2 σχόλια

  1. Woh I really like your articles , saved to book marks ! Ill ensure that you put this in good make use of! Tweeted for that good site

    • Καταφύγιο για άστεγους στα Χανιά Σε δημοτικό γηροκομείο και παλιά ηλεκτρική στο 11/01/2012 στις 21:20

    Καταφύγιο για άστεγους στα Χανιά
    Σε δημοτικό γηροκομείο και παλιά ηλεκτρική
    Ενημερώθηκε: 11.01.2012 // 14:43
    Καταφύγιο για άστεγους στα Χανιά

    Στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και στην Παλιά Ηλεκτρική επρόκειτο να φιλοξενηθούν από χθες το βράδυ και για τις επόμενες παγωμένες νύχτες του χειμώνα όσοι άστεγοι έβρισκαν καταφύγιο μέχρι σήμερα σε παγκάκια, εγκαταλελειμμένα κτήρια και τρώγλες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

    Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας το ‘παρών’ έδωσαν δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, οι οποίοι -μετά τον τραγικό θάνατο του 62χρονου αστέγου σε παγκάκι της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς- ζήτησαν επιτακτικά την άμεση φιλοξενία των αστέγων είτε σε κτήριο του Δήμου Χανίων είτε σε κάποιο από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε κατάληψη του Δημαρχείου προκειμένου να περάσουν τη νύχτα οι άστεγοι στον συγκεκριμένο χώρο.

    Παράλληλα, άσκησαν σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη μη λειτουργία, μέχρι σήμερα, ξενώνα, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των αστέγων, αλλά και -κυρίως- των πολιτών που ζητούν τροφή στα συσσίτια, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

    Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος είχαν ζητήσει -νωρίτερα- και οι τέσσερις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τους κυρίους Γρηγόρη Αρχοντάκη, Κυριάκο Βιρβιδάκη, Τάσο Βάμβουκα και Νίκο Παπαντωνάκη να καλούν τη Δημοτική Αρχή να φιλοξενήσει τους αστέγους, προσωρινά, από χθες τη νύχτα και για λίγες ημέρες είτε σε ΚΑΠΗ είτε σε άλλο δημοτικό ή μη χώρο προκειμένου να μην υπάρξει νέα απώλεια ζωής, δεδομένων και των εξαιρετικά άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Εκκλησία και τοπικούς φορείς, για την ενίσχυση των συσσιτίων, για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς και για τη λειτουργία Ξενώνα Αστέγων.
    Η κ. Χατζηδάκη επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, «με συμπαραστάτες μας πολλούς φορείς και σωματεία», τονίζοντας, επίσης, ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για τη δημιουργία ξενώνα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

    Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης υπεραμύνθηκε των μέχρι σήμερα ενεργειών και επιλογών της Δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητές της είναι η κοινωνική πολιτική.

    Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το θέμα της δημιουργίας ξενώνα αστέγων θα συζητηθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατριβάνο.

    Ο κ. Σκουλάκης δεν αποδέχθηκε, αρχικά, την πρόταση της αντιπολίτευσης και των πολιτών, επισημαίνοντας την ανάγκη φιλοξενίας αστέγων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση και κυρίως από τους κυρίους Αρχοντάκη, Βάμβουκα και Παπαντωνάκη αλλά και από πολίτες, να δημιουργηθεί ένταση αρκετές φορές και να χρειαστεί μετά από τρεις και πλέον ώρες να διακοπεί για δεκαπέντε λεπτά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αφ’ ενός να αποφορτιστεί το κλίμα και αφ’ ετέρου να γίνουν οι απαραίτητες διερευνητικές επαφές για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.

    Τελικά, με το ξεκίνημα, εκ νέου, της συνεδρίασης, ο κ. Σκουλάκης πρότεινε το Δημοτικό Γηροκομείο (σε πρώτη φάση) και την Παλιά Ηλεκτρική (σε δεύτερη) ως χώρους φιλοξενίας αστέγων. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Γιώργος Γεωργακάκης είχε γνωστοποιήσει ότι στο Δημοτικό Γηροκομείο υπάρχει η δυνατότητα στέγασης και σίτισης δέκα ατόμων, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι κατά διαστήματα το Γηροκομείο φιλοξενεί αστέγους και ανήμπορους πολίτες.

    Με την πρόταση του κ. Σκουλάκη συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -καυτηριάζοντας το γεγονός ότι χρειάστηκαν πάνω από τρεις ώρες για την κατάθεσή της- καθώς και οι συγκεντρωμένοι πολίτες, εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν από τον δήμαρχο Χανίων να επικοινωνήσει με την Αστυνομία και να την ενημερώσει ότι στον χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής θα φιλοξενηθούν άστεγοι προκειμένου να μην προχωρήσει σε ‘επιχείρηση – σκούπα’.

    Τέλος, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κεμεσίδης επεσήμανε ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα το οποίο θα σχετίζεται με την ασφάλεια των φιλοξενούμενων αστέγων την ευθύνη θα φέρει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο η Δημοτική Αρχή, επισήμανση που έγινε αποδεκτή από το Σώμα.

    ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η παραχώρηση της κυριότητας των Αγίων Αποστόλων, των Τάφων των Βενιζέλων και της πισίνας του πρώην “Ξενία” θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, μετά από πρόταση του κ. Σκουλάκη καθώς αύριο, Πέμπτη, ο δήμαρχος Χανίων θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και οι τελευταίες εξελίξεις (παραχώρηση της κυριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Περιφέρεια Κρήτης).

    Χανιώτικα Νέα – Γιώργος Γεωργακάκης

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.