Ηράκλειο : Κάλεσμα στήριξης στην πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό | Σάββατο 2/3/24 στις 12:00, πλ.Λιονταριών

Κάλεσμα στήριξης στην πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

Σάββατο 2/3/24 στις 12:00, πλατεία Λιονταριών

Στηρίζουμε/ συμμετέχουμε στο κάλεσμα της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό για πορεία αντίστασης στη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Να σταματήσουμε κάθε εμπλοκη του ελληνικού κράτους στην σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού και την επερχόμενη εισβολή στην Ράφα.

Κράτος και Κεφαλαιο οι μόνοι τρομοκράτες. Η διεθνιστική αλληλεγγύη θα νικήσει!

Αναρχικοί-ες
Ηράκλειο Κρήτης
Μάρτης 2024

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την εκδήλωση της αντεπίθεσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης, που επέφερε πρωτοφανείς απώλειες στον ισραηλινό στρατό και ανέδειξε το ζήτημα παγκοσμίως – κόντρα τόσο στις προχωρημένες προσπάθειες προσέγγισης και τις συμφωνίες του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, όσο και στη νηνεμία που επικρατούσε διεθνώς για το ζήτημα της συστηματικής καταπίεσης και τον αγώνα των Παλαιστίνιων.

Η απάντηση του Ισραήλ όλο αυτό το διάστημα, με τη συνεργασία των δυτικών κρατών και ΜΜΕ, είναι η επιχειρούμενη εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας. Με μαζικές δολοφονίες αμάχων (πάνω από 30.000 νεκροί και 70.000 τραυματίες, στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά), χιλιάδες κρατούμενους και αγνοούμενες, και 2.000.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Με αδιάκοπους βομβαρδισμούς, μεταξύ άλλων σε σχολεία, και επιθέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, με καταστροφές σε σπίτια και ολόκληρους οικισμούς, με βασανιστήρια και τη χρήση ακόμα και διεθνώς απαγορευμένων όπλων, όπως οβίδες λευκού φωσφόρου, με αποκλεισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας, δολοφονίες από αφιδάτωση και ασιτία, και επιθέσεις σε ανθρώπους την ώρα που παραλαμβάνουν τρόφιμα.

Μέσα από την πλήρη καταστροφή των υποδομών, την καταστροφή μνημείων στην περιοχή, και τις μαζικές δολοφονίες και εκτοπισμούς, το κράτος του Ισραήλ στοχεύει στην εξαφάνιση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αντίστοιχα εγκλήματα συντελούνται και στη Δυτική Όχθη. Ακολουθεί και προσπαθεί να ολοκληρώσει την αποικιοκρατική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν αιώνα στην περιοχή, από τις βρετανικές διακυρήξεις για την ίδρυση Ισραηλινού κράτους και τους πολέμους που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση εκατομμύριων Παλαιστινίων, την αποστέρηση της γης τους, και τη μετατροπή της Γάζας στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο.

Έτσι σήμερα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στη Ράφα, μια πόλη 64 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πιο μικρή από το Ηράκλειο), που αποτελεί το μοναδικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Κατέφυγαν εκεί αφού ορίστηκε ως “ασφαλής ζώνη”, με ανθρώπους να ξεκινάνε από τη Βόρεια Γάζα, αναγκασμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους περνώντας μέσα από βομβαρδισμούς, κάθως δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα (και αναγκάζονται να τρέφονται με ζωοτροφές) ή φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα εγγυούνταν την επιβίωσή τους. Παρά το χαρακτηρισμό της ως “ασφαλή ζώνη”, η Ράφα βομβαρδίζεται καθημερινά, με το Ισραήλ να ορίζει τελεσίγραφο για χερσαία εισβολή αν η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν απελευθερώσει όλους τους ισραηλινούς ομήρους μέχρι τις 10 Μάρτη, ημέρα έναρξης του Ραμαζανιού.

Συνένοχο σε αυτή τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού είναι και το ελληνικό κράτος. Τόσο διπλωματικά, με χαρακτηριστική τη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ στις 23 Οκτώβρη, με το Μητσοτάκη να μιλάει για “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, όσο και στρατιωτικά. Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (που αντικατέστησε τη φρεγάτα “Ψαράς”) συνοδεύει αεροπλανοφόρο που στηρίζει την επίθεση στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ, ενώ το βράδυ της Τετάρτης απέπλευσε με πλήρες πλήρωμα από την Κρήτη και η φρεγάτα Ύδρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ “Aspides” εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, λόγω της έμπρακτης υποστήριξής τους στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. Η Ελλάδα έσπευσε μέσω του υπουργού Εθν. Άμυνας Νίκου Δένδια, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση, για να προασπίσει και τα συμφέροντα του ελληνικύ εφοπλιστικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και επιφορτίστηκε με το τακτικό της σκέλος, με το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα να γίνεται το στρατηγείο της επιχείρησης, και αρχιπλοίαρχο του Ελληνικού Ναυτικού να ορίζεται διοικητής επιχειρήσεων. Παράλληλα, η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται για υπηρεσίες logistics στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα απογειώνονται συνεχώς για παροχή πληροφοριών στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχει παραχωρηθεί για τους σκοπούς του Αμερικάνικου Στρατού. Τέλος, όπλα που προορίζονται για το Ισραήλ ταξίδευουν κάθε εβδομάδα μέσω του ελληνικού σιδηροδρόμου και φορτώνονται σε πλοία για λογαριασμό της ισραηλινής ναυτιλιακής εταιρείας ΖΙΜ, μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και βασικό παράγοντα της αποικιοκρατικής κατοχής της Παλαιστίνης από το 1945. Της ίδιας εταιρίας της οποίας το όνομα και τα εμπορεύματα έφεραν ένα χρόνο πριν δύο βαγόνια στο έγκλημα των Τεμπών.

Εξάλλου η συνεργασία του ελληνικού και ισραηλινού κράτους, αλλά και του κεφαλαίου των δύο χωρών, δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει εκφραστεί όλα αυτά τα χρόνια (με δεξιές και “σοσιαλδημοκρατικές” κυβερνήσεις) με οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες, με το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (που υπεγράφη στις 15 Μάρτη του ‘23) και το Κοινό Σχέδιο Δράσης των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, με συναντήσεις και “προσελκύσεις επενδύσεων”, με αγορές οπλικών συστημάτων, συνεργασία και επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) των πολεμικών βιομηχανιών των δυο χωρών.

Το ελληνικό κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικές δαπάνες (σταθερά στο #2 του ΝΑΤΟ όσαν αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας, ενώ το 2022 ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ), αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες και επιδιώκοντας να πλασαριστεί ως “πυλώνας σταθερότητας” για την περιοχή και τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλισμού, για να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό του ρόλο, αλλά και τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών. Σ’αυτό το πλαίσιο εξετάζει σενάρια ακόμα και για την εγκατάσταση πυρηνικών, τόσο στη Νατοϊκή βάση του Άραξου στην Πελοπόννησο, που διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, όσο και στη Σούδα, που έχει τη δυνατότητα “φιλοξενίας” στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων. Αδιαφορεί για τις ζωές μας και το πόσο κοντά είμαστε τόσο γεωγραφικά στη Μέση Ανατολή και την πιθανότητα αντίποινων (με το Ισραήλ να επιτίθεται όχι μόνο στους συμμάχους του Ιράν Χούθι, αλλά και στο Νότιο Λίβανο και τη Χεζμπολά), όσο και γενικότερα στην άμεση εμπλοκή της χώρας σε ένα ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου, στον οποίο εμείς θα κληθούμε να δώσουμε τις ζωές μας, για να έχει η ελληνική αστική τάξη ένα αυξημένο μερίδιο στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας (από τις αγοραπωλησίες όπλων και τις μεταφορές, ως την ενέργεια και τις κατασκευές…).

“Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται…”
Μπέρτολντ Μπρεχτ, Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου

Πέντε μήνες μετά την επίθεση του Οκτώβρη, και παρά το σφυροκόπημα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, η πολύμορφη Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος. Για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες. Η σημασία της αλληλεγγύης, που έχει εκφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο -από τον παγκόσμιο νότο ως τις πολυπληθείς διαδηλώσεις αλληλεγγύης που αντιμετώπισαν την καταστολή στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ή την εισβολή δεκάδων αμερικανοεβραίων στο Καπιτώλιο ενάντια στις εθνικές τους αφηγήσεις και τη σφαγή που συντελείται-, η σημασία της δράσης δεν μειώνεται όσο περνάει ο καιρός, αλλά αντίθεται γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Σε αυτή τη συγκυρία, μπροστά στην ολοκληρωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, οφείλουμε να βγούμε στους δρόμους και να αγωνιστούμε για να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό αγώνα. Να μεταφέρουμε τον πόλεμο στα μετόπισθεν των δυτικών κρατών που συμμετέχουν σ’αυτό το έγκλημα. Να μπλοκάρουμε τη σφαγή στη Γάζα και κάθε εμπλοκή του ελληνικού κράτους σε αυτήν. Ο δικός μας εχθρός είναι εδώ. Μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΥΕΜΕΝΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ – ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Ηράκλειο Κρήτης, Μάρτης 2024, Αναρχικοί/-ές