8 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ρέθυμνο : συνεχίζεται η κατάληψη στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων στο 27/01/2014 στις 14:25

    Εκτιμώντας τις εξελίξεις, αποφασίσαμε την συνέχιση της κατάληψης για δεύτερη εβδομάδα. Η συνάντησή μας με τον κ. Κλινάκη την περασμένη Παρασκευή μας άφησε υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις, πράγμα όμως που δεν μας ικανοποιεί.

    Περιμένουμε τους νέους δασκάλους να κόψουν το νήμα της κατάληψης.

    Απαιτούμε δασκάλους για το Α2, Γ2, και Δ2, αγγλικών, γαλλικών και γυμναστικής.

    Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για τους 4 διαδραστικούς πίνακες που προσφέρθηκε να μας δώσει.

    Σε επικοινωνία μας με το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας πήραμε την διαβεβαίωση για την άμεση συνάντηση του δημάρχου Ανωγείων με τον υπουργό Παιδείας. Τότε θα αναθεωρήσουμε τη στάση μας ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουμε.

    Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δώσουν στα παιδιά τους, γι’ αυτό θέλουμε:

    Καθένας να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση

    Η στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν και να είναι υποχρεωτική.

    Το ορεινό και δυσπρόσιτο της περιοχής μας να μην σταθεί εμπόδιο στην σωστή και πλήρη μόρφωση των παιδιών μας.

    Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Ανωγείων

    • Λασίθι : Μήφισμα εναντία στη ταφή των χημικών όπλων στην Μεσόγειο στο 25/01/2014 στις 21:32

    Η Κρήτη βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή αρνητική εξέλιξη, κρίσιμη για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική συνέχεια, αλλά και το μέλλον της ίδιας της ιστορικής επιβίωσής της.
    Χωρίς καν να υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση προς τα κράτη και τους πολίτες των μεσογειακών χωρών, 800 τόνοι χημικών όπλων που θα παράξουν 1,5 εκατομμύριο γαλόνια τοξικών αποβλήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου αλλά και στον άνθρωπο, θα απορριφθούν στην ήδη επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.
    Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία του τόπου.
    Οι «ισχυρές» χώρες που είναι υπεύθυνες για την διαδικασία παροπλισμού του χημικού αποθέματος όπλων της Συρίας, ενώ διαθέτουν προηγμένη τεχνογνωσία, δεν αναλαμβάνουν την καταστροφή τους στο έδαφός τους παρόλο που διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για να το κάνουν. Επέλεξαν, με προτροπή των ΗΠΑ, την υδρόλυση σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο και την επιτόπου απόρριψη τους.
    Το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο τοπικά όσο και σε ευρύτερη γεωγραφική έκταση, μας αναγκάζει να αντιδράσουμε άμεσα ενάντια στους σχεδιασμούς των ισχυρών του κόσμου που υποθηκεύουν το μέλλον μας.
    Γι’ αυτό ως πολίτες και φορείς του Μιραμπέλλου ζητάμε:
    • Να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες απόρριψης των χημικών όπλων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα
    • Παύση της παραγωγής και απαγόρευση των χημικών όπλων
    • Η ευθύνη και το κόστος της καταστροφής τους να επιβαρύνει αυτούς που τα παρήγαγαν
    • Η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ελληνικού λαού
    • Κανείς να μην αποφασίζει για το μέλλον των λαών χωρίς αυτούς, κανείς να μην θέτει σε κίνδυνο την ευημερία τους
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών της
    Ταυτόχρονα καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να εκφράσει την αντίθεση του στις καταστροφικές εξελίξεις.

    Το ψήφισμα υπογράφουν:
    Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
    Δήμος Αγίου Νικολάου
    Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
    Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
    Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου
    Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
    Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Μιραμβέλλου
    ΟΛΜΕ Λασιθίου
    Κοινωνικό Ιατρείο Αγ. Νικολάου
    Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Αγίου Νικολάου
    Τεχνικό Επιμελητήριο/ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
    Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγ. Νικολάου
    Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λασιθίου
    Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
    Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου
    Αλληλέγγυοι Πολίτες Μιραμβέλλου
    Οικονομικό Επιμελητήριο Λασιθίου
    Σύνδεσμος Ξενοδόχων ν. Λασιθίου
    Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Λασιθίου
    Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου
    Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου
    Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου

  1. απο Εφημερίδα των Συντακτών

    Του Μάριου Διονέλλη

    Τους ενοχλούσε η κατάληψη και όχι ο σκουπιδότοπος

    Το παλιό κτίριο του ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο ρημάζει, τρία χρόνια μετά την εκκένωσή του.

    -1-620×330Ερειπωμένο και παραδομένο στην τύχη του παραμένει το παλιό κτήριο του ΠΙΚΠΑ στο κέντρο του Ηρακλείου. Η κατάληψη που λειτούργησε εκεί για περίπου δύο χρόνια εκκενώθηκε βίαια το 2011, με πρόσχημα την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί για τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

    Την εκκένωση ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ πριν δύο μέρες δικάστηκαν οι τέσσερις νεαροί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το δικαστήριο έλαβε αθωωτική απόφαση για τους τέσσερις κατηγορούμενους, παρά το γεγονός ότι είχαν προσαχθεί σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, λόγω του τραυματισμού ενός αστυνομικού από πέτρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

    Με αφορμή τη δίκη των τεσσάρων φοιτητών επανέρχεται στην επικαιρότητα η τύχη του κτηρίου που στέγασε την κατάληψη. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο χώρο και αποτύπωσε τη σημερινή του εικόνα, τρία χρόνια μετά την εκκένωσή του. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει το μέγεθος της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

    Το κτήριο παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ στις πόρτες και τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα για το φόβο «ανακατάληψης». Αν και βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου εντούτοις ο εσωτερικός και ο πέριξ χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης.

    -2Τα κουφώματα που σπάσανε για να εισέλθουν οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα μισοβγαλμένα ενώ πέριξ του κτηρίου υπάρχουν ακόμα σκόρπια τούβλα που περίσσεψαν από τις εργασίες «χτισίματος» των παραθύρων από τα οικοδομικά συνεργεία που κλήθηκαν τότε από την αστυνομία.

    Η δυτική πλευρά του κτηρίου, που συνορεύει με ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έχει κάπως καλλωπιστεί αφού πάνω από τα χτισμένα παράθυρα πέρασε ένα στρώμα μπογιάς ώστε τουλάχιστον να μη διαταράσσεται η αισθητική των επισκεπτών.

    -3Η ιστορία της κατάληψης

    Η κατάληψη του ΠΙΚΠΑ λειτούργησε για περίπου δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2011. Υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους χώρους συλλογικής δράσης και τα μέλη της διοργάνωσαν δράσεις αλληλεγγύης, όπως χαριστικά παζάρια, προβολές και ανοιχτές συζητήσεις, εκδόσεις μπροσούρων και άλλες δραστηριότητες.

    Το 2011 ο τότε διοικητής της ΔΥΠΕ, πρώην βουλευτής Μανώλης Φραγκιαδουλάκης ζήτησε από την ΚΕΔ την παραχώρηση του χώρου για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών της πόλης και κατ’ ουσία υπέδειξε την εκκένωση του κτηρίου. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου 2011 και ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της ΔΥΠΕ, όπου και σημειώθηκαν οι συγκρούσεις με την Αστυνομία. -4Σε δήλωσή του ο σημερινός διοικητής της ΔΥΠΕ Αντώνης Γρηγοράκης τονίζει πως οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΥΠΕ μελετούν ακόμα την αξιοποίηση του οικήματος, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται και η ψήφιση των σχετικών νόμων. «Περιμένουμε τη μελέτη των υπηρεσιών για την πλήρη παραλαβή του χώρου. Είχε δίκιο τότε ο κ. Φραγκιαδουλάκης, και πρέπει άμεσα εκεί να στεγαστούν υπηρεσίες παροχής Υγείας» αναφέρει ο κ. Γρηγοράκης, χωρίς όμως να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την τύχη του κτηρίου.

    ————————————————————————————————————-

    Στο 5 λεπτο βίντεο φαινεται πως ηταν το κτιριο της κατάληψης πριν και πως μετά την εκκένωση και δημιουργήθηκε για να προβάλεται σε μικροφωνικές-παρεμβάσεις-δράσεις για την αλληλεγγύη & την οικονομική ενίσχυση στους 4 συλληφθέντες της 16/2/2011 & τον σύντροφο που διώκεται για τη κατάληψη του ΠΙΚΠΑ.
    Ανοιχτή Συνέλευση αναρχικών/αντιεξουσιαστών Ηρακλείου Κρήτης.

    βιντεο : http://www.youtube.com/watch?v=nlbCt2VTT6Q

  2. Το Σχόλιο του Καραβανιού μετά από την ανάγνωση του άρθρου, είναι ότι σαν κάτοικοι αυτής εδώ της πόλης, αλλά και του νησιού, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιδράσουμε, στην απόφαση των ΝΑΤΟικών να κάνουν την Νότια Κρήτη περιβαλλοντικά άχρηστη!

    Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
    Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.
    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού «δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν».

    Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, «εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας.»
    Οι επιπτώσεις αυτές θα ειναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

    Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

    Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

    Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.
    «Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.
    Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.
    Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

    Κασσιανός Τζέλης

    Πηγή: koutipandoras.gr
    – See more at: http://www.tokaravani.gr/2014/01/sti-thalassa-tis-kritis-tha-rixoun-ta-chimika-opla-tis-sirias/#sthash.6tdnnHzB.dpuf

  3. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2013

    Δίκη Σαχζάτ Λουκμάν: Το έγκλημα είναι ρατσιστικό

    Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, δίκη η οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο 27χρονος πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα το πρωί της 17ης Ιανουαρίου 2013 καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά. Ο 29χρονος Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επιβαίνοντας σε μηχανή και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια «πεταλούδα», του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν μαχαιρώνοντάς τον επτά φορές. Συνελήφθησαν αμέσως και ομολόγησαν.

    Μετά τη σύλληψη των δύο δραστών με τα όπλα του εγκλήματος, έγινε έρευνα στα σπίτια τους, όπου βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής και οπλοστάσιο που σαφώς προσιδιάζει σε ομάδες οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό. Όπως επισημαίνουν και οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος, από τα στοιχεία της δικογραφίας σαφώς προκύπτει ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ χτύπημα που παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας ταγμάτων εφόδου.

    Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας υπενθυμίζει πως έχει προβεί, από την αρχή λειτουργίας του το 2011, σε καταγραφή και ανάλυση περισσότερων από 350 επιθέσεων. Βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει από την καταγραφή αυτή, ο τρόπος και τα μέσα τέλεσης της συγκεκριμένης δολοφονίας καθώς και η ετοιμότητα με την οποία έδρασαν οι κατηγορούμενοι προσιδιάζουν στο modus operandi ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις λεγόμενες «οργανωμένες ομάδες κρούσης». Το συγκεκριμένο έγκλημα έχει δηλαδή γνωρίσματα που το κατατάσσουν στον κύκλο της οργανωμένης ρατσιστικής βίας και εγκληματικότητας.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας είχε καταγράψει το συγκεκριμένο περιστατικό και είχε καλέσει την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την επαρκή διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου στις πράξεις τις οποίες αφορά η ποινική δίωξη.

    Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία της δίκης για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και αναμένει από το δικαστήριο να συνεκτιμήσει, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής, τη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου», αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου στο στάδιο αυτό.

    Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε η τέλεση εγκλήματος από ρατσιστικά κίνητρα να περιλαμβάνεται στη νομοτυπική μορφή του εγκλήματος. Η Πολιτεία οφείλει περαιτέρω να μεριμνήσει ώστε οι διωκτικές αρχές να καταγράφουν, ήδη από την υποβολή της έγκλησης, τυχόν περιστάσεις ή υπόνοιες του θύματος ή τυχόν μαρτύρων που παραπέμπουν σε ρατσιστικό κίνητρο.

    Περισσότερες πληροφορίες:
    Ελένη Τάκου, racistviolence@nchr.gr, 210.7233216

    _________________________________________________________________________________

    Σχετικά με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας:
    Παρακολουθώντας την αυξητική πορεία των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια, αλλά και την έλλειψη ενός επίσημου και αξιόπιστου μηχανισμού καταγραφής των ρατσιστικών περιστατικών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πήραν την πρωτοβουλία το καλοκαίρι του 2011 και δημιούργησαν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στο οποίο σήμερα συμμετέχουν οι εξής 34 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς που παρέχουν νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας:

    Αίτημα
    Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης
    Άρσις
    Γιατροί του Κόσμου
    Διεθνής Αμνηστία
    Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
    Ελληνική Δράση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – «Πλειάδες»
    Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
    Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι
    Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
    Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
    Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
    Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
    Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
    Θετική Φωνή
    Ιατρική Παρέμβαση
    Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ»
    Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων
    Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/-στριών (Πάτρα)
    Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
    ΛΑΘΡΑ; – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου
    ΜETAδραση
    Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
    Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη)
    Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
    Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών
    Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
    Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
    ACT UP
    ASANTE
    Colour Youth
    i-RED Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα
    PRAKSIS
    YsMedia
    καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων ως παρατηρητές.
    The “Racist Violence Recording Network” for the trial of Shehzad Luqman’s murderers

    PRESS RELEASE

    Athens, 7 January 2014

    The murder of Shehzad Luqman was a hate crime

    The trial for the murder of Shehzad Luqman resumes on Wednesday, 8 January 2014. The trial began on 18 December 2013 at the Mixed Jury Court of Athens. It is reminded that Shehzad Luqman, a 27 year-old worker from Pakistan, was murdered at Petralona (Athens) on 17 January 2013, as he was going to work on his bicycle. Christos Steriopoulos, 29, and Dionysis Liakopoulos, 25, riding on a motor bike and carrying butterfly knives, attacked and murdered him by stabbing him seven times. They were immediately arrested and confessed to their crime.

    Following the arrest of the two perpetrators, a search was held at their place of residence, where Golden Dawn leaflets were found, as well as weapons similar to those used by organized vigilante groups committing acts of racist violence. Nevertheless, the authorities did not investigate possible connections to Golden Dawn neither did they attribute the murder to racist motives, but instead to a simple altercation. According to the lawyers of the victim’s family, it is evident from all the documents and exhibits in the case that it was a cold-blooded attack that corresponds to the operation of hit squads.

    It is reminded that the Racist Violence Recording Network (RVRN) has recorded and analyzed more than 350 incidents of racist attacks since the beginning of its operation in 2011. According to the data that has been collected, the way in which this crime was carried out, the means that the perpetrators used, as well as their readiness to act, are similar to the modus operandi found in racist attacks committed by the so-called “organized hit squads”. Thus, this specific crime bears characteristics that classify it within the cycle of organized racist violence and criminality.

    Furthermore, it is reminded that the RVRN had recorded the specific incident and had urged the Greek authorities to take measures for the adequate investigation of possible racist motives in the acts related to the criminal prosecution.

    The Racist Violence Recording Network follows with great interest the course of the trial and expects that during the sentencing stage the court will take into account the aggravating circumstances provision of the Criminal Code [article 79(3)] referring to acts “caused by hatred due to race, skin color, religion, genealogical origins, national or ethnic origins, sexual orientation or gender identity”. The RVRN also expects the court to take into consideration the fact that the victim’s lawyer has no right to argue at this stage.

    It is also reiterated that there is a need for immediate legislative initiatives so that racist or other bias motivations are included in the legal substance of the crime. The Greek State should also ensure that law enforcement authorities document any possible racist or other bias motivation reported by victims or witnesses, already since the lodging of a complaint.

    More information: Eleni Takou, racistviolence@nchr.gr, 210.7233216

    _________________________________________________________________________

    *About the Racist Violence Recording Network
    Monitoring the escalation of racist attacks against refugees and migrants in the last few years, as well as the lack of a formal and reliable mechanism of recording racist incidents, the UN Refugee Agency and the National Commission for Human Rights took the initiative and established in the summer of 2011 the Racist Violence Recording Network numbering today the following 34 non-governmental organizations and other bodies which provide legal, medical, social or other support services and come into contact with racist violence victims:
    Aitima
    Antigoni – Information and Documentation Centre on Racism
    Arsis
    Doctors of the World
    Amnesty International
    Network for the Social Support of Refugees and Migrants
    Hellenic Action for Human Rights – Pleiades
    Hellenic League for Human Rights
    Hellenic Red Cross
    Greek Helsinki Monitor
    Greek Council for Refugees
    Greek Forum of Migrants
    Greek Forum of Refugees
    Greek Transgendered Support Association
    Human Rights Commission of the Bar Association of Rhodes
    “Positive Voice”
    “Medin”
    “Babel” Day Centre
    Integration Centre for Working Migrants – Ecumenical Refugee Program
    Movement for the Support of Refugee and Migrant Rights (Patras)
    World Without Wars and Without Violence
    LATHRA-Solidarity Committee for Chios refugees
    METAdrasi
    Group of Lawyers for the Rights of Refugees and Migrants
    Group of Lawyers for the Support of Refugee and Migrant Rights (Thessaloniki)
    Lesbian & Gay Community of Greece
    Association of Afghans United in Greece
    Forum of Migrants in Crete
    Act-up
    ASANTE
    Colour Youth
    i-RED Institute for Rights, Equality and Diversity
    PRAKSIS
    YsMedia
    And the Greek Ombudsman and the Council for Migrant Integration of the Municipality of Athens as observers.

  4. https://secure.avaaz.org/en/petition/Pros_ton_prothypoyrgo_Antoni_Samara_OHI_stin_tafi_ton_himikon_oplon_tis_Syrias_stin_thalassia_periohi_tis_Kritis/

    Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

    Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού “δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν”.
    Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, “εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας.”

