Το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής τέλεσε υπό κατάληψη από την Τετάρτη 14/4 μέχρι και την Παρασκευή 16/4. Η ενέργεια αυτή ήταν μία πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί το κλίμα που επικρατεί στο τμήμα μας είναι κάθε άλλο παρά εύφορο για τη διδακτική/εκπαιδευτική διαδικασία. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα όπως το κτιριακό και η συντήρηση του με κόπο αποκτηθέντος εξοπλισμού, έρχεται να προστεθεί η μείωση του προϋπολογισμού για το τμήμα μας.
Ήδη από την αρχή του εαρινού εξαμήνου, ωρομίσθιοι καθηγητές βρίσκονται στον “αέρα” καθότι δεν έχουν λάβει τη νέα σύμβαση τους. Και εδώ τα βαρυσήμαντα πλέον προβλήματα ξεκινούν. Διότι άλλο να γίνεται μάθημα με προβληματικό ή ακόμα και χωρίς εξοπλισμό και άλλο να μην υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν το όποιο μάθημα. Σε καμία περίπτωση δεν προτιμούμε μόνο τους καθηγητές ή μόνο τον εξοπλισμό. Και οι δύο παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί καθώς το τμήμα, μας διδάσκει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που λαμβάνουμε.
Εφόσον λοιπόν, εμείς, ως φοιτητές που βρεθήκαμε στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής από επιλογή, θέλοντας να μορφωθούμε στα πλαίσια του οδηγού σπουδών του τμήματος που διαβάσαμε όταν επιλέγαμε τις σχολές που θα δηλώσουμε, απαιτούμε:
- Να προσληφθούν επίσημα όλοι οι καθηγητές που δεν προσλήφθηκαν ακόμα.
Βρισκόμαστε στην κατάσταση να έχουμε σειρά προτεραιότητας στις λίστες αρκετών εργαστηρίων που είναι υποχρεωτικά, όπως επίσης κάποια εργαστήρια να είναι υπερπλήρη με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη απόδοση τόσο στην κατανόηση όσο και στην παράδοση. Αυτό έγκειται στην έλλειψη καθηγητών και των μειωμένων ωρών που ανατίθενται σε αυτούς για διδασκαλία.
- Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις με άμεση προοπτική μονιμοποίησης.
Διότι η μη ανανέωση των συμβάσεων εγκαίρως οδηγούν στη διακοπή λειτουργίας μαθημάτων που προκαλεί τη μη σωστή λειτουργία του τμήματος.
- Να σταματήσει η εξοντωτική υποχρηματοδότηση του τμήματός μας.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του και την υποβάθμιση των πτυχίων μας, όταν ήδη ιδιωτικές σχολές προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να πουλήσουν “ισότιμα” πτυχία. Πτυχία που μπροστά στο πλήθος του γνωσιολογικού αντικειμένου που αποκτά ο απόφοιτος του τμήματός μας, δεν αντιστοιχούν παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του δικού μας πτυχίου.
Επί του πρακτέου, μαθήματα όπως “Ηχητική Κάλυψη Συναυλιών” που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, και “Πρωτόκολλα MASTERING” που αποτελεί την τελική διεργασία μίας ολοκληρωμένης μουσικής παραγωγής και που διδάσκεται στην Ευρώπη σε μόλις 3 πανεπιστήμια, υποβαθμίζονται συνεχώς με τη μείωση διδακτικών ωρών με συνέπεια τη γενική υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών.
Όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου, η κατάληψη από 14/4 μέχρι και 16/4 ήταν μία πρώτη διαμαρτυρία. Αποφασίσαμε ως φοιτητικός σύλλογος του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, παράρτημα Ρεθύμνου), πως το μήνυμα του ότι θα αγωνιστούμε για αυτά που απαιτούμε εστάλη. Για αυτό, η πρώτη μορφή αγώνα έληξε. Συνεχίζουμε με νέες μορφές τη διαμαρτυρία μας και δε θα σταματήσουμε εδώ. Απαιτούμε τα αυτονόητα και θα παλέψουμε για αυτά.
Φοιτητικός Σύλλογος τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής
1 σχόλιο
Να μιλήσουμε και για την κατάσταση που αντιμετοπίζουν οι απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι ; Το υπουργείο παιδείας μας έχει εδώ και 2 χρόνια στο δούλεμα. Εχει βγει το καινούριο πρόγραμμα των μαθημάτων στα μουσικά σχολεία σύμφωνα με το οποίο διδάσκουμε κάποια μαθήματα σχετικά με αυτά που διδαχτήκαμε στο ΤΕΙ και γνωρίζουμε καλά. Και όμως τα μαθήματα τα διδάσκουν άτομα άλλων ειδικοτήτων. Το υπουργείο μας δουλεύει Α Γ Ρ Ι Α . Και δεν υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο στο υπουργείο και συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι να είναι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο θέμα και να μπορείς να μιλήσεις μαζί τους, να ζητήσεις εξηγήσεις και να βγάλεις μια άκρη. Σε στέλνουν από εδώ και από εκεί. Ή δεν ξέρουν ούτε και αυτοί τι τους γίνεται ή αυτό γίνεται σκόπιμα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα άλλων σχολών. Το σίγουρο είναι οτι αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Μόνο αυτό τους ζητάμε. Όποιος θέλει ας δοκιμάσει να βγάλει μια άκρη για να σιγουρευτεί και ο ίδιος μόνος του για όλα τα παραπάνω. Πολλές φορές μου περνά από το μυαλό οτι δημιουργούνται κάποιες σχολές στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να νοικιάζονται τα σπίτια σε κάποιες πόλεις. Από εκεί και πέρα, πέσε και κολύμπα μόνος σου. Οι μισοί νέοι αυτής της χώρας θα φύγουν και οι άλλοι μισοί θα τα πάρουν στο κρανίο τόσο άσχημα που δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε.