Επιστροφή σε Αρχείο

Συλλογή τροφίμων/ ρούχων/ φαρμάκων για τους πρόσφυγες Ηράκλειο , Ρέθυμνο , Χανιά

********************* 2016 ************************

 

709696d3195dc2a6e124d58e37de74ecΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας (όχι χοιρινό!), λαδιού, φρούτων και λαχανικών και ειδών προσωπικής υγιεινής, κάθε Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στο Da , Ντεντιδάκηδων 15, Αγία Τριάδα

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ

Τα σύνορα σιγά σιγά κλείνουν. Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τον μπαμπούλα (της Ανατολικής Μεσογείου εν προκειμένω). Άνθρωποι κατατρεγμένοι (είτε από τον πόλεμο είτε από τη φτώχεια είτε από πολιτικές διώξεις) που δικαιούνται βάσει των διεθνών συνθηκών να κάνουν αίτηση ασύλου, κρίνονται ανεπιθύμητοι πριν καν καταθέσουν τα χαρτιά τους. Ο παλιότερος διαχωρισμός μεταξύ «λαθρομετανάστη» και μετανάστη που επικρατούσε στο δημόσιο λόγο των ιθυνόντων, επιστρέφει δριμύτερος, πιο εξευγενισμένος, αλλά πάντα ο ίδιος: μετανάστης ή πρόσφυγας. Άνθρωποι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα παλεύοντας να φτάσουν στην «πολιτισμένη» Δύση, εκεί όπου τα τιμαλφή τους θα κατασχεθούν και θα τους φορέσουν βραχιολάκια διαφορετικού χρώματος για να τους ξεχωρίσουν.. Κι η ακροδεξιά ανεβαίνει μέρα τη μέρα δημοσκοπικά, όπως αποδεικνύουν και οι επιθέσεις των μελών της.

Για άλλη μια φορά, μόνη απάντησή μας είναι η αλληλεγγύη:

Ξαναρχίζουμε να μαζεύουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας (όχι χοιρινό!), όπως και λάδι, φρούτα/λαχανικά αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής, αυτή τη φορά για τους ανθρώπους που έμειναν εδώ, στο Ηράκλειο, είτε επειδή το επέλεξαν είτε επειδή δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-8 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ Da , ΝΤΕΝΤΙΔΑΚΗΔΩΝ 15

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ

πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Πηγή : http://iniher.org/

 

ΧΑΝΙΑ

steki - kampania marths 2016Δεν είναι δυνατό αεροπλάνα να ξεκινούν από τη βάση της Σούδας για να ισοπεδώσουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν και να πιστεύουμε ότι τα θύματα αυτών των εγκλημάτων δεν θα φτάσουν ποτέ στην πόρτα μας.

-Δεν είναι δυνατό η Συρία να βομβαρδίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αυστραλία, και εμείς να αναρωτιόμαστε γιατί οι Σύριοι “δεν μένουν στη χώρα τους να πολεμήσουν”.

-Δεν είναι δυνατό ο δυτικός κόσμος να εκμεταλλεύεται, να καταληστεύει τον υπόλοιπο κόσμο και να πιστεύουμε πως τα θύματα αυτής της λεηλασίας δε θα αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Tο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι φράχτες που υψώνονται στην Ευρώπη, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι απελάσεις δεν είναι “ρεαλιστική πολιτική”, είναι δολοφονίες! Δεν γινόμαστε συνένοχοι. Δεν ανεχόμαστε τη τρομοϋστερία και τις ρατσιστικές επιθέσεις. Δεν ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που, στα νησιά, στον Πειραιά, στην Ειδομένη, φροντίζουν για τη στέγαση τους, την περίθαλψη τους, για ένα πιάτο φαγητό.

Συνεχίζουμε την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Στη Χ»μιχαλη Νταλιάνη 5, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:30 και 18:00-21:00 και Σάββατο 9:00-14:30 

Τηλ επικοινωνίας : 28210-52201

 

Η επόμενη αποστολή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 11/3/16 και αναλυτικά τα αγαθά που συγκεντρώνονται είναι:

ΤΡΟΦΙΜΑ: μακαρόνια, ρύζι, φακές, κονσέρβες (όχι χοιρινό), γάλατα μακράς διαρκείας, χυμούς, βρεφικές κρέμες έτοιμες σε γυάλινα βαζάκια, νερά.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ: υγρό πιάτων, wettex.

ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: αντισηπτικά χεριών, σαπούνια ατομικά, ξυραφάκια, μωρομάντηλα, πάμπερς, σερβιέτες.

