Ηράκλειο: Ενημέρωση-συνέλευση για το δικαστήριο της υπόθεσης “Παρκο Γεωργιάδη”|13/5 στις 19.00.στην Κατάληψη Ευαγγελισμού

Ενημέρωση-συνέλευση για το δικαστήριο της υπόθεσης “Παρκο Γεωργιάδη”

Καλούμε σε ενημέρωση-συνέλευση το Σάββατο 13/5 και ώρα 19:00 στην Κατάληψη Ευαγγελισμού για το επερχόμενο δικαστήριο 25/5, που αφορά στον αγώνα της υπεράσπισης του Πάρκου Γεωργιάδη και ειδικότερα τη σύγκρουση εκατοντάδων αλληλέγγυων με τις δυνάμεις καταστολής (όλων των ειδών) στις 24/10/2018, στο χώρο του πάρκου.

Διωκόμενοι/ες για της υπόθεση “Πάρκο Γεωργιάδη”

Άρθρα αναγνωστών μέσω Email

Ενημέρωση-Συνεύλεση για το δικαστήριο 25/5 για Πάρκο Γεωργιάδη

Κάλεσμα σε ενημέρωση-συνέλευση το Σάββατο 13/5 και ώρα 19:00 στην Κατάληψη Ευαγγελισμού για το επερχόμενο δικαστήριο 25/5, που αφορά στον αγώνα της υπεράσπισης του Πάρκου Γεωργιάδη και ειδικότερα τη σύγκρουση εκατοντάδων αλληλέγγυων με τις δυνάμεις καταστολής (όλων των ειδών) στις 24/10/2018, στο χώρο του πάρκου.

Τον Φεβρουάριο του 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης ξεσηκώθηκαν δεκάδες άνθρωποι ξεκινώντας έναν αγώνα με οικολογικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά για την διατήρηση του ζωτικού ¨χαρακτήρα¨ του Πάρκου Γεωργιάδη. Το μέρος αυτό, εκτός από το βασικότερο πνεύμονα πράσινου του κέντρου, μέχρι τότε αποτελούσε σημείο καθημερινής συνάντησης και ζύμωσης για εκείνους και εκείνες που ¨περισσεύουν¨ και αποκλίνουν από το πρότυπα που το κράτος, τα αφεντικά και οι ρουφιάνοι τους προσπαθούν να επιβάλλουν. Ταυτόχρονα ήταν συνδεδεμένο με δεκάδες κοινωνικούς αγώνες εναντία στην καταπίεση και εξαθλίωση, που είχαν εκτυλιχτεί σε αυτή τη πόλη.

Έτσι, η ανοιχτή πολυπληθής διαδικασία ¨Φυλές του πάρκου¨, ομάδες και ατομικότητες ,για αρκετούς μήνες προσπάθησαν να υπερασπιστούν με διαφορετικούς τρόπους αυτό που το πάρκο σήμαινε για την κάθε μια (ξεχωριστά). Εναντιωθήκαν έμπρακτα στο έργο 1εκ, που είχε ήδη ανακοινώσει ο δήμος Ηρακλείου από τα τέλη του 2017, το όποιο περιελάμβανε κλείσιμο του πάρκου για 2 χρόνια, αλλαγή του κοινωνικού και ανοικτού του χαρακτήρα, όπως και τη γνωστή κατακρεούργηση του πρασίνου που παραδοσιακά παρατηρείται στο Ηράκλειο. Ένα ακόμα έργο που αποτελεί συνεχεία του σχεδιασμού για εξευγενισμό των γειτονιών, πλατειών, πάρκων του κέντρου, το όποιο σταδιακά μετατρέπεται σε ένα μόρφωμα για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ντόπιων αφεντικών και των επίπλαστων αναγκών των τουριστών. Αλλά και εχθρικό απέναντι σε όσους και όσες, μεγαλώνουν, ζουν και εργάζονται σε αυτή τη πόλη.

Στις 24/10/2018 μετά από πρωινό κάλεσμα των ¨Φυλών του Πάρκου¨, που ενημέρωνε ότι οι εργασίες ξεκινούν στο πάρκο, συγκεντρώθηκαν άμεσα πολλές δεκάδες αλληλέγγυου κόσμο στο χώρο. Στη προσπάθεια τους να αποτρέψουν τους λίγους εργαζόμενους της κατασκευαστικής να περιφράξουν το πάρκο, οι διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν έρθει μετά από συνεννόηση εργολάβου, δήμου και εισαγγελέα. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και ασφαλίτες δεν στάθηκαν αρκετοί για να αντιμετωπίσουν το πλήθος του κόσμου που ήταν αποφασισμένο να αποτρέψει της εργασίες. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές, ήταν οι μπάτσοι να φύγουν τρέχοντας με μπόλικα ευτράπελα για αυτούς και χωρίς καμία σύλληψη.

Δύο βδομάδες μετά (08/11/2018) τελικά ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη με τη συνδρομή όλης της αστυνομικής δύναμης του Ηρακλείου και το πάρκο έμεινε κλειστό 2 και πλέον χρόνια για να πραγματοποιηθούν τελικά εργασίες που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Τα δέντρα ευτυχώς τη γλύτωσαν σαν αποτέλεσμα του αγώνα και την επίμονης προπαγάνδας υπέρ της προστασίας τους από τον αλληλέγγυο κόσμο.

Μετά το σκηνικό της 24ης Οκτώβριου ακλούθησαν μια σειρά εκδικητικών κινήσεων από τη δημοτική αρχή και την ΓΑΔΗ. Από όλα είχε ο μπαξές: αναίτιες προσαγωγές με τραμπουκισμούς, απειλές, εξευτελισμούς και ξεβρακώματα, φωτογράφηση με προσωπικά κινητά των ασφαλιτών, και τον ξυλοδαρμό σύντροφο που δραστηριοποιήθηκε έντονα στον αγώνα υπεράσπισης του πάρκου λέγοντας του χαρακτηριστικά ¨θα πληρώσεις για το πάρκο¨(το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χωρά 06/12/2018 όταν ο σύντροφος γύριζε σπίτι του). Σα να μην έφταναν αυτά, την επαύριο των συγκρούσεων στο πάρκο ξεκίνησε να στήνεται μια δικογραφία που αφορούσε τα γεγονότα της 24ης Οκτώβρη η όποια στηρίχτηκε σε φωτογραφίες του ιντερνετικού ρουφιάνου Creta24, που ήταν το μόνο μέσο μαζικής ενημέρωσης που έδωσε επίσημα υλικό στην αστυνομία.

Έπειτα από μερικούς μήνες σύντροφοι/ισσα ενημερώνονται τηλεφωνικά ότι έχει δημιουργηθεί δικογραφία εις βάρος τους και πρέπει να παρευρεθούν στην ΓΑΔΗ να καταθέσουν. Οι διωκόμενοι/ες είναι 6 άτομα και η δική έχει πάρει ως τώρα 3 αναβολές.

Καλούμε τον αγωνιστικό κόσμο του Ηρακλείου να ξαναθυμηθούμε και συζητήσουμε μαζί τα γεγονότα και τα συμπεράσματα τους, που μπορούν να βοηθήσουν στους αγώνες που έρχονται σαν παρακαταθήκη.

 Διωκόμενοι/η για την υπόθεση πάρκο Γεωργιάδη 

πηγή: https://athens.indymedia.org/event/90926/

.:: Σχετικά άρθρα :

https://athens.indymedia.org/post/1603631/

https://athens.indymedia.org/post/1593863/


 

Αρχείο (((●))) Candia :: Alternativa για την υπόθεση “εδώ