Χανιά : Ανακοίνωση για τους 284 πρόσφυγες και μετανάστες από Συρία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Παλαιστίνη που “φιλοξενήθηκαν” στο εκθεσιακό κέντρο Αγιάς

“Για τους 284 πρόσφυγες και μετανάστες από Συρία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Παλαιστίνη που “φιλοξενήθηκαν” στο εκθεσιακό κέντρο Αγιάς:
Οι τοπικές Αρχές περήφανες αλληλοευχαριστούν η μια την άλλη! Όλοι νιώθουν ικανοποιημένοι για τη λύση “φιλοξενίας” των 284 ανθρώπων. Ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο άδειο κτήριο μακριά από τα μάτια μας. Μακριά κυρίως απ’ τα μάτια των ευπρόσδεκτων επισκεπτών της πόλης μας! Λύση φοβερή, χωρίς κανένα κόστος για το πολυδιαφημιζόμενο τουριστικό προϊόν μας!
Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν σε ποντικοφαγωμένες μοκέτες σε αποσύνθεση, δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε καμιά ντουζιέρα, δεν έπλυναν τα χέρια τους μέχρι να φτάσουν στο χώρο σαπούνια που συνέλεξαν αλληλέγγυες-οι, πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν ξυπόλητοι. Κάποιες χημικές τουαλέτες σε άθλια κατάσταση και ένας μικρός πάγκος με μια και μοναδική βρυσούλα..
Ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία, σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσαν να βρεθούν εδώ. Αισθάνονται παγιδευμένοι, καθώς γνωρίζουν από συγγενείς και φίλους ότι το κράτος εδώ είναι σκληρό και οι διαδικασίες αργούν δραματικά…
Η μεγαλύτερη αγωνία τους ότι τους κατασχέθηκαν -όπως συνηθίζεται- τα έγγραφα και τα κινητά τηλέφωνά τους και δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με τους δικούς τους. Το βράδυ θα αδειάσει το κτήριο, καθώς θα οδηγηθούν και οι τελευταίοι -όπως συνηθίζεται- σε μια από τις “φιλόξενες” δομές της ενδοχώρας.
Δεν είναι ούτε εγκληματίες, ούτε αναξιοπαθούντες, είναι τ’ αδέρφια μας που ψάχνουν γη να ζήσουν, ν’ ανασάνουν.
Ελεύθερη μετακίνηση για όλες-ους!
Αξιοπρεπής υποδοχή και φιλοξενία στους ναυαγούς!
Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Ιούλιος 2024, Χανιά”