ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ευρώπης. Ένα τόπο σημαντικό, που εκτός από ψωμί για μας που ζούμε εδώ, ήταν και καταφύγιο για ζώα, πουλιά και φυτά, αρκετά από αυτά δε, μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με λίγα λόγια έναν επίγειο παράδεισο. Κι εμείς αντί αυτό το δώρο της φύσης να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ακριβώς το παραλάβαμε από τους προηγούμενους και ίσως και καλύτερο, το καταστρέψαμε, Το θυσιάσαμε στον βωμό του εύκολου κέρδους, και της αδιαφορίας.

    Όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συνέβη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, μικρότερη ή μεγαλύτερη ο καθένας, ανάλογα με την θέση του. Όμως η δική σας ευθύνη, λόγω της θέσης σας είναι και μεγαλύτερη. Ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου είχατε την υποχρέωση και το καθήκον να κάνετε κάτι παραπάνω για να προστατεύσετε αυτήν την περιοχή. Τελικά δεν φανήκατε αντάξιοι του έργου το οποίο είχατε αναλάβει. Αδιαφορήσατε, ανεχτήκατε την παρανομία και γίνατε και οι ίδιοι συνένοχοι ενός εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία σημειώνει πως ουδέποτε από τη δημοτική αρχή ελέγχθηκε η λειτουργία της ταβέρνας στην Πρέβελη, αν υπάρχουν νεότερες παρεμβάσεις στο κτήριο και το καθεστώς λειτουργίας της, ενώ αμφισβητεί ότι ο δήμος έχει στείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες που να ζητά τον έλεγχο κάθε δραστηριότητας.

    • Κυριακή 05/09 -ώρα 11:00 -πορεία διαμαρτυρίας για τις κλειστές παραλίες στο Μεραμπέλλο Λασιθίου στο 03/09/2010 στις 07:08

    Είμαστε θεατές από παλιά του κλεισίματος των παραλιών μας, κάτι, που με νέα ένταση συνεχίζεται στις μέρες μας. Ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιωτικές κατοικίες στραγγαλίζουν τις ακτές και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για πρόσβαση σε αυτές. Με το πρόσχημα της αξιοποίησης δημιουργούν μάντρες – εμπόδια ώστε να νέμονται μόνοι τους την λαϊκή περιουσία, ένα βασικό μέρος του φυσικού πλούτου του τόπου μας και συχνά αλλοιώνοντας την μορφολογία της ακτογραμμής. Με πρόφαση την τουριστική ανάπτυξη εμποδίζουν όλους τους άλλους κατοίκους και τουρίστες να απολαύσουν τις παραλίες μας. Έχουμε επισημάνει το φαινόμενο επανειλημμένως στις αρμόδιες αρχές, όπως πρόσφατα και στο κάλεσμα του Δημάρχου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου αλλά τα λόγια και η αδράνεια περισσεύουν. Επίσης το έχουν επισημάνει και άλλοι φορείς, πολιτιστικοί και μη, με καταγγελίες στις αρχές και στην κοινή γνώμη, μέσω της εφημερίδας, αλλά και ιδιώτες με καταγωγή ή όχι από το Μιραμπέλο που έρχονται με περισσή αγάπη στο τόπο καταγωγής τους να περάσουν όμορφες διακοπές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον προς αυτούς. Αυτός μάλιστα ο τουρισμός είναι εκείνος που αφήνει και τα περισσότερα χρήματα στο τόπο, στις ταβέρνες, τις καφετέριες και σε όλων των ειδών τα μαγαζιά. Αυτός είναι που αναζωογονεί τα χωριά μας και αποτελεί και τον πυλώνα στήριξης του τουρισμού μας. Σε πλήρη αντίφαση με τα προηγούμενα έρχεται η στάση πολλών ξενοδόχων, οι οποίοι κωφεύουν και επικαλούνται την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά, σαν συγχωροχάρτι στην ασυδοσία τους. Ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι πού προσφέρουν, που κρατούν την παρεχόμενη ποιότητα ψηλά και που τα κέρδη τους δεν είναι αντίστοιχα με των ξενοδόχων. Ταυτοχρόνως σημειώνεται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τα άλλα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις ακτές. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και από τους πολίτες και από τους ξενοδόχους, ότι οι Ακτές του τόπου μας είναι μέρος της λαϊκής και φυσικής μας περιουσίας, την οποία εμείς δανείζουμε στους ξενοδόχους και αυτοί οφείλουν, αφενός να τη σέβονται, αφετέρου να δημιουργούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης, ώστε να μην βλάπτουν ούτε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Καλούμε όλο τον κόσμο και τους φορείς του τόπου σε πορεία διαμαρτυρίας από το Τσιφλίκι έως την Πλάκα ώρα 11:00 το πρωί και ημέρα Κυριακή 05/09 γιατί μόνο έτσι μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο.
    Συνδιοργανωτές:

    Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής
    Πολιτιστικός Σύλλογος Ελούντας
    Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ελούντας
    Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
    Συνδεσμος Ενοικιαζομενων Διαμερισματων Νομου Λασιθιου

    • Προβολή ντοκιμαντέρ για το Κάβο Σίδερο στο πνευματικο κεντρο Χανίων στο 03/09/2010 στις 07:02

    H πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ» θα γίνει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου σαν μέρος του Συνεδρίου Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
    Η ταινία αναφέρεται στις προθέσεις της αγγλικής εταιρείας Loyalword (Minoan) να επενδύσει στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, επένδυση για την οποία η μεν εταιρεία καυχιέται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ένα μέτρο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό, εκείνοι όμως που αντιτίθενται στο τεράστιο μέγεθός της υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την κρητική ύπαιθρο.
    Το φιλμ έχει αρκετούς στόχους: Πρώτον, να καταγράψει την όμορφη και μοναδική περιοχή της Κρήτης όπως είναι τώρα, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τι κινδυνεύει να χαθεί. Δεύτερον, να εξηγήσει ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της αγγλικής εταιρείας και να τις εξετάσει κριτικά από πολλές διαφορετικές πλευρές.
    Στη μέση του ντοκιμαντέρ βασικό ρόλο παίζει μια συζήτηση για τα κύρια θέματα της επένδυσης: Το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, τη διαθεσιμότητα και τις πηγές του νερού, τη χρήση της γης και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν αντληθεί από συνεντεύξεις με ειδικούς για αυτές τις περιοχές από πανεπιστήμια της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.
    Ειδικότερα, το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης εξετάζεται όχι μόνο πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή του Κάβο Σίδερο αλλά πώς έχει επηρεάσει ήδη άλλες περιοχές στον κόσμο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία οδηγώντας σε μια θεώρηση των ευρύτερων επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.
    Τελικά, αυτοί που συμμετέχουν στις συνεντεύξεις προσβλέπουν στο μέλλον κάνοντας μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για μορφές ανάπτυξης, που θα παρέχουν στους ντόπιους κάποιες πηγές εσόδων, χωρίς όμως να θέτουν την περιοχή τους σε κίνδυνο.
    Επιπροσθέτως, το φιλμ λέει την ιστορία πώς και γιατί ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Καλαϊτζής και ο σεναριογράφος Κλιφ Κουκ ενεπλάκησαν με αυτό το θέμα και την περιοχή και αποφάσισαν να κάνουν το φιλμ και πώς η επίγνωσή τους για τα θέματα γινόταν συνεχώς και ευρύτερη, με κάθε νέα επίσκεψη και κάθε νέα επαφή: Ενα ταξίδι εξερεύνησης.

    πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/51499-%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20.html

    • Ρέθυμνο: 2η Αντιπληροφόρηση για Πρέβελη στο 02/09/2010 στις 18:47

    Έγινε για 2η φορά αντιπληροφόρηση στη νέα πλατεία στο Ρέθυμνο για την καταστολή της ελεύθερης κατασκήνωσης (3/8) αλλά και την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πρέβελη (22/8). Προβλήθηκαν slides, video και μοιράστηκαν κείμενα… για την προηγούμενη εκδήλωση στις 28/8: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1202871

    • Οταν ήρθαν να πάρουν τους καπνιστές δεν αντέδρασα, δεν ήμουν καπνιστής στο 01/09/2010 στις 19:44