ΦΑΡΜΑΚΑ:  αντιβιοτικά, παυσίπονα,

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:  παπούτσια (Νο 30+), κουβέρτες, σακίδια πλάτης, σκηνές, παιχνιδάκια

————————————————–

elme-synayliaΌλοι μας το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός ανθρώπινου δράματος  χωρίς προηγούμενο: του δράματος  χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις οικογένειές τους από τη λαίλαπα του πολέμου και προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Κανείς μας δε μένει ασυγκίνητος στους καθημερινούς πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο, με τους περισσότερους απ αυτούς γυναίκες, παιδιά ή βρέφη.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μέρος της τάξης μας των εκμεταλλευόμενων, καταπιεσμένων και κατατρεγμένων αυτής της γης. Δεν θα μας διασπάσει η ξενοφοβική, σκοταδιστική προπαγάνδα. Θα υψώσουμε τοίχο στη διάδοση των συντηρητικών, φασιστικών ιδεών. Βάζουμε φραγμό στις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Θα αντιταχτούμε σε κάθε μέτρο εκμετάλλευσης, βίαιων επαναπροωθήσεων, καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Θα καταγγέλλουμε τις άθλιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων.

Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια και καθώς ήδη γίνεται δέκτης διενέργειας τέτοιων προσπαθειών από σχολεία του νομού μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προτείνει στους συναδέλφους:

 • Να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές με συζητήσεις που αφορούν στους πρόσφυγες, αν τυχόν δεν έχει ήδη γίνει.
 • Να συντονίσουν μαζί με τους μαθητές ως τις 12/3 τη συγκέντρωση είτε ανά σχολείο είτε στα γραφεία της ΕΛΜΕ(1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς) από Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016 καθημερινά από 18:00 έως 20:00μμ ειδών πρώτης ανάγκης (Δείτε τη σχετική λίστα στο τέλος). Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ και με ευθύνη της θα αποσταλούν στις περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
 • Διοργανώνουμε συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Σάββατο 12 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς στις 13:00μμ με συγκροτήματα μαθητών – εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αντί για εισιτήριο μπορούν να φέρνουν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλέξει.

ΛΙΣΤΑ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ (παρακαλούμε μόνο τα αναφερόμενα!):

 1. Ρουχισμός & εφόδια

Sleepingbags

Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)

Αδιάβροχα παιδικά

Κάλτσες (απορροφητικές)

Εσώρουχα (από βιοτεχνία)

Μάρσιπους για μωρά

Σακίδια πλάτης

Εσώρουχα ισοθερμικά

Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης

 1. Τρόφιμα

Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)

Γάλα σε σκόνη

Τσάι (απλό)

Χυμοί

Κρουασάν

Σταφίδες

Μπισκότα

Μακαρόνια

Κριθαράκι

 1. Είδη προσωπικής υγιεινής

Μωρομάντηλα

Χαρτομάντηλα

Χαρτί υγείας

Πάνες για μωρά

Ξυραφάκια

Σερβιέτες

Οδοντόβουρτσες

Οδοντόκρεμες

Σαμπουάν

Αφρόλουτρα

Σαπούνι πλάκα

Μπιμπερό

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6948855387 /  6906794943

ΕΛΜΕ Χανίων

http://www.elme-chanion.gr/

********************* 2015 ************************

Ηράκλειο : Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου | Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης – Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Πρόσφυγες | Συλλογή τροφίμων/ ρούχων/ φαρμάκων για τους πρόσφυγες

Από την πρωτοβουλία για συλλογή ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως έφτασαν στη Λέρο συνολικά 28 μεγάλες κούτες με σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, υπνόσακους, σκηνές και πετσέτες, ενώ παράλληλα αγοράστηκαν 1.548 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του 1,5 λίτρου.

Στη Μυτιλήνη (στην «Αγκαλιά») στείλαμε 11 μεγάλες κούτες με κλινοσκεπάσματα και 4.536 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του μισού λίτρου. Επίσης, στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης στείλαμε 4.536 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του μισού λίτρου, για να διατεθούν στους πρόσφυγες, στην Ειδομένη.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Zaros, για την σημαντική έκπτωση στην αγορά των νερών. Ευχαριστούμε επίσης τη μεταφορική εταιρεία «Κουράτοresized2-1854f1cd718a2c9e4735174b5dc0e41eρας», για τη δωρεάν μεταφορά των δεμάτων στην Αθήνα.

