Χανιά :Ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κ.Μανιουδάκη-Ενημέρωση από το διήμερο δράσεων 23-24/4/24

Στις 9 Απριλίου 2024, μετά από 7 μήνες διαρκούς αγώνα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, η οικογένεια του Κώστα Μανιουδάκη απέκτησε επιτέλους πρόσβαση στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από τα ένστολα καθάρματα των ΤΑΕ, την ημέρα της δολοφονίας του. Στις 23 και 24 Απριλίου, οι τέσσερεις μπάτσοι που δολοφόνησαν τον Κωστή κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην αστική δικαιοσύνη, ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσα από κοινού.

Η ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά κάλεσε μικροφωνικές συγκεντρώσεις στα Δικαστήρια τις ημέρες των καταθέσεων των φονιάδων των ΤΑΕ, 23 και 24 Απριλίου. Τις ίδιες μέρες, οι ανοιχτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες που τρέχουν τον πολιτικό αγώνα για την υπόθεση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κάλεσαν επίσης μικροφωνικές συγκεντρώσεις στις πόλεις τους.

Οι συγκεντρώσεις στα Δικαστήρια Χανίων στηρίχθηκαν από αλληλέγγυο κόσμο και στόχο είχαν την ενημέρωση των περαστικών για τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς επίσης και τη δική μας στήριξη στον νομικό αγώνα που δίνει η οικογένεια. Όπως αναμέναμε, οι δικηγόροι των τεσσάρων δολοφόνων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κωνσταντίνος Σφυριδάκης, πήραν αναβολή με συνοπτικές διαδικασίες για τις 9 Μαΐου.

Ανάμεσα στις μικροφωνικές συγκεντρώσεις, το απόγευμα της Τρίτης 23 Απρίλη, καλέσαμε πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και τη συγκάλυψη, με το βλέμμα μας να είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της καταστολής που δέχονται οι κοινωνικοί αγώνες.

Η πορεία πλαισιώθηκε από 250 περίπου άτομα, με τη συμμετοχή και τη στήριξη συνελεύσεων του ανταγωνιστικού κινήματος της πόλης, καθώς επίσης και τον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το σώμα της πορείας κινήθηκε, αρχικά, σε ένα κομμάτι του εμπορικού κέντρου της πόλης, ενώ στη συνέχεια πέρασε μέσα από γειτονιές, όπως αυτή στην περιοχή των ΚΤΕΛ και του Κουμπέ. Επίσης, έγινε μία ολιγόλεπτη στάση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Εργατικό Κέντρο Χανίων, όπου φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα. Το δρομολόγιο, που είχε προαποφασιστεί από την ανοιχτή συνέλευση και ξέφευγε από τους κεντρικούς δρόμους, στόχευε στην αντιπληροφόρηση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Στόχος της πορείας ήταν να καταλήξει στο μπατσομέγαρο, σε μία συμβολική κατάδειξη των φονιάδων του Κωστή και όλου του συστήματος που τους θρέφει.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, μοιράσαμε το τελευταίο κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης, κολλήσαμε αυτοκόλλητα αντιπληροφόρησης, γράψαμε συνθήματα, μα και φωνάξαμε με όλη μας τη δύναμη πως δικαιοσύνη είναι η ίδια η αντίσταση. Η ανταπόκριση τόσο των περαστικών ατόμων όσο και των κατοίκων στις γειτονιές ήταν πολύ θετική και τουλάχιστον ενθαρρυντική για τη συνέχιση αυτού του αγώνα.

Την πορεία ακολουθούσαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ με τη συνοδεία του διευθυντή της Ασφάλειας Χανίων, Παρασκευά Χηνόπουλου, ενώ ήταν έντονη η παρουσία ασφαλιτών. Το μη αναμενόμενο δρομολόγιο τους έκανε συχνά να τρέχουν να μας προλάβουν, ενώ εκ των υστέρων είδαμε πως στο μπατσομέγαρο υπήρχε κλούβα που περίμενε να μας κλείσει τον δρόμο στην περίπτωση που το είχαμε προσεγγίσει από τους κεντρικούς δρόμους του καθιερωμένου δρομολογίου. Ένα οικοδομικό τετράγωνο πριν το μπατσομέγαρο, στη διασταύρωση Λίσσου και Μάλεμε, δύο διμοιρίες παρατάχτηκαν μπροστά μας, αποκλείοντας τους δύο δρόμους που -άμεσα ή έμμεσα- θα οδηγούσαν την πορεία στο μπατσομέγαρο.

Παραμείναμε στη διασταύρωση περίπου 15 λεπτά, εντείνοντας τον παλμό των συνθημάτων και βρίζοντας τους μπάτσους για όλους τους λόγους του κόσμου. Αυτή ήταν η στιγμή που ο Αναστάσης στάθηκε απέναντι από τους φονιάδες του πατέρα του, και έχοντας πίσω του τον όγκο της πορείας να τον στηρίζει σε κάθε λέξη, απελευθέρωσε το συναισθηματικό βάρος που φέρει η γνώση των ονομάτων των δολοφόνων του πατέρα του: Είναι εδώ κάποιος Τσιχλάκης, κάποια Μόσχου, κάποιος Λιανιδάκης, κάποιος Γεωργιάδης; Δεν έχετε υπολογίσει με ποιους τα βάλατε.

Στη συνέχεια, η πορεία επέστρεψε συγκροτημένα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Απολογίζουμε τη συγκεκριμένη πορεία ως μία από τις πιο δυνατές πορείες από αυτές που έχουμε οργανώσει ως ανοιχτή συνέλευση στα Χανιά, παρόλο που δεν ήταν ούτε η μαζικότερη, ούτε έφτασε έξω από το μπατσομέγαρο. Ο παλμός της πορείας, η ανταπόκριση των κατοίκων, το τρέξιμο των μπάτσων στα στενά των γειτονιών, η μη καθιερωμένη προσέγγιση του τελικού στόχου, σχημάτισαν το κατάλληλο πλαίσιο για να αποτυπωθούν τελικά τα ονόματα των δολοφόνων στη δημόσια σφαίρα.

Δολοφόνοι σας ξέρουμε.

ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη


Ακολουθούν η συνθηματολογία και φωτογραφικό υλικό:

Τα μπλόκα της τροχαίας είναι μαγικά // σε δένουνε σε δέρνουνε και πας από καρδιά

Σ αυτή την κοινωνία, την αστυνομική // μια βόλτα με τ’ αμάξι κοστίζει μια ζωή

Ελλάς Ελλήνων ιατροδικαστών // ρουφιάνων, διεφθαρμένων και συγκαλυπτών

Τους ξέρουμε καλά του τόπου τους φονιάδες // σκοτώνουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν εργάτες

Για τον Μαραγκάκη και τον Μανιουδάκη // της Κρήτης τα ΤΑΕ σ’ ένα βαθύ χαντάκι

Τον Κώστα Μανιουδάκη τον σκότωσαν οι μπάτσοι // τη δολοφονία κανείς να μην ξεχάσει

Κώστας Μανιουδάκης, Σαμπάνης, Καλτεζάς // Φραγκούλης, Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ. ΑΣ.

Για πάντα του συστήματος θα είστε το τσιράκι // εσείς δολοφονήσατε τον Κώστα Μανιουδάκη

Δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη // δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Κωστή

Σε έλεγχο των μπάτσων έχουμε νεκρό // τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ

Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά // τσακίστε τα ΤΑΕ, σε πόλεις και χωριά

Ελλάς ελλήνων αστυνομικών // Ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών

Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει

Μπάτσοι TV δικαστική αρχή// Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί

Όσο περνούν τα χρόνια το μίσος μεγαλώνει // μπάτσοι φασίστες δολοφόνοι

Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία // αυτό δεν είναι χούντα, είναι δημοκρατία

Ούτε βήμα πίσω, καμία υποταγή // στον δρόμο να τσακίσουμε την καταστολή

Οι μπάτσοι μας σκοτώνουν, το κράτος συγκαλύπτει // οργή και μίσος για Κώστα και Βασίλη

Το κράτος είναι κάδος και σας ανακυκλώνει // μπάτσοι σκουπίδια δολοφόνοι

πηγή:https://anoixti4kmanioudakis.noblogs.org/post/2024/05/04/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-23-24-%ce%b1%cf%80%cf%81/#more-652