Προσωρινή αναβολή των εκριζώσεων των πεύκων στο Μασταμπά

” Παγώνουν οι εκριζώσεις των πεύκων στο Μασταμπά. Για το… μέλλον των δέντρων καλείται ν’ αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αφού κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για ν’ αποτρέψουν τη ριζική κοπή τους από συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου. Εξάλλου, από σήμερα η Υπηρεσία Πρασίνου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα τοποθετήσει φωσφορίζουσες ταινίες σε όλα τα δέντρα που βρίσκονται πάνω σε δρόμους, για να μην πέφτουν πάνω τους τα αυτοκίνητα.
Από το Μονομελές Πρωτοδικείο χορηγήθηκε χθες προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την εκρίζωση δέντρων στο Μασταμπά. Αυτό θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει έξι κάτοικοι της περιοχής κατά του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και της αγωγής, η οποία έχει κατατεθεί, έχει προσδιοριστεί για τις 14 Μαΐου.”

Ο Δήμος Ηρακλείου μετά από εισήγηση του τομέα Πρασίνου πρόκειται να κόψει ένα μεγάλο αριθμό πεύκων σε πάρκα και γειτονιές της πόλης, μερικά από τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης με ζωή πάνω από 70 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι πολλά από αυτά έχουν σημαντική κλίση και δείχνουν επικίνδυνα για πτώση.

Κληθήκαμε ως φορέας να συμμετέχουμε σε μια επιτροπή (μαζί με Δασική Υπηρεσία, Δημοτικές κινήσεις και άλλους) για να δούμε την κατάστασή τους. Πράγματι είναι γεγονός ότι πολλά από τα υποψήφια για κόψιμο πεύκα έχουν κλίση σημαντική ή είναι άρρωστα ή καχεκτικά. Έτσι, ο εκπρόσωπος της ΟΠΗ αναγκαστικά  συμφώνησε με την κοπή κάποιων από τα δέντρα αυτά αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κρίθηκε, πλειοψηφικά από την επιτροπή,  ότι κλάδεμα και περιποίηση μπορεί να σώσει αρκετά δέντρα-πνεύμονες στις γειτονιές της πόλης. Σε άλλες περιπτώσεις η ΟΠΗ μειοψηφικά έκρινε ότι κάποια δέντρα μπορεί να μην κοπούν (πχ επί του πάρκου Γεωργιάδη, στο Μασταμπά) αλλά να στηριχτούν με κατάλληλες μεθόδους.

Καθώς η ΟΠΗ θέλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες αυτής της πόλης επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Παλιά σημαντικά άτομα πεύκων, όπως το ευρισκόμενο επί της σκηνής του κηποθέατρου Καζαντζάκη, η το ευρισκόμενο στην οδό Μαβίλη στα Τρία Πεύκα πρέπεινα διαφυλαχτούν όπως έκρινε η πλειοψηφία της επιτροπής. Πολλά πεύκα μπορούν να διατηρηθούν, ακόμα και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν το θέλουν οι κάτοικοι. Πολλά παλιά μεγάλα πεύκα, κυρίως αυτά στον Μασταμπά, στα Τρία Πεύκα, αλλά και άλλα δέντρα υφίστανται διαρκή «πόλεμο». Παρότι προσφέρουν σκίαση και οξυγόνο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές οι ρίζες τους και τα κλαδιά τους κόβονται όποτε γίνονται έργα – αφού δεν γίνεται έλεγχος στους εργολάβους, γιατί συγχέονται με σύρματα της ΔΕΗ, είτε γιατί ενοχλούν από την πυτιοκάμπη.

Πολλά πάρκα δεντροστοιχίες, ιδίως στην περιφέρεια και στις γειτονιές της πόλης παρουσιάζουν άθλια εικόνα. Κάποτε φυτευτήκαν και έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Έτσι τα βλέπουμε συχνά ως χώρους στάθμευσης από οχήματα ως βάρκες!, γεμάτα σκουπίδια με καχεκτικά δέντρα αφού δεν έχει προβλεφθεί η αραίωση τους.Επιπλέον συχνά γίνεται επιλογή δέντρων για φύτευση που δεν  είναι κατάλληλα για το κλίμα μας.

Πηγή : ΟΠΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΑΜΠΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ -ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ & ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