Επαναλαμβάνουμε πως σ” αυτήν την τραγική συγκυρία η αλληλεγγύη είναι η επιβεβλημένη από τη συνείδησή μας κοινωνική και πολιτική στάση. Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουμε, όσο κι αν προσφέρουμε, δε θα είναι ποτέ αρκετό, δε θα είναι ποτέ η λύση στο δράμα των προσφύγων, αν δεν κατονομάσουμε την αιτία του κακού και παλέψουμε για την ανατροπή του:

Η αιτία είναι ο πόλεμος και οι δυτικές χώρες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον εμφύλιο της Συρίας, όπως και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στην περιοχή.

Οι Δυτικές χώρες θα πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση και να πάψουν να υποκρίνονται τις αλληλέγγυες, ανοίγοντας προσωρινά τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μετά από την κατακραυγή των κοινωνιών τους για τα πνιγμένα παιδάκια, ενώ ουσιαστικά εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τείχη και φράχτες, πίσω από τις ξενοφοβικές συνθήκες του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ, και από την μικροπολιτικά χρήσιμη -αλλά μακροπρόθεσμα εξαιρετικά επικίνδυνη- άνοδο των φασιστικών ιδεοληψιών.

Δεν είναι απάντηση το επιλεκτικό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο, που αποδεικνύεται άλλωστε πόσο προσωρινό ήταν, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό και την άρση των όρων της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία.

Η δική τους πολιτική απάντηση μπορεί και οφείλει να είναι μόνο μία. Να σταματήσει ο πόλεμος.

Η δική μας απάντηση είναι επίσης μόνο μία. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:00 – 22:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στην πίσω αυλή του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω, δίπλα στο Κ.Ε.Π., πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, συγκεντρώνουμε και πάλι είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες σε Ειδομένη, Μυτιλήνη και Κω.

Συγκέντρωση των ίδιων ειδών πραγματοποιείται επίσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι, στη σκάλα αριστερά, δίπλα από τα αμφιθέατρα 2 και 3 (ώρες 13:30 – 15:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή) και στις Αρχάνες στο συνεταιριστικό καφενείο «Πλουμί» (ώρες 12:00 – 20:00).

Συγκεντρώνουμε:

 • Παπούτσια, κάλτσες, αδιάβροχα μπουφάν.
 • Υπνόσακους, σκηνές, υποστρώματα, πετσέτες και σεντόνια, κουβέρτες.
 • Είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες).
 • Βρεφικά είδη: γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες για συγκάματα.
 • Τρόφιμα έτοιμα που δεν χρειάζονται συντήρηση η μαγείρεμα όπως: μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών,παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, παστέλια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ατομικούς χυμούς και ατομικά γάλατα.
 • Ρούχα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα: αντρικά, παιδικά, γυναικεία.
 • Χρήματα για αγορά εμφιαλωμένου νερού.
 • Φάρμακα για ενήλικες και παιδιά:
 1. Αναλγητικά,αντιπυρετικά ( π.χ. Depon ή Panadol tabl και σιρόπι).
 2. Αντιβιοτικά (π.χ. Augmentin, Ciprofloxacin, Ceclor).
 3. Αντιφλεγμονώδη (π.χ. Mesulid, Voltaren).
 4. Αντιδιαρροϊκά (π.χ. Immodium).
 5. Αντισταμινικά (π.χ. Aerius, Xozal).
 6. Betadin -Fusicort cream – Aerolin inhaler – Salospir.
 7. Συμπληρώματα διατροφής/βιταμίνες.
 8. Γάζες.
 9. Κολλύρια για τα μάτια.
 10. Maalox και Riopan για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Β. Ελλάδας, που μετά τους βομβαρδισμούς στις χώρες τους, έρχονται αντιμέτωποι και με την καταστολή των συνοριοφυλάκων.

(Η παραπάνω λίστα σε pdf)

Απευθυνόμαστε και πάλι σε σας, τους συμπολίτες μας, για να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια. Ζητάμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή σας. Έχουμε ανάγκη από άτομα για βάρδιες, υλικά συσκευασίας (κούτες), μεταφορά.

Επίσης, απευθυνόμαστε στο Δήμο Ηρακλείου, στο Ε.Κ.Η, στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΙΤΕ, στα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης μας (δημόσιες και ιδιωτικές), σε συλλόγους, σωματεία, φορείς, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες και βεβαίως στις αλληλέγγυες κοινωνικές συλλογικότητες.

Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος και η συλλογική διαδρομή η ομορφότερη.

