Οικολογικό έγκλημα. Στάχτη το φοινικόδασος στην Πρέβελη Ρεθύμνου!

Ανάμνηση αποτελεί το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος στην Πρέβελη της Κρήτης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του κάηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα.Το φυσικό στολίδι του νότιου Ρεθύμνου, το φοινικόδασος στην Πρέβελη έγινε στάχτη από τη μανία της φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και  εξακολουθεί να καίει στην περιοχή, έχοντας ωστόσο τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Λόγω της έντασης των ανεμών δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα στην προστατευόμενη αυτή περιοχή, και οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή την ιστορική Μονή Πρέβελης.Η πυρκαγιά  ξεκίνησε από τη θέση Γιαννιού, μεταξύ Λευκογείων και Πρέβελης, και έφτασε μέχρι τη λίμνη Πρέβελη, καίγοντας τα φοινικόδεντρα. Η πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, την οποία οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν λόγω των ισχυρών ανέμων που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Λόγω του αέρα δεν ήταν εφικτό να επιχειρήσουν εναέρια μέσα της πυροσβεστικής αν και νωρίς το πρωί προσπάθησαν δυο ελικόπτερα που βρίσκονταν στην Κρήτη, να συμβάλλουν στο έργο κατάσβεσης, χωρίς όμως τελικά αυτό να υλοποιηθεί.Χίλια στρέμματα δασικής και τέσσερις χιλιάδες χορτολιβαδικής έκτασης κάηκαν, ενώ κινδύνεψε και το Μοναστήρι στην περιοχή Πρέβελη, με τις φλόγες να «γλείφουν» το κτήριο.

Η φωτιά στο φοινικόδασος είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.”Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική.

Αιχμές, για τον τρόπο δασοπροστασίας της Κρήτης, άφησε μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης Καλούστ Παραγκαμιάν, ζητώντας παραιτήσεις και απολύσεις των υπευθύνων των χθεσινών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας και πρόβλεψης πού έχει τοποθετηθεί στον Πρέβελη όπως και στον Ρούβα, και που κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Κι ακόμα καταφέρθηκε κατά του Δήμου Φοίνικα με σκληρούς χαρακτηρισμούς για εκμετάλλευση μιας περιοχής, με υπεράριθμη δύναμη από την φέρουσα της περιοχής. Σχετικά με την περιοχή του Πρέβελη ο κος Παραγκαμιάν χαρακτήρισε λαθεμένη την επιλογή φύτευσης με πεύκα, που σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στην περιοχή ήταν η πρώτη ύλη για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.


Σε σοβαρές καταγγελίες που ενδεχομένως να δίνουν και μία εξήγηση για το πώς συντελέστηκε το οικολογικό έγκλημα στο φοινικόδασος της Πρέβελης, προχώρησε σήμερα με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” ο Περιφερειάρχης Θανάσης Καρούντζος.

Όπως είπε, στο παρελθόν, δόθηκε από πρόγραμμα της ΕΕ, ποσό ύψους 1 εκ. 400.000 ευρώ για έργα πυρανίχνευσης στην Κρήτη, αγοράστηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός με κάμερες και όχι μόνον, το σύστημα εγκαταστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς, όπως είπε, υπήρξε άρνηση από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας!!!!

Ο κ. Καρούντζος επισήμανε ότι θα διατάξει ΕΔΕ για να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες,  ενώ την προσεχή Πέμπτη, θα επισκεφθεί και το φοινικόδασος στο Βαϊ προκειμένου, όπως σημείωσε, “να προλάβουμε κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις”.

Χρειάζονται 40 χρόνια για να ξαναγίνει

Από 20 έως 40 χρόνια θα χρειαστεί για ν’ αναγεννηθεί το φοινικόδασος του Πρέβελη, που καταστράφηκε χθες, εάν το αφήσουν απρόσκοπτα να αναγεννηθεί.

Οπως μας εξήγησε ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας, πρόκειται για το είδος φοίνικα Phoenix Theophrastii (του Θεόφραστου) της Κρήτης, το οποίο όμως τελευταία βρέθηκε και στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Διαφέρει τόσο από τον φοίνικα (phoenix dactylifera) που κάνει τους χουρμάδες που συναντάμε από την Αίγυπτο ώς την Αριζόνα και τη Μέση Ανατολή, όσο κι από τον φοίνικα των Καναρίων (canariencis), που καλλιεργείται εκτεταμένα γύρω από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι φοίνικες που βλέπουμε γενικά σε σπίτια, σε πλατείες, ανήκουν στα είδη dactylifera ή canariencis. Ο φοίνικας που κάηκε στην Πρέβελη είναι ίδιος με αυτός του Βάι και συναντάται και σ’ άλλες τρεις τοποθεσίες της Κρήτης, αλλά σε μικρούς αριθμούς. Μοιάζει με τη χουρμαδιά, είναι κοντύτερος σε ύψος και συνήθως βγάζει παραφυάδες.

Το μεγαλύτερο δάσος στην Κρήτη βρίσκεται στο Βάι, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υδάτων για αρδεύσεις, αφού οι φοίνικες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε βρόχινο νερό. Πέρα από τις πυρκαγιές και τις αρδεύσεις, όλα τα είδη φοινίκων στη χώρα μας απειλούνται από δύο έντομα που μεταφέρθηκαν από φυτώρια της Ιταλίας, ένα κολεόπτερο και ένα είδος πεταλούδας, που όταν βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας, κατατρώνε τους φοίνικες αρχικά στα φύλλα κι έπειτα στον κορμό.

Πηγή: http://www.goodnet.gr    &    http://www. 2810.gr

2 σχόλια

1 ping

  1. Αγαπητέ κυριε,
    Βασικά είναι ντροπή που ένα τόσο όμορφο μέρος απλά έγινε στάχτη. Μπορεί να ξαναγίνει αν βάλουμε στην αρχη “έτοιμους” φοίνικες. Αλλά θέλει λεφτά.

    Γ.Β

      • D.C. στο 25/08/2010 στις 03:40

      Οι “ετοιμοι” φοίνικες είναι κατά την γνώμη μου μια λανθασμένη κίνηση, το είδαμε να γίνεται κ στην παραλειακη οδο του Ηρακλείου, ολοι κουβαλλησανε σκαθαρια κ αρρωστιες λογω καλοπισμου των Ολυμπιακων τοτε. Σωστε κινησεις παρα παραλογές, τα λαθη κοστιζουν. Σε ολους, κυριοτερα στους μικροτερους απο εμας.

  1. […] Categories: Οικολογία Σχόλια (0) Trackbacks (0) Γράψτε ένα […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.