Χανιά : Ενημερωτική εκδήλωση απο την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | 3/11-ώρα:11:00,Παλαιόχωρα
Η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Παλαιόχωρας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα παραχωρημένα με νόμο του ελληνικού κράτους “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης που προήλθε κυρίως από την ασταμάτητη λεηλασία του πλανήτη για τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραχωρούν τις θάλασσες μας στις πετρελαϊκές εταιρείες για να συνεχίσουν τα εγκλήματα τους κατά της φύσης και της ζωής.
Στην Κρήτη της “πράσινης” ανάπτυξης, όπου κορυφές ισοπεδώνονται για να γίνουν αιολικά πάρκα και εύφορη γη μετατρέπεται σε πάρκα φωτοβολταϊκών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, υλοποιούνται παράλληλα και επενδύσεις μαύρης ανάπτυξης για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, που είναι ο κατ’εξοχήν υπεύθυνος για την κρίση αυτή.
Ενόψει της επικείμενης απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών για το αν θα προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε στόχους με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα 4.500 μέτρα βάθος δίπλα στη Γαύδο, βλέπουμε πως η μόνη επίσημη ενημέρωση από τους “αρμόδιους φορείς”, περιορίζεται στα υποτιθέμενα τεράστια οφέλη που θα έχει το νησί μας χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις επιστημονικά τεκμηριωμένες και διαχρονικά αποδεδειγμένες συνέπειες που θα έχουν αυτές οι δραστηριότητες στο περιβάλλον, την υγεία και την τοπική οικονομία.
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν δωθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες το πράσινο φως να μετατρέψουν τις θάλασσες μας σε εξορυκτικό πεδίο και τις παράκτιες περιοχές (ανάμεσα τους και την Παλαιόχωρα) σε βάσεις της βαριάς βιομηχανίας επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογονανθράκων που ονειρεύονται να εγκαταστήσουν στο νότο του νησιού μας.
Πρόκειται στην ουσία για μια βίαιη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Κρήτης που βασίζεται στον τουρισμό, την αλιεία και τον πρωτογενή τομέα. Δραστηριότητες που θα πληγούν άμεσα και ανεπανόρθωτα σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα η μαύρη ανάπτυξη που σχεδιάζουν για τον τόπο μας.
Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς έχουν να κερδίσουν οι κάτοικοι του νησιού μας από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, όταν από τις ίδιες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy προκύπτει ξεκάθαρα πως τόσο τα προϊόντα της εξόρυξης όσο και τα όποια πιθανά κέρδη θα ανήκουν αποκλειστικά στις πετρελαϊκές.
Ειδικότερα, η Παλαιόχωρα, ένας πανέμορφος τόπος και κορυφαίος τουριστικός προορισμός, πως ακριβώς θα επωφεληθεί αν γίνουν πράξη οι εικόνες που προβλήθηκαν σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ηράκλειο και τη δείχνουν να έχει μετατραπεί σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργος της Κρήτης με εγκαταστάσεις χημικής βιομηχανίας;
Τι θα συμβεί γενικότερα στο νησί μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αν πάει κάτι στραβά εκεί κάτω στην άβυσσο που θέλουν να τρυπήσουν για να διαπιστώσουν αν τα πιθανά κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα; Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, προήλθε από την έκρηξη της εξέδρας Deepwater Horizon της BP στον κόλπο του Μεξικού, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης γεώτρησης στα 1500 μέτρα βάθος. Εδώ μιλάμε για 4.500 μέτρα, βάθος απαγορευτικό για την οποιαδήποτε έγκαιρη επέμβαση για την αποτροπή των ολέθριων συνεπειών ενός πιθανού ατυχήματος…
Τα προγνωστικά δυστυχώς, δεν είναι υπέρ μας. Αυτό έχει να μας μεταφέρει ως εμπειρία και γνώση το βεβαρυμένο βιογραφικό των πολυεθνικών του πετρελαίου που είναι γεμάτο από περιβαλλοντικά εγκλήματα και οικολογικές καταστροφές.
Αν είμαστε τυχεροί και δεν συμβεί και εδώ ατύχημα στις πλωτές εγκαταστάσεις εξόρυξης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα θα «πάνε καλά».
Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων συνεπάγεται συνεχή κίνηση πετρελαιοφόρων στην περιοχή, καθώς και μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις μεταφοράς, επεξεργασίας και αποθήκευσης στη νότια Κρήτη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας από σύγκρουση δεξαμενόπλοιων, βιομηχανικών ατυχημάτων σε εργοστάσια, αγωγούς μεταφοράς κλπ.
Δεδομένες επίσης θα πρέπει να θεωρούνται οι σταθερές μικρο-διαρροές σε διάφορα σημεία της διαδικασίας εκμετάλλευσης, από την άντληση μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Ακόμα και «όλα να πάνε καλά», χωρίς ολέθρια ατυχήματα δηλαδή που θα καταδικάσουν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά όλη την ανατολική Μεσόγειο, θα μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό νησί, ένα φυσικό τοπίο άλλο από αυτό που απολαμβάνουν σήμερα κάτοικοι και οι επισκέπτες…
Επομένως, το ζητούμενο στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιόχωρα, είναι αν θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μη γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας ή αν με τη σιωπή μας, το φόβο ή την αδιαφορία μας, γίνουμε τελικά συνένοχοι σε αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του τόπου μας.
Πιστεύουμε -και αγωνιζόμαστε χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση- πως η τοπική κοινωνία έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί το νησί μας από τη λεηλασία και την καταστροφή που φέρνει μαζί της η μαύρη ανάπτυξη των εξορύξεων.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε από κοινού, για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν ανέγγιχτο το φυσικό πλούτο του τόπου μας.Τις ομορφιές της Κρήτης, τον αληθινό θησαυρό μας.
Σας θέλουμε όλους και όλες μαζί μας! Καλή αντάμωση στην Παλαιόχωρα!
Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων