Ρέθυμνο : ΕΣΕ-Να κάνουμε τον συνδικαλισμό επικίνδυνο ξανά | Εργατική πρωτομαγιά ,συγκέντρωση-ώρα:11:00,Εργατικό κέντρο

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
ΟΛ@ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 11.00!
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΞΑΝΑ
Τον Μάη του 1886 οι εργάτ(ρι)ες του Σικάγο απεργούσαν για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, με βασική διεκδίκηση την καθιέρωση του οκταώρου αλλά και την ανατροπή του καπιταλισμού. Η αστυνομία μαζί με τους πληρωμένους πιστολάδες των Πίνκερτον πυροβολούσε και σκότωνε εργάτ(ρι)ες που διαδήλωναν. Στις 4 Μάη, σε μια ακόμη συγκέντρωση, μια βόμβα έπεσε στο σημείο που βρίσκονταν οι αστυνομικές δυνάμεις τραυματίζοντας 66, 7 από τους οποίους πέθαναν αργότερα. Η αστυνομία άνοιξε πυρ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εργάτ(ρι)ες που παρευρίσκονταν στη συγκέντρωση. Ακολούθησε κύμα καταστολής και συνελήφθησαν ως υπαίτιοι οκτώ αναρχικοί εργάτες: Ώγκαστ Σπάιζ, Μάικελ Στσουώμπ, Σάμουελ Φήλντεν, Άλμπερτ Πάρσονς, Άντολφ Φίσερ, Τζωρτζ Ένγκελ, Λούις Λινγκ και Όσκαρ Νημπ. Οι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και οι υπόλοιποι 5 καταδικάστηκαν σε θάνατο με απαγχονισμό, με τον Λινγκ να πυροδοτεί ένα τσιγάρο με εκρηκτικά και να αυτοκτονεί. Οι Πάρσονς, Σπάϊζ, Ένγκελ και Φίσερ πέθαναν φωνάζοντας: Ζήτω η Αναρχία!
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως εργάτ(ρι)ες δεν διαφέρουν πολύ από τις διεκδικήσεις των εργατ(ρι)ών του Σικάγο του 1886. Με τους αντεργατικούς νόμους, που ψηφίζουν κατά παραγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, η εργατική τάξη χάνει όσα έχει κερδίσει με αιματηρούς αγώνες. Το οκτάωρο έχει γίνει η εξαίρεση καθώς η μαύρη εργασία και η απειλή απόλυσης σπρώχνουν μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης να συμβιβάζονται με αυτή τη συνθήκη. Οι απολύσεις πλέον μπορούν να γίνουν χωρίς χρονικό όριο προειδοποίησης της εργαζόμενης αλλά και χωρίς αιτιολόγηση. Η Επιθεώρηση Εργασίας με την μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή έχει επί της ουσίας καταργηθεί, αφού η υποστελέχωση της και η απαξίωσή της την έχουν κάνει ανενεργή για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Το οκτάωρο καταστρατηγείται καθώς πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε 12ωρη εργασία για τους εργάτες της χωρίς ρεπό. Το πενθήμερο επίσης καταργείται με την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν στις εργοδοτικές δολοφονίες, οι οποίες έφτασαν τις 183 μέσα στο 2023 (287 βαριά τραυματισμένοι), 5 από τις οποίες ήταν στο Ρέθυμνο. Ήδη το 2024 μετράμε 33 νεκρούς εργάτες και 60 βαριά τραυματισμένες. Ταυτόχρονα στο Ρέθυμνο της τουριστικής βιομηχανίας οι εργαζόμενοι στη σαιζόν βιώνουν μια εργασιακή συνθήκη γαλέρας με απλήρωτες υπερωρίες, 12ωρα εξαντλητικής εργασίας χωρίς ρεπό για πολλούς μήνες. Η ακρίβεια στη στέγαση, στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια δημιουργεί μια δυστοπική συνθήκη για την επιβίωση των εργατριών. Οι αυθαιρεσίες των αφεντικών αυξάνονται όταν απέναντί τους έχουν μετανάστριες εργάτριες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι «αόρατες».
Η απάντησή μας είναι η οργάνωση σε σωματεία βάσης, η δημιουργία ρωγμών στα γραφειοκρατικά σωματεία και η δημιουργία μιας Επαναστατικής Ελευθεριακής Συνομοσπονδίας Εργασίας. Να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε μέρος της εργατικής τάξης και να δρούμε ανάλογα. Να κατανοήσουμε πως είμαστε εργάτριες και όχι συνεργάτες των αφεντικών. Να αποδομήσουμε και να καταστρέψουμε τον πουλημένο, σε κράτος και αφεντικά, ψευτοσυνδικαλισμό της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ. Να οργανώσουμε αυτοοργανωμένα μαχητικά επαναστατικά σωματεία μακριά από εργατοπατέρες και συμβιβασμένες διοικήσεις. Να οξύνουμε τον ταξικό πόλεμο.
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΞΑΝΑ
ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ) ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.