    Το ζήτημα της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος έχει διχάσει την Αριστερά (ορθόδοξη, αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική ή ανανεωτική) περισσότερο από το θέμα της αποδέσμευσης από την Ε.Ε, τη στάση στα εθνικά θέματα, την υποψηφιότητα Αλαβάνου ή το Αριστερό Βήμα Διαλόγου. Οι πρώην καπνιστές αποδεικνύονται πολύ χειρότεροι από τους πρώην Αριστερους σε όλες τις αποχρώσεις τους. Από τα μέλη και στελέχη του ΕΕΚ μέχρι το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (εκτός της Λιάνας) τουλάχιστον οι μισοί (κατά 90% όσοι δεν καπνίζουν ή έκοψαν προσφάτως το τσιγάρο) τάσσονται με φανατισμό υπερ του φασιστικού χαφιεδο-μέτρου του ΠΑΣΟΚ. Η έλλειψη αλληλεγγύης στους καπνιστές έχει τη βάση της στην περίφημη “αριστερή καπνιστική τρομοκρατία” των τελευταίων 40 (τουλάχιστων) ετών. Από τη δικτατορία μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας το 85% των Αριστερών ήταν μανιώδεις καπνιστές. Κάθε φοιτητική ή εργατική συνέλευση θύμιζε θάλαμο αερίων, τα μάτια δάκρυζαν, η μύτη έκαιγε κ.τ.λ. Τώρα αισθάνονται ότι παίρνουν την εκδίκηση τους για όσα πέρασαν από τους “συντρόφους που τους τράβαγαν από το μανίκι” και “τους ανάγκαζαν να εισπνέουν τον καπνό τους” . “Το μέτρο προστατεύει τους μη καπνιστές” είναι η δικαιολογία που προτάσσουν οι εκσυγχρονιστές ακροαριστεροί που δεν προτάσσουν ούτε το ελάχιστο αίτημα τα δισεκατομμύρια που εισπράττει το κράτος από τους φόρους στον καπνό να πηγαίνουν για δωρεάν περίθαλψη όλων των ειδών λευχαιμίας και όχι για να πληρώνουμε τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή για ενίσχυση των τραπεζών. Το γεγονός ότι εισπνέουμε απείρως περισσότερα και πιο βλαβερά για την υγεία καυσαέρια από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα και την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος αποσιωπάται. Αυτή η ελάχιστα ταξική προσέγγιση ωστόσο δείχνει και τα όρια της “αλληλεγγύης” τους. Το μέτρο προβλέπει όσους δεν καπνίζουν να χαφιεδίζουν τους συναδέλφους τους που καπνίζουν. Τα μαγαζιά θα χαφιεδίζουν το ένα το άλλο με συνεχείς καταγγελίες για “παραβάσεις”. Εκατοντάδες μπάτσοι της αντικαπνιστικής θα παίρνουν πριμ παραγωγικότητας αν πιάνουν περισσότερους παραβάτες. Για τους καπνιστές που καπνίζουν στις τουαλέτες και δεν εξορίζονται στην ύπαιθρο προβλέπεται ακόμα και ποινή φυλάκισης. Παλιότερα ακόμα και στα σχολεία υπήρχαν καπνιστήρια! Τώρα καταργούνται από κάθε εργασιακό χώρο. Στις αμερικάνικες νεανικές χαζοκωμωδίες τα αμερικανάκια καπνίζουν μόνο “μαύρο” που θεωρείται cool, ενώ καπνό καπνίζουν μόνο οι περιθωριακοί. Εργαζόμενοι απολύονται από τις δουλειές τους στις ΗΠΑ γιατί καπνίζουν εκτός γραφείου παρά την απαίτηση της εργοδοσίας ότι θα απολύονται οι καπνιστές. (υπάρχει συγκεκριμένο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Boston Legal με την αγωγή που κατέβαλε μια καπνίστρια στους εργοδότες της που βασίζεται σε αληθινό γεγονός. Η νομική εταιρεία στη σειρά κερδίζει 19 στις 20 περιπτώσεις. Η αγωγή της απολυμένης καπνίστριας είναι μια από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού υποθέσεις που η εταιρεία “ηττήθηκε”.) ¨Οπως και οι μη καπνιστές έχουν δικαίωμα να μην εισπνέουν τον καπνό των άλλων έτσι και όσοι καπνίζουν δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ‘Β κατηγορίας. Η ολοκληρωτική καταστολή στο 50% του ενεργού πληθυσμού που καπνίζει δεν γίνεται για να προστατεύσει την υγεία μας. Η λογική “διαίρει και βασίλευε” που εφαρμόζει το κεφάλαιο κυρίως στις εργασιακές σχέσεις στην αντικαπνιστική εκστρατεία είναι πολύ πιο ισχυρή και με μεγάλο έρεισμα στην ελληνική κοινωνία. Νέο κύμα απαγορεύσεων προετοιμάζεται, πολύ πιο σκληρών και περιοριστικών για τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες. Και για άλλη μια φορά η κοινωνία θα διχαστεί, για άλλη μια φορά το “κόμμα των νοικοκυραίων” θα τεθεί αντιμέτωπο με τον κόσμο που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα και το φασισμό.