Επικοινωνία: 6973.314.546 και info@koinoniaher.gr

πηγή : http://koinoniaher.gr/

******************************************************

resized-06b9c12d9470ec023266b27da9bdde92

Ρέθυμνο : Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου ανθρώπινου κύματος, που συνεχώς καταφτάνει από χώρες της Ανατολής. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν τις συνέπειες ενός πολέμου που μετράει χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές και βίαιες διώξεις. Ενός πολέμου που δημιουργείται για άλλη μια φορά από την εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η οποία στο βωμό οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δολοφονεί συνειδητά, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, αναγκάζονται να καταφύγουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Πρόσφυγες τονίζουμε ότι είναι εκείνοι, οι οποίοι χωρίς άλλη επιλογή, εγκαταλείπουν τον τόπο τους, εξαιτίας πολιτικών/θρησκευτικών πεποιθήσεων ή κήρυξης πολέμου, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά τους η παροχή ασύλου και η προστασία τους, βάσει διεθνών συνθηκών και εθνικών νομοθεσιών.

Παρ” όλα αυτά, βλέπουμε ότι τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.  Η Ε.Ε. καταπατώντας για ακόμη μία φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνοντας το πραγματικό αυταρχικό της πρόσωπο, κλείνει τα σύνορα, αποποιείται των ευθυνών της και παρουσιάζει τους πρόσφυγες ως απειλή. Οι υπέρογκες χρηματοδοτήσεις για τηνFRONTEX, καθώς και οι συνθήκες του Δουβλίνου, εκτός του ότι δυσκολεύουν τη μετακίνηση των προσφύγων, δημιουργούν έναν ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό, εγκλωβίζοντάς τους σε ένα καθεστώς απειλής και αβεβαιότητας. Τεράστια ευθύνη για την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης πολιτικής έχουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες απλώς εφαρμόζουν άκριτα τις ρατσιστικές πολιτικές της Ε.Ε.

Πέρα από αυτές τις πρακτικές, οι πρόσφυγες περνώντας από τη χώρα μας, με στόχο να καταφύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συναντούν επιπλέον εμπόδια. Τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. για ακόμη μία φορά παραπληροφορούν, τρομοκρατούν, παρουσιάζοντάς τους ως απειλή και προωθούν ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές αντιλήψεις. Επίσης, επιβεβαιώνεται ξανά, ο ρόλος της αστυνομίας, στέλνοντας διμοιρίες ΜΑΤ, που χτυπούν πρόσφυγες αλλά και αλληλέγγυους που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν! Παράλληλα, βρίσκουν πάτημα, διάφορες εθνικιστικές-φασιστικές ομάδες να εξαπολύουν ρατσιστικές επιθέσεις και να προωθούν τον κοινωνικό «κανιβαλισμό». Εκτός αυτών, απαράδεκτη είναι και η στάση των ντόπιων επιχειρηματιών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους.

Ενάντια σε αυτή την κατάσταση, είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμενοι ότι η πραγματική απειλή δεν είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες ή οποιοδήποτε άτομο πλήττεται, αλλά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέρονταπου γεννά το υπάρχον σύστημα. Σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία, η οποία διατηρεί την (υπ)άρχουσα τάξη και εφησυχάζει συνειδήσεις, στεκόμαστε έμπρακτα μαζί με τους πρόσφυγες και θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι η ρήξη με τον καπιταλισμό που δημιουργεί φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και κοινωνικές ανισότητες.

Για’σένα που νομίζεις..
ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ..
Ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου..
 Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρέθυμνο

Πηγή : prosfugesreth.blogspot.gr

 

******************************************************

refugees welcomeΧανιά : Καμπάνια οικονομικής κι έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου.