    Οι επιπτώσεις αυτές θα ειναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

    Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

    Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

    Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.

    «Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

    Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες(9 Ιανουαρίου 2014), με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

    https://www.facebook.com/NoSyriaChemicalWeapons

  5. http://www.dailymotion.com/video/x19agfm_%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD_shortfilms#from=embediframe

    Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Ηάμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το νέο μας ντοκιμαντέρ.

    logo

    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

    Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, η Νέλλη Ψαρρού μαζί με νέους αλλά και παλιούς συνεργάτες από το πρώτο της ντοκιμαντέρ Golfland? επανέρχεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας γύρω από αυτό που θεωρούν το σημαντικότερο όλων, το νερό. Η στήριξη και ενίσχυσή σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας καθώς η ομάδα δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους μα ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε έναν χρηματοδότη προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό, απευθύνεται σε άτομα, συλλογικότητες και κινήσεις που, με τη στήριξή τους, θα συνεισφέρουν στα έξοδα του ντοκιμαντέρ και στη διάδοση της πληροφορίας.
    στηρίξτε, ενισχύστε, διαδώστε
    http://www.stagonesdoc.gr/

  6. Τα αυτόνομα σχήματα πανεπιστημίου Ρεθύμνου αποτελούν μια νεοσύστατη πολιτική συλλογικότητα. Στα πλαίσια της ταξικής και κοινωνικής πάλης θεωρούμε την οργάνωση και τη συλλογικοποίηση απαραίτητη προϋπόθεση για το ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Δεν είμαστε και δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε μια ακόμα παράταξη που να ετεροκαθορίζεται από πολιτικές τάσεις που επιδρούν σε αυτή από τα πάνω αλλά μια αυτόνομη προσπάθεια που εκπορεύεται από την συνεχή ιδεολογική ζύμωση και σύμπνοια των ατόμων που την απαρτίζουν. Στεκόμαστε αντίθετοι στη λογική της ανάθεσης της πολιτικής δράσης σε μια κινηματική μειοψηφία για αυτό και δεν διεκδικούμε την ανάδειξή μας μέσα από τις εκλογές. Για εμάς η πολιτική δράση προέρχεται και οργανώνεται οριζόντια και ισότιμα από όλους καθώς δεν πιστεύουμε ότι θα μπορέσει ποτέ να επέλθει ριζική αλλαγή με το να ορίσουμε απλώς κάποιους εκτελεστές των αποφάσεων μας αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να τις εκπονήσουμε.

    Γι’ αυτό το λόγο είμαστε κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν πρωτοπορία μέσα σε αυτό. Έτσι θέτουμε συνέχεια τις απόψεις μας και τις δράσεις μας υπό αμφισβήτηση γιατί η πολιτικοκοινωνική κατάσταση αλλάζει και μαζί με αυτήν κι εμείς. Απέναντι στις ξέγνοιαστες λογικές του ατομικισμού και της ανάθεσης προτάσσουμε την συλλογική οργάνωση και την αποφασιστική δράση.

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ:

    Συνδιαμορφώνουμε τις απόψεις μας και παράγουμε την κοινή πολιτική μας αντίληψη, χωρίς να επιδιώκουμε την ιδεολογική καθαρότητα, έχοντας όμως αναγνωρίσει τις κοινές μας αφετηρίες. Η συνδιαμόρφωση των απόψεών μας γίνεται , μέσω των συνελεύσεων μας, από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές, χωρίς κομματικές διαμεσολαβήσεις, και στόχος μας είναι σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις/τοποθετήσεις του καθενός να οδηγηθούμε σε ομόφωνες αποφάσεις.

    ΓΙΑΤΙ ΣΧΗΜΑ:

    Προσδιοριζόμαστε ως σχήμα γιατί δομούμε την δικιά μας οργάνωση (αυτό-οργάνωση) από τα κάτω, αντιεραρχικά, ισότιμα, αμμεσοδημοκρατικά χωρίς ο λόγος κάποιου να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Αφήνουμε στην άκρη τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό, τους ρατσιστικούς, σεξιστικούς διαχωρισμούς, την ιεραρχία και μέσω του διαλόγου και της ζύμωσης των απόψεων μας λαμβάνουμε συνθετικές αποφάσεις.

    Η σελίδα των Αυτόνομων Σχημάτων Πανεπιστημίου Ρεθύμνου : http://autonomasximatareth.espivblogs.net/

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.