    evriteros.blogspot.com/

    • προσοχή προσοχη ερχεται αντικαπνιστικη καταστολη ! στο 01/09/2010 στις 18:31

    Με 9.500 ελεγκτές – 530 επόπτες Δημόσιας Υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς – θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους από σήμερα το υπουργείο Υγείας για τη συμμόρφωση στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ ο νόμος δεν αφήνει κανένα παράθυρο όσον αφορά στη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων καπνού. Σημειώνεται πως τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 ευρώ για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες είτε για διευθυντές υπηρεσιών. Κάθε παράβαση θα καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση που δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας, για να μπορεί ο ελεγκτής να βλέπει αν υπάρχει υποτροπή, ώστε να γνωρίζει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε απλή επίπληξη ή σε επιβολή προστίμου. Στην αρχική φάση επιβολής του νόμου θα γίνονται παρατηρήσεις και επιπλήξεις, όπως διευκρινίστηκε χθες, και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται πιο δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, μετά την τέταρτη υποτροπή τα καταστήματα θα “σφραγίζονται” προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
    Το 80% της αξίας των προστίμων θα επιστρέφεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν (νυχτερινή εργασία, υπερωρίες κ.λπ.).
    Όσον αφορά στα καζίνα και τα κέντρα με “ζωντανή” μουσική, άνω των 300 τ.μ., δίνεται παράταση έως τις 31 Μαΐου 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις, ενώ καταργούνται επίσης τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας. Για το θέμα της χορήγησης των φαρμάκων για το κάπνισμα και την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γ. Τούντας, επισήμανε πως «υπάρχει εισήγηση από την πλευρά της Αντικαπνιστικής Επιτροπής για να μπορούν να χορηγούνται τα φάρμακα αυτά σε περιπτώσεις ασθενών, δηλαδή όταν υπάρχει συνοδός νόσος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και μετά θα υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου προς το υπουργείο Υγείας, προς την ηγεσία του υπουργείου».
    Πάντως, η χώρα μας, σε αντίθεση με σφυγμομετρήσεις τύπου Ευρωβαρόμετρο που χρησιμοποιεί και το υπουργείο Υγείας, δε διατηρεί μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τους θεριακλήδες στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Health Interview Service – 2004) η Ελλάδα ήταν 12η στις 29 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, με συνολικό ποσοστό 27,6%. Στους άνδρες οι καπνιστές ήταν 40,8% και στις γυναίκες 15,6%. Ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι το κάπνισμα επεκτείνεται στους ανηλίκους και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα στις γυναίκες.
    Στον αντίποδα των χωρών που επιτρέπουν χώρους για καπνίζοντες ή την επιλογή στους καταστηματάρχες βρίσκονται η Νορβηγία και η Ιρλανδία, που εφαρμόζουν καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους από το 2004, ενώ τον Ιούλιο του 2007 προστέθηκε και η Αγγλία, που έθεσε όλους τους κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό» χωρίς εξαιρέσεις, καταργώντας ακόμη και τις αίθουσες καπνιστών όπου υπήρχαν. Ήδη αναφέρεται ακόμη και μείωση των θανάτων από το κάπνισμα.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.