Οι μέρες αυτές σημαδεύονται από μετακινήσεις προσφύγων μεγαλύτερες ακόμα και από τις προσφυγικές ροές του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Κάθε μέρα, χιλιάδες πρόσφυγες ανάμεσα τους πάρα πολλά παιδιά επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, είτε προς τη Ιταλία, είτε προς τα νησιά του Αιγαίου (στις 29 Αυγούστου η Λέσβος δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων 4.000!). Πρόκειται για πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής. Αν καταφέρουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, χωρίς να ανατραπεί η υπερφορτωμένη βάρκα τους και να τους ξεβράσει το κύμα, χωρίς να τους πυροβολήσει “κατά λάθος” η frontex, τότε συνεχίζουν το ταξίδι τους προς βορρά. Ίσος με το αριθμό αυτών που φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά είναι ο αριθμός αυτών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα στην Ειδομένη (μόνο στις 30 Αυγούστου έφυγαν από την Ειδομένη 5.000 πρόσφυγες).
Στο ταξίδι τους αντιμετωπίζουν:
-την εγκληματική υποκρισία της Ευρώπης, που αναγνωρίζει (δεν μπορεί πια να κάνει και αλλιώς) την ιδιότητα του πρόσφυγα, αλλά παρόλα αυτά δεν επιτρέπει ασφαλείς τρόπους διέλευσης.
-Τους κανονισμούς του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙ που έχουνε μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο
-Την οργανωμένη μαφία των διακινητών αλλά και περιστασιακά λαμόγια που πλουτίζουν από την τραγωδία τους.
-Την αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Ενδεικτικά, αντί βοήθειας στη Λέσβο και στην Κω, στέλνει ΜΑΤ.
-Τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Τον γελοίο στρουθοκαμηλισμό που συνοψίζεται στην άποψη ότι αν γίνει ακόμα πιο δύσκολο το ταξίδι τους, οι πρόσφυγες θα πάψουν να υπάρχουν.
Αμέτρητες άλλες δυσκολίες τις οποίες αυτός που δεν έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση δεν μπορεί καν να φανταστεί.

Στο ταξίδι τους βρήκαν και συμπαραστάτες, Αλληλέγγυοι-ες, ντόπιοι και τουρίστες, στη Λέσβο, στην Κω, στην Αθήνα, στην Ειδομένη, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για να εξασφαλίσουν νερό, τροφή να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, να κάνουν την προσωρινή διαμονή τους σχετικά ασφαλή.

Για μια ακόμα φορά χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα:
-οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους με στόχο να αλλοιώσουν τον…. “ανώτερο” πολιτισμό μας. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη σφαγή.
-οι πρόσφυγες δεν θα εξαφανιστούν μαγικά, αν τους στερήσουμε την πρόσβαση σε νερό και τροφή, αν τους “κάνουμε το βίο αβίωτο”. Απλώς, αυτοί θα υποφέρουν περισσότερο και εμείς θα είμαστε συνεργοί στο έγκλημα.
-ο “δυτικός κόσμος” φέρει τεράστια ευθύνη για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων. Γιατί λεηλατεί συστηματικά τις χώρες τους, γιατί πλουτίζει από τους πολέμους, γιατί δεν επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων.
-το δράμα των προσφύγων μας αφορά όλους!

Διεκδικούμε
Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες του πολέμου.
Καταγγέλλουμε
τους κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και τη Συνθήκης Σέγκεν, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους

Συμμετέχουμε στις δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και σε συνεργασία με το Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουμε χρήματα και προφορές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στο χώρο της TERRA VERDE χ’μιχάλη Νταλιάνη 5 (Σπλάντζια) καθημερινά απ τις 09:30 – 14:30 και 19:00 – 22:00 (εκτός κυριακής)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974815328 Μανόλης, 6979339244 Κική καθώς και στο mail : stekichania@gmail.com

Πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα που χρειάζονται είναι:
Φαγητό
Βρεφικές κρέμες έτοιμες σε γυάλινα βαζάκια
Γάλατα σε σκόνη
Ξηρά τροφή
Ξηρούς Καρπούς
Κονσέρβες (ΟΧΙ ΧΟΙΡΙΝΟ)
Χυμούς ατομικούς,
Χυμούς ντομάτας,
Γάλατα εβαπορέ μικρή συσκευασία,
Γάλατα μακράς διαρκείας,
Κρουασάν,
Λάδι

Είδη Ανάγκης
Υπνόσακους (μεγάλη ανάγκη!)
Τέντες (μεγάλη ανάγκη!)
Νάιλον ρολά (μεγάλη ανάγκη!)
Πάμπερς,
Σαπούνια ατομικά,
Ξυραφάκια,
Μωρομάντηλα,
Σερβιέτες,
Οδοντόκρεμες,
Οδοντόβουρτσες,
Χαρτιά υγείας,
Πλαστικές συσκευασίες για τις μερίδες φαγητού με ενσωματωμένο καπάκι των 500 mg
Πλαστικά πιρούνια και κουτάλια,
Σεντόνια
Κουβέρτες

Ρούχα
Καπέλα (μεγάλη ανάγκη!)
Παπούτσια / Αθλητικά – όλα τα μεγέθη (μεγάλη ανάγκη!)
Κάλτσες
Αδιάβροχα (μεγάλη ανάγκη!)
Αντρικά/γυναικεία/παιδικά/βρεφικά ρούχα

Κοινωνικό στέκι- Στέκι Μεταναστών Χανίων

πηγή : http://tokaravani.gr/