Ηράκλειο: Ανακοίνωση για την άκαρπη επιχείρηση ακύρωσης συγκέντρωσης αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα (28/2)

Ηράκλειο, Κρήτης 28.02.2021

Σήμερα στις 12.00μ.μ. είχαμε καλέσει δημόσια συγκέντρωση, στην πλατεία των λιονταριών, για αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα (από τις 08.01.2021).

Λίγο πριν μαζευτεί ο κόσμος στα λιοντάρια, έγινε αντιληπτό οτι η αστυνομία είχε αποκλείσει την πλατεία. Όμάδα περίπου 50 ατόμων στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πλατεία, δέχτηκαμε επίθεση με χειροβομδίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Αξιοσημείωτο είναι πως η χρήση των χημικών έγινε αδιάκριτα, παρουσία κόσμου που είχε βγει για την κυριακάτική του βόλτα.

Ο στόχος της επίθεσής τους δεν επετεύχθει, καθώς το μπλοκ μας διεκδίκησε το δημόσιο χώρο και έφτασε στο σημείο συγκέντρωσης, η οποία πλαισιώθηκε με 200 περίπου άτομα, τα οποία αρχικά βρίσκονταν αποκλεισμένα από το κύριο σώμα. Παραμείναμε δυναμικά για δύο ώρες στο χώρο μοιράζοντας το κειμενό μας και φωνάζοντας συνθήματα αλλήλεγγύης στον Δ.Κουφοντίνα, ενάντια στην καταστολή και την αστυνομοκρατία. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συγκέντρωση πλαισιονόταν από όλο και περισσότερο κόσμο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς το πλάνο αποκλεισμού μας και αποσιώπησης των δράσεων αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα δεν πέτυχε. Καταλάβαμε όλο το χώρο της πλατείας για την περισσότερη διάρκεια της συγκέντρωσης. Συντεταγμένα αποχώρησαμε στις 2.00μ.μ.

Στις μέρες που ακολουθούν οι δρόμοι θα πατηθούν ξανά από αυτούς που αγωνίζονται, διότι όπως φωνάζαμε και σήμερα: Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά θα βγαίνουμε από το σπίτι μονάχα για δουλειά.

Νίκη στον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα! Το κείμενο που μοιραζόταν:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ανοίξει την πόρτα σε κράτη και κεφάλαιο να δικαιολογήσουν μία ακόμα οικονομική κρίση του καπιταλισμού και να εγκαθιδρύσουν δυστοπικά μοντέλα κοινωνικού ελέγχου. Στην Ελλάδα είμαστε στην ακόμα πιο δυσάρεστη θέση, αυτή η περίοδος να συνδυάζεται με την πιο αυταρχική και ακροδεξιά κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Το νεοφιλελεύθερο κράτος της ΝΔ απομυζεί με αστραπιαία ταχύτητα κάθε ελπίδα από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ ταΐζει την ντόπια και υπερεθνική ελίτ μέχρι σκασμού. Ταυτόχρονα θωρακίζει τις επιλογές της, επιβάλλοντας τρόμο και καταστέλλοντας όσους και όσες αντιδρούν. Αυτή τη στιγμή το καθεστώς δηλώνει τόσο ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει κάθε “δυσάρεστη” εξέλιξη εκτός ατζέντας (σκάνδαλα, αντιδράσεις και κατακραυγή), μοιάζοντας πλέον περισσότερο με το φασιστικό ολοκληρωτικό κράτος της Τουρκίας του Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ έχει επιλέξει να αναλάβει την ευθύνη ακόμα και για μια πολιτική δολοφονία. Η απόφαση της κυβέρνησης να εκτελέσει τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα και να σηκώσει το πολιτικό κόστος του πρώτου νεκρού απεργού πείνας είναι σημείο ορόσημο στη μεταπολιτευτική ιστορία του ελληνικού κράτους. Είναι το σημείο όπου το κράτος διαμηνύει ότι πλέον κάνει ό,τι γουστάρει με όσους αιχμαλωτίστηκαν επειδή αντιστάθηκαν στη λυσσαλέα κυριαρχία του. Με γοργούς ρυθμούς περνάμε σε ένα καθεστώς που έχει να φανεί απο τις δεκαετίες του 50 και του 60, όπου οι αντιφρονούντες είχαν δύο επιλογές – το καράβι για την εξορία ή τη δήλωση μετάνοιας.

Ο κοινωνικός αγωνιστής και κομμουνιστής Δημήτρης Κουφοντίνας, μέλος της οργάνωσης της επαναστατικής αριστεράς “17 Νοέμβρη”, για ακόμη μία φορά δε διάλεξε την μετάνοια ή την υποταγή, αλλά τον αγώνα μέχρι τέλους. Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 8/1 και δίψας στις 22/2 διεκδικώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Η διεκδίκηση αυτή δεν είναι παρά η εφαρμογή του νόμου που η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα και φωτογραφίζει τον ίδιο τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. Αποδεικνύει έτσι την εκδικητικότητά της απέναντί του και τις αξίες που πρεσβεύει, με άλλα -δικά του- λόγια: “Πλήρης εξευτελισμός του κράτους δικαίου, για το οποίο φλυαρούν, πλήρες κουρέλιασμα των ίδιων τους των νόμων” (απόσπασμα από την ανακοίνωση έναρξης απεργίας πείνας). Είναι μία πρακτική εκ μέρους του κράτους που ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να πολεμήσει μέχρι τέλους, χρησιμοποιώντας το έσχατο μέσο πάλης και διεκδίκησης για έναν φυλακισμένο, την απεργία πείνας.

Εδώ και περισσότερο από 40 μέρες, όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ απέκρυψαν ή διαστρέβλωσαν επιμελώς κάθε τί που σχετίζεται με τον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ίδια η απεργία πείνας, η πορεία της υγείας του, παρεμβάσεις αλληλεγγύης, συμβολικές επιθέσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, όλα θάφτηκαν κατά παραγγελία της κυβέρνησης. Φυσικά έβαλε το χέρι του και ο υπουργός καταστολής Χρυσοχοίδης, όπου με τη μία ή την άλλη πρόφαση, και τελικά καταλήγοντας χωρίς καμία πρόφαση, κατέπνιξε βίαια όλες τις κινητοποιήσεις εν τη γενέσει τους, συνεχίζοντας το παραμύθι του νόμου και της τάξης πασπαλισμένο με λίγο κορονοϊό.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έδειξε το δρόμο με την πολιτική του αξιοπρέπεια. Έσπασε τον τρόμο απέναντι στο μονοπώλιο των αποφάσεων του κράτους για τις ζωές μας. Είναι οι στιγμές εκείνες που αν δεν σπάσουμε και εμείς τον τρόμο βγαίνοντας στον δρόμο, θα χάνουμε συνεχώς τη γη κάτω απο τα πόδια μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Αναρχικοί/ές

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1610866/