Τηγανίτης ΑΣΗ : Κείμενο παρουσίασης γυναικείου μπασκετικού τμήματος

Το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του αυτο-οργανωμένου αντιφασιστικού αθλητικού σύλλογου Τηγανίτης Α.Σ.Η. γεννήθηκε το 2015 όταν μία παρέα γυναικών με αγάπη για το άθλημα αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο γυναικείο τμήμα στην ομάδα την περίοδο που υπήρχε μόνο ανδρικό ποδόσφαιρο.

Η ομάδα έχει ως βάση στη δομή της την αυτο-οργάνωση, μακριά από ιεραρχικά πρότυπα.Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στη γενική συνέλευση, μία οριζόντια διαδικασία όπου όλα τα άτομα που συμμετέχουν ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικής προέλευσης, είναι ίσα.Άτομα με φασιστικές αντιλήψεις δεν έχουν κάμια θέση στην ομάδα. Η συνέπεια της συμμετοχής στη διαδικασία είναι απαραίτητη καθώς και η υπευθυνότητα όσων συμμετέχουν καθώς απορρίπτουμε την νοοτροπία της ανάθεσης. Η οικονομική ενίσχυση της ομάδας βασίζεται αποκλειστικά στους παίχτες , φίλους και φιλάθλους της. Επιλέγουμε η χρηματοδότηση της ομάδας να γίνεται με την προσωπική συνεισφορά του καθενός χωρίς χορηγίες των εκάστοτε επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην διαφήμιση και το κέρδος. Στεκόμαστε ενάντια στον σύγχρονο αθλητισμό που έχει μετατρέψει το άθλημα σεεμπόρευμα.

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού θυσιάζει το εκάστοτε άθλημα στον βωμό του χρήματος προάγοντας κοινωνικά πρότυπα και προκαταλήψεις με σκοπό την κερδοφορία. Μερικά από αυτά τα κοινωνικά κατασκευάσματα αφορούν το γυναικείο φύλο και απευθύνονται προς αυτό με εξουσιαστικό, υποτιμήτικο και προσβλητικό τρόπο στηριζόμενα σε πατριαρχικές αντιλήψεις . Κατασκευάσματα που έχουν αφετηρία την οικογένεια, το σχολείο επιδιώκοντας να ορίσουν το «φυσιολογικό και μη» βάση φύλου και διαιωνίζονται σε κάθε πτυχή των ζωών μας, αποσκοπώντας στην κατηγοροποίηση του ατόμου και χειραγώγησή του. Κατασκευάσματα που στοχεύουν σε ένα μεγαλύτερο, πιο κερδοφόρο θέαμα στον αθλητισμό όπου η θεαματικότητα ορίζεται με αμιγώς σεξιστικά κριτήρια και η επίτευξη της συμβαίνει μέσω της έντονης ανταγωνιστικότητας.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε συμμετάσχει σε κάποιο τοπικό πρωτάθλημα, οργανώναμε φιλικά και 3on3 ανοιχτά προς όλες και όλους στηριζόμενα σε ένα κλίμα σεβασμού προς το άθλημα και προς του συναθλητές μας -δεν αντιλαμβανόμαστε κανέναν ως αντίπαλο μέσα στο γήπεδο- . Φέτος οδεύοντας στον πέμπτο χρόνο της πορείας μας αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο εργασιακό πρωτάθλημα ως μεικτό τμήμα ανδρών και γυναικών. Η συμμέτοχή μας στο πρωτάθλημα είναι ένας ακόμα τρόπος εξωτερίκευσης της αυτοοργάνωσης και των ιδανικών μας, της διάδοση της ευγενούς άμιλλας στον αθλητισμό, της αλληλεγγύης στεκόμενοι/ες μακριά από βαθμοθηρικούς στόχους καθώς η νίκη δεναποτελεί αυτοσκοπό. Με τη συμμέτοχή μας ως μεικτή ομάδα τονίζουμε πως εναντιωνόμαστε στις έμφυλες διακρίσεις βάσει προκαταλήψεων στον αθλητισμό και πως οι ευκαιρίες στο άθλημα είναι ίσες ανεξαρτήτως φύλου. Παροτρύνουμε εργαζόμενες να οργανώνονται και να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα μιας και η συμμετοχή γυναικών αποτελεί μειοψηφία.

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑΧΑΣΟΥΜΕ, ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ.

ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ Α.Σ.Η.

Πηγή: https://tiganitis2015.wordpress.com/