19 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ηράκλειο : Αντιφασιστική συνέλευση 23/3/13 -ώρα:19:00 Λότζια στο 21/03/2013 στις 20:30

    Η ΚΕΕΡΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. στην ΛΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΗ.

    • Ηράκλειο : ΕΛΜΕ - Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό 21/3 στο 21/03/2013 στις 18:32

    Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση ώστε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό, να αφιερώσουμε το μάθημα μας στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι θέμα που αντιμετωπίζεται σε μία ή δύο ώρες, αλλά είναι σημαντικό αυτή η μέρα να αφιερωθεί στην καταπολέμηση του Ρατσισμού κάθε μορφής, σε κάθε σχολείο, σε κάθε τμήμα, σε κάθε μαθητή μας.

    Θέλοντας να παροτρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους να εντάξουν Αντιρατσιστικά μηνύματα στο μάθημα τους, σας προτείνουμε το παρακάτω υλικό:

    1) Κείμενο Συζήτησης και Αναζήτησης, για να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη προκαλώντας τους μαθητές σε δημιουργικό διάλογο.

    2) Παιδαγωγικό Συμβόλαιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά του προηγούμενου. Οι μαθητές καλούνται να συμφωνήσουν σε μερικές βασικές αρχές σεβασμού και αφού το συζητήσουν, το συμπληρώσουν ή το αλλάξουν, μπορούν να το “υπογράψουν” και να το αναρτήσουν στην τάξη τους.

    3) Δραστηριότητα με τίτλο “Παίρνοντας θέση σε μία πρόταση” από τον Εκπαιδευτικό Οδηγό του Οδυσσέα Παπαθανασίου για την Ετερότητα και την Κοινωνική Συνοχή στην Εκπαίδευση. Ο χρόνος υλοποίησης είναι μία ή δύο ώρες, ανάλογα με το πλήθος των προτάσεων που θα θέσετε σε διαβούλευση.

    Επίσης, σας καλούμε να προωθήσετε υλικό που αφορά το Αίτημα για την Ιθαγένεια των Μεταναστών.

    1) Ψήφισμα της Επιτροπής ενάντια στις Κοινωνικές Διακρίσεις της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

    2) Σχετική κατάσταση για Συλλογή Υπογραφών που θα πρέπει να διακινηθεί στους Συλλόγους Διδασκόντων με ευθύνη των Συνδέσμων και να προωθηθεί συμπληρωμένη στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

    3) Αφίσα – Κάλεσμα σε Συλλαλητήριο με συλλόγους, φορείς και σωματεία του Ηρακλείου το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 12 μ.μ. στα Λιοντάρια.

    Τέλος, σας υπενθυμίζουμε το διαδικτυακό μας τόπο που είναι πλούσιος σε αντιρατσιστικό υλικό κάθε είδους και συνεχώς εμπλουτίζεται.

    http://www.elmeher.gr/

    • Τόπος : Πλατεία Εξαρχείων -Χρόνος : βράδυ Τετάρτης, γύρω στις 21:30 στο 20/03/2013 στις 23:07

    Τόπος : Πλατεία Εξαρχείων
    Χρόνος : βράδυ Τετάρτης, γύρω στις 21:30
    4-5 άτομα κατευθύνονται φορώντας τις κουκούλες τους προς ένα παγκάκι της πλατείας.
    2 φίλοι αράζουν εκεί, όπως πολλά άλλα βράδια, χρόνια τώρα και πίνουν το μπυράκι τους.
    Ο ένας έχει μεγαλώσει σ’ αυτή τη γειτονιά, εκεί δουλεύει και κυκλοφορεί μ’ ένα παπί.
    Στο ίδιο παγκάκι έχει αράξει και ένας τρίτος άνδρας, άγνωστος προς τους δύο.
    Η πλατεία έχει κόσμο.
    Η ομάδα των 4-5 ατόμων κατευθύνεται προς τους 2 φίλους, οι οποίοι την έχουν δει να πλησιάζει αλλά φυσικά δεν πάει ο νους τους στο τί θα επακολουθήσει. Δεν αισθάνονται ούτε φόβο, ούτε ενοχή για να τους προειδοποιήσει. Η ομάδα είχε την υπόνοια πως οι 2 άνδρες ήταν ασφαλίτες και πως το συγκεκριμένο παπί του ενός ήταν μπατσέικο.
    Αφορμή δεν υπήρξε. Η ομάδα επιτέθηκε και την ακολούθησε και μέρος του κόσμου που εκείνη τη στιγμή άραζε στην πλατεία, 30 άτομα μπορεί και παραπάνω. Οι δύο άνδρες φώναζαν, δείχνοντας ταυτότητες και διπλώματα, πως δεν έχουν καμία σχέση. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το σκηνικό έληξε προς καλή τύχη όλων μας.
    Ο ένας εκ των δύο φίλων βρέθηκε με μώλωπες και χτυπήματα στο κεφάλι, τεχνικός Η/Υ στο επάγγελμα, που λόγω επαγγέλματος κυκλοφορεί σ’ όλη την πόλη με το παπί του για επισκευές και εγκαταστάσεις. Ο δεύτερος βρέθηκε με σπασμένη μύτη και μώλωπες επίσης στο κεφάλι στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (αρχικά στην Κεντρική Κλινική Αθηνών και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο), ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις στο επάγγελμα .
    Η κλινική κάλεσε την αστυνομία, οι δύο άνδρες είπαν πως δε γνωρίζουν και δε θυμούνται τίποτα.
    Για τον τρίτο άνδρα δεν γνωρίζω.
    Καλώ τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά κι όλες τις συλλογικότητες να πάρουν σαν αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό το ως άνω γεγονός, μιας και πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο σενάριο και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός.
    Πόσο “ουσιαστικά” είναι τα δεδομένα που μετασχηματίζονται σε πληροφορία?
    Έχουν αξιολογηθεί ποσοτικά και ποιοτικά τα δεδομένα?
    Πώς μεταδίδεται η πληροφορία και ποια η πηγή της?
    Πόσο αξιόπιστα μεταφέρεται η πληροφορία στο δέκτη – στην ομάδα?
    Πώς θα την αντιληφθεί και πώς θα την κατανοήσει, την πληροφορία, ο δέκτης ?
    Ποια η στρατηγική και η οργάνωση στις αποφάσεις που θα παρθούν βάση της πληροφορίας?
    Τί δικλείδες ασφαλείας μπαίνουν και τί επιπλέον τσεκαρίσματα επιδέχονται οι αποφάσεις?

    Τώρα που τα πράγματα γύρω αγριεύουν και τείχη υψώνονται σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, τώρα χρειάζεται να κρατηθούν πιο ελεύθερες από ποτέ οι γειτονιές και οι πλατείες να γεμίσουν μ’ ανθρώπους που μάχονται, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για την ελευθερία και την ισότητα, με αλληλεγγύη. Να μην γίνει η έκφραση του ενός τροχοπέδη στην έκφραση του άλλου γιατί τότε οι ίδιοι καταστρέφουμε την ελευθερία. Και το κόστος του να χαθεί η ελευθερία, ειδικά μέσα σε μια γειτονιά πρότυπο, αλλά και σε κάθε γειτονιά είναι μεγάλο. Ας αναλογιστούμε.
    Η βία είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται για να μας καταστείλει. Ο φόβος και η τρομοκρατία είναι άλλα. Ας κρατηθούν οι γειτονιές και οι πλατείες όσο πιο καθαρές γίνεται από τα όπλα τους, για να μπορούν να συγκεντρώνονται εκεί άνθρωποι και ν’ αναπτύσσονται ιδέες και όνειρα και να μεγαλώνει έτσι το παρεάκι..
    Έτσι κι αλλιώς τα δικά μας όπλα θα αποδειχθούν σίγουρα πιο δυνατά.
    Το λάθος δεν πρέπει να γίνει.
    Υ.Γ. Πολλές φορές τα πρωινά, πηγαίνοντας με τα πόδια στη δουλειά, αλλάζω τη διαδρομή μου για να μη πετύχω μπροστά μου αυτές τις άθλιες μπλε και πράσινες φιγούρες με τα όπλα στα χέρια, που μόνο αηδία, ένταση και βίαιες εικόνες μου φέρνουνε στο νου. Αρνούμαι ν’ αλλάξω τις υπόλοιπες αγαπημένες διαδρομές μέσα στη πόλη. Και αρνούμαι να γίνει το λάθος και να βλέπω αυτές τις άθλιες φιγούρες πιο συχνά μπροστά μου.

    03/2013
    fr

  1. Η κατάληψη πραγματοποιείται στα πλαίσια του δυναμικού αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και γενικότερα του νομού Λασιθίου ενάντια στην υποβάθμιση και την καταστροφή του τόπου μας την οποία προαναγγέλλουν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η κατάργηση και οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ και η εξελισσόμενη αποψίλωση των υπηρεσιών.

    Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και του Λασιθίου έχουμε επανειλημμένα δείξει με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας, ιδίως το τελευταίο διάστημα, την αποφασιστικότητα μας να αντιταχθούμε στις απαράδεκτες μνημονιακές πολιτικές που μας στερούν αδιαπραγμάτευτα αγαθά και στοιχειώδεις υπηρεσίες, απειλούν την επιβίωσή μας και οδηγούν τους ήδη αδικημένους δήμους μας σε οικονομική και κοινωνική συρρίκνωση και καταστροφή.

    Η κατάληψη της Εφορίας θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 20/3, ενώ στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα, στο Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα για να οργανωθεί η συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

    Επιτροπή Αγώνα Αγίου Νικολάου, Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλου , Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας

  2. Μαζικές εκδιώξεις ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη για να προσλάβουν νέους και φτηνότερους ενόψει τουριστικής περιόδου.
    Του Μάριου Διονέλλη

    Για «πογκρόμ» απολύσεων το τελευταίο διάστημα στον τουριστικό κλάδο κάνουν λόγο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη καταγγέλλοντας εκστρατεία εκκαθάρισης των «ακριβών» εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Και αυτό τη στιγμή που όλες οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων της χώρας μιλούν για ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις για το προσεχές καλοκαίρι λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκρατήσεων που ήδη σημειώνεται από τις βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών της Ελλάδας.
    Πώς γίνεται όμως οι θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό να οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού; Αιτία είναι η πλεονεξία των ξενοδόχων λέει στον Δρόμο ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. «Διώχνουν ανθρώπους με 18 και 20 χρόνια δουλειάς, που κοστίζουν πλέον ακριβά, αλλά οι θέσεις τους δεν θα μείνουν κενές. Στη θέση τους θα έρθουν να δουλέψουν νέοι κάτω των 25 με βασικό μισθό πείνας καθώς και παιδιά από το εξωτερικό υπό τον μανδύα της μαθητείας. Την ώρα που τα κέρδη τους αυξάνονται, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δίνουν οι νέοι νόμοι και μειώνουν όσο μπορούν το εργατικό κόστος».

    «Τους πετούν στον δρόμο»
    Η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας παραδοσιακά γίνεται γύρω στα μέσα Μαρτίου, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την καταγραφή στις λίστες του σωματείου για την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Οι ξενοδόχοι, όμως, παρακάμπτουν τις λίστες αυτές και επιλέγουν προσωπικό από σχολές τουρισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού, που τους στοιχίζουν πολύ λιγότερο, πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη για να στηθούν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης», λέει ο κ. Κοκολάκης. Από τις αρχές Μαρτίου, καθημερινά, περνούν την πόρτα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου περίπου 10 έως 15 απολυμένοι υπάλληλοι από τον τομέα του τουρισμού, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει όλο το νησί με αντίστοιχες απολύσεις στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και το Λασίθι. Για το θέμα ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη Κρήτης οι πρόεδροι των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων προειδοποιώντας μάλιστα με δυναμική κινητοποίηση ακόμα και εν μέσω της τουριστικής περιόδου. «Δεν θα διστάσουμε ακόμα και να νεκρώσουμε τουριστικά την Κρήτη, αν δε γίνει σεβαστός ο κόπος και το δικαίωμα των συναδέλφων μας στη δουλειά», διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων που επίσης παρέστησαν στη συνάντηση.

    Και χωρίς επίδομα ανεργίας
    Οι μαζικές απολύσεις είναι ακόμα ένα χτύπημα που δέχεται ο κλάδος των εποχικών υπαλλήλων. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός τους από το επίδομα ανεργίας, καθώς από την αρχή του χρόνου διαγράφηκαν από τις λίστες του ΟΑΕΔ όσοι είχαν συμπληρώσει 18 μήνες επιδότησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κανένας δεν άκουσε το προφανές επιχείρημα ότι λόγω της φύσης της δουλειάς τους το διάστημα αυτό έχει υπερκαλυφθεί για τους περισσότερους από αυτούς, εφόσον τα ξενοδοχεία μένουν κλειστά για περίπου 5 μήνες το χρόνο. Αντίθετα, οι επιταγές του τελευταίου Μεσοπρόθεσμου τηρήθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις λίστες του επιδόματος και κανένας ακόμα δεν τους έχει απαντήσει πώς θα περάσουν όλη την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Το επόμενο διάστημα διοργανώνονται συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλες τις πόλεις της Κρήτης αλλά και συντονισμός με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς μεγάλων ξενοδοχείων που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

    http://www.e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11344:%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C&Itemid=50

  3. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
    Από προχθες 12/3 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ίδρυμα τελεί υπό διήμερη κατάληψη την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14/3. Με αυτό τον τρόπο οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ρεθύμνου εκφράζουν την αντίθεση τους απέναντι στο σχέδιο Αθηνά και την αλληλεγγύη τους στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που κλείνουν τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά.
    Η νεολαία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα καθώς πολλοί συμφοιτητές μας αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας, η εργασιακή τους προοπτική αμφισβητείται και περίπου 7 στους 10 σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό.Βιώνοντας αυτή την κατάσταση, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών και συνολικά ολόκληρης της κοινωνίας με…
    * την διοργάνωση και τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στο παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο την Πέμπτη 14/3 με προσυγκέντρωση στις 10π.μ. στους 4 Μάρτυρες και μεταφορά με λεωφορείο
    * και τη πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης όλων των σχολών την Τετάρτη 20/3 στις 14:00 στην αίθουσα Δ3.
    Επιπλέον, με αυτές τις δράσεις εκφράζουμε την απαίτηση μας για…
    * δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
    * ξήλωμα της τρικομματικής κυβέρνησης, της μνημονιακής πολιτικής και συνολικά του σάπιου αυτού συστήματος
    * καθώς και το κάλεσμα μας για τη μαζική συμμετοχή στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού στις 21/3.
    Στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης εγιναν μία σειρά από δράσεις την Τετάρτη 13/3, όπως…
    * ανοιχτή συζήτηση στις 14:30 στην αίθουσα Δ3
    * προβολή της ταινίας “Django” στις 19:00 στον χώρο του πανεπιστημίου

    ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΣΤΙΣ 2 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ3

    Συντονιστικό Κατάληψης Σχολών Ρεθύμνου
    από: http://katalipsirethimnou.blogspot.gr/

    • Ηράκλειο : Ανακοίνωση του Λυκείου των Ανωγείων στο 13/03/2013 στις 16:08

    Μετά τις ανακρίβειες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με την εκδρομή μας στην Πράγα, νιώθουμε την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

    Την Τετάρτη 6-3-2013 και ώρα 2.30 π.μ. ενώ οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Ανωγείων βρίσκονταν ανά παρέες μέσα στα δωμάτια στο ξενοδοχείο Albion κατέφθασαν Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (πάνω από 30 άτομα), έχοντας κληθεί από το προσωπικό του ξενοδοχείου για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με το ΓΕΛ Ανωγείων, πάνοπλοι και συνοδευόμενοι από αστυνομικά σκυλιά, και άρχισαν να κάνουν σωματικό έλεγχο σε μαθητές και συνοδό-καθηγητή άλλου σχολείου που έτυχε να βρίσκονται στο διάδρομο, ακινητοποιώντας τους στον τοίχο. Ταυτόχρονα έκαναν βίαιη έφοδο σε δωμάτια μαθητών προκαλώντας πανικό και λιποθυμικά επεισόδια στα παιδιά. Μαθητής του Λυκείου μας βλέποντας από το «ματάκι» τα όσα συνέβαιναν, άνοιξε την πόρτα. Πριν προλάβει να βγει από το δωμάτιο, δέχτηκε βίαιη σπρωξιά από μέλος της ομάδας των ειδικών δυνάμεων και ενεργώντας ενστικτωδώς έκανε το λάθος να ανταποδώσει την σπρωξιά. Τότε ακινητοποιήθηκε από 2 άλλα άτομα των ειδικών δυνάμεων και, καθώς ένα τρίτο κατευθυνόταν απειλητικά εναντίον του, τον κλώτσησε ευρισκόμενος σε κατάσταση άμυνας. Ακαριαία οι ειδικές δυνάμεις τον γρονθοκόπησαν ματώνοντας την μύτη του, του πέρασαν χειροπέδες, τον έριξαν μπρούμυτα στο πάτωμα, 4 άτομα τον πατούσαν στην πλάτη δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την αναπνοή του και όλα αυτά μπροστά στα μάτια άλλων ανήλικων μαθητών, που έντρομοι φώναζαν «είμαστε παιδιά» ενώ ο δικός μας ζητούσε βοήθεια, καθώς δεν μπορούσε να ανασάνει! Στην προσπάθεια μας οι συνοδοί-καθηγητές να πλησιάσουμε το μαθητή δεχτήκαμε και οι ίδιοι βίαιη συμπεριφορά και μόνο δύο βρεθήκαμε δίπλα στο παιδί, ενώ οι άλλοι δύο απωθηθήκαμε. Μάλιστα, όταν συνοδός-γιατρός άλλου σχολείου ζήτησε -με τα χέρια ψηλά- να δει αν ο μαθητής ήταν καλά, οι ειδικές δυνάμεις δεν του το επέτρεψαν! Χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο κατέφθασε τόσο μεγάλη και τέτοιου είδους δύναμη σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν ανήλικοι μαθητές από πολλά σχολεία της Κρήτης, οι συνοδοί καθηγητές προσπαθήσαμε να ηρεμήσουμε τους μαθητές, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.

    Στη συνέχεια, όταν έγινε φανερό ότι, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνοδών, των ξεναγών και του ταξιδιωτικού πράκτορα για το αντίθετο ο μαθητής μας θα κατέληγε στο αστυνομικό τμήμα, ζητήσαμε τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, δηλαδή της αρμόδιας για τέτοια θέματα υπηρεσίας. Ο υπάλληλος που σήκωσε το τηλέφωνο όχι μόνο αδιαφόρησε παντελώς για το συμβάν αλλά μας είπε ότι θα το κάνει «θέμα» που τους ενοχλήσαμε μέσα στη νύχτα! Στο αστυνομικό τμήμα πλέον, όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ανήλικο μαθητή, τον άφησαν ελεύθερο και επέστρεψε μετά από λίγο με το συνοδό καθηγητή του. Από κει και μετά προσπαθήσαμε να αφήσουμε πίσω μας το γεγονός και η εκδρομή μας συνεχίστηκε κανονικά.
    Δεδομένου ότι οι μαθητές μας δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα, δεν προκάλεσαν υλικές ζημιές και δεν παρανόμησαν με τον οποιοδήποτε άλλο τρόπο που να δικαιολογεί την επέλαση κατασταλτικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο (σημειωτέον ότι αντίθετα προς τις γελοίες διαδόσεις «βγήκαμε» καθαροί από κάθε έλεγχο )

    καθηγητές και μαθητές διαμαρτυρόμαστε :

    • για τη βίαιη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά των Τσέχικων Ειδικών Δυνάμεων
    • για την απαράδεκτη στάση της Πρεσβείας μας
    • για την ακατανόητη πολιτική του ξενοδοχείου να καλέσει τις Ειδικές Δυνάμεις και να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα τόσων παιδιών, χωρίς καν να έχει ενημερώσει κάποιον από τους συνοδούς καθηγητές των σχολείων για το παραμικρό πρόβλημα.
    • για την παραπληροφόρηση και τα ανακριβή δημοσιεύματα εις βάρος του σχολείου μας.

  4. ΚΑΙ αύριο Τετάρτη 13/3 το πρωί στις 07:00 π.μ. στηρίζουμε την κατάληψη της εφορίας Αγίου Νικολάου μαζί με τους Ιεραπετρίτες. Συναντιόμαστε στην Δ.Ο.Υ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διωγμό που συνολικά υφίσταται ο νομός Λασιθίου.

    Δεν θα χρηματοδοτήσουμε εμείς την εξαθλίωση μας.
    Δεν θα πληρώνουμε για να πεθαίνουμε επειδή το ασθενοφόρο θέλει τρείς ώρες για να φτάσει στο Ηράκλειο.
    Δεν θα πληρώνουμε εμείς για να μείνουν αγράμματα τα παιδιά μας.

    Μέχρι εδώ.
    Είμαστε αξιοπρεπείς.
    Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    Αλληλέγγυοι Πολίτες Μιραμπέλλου
    Θα αντισταθούμε.-

  5. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ και ΣΤΗ ΣΕΛΕΝΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΕