Τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξημένων προβλημάτων που επέφερε η κρίση παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος στις εθνικιστικές ιδέες και ένας έντονος φανατισμός από τους υποστηρικτές της, που δε διστάζουν να εκδηλωθούν με φασιστικές και βίαιες μεθόδους ως προς τα άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις
Εμείς από την πλευρά μας, ως μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου, βιώσαμε αρκετές συμπεριφορές αυτού του είδους καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς. Στη σχολική ρουτίνα αναπτύσσονταν συχνά, εντός η εκτός τάξης, συζητήσεις που έθιγαν άμεσα εθνικά ζητήματα ,όπως το μεταναστευτικό, τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλα σχετικά θέματα που έδιναν πάτημα σε άτομα με φασιστικές πεποιθήσεις να εκφράσουν άφοβα ακραίες απόψεις. Ωστόσο, το ποσοστό των μαθητών που αντιδρούσε σε αυτό ήταν μικρό και των καθηγητών ελάχιστο έως μηδενικό. Οι περισσότεροι συμφωνούσαν ή κρατούσαν ουδέτερη στάση είτε από αδιαφορία, είτε από άγνοια.
Τη χρονική περίοδο που ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών αντιδρούσε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε μέσα από απλές καθημερινές συζητήσεις, στον κλειστό και στον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο, είτε οργανωμένα σε συλλαλητήρια, εκδηλώθηκε ανάλογη κινητικότητα και στους μαθητικούς χώρους.
Στο δικό μας σχολείο μια μερίδα μαθητών που διέθετε το πάνω χέρι έκανε 3 καταλήψεις, εκ των οποίων οι δυο και πέτυχαν.
Στη πρώτη προσπάθεια, τα παιδιά, αφού ανέφεραν τους λόγους της κατάληψης, απέφυγαν με επιβλητικό τρόπο κάθε είδους εκδήλωση αντίθετης άποψης. Αφού πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία και ψηφίστηκε υπέρ, απαγορεύτηκε η άμεση αποχώρηση των μαθητών που δεν στήριζαν την κατάληψη, πράγμα το οποίο δε συνέβαινε σε άλλες καταλήψεις.
Στη δεύτερη προσπάθεια, κάποια άτομα κατάφεραν να πάρουν τον λόγο και να εκφέρουν τη γνώμη τους, ενώ παράλληλα αυτοί που οργάνωναν την κατάληψη φώναζαν κοροϊδευτικά σχόλια. Αφού έγιναν οι τοποθετήσεις και η ψηφοφορία, η γνώμη των υπέρ υπερίσχυσε.
Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, έγινε ξανά κατάληψη, υποκινούμενη από τα ίδια άτομα με τους ίδιους σχεδόν όρους και συμπεριφορές. Με αφορμή αυτές τις καταλήψεις, γράφτηκε και κοινοποιήθηκε ένα κείμενο από μια μαθήτρια στα social media το οποίο και είχε έντονη υποστήριξη. Βλέποντας αυτή την εξέλιξη και πατώντας στην κοινωνική τους ταξη, οι οργανωτές των καταλήψεων ανταποκρίθηκαν με εκφοβιστικά σχόλια και απειλές για μηνύσεις.
Κατά την διάρκεια των καταλήψεων συχνά παρευρισκόντουσαν αριστερά κόμματα και παρατάξεις στο χώρο του σχολείου με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εξωσχολικούς και τους υποκινητές, οι οποίοι και χτύπησαν φοιτητή αριστερής παράταξης.
Η πλειοψηφία των μαθητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν με απόλυτα παθητικό τρόπο ακόμα και όταν είδαν την βίαιη επιβολή γνώμης κάποιων ατόμων.
Αφού κηρύχθηκε ανακωχή και τα πράγματα ηρέμησαν, υπήρξε έντονη στοχοποίηση απέναντι στα παιδιά που διαφοροποιήθηκαν από το πλήθος και αντέδρασαν στον φασισμό.
•ANTIFA μαθητές 2ου ΓΕΛΗ
*********************************************
Την τελευταία περίοδο με την άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, έχουν παρατηρηθεί φασιστικές συμπεριφορές, τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στον κοινωνικό περίγυρο.
Ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις εκφράζονται συχνά από μαθητές χωρίς κανένα δισταγμό, δημιουργώντας ένα βίαιο κλίμα μεταξύ φασιστών και αντιφασιστών. Μετά από παρέμβαση ANTIFA μαθητών υπήρξε άμεση κινητοποιηση για το σβήσιμο των φασιστικών συνθημάτων από τους τοίχους του σχολείου μας. Αντιφασιστικά συνθήματα γράφτηκαν, οι φασίστες ομως τα έσβησαν και τα αντικατέστησαν με νέα εθνικιστικά συνθήματα και νεοναζιστικα σύμβολα.
Όταν επανήλθε στην επικαιρότητα το Μακεδονικό ζήτημα, η κατάληψη που έγινε από γειτονικό σχολείο στηρίχθηκε ενεργά, ενώ το αίτημα για κατάληψη στο 11ο ΓΕΛ απορρίφθηκε διότι υπήρξε απειλή για ακύρωση των εκδρομών. Εκείνη την περιοδο υπήρξε μια οργανωμένη φασιστική δράση στο Καπετανακειο στην οποία συμμετείχαν συμμαθητές μας μαζί με μέλη ακροδεξιού κόμματος, πετώντας πέτρες και κατεβάζοντας το αντιφασιστικό πανό με το οποίο αντιστεκόταν το σχολειο στις εθνικιστικές καταλήψεις.
Ένα ακομα γεγονός που παρατηρήθηκε ήταν το μεγάλο ποσοστό μαθητών που δεν πήρε θέση και αδιαφορούσε για όλα όσα συνέβησαν καθώς και η στάση του διευθυντή, ο οποίος παρέβλεπε τις φασιστικές και εθνικιστικές συμπεριφορές που παρουσιάζονταν κατά καιρούς.