Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων: Κάλεσμα για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου | Σάββατο 8/9-ώρα:18:00

ΔΕΝΤΡΑ, ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!

Το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου διοργανώνει εκδήλωση-κάλεσμα με σκοπό να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον του στρατοπέδου.

Το Σάββατο, 08/09, σε μια ανοιχτή συζήτηση έξω από την πύλη του στρατοπέδου, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στην τσιμεντοποίηση και υπέρ ενός χώρου πρασίνου και ζωής.

Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικο γλέντι.

Πιο αναλυτικά:

Σε μια πόλη που ψάχνει για ελεύθερους χώρους, που οι καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων σε πεζοδρόμια και πλατείες από τραπεζοκαθίσματα είναι ο κανόνας, που η έντονη τουριστικοποίηση αλλοιώνει συστηματικά τον χώρο της πόλης εις βάρος της κατοικίας και των κατοίκων, που όλα ανάγονται στο κέρδος, δεν είναι καθόλου περίεργο το αντιρατσιστικό φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης να ασχολείται με το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ρατσισμός δεν είναι μόνο η έχθρα απέναντι στο διαφορετικό χρώμα ή εθνότητα, αλλά και η απομόνωση των κατοίκων, η ουσιαστική δίωξή τους από τις εστίες τους στο όνομα του κέρδους. Επίσης η όλο και περισσότερο συρρίκνωση του πρασίνου στην πόλη, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, των χώρων που δεν έχουν ανταλλακτική αξία, αλλά αξία χρήσης, αφού εκεί οι πολίτες ψυχαγωγούνται, αθλούνται, ξεκουράζονται χωρίς να δίνουν χρήματα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που ενώ έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους η θέληση του χανιώτικου λαού το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει πράσινο, ο Δήμαρχος αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περνάει με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης, αυτός ο χώρος να μπορεί να δεχτεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για εκθεσιακά κέντρα, χώρους συνάθροισης κοινού, κλπ, άσχετα με το πράσινο, αλλά πολύ σχετικά με ιδιωτικά κέρδη.

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή επιλέξαμε να διοργανώσουμε προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί είμαστε με τους πολίτες που δίνουν τη μάχη μέσα από τις συλλογικότητές τους για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων (υπαρκτών ή εν δυνάμει).
Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της τσιμεντοποίησης του στρατοπέδου, που επιχειρήθηκε ήδη από το 2006 και έχει διοργανώσει με επιτυχία γιορτές διεκδίκησης έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Το σύνθημα μάλιστα «Δέντρα όχι Τσιμέντα» είναι ιστορικό, αφού χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα αφίσας της Πρωτοβουλίας.

Αυτές τις μέρες, η καρδιά του κινήματος των Χανίων χτυπάει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί εκεί δίνεται η μάχη για το αύριο της πόλης, για το αν συνεχιστεί η επέκταση της τσιμεντοποίησης και η θυσία στο βωμό του κέρδους, ή αν αυτό ανακοπεί και το στρατόπεδο γίνει πνεύμονας πρασίνου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να κερδηθεί αυτή η μάχη, που διεξάγεται ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, ανάμεσα στο οικονομικό κέρδος και το κοινωνικό καλό, ανάμεσα στα τσιμέντα και τα δέντρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» και λέμε:

ΔΕΝΤΡΑ ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!

Όλοι-όλες το Σάββατο 8/9 έξω από την πύλη του στρατοπέδου.

πηγή: https://el-gr.facebook.com/events/565175807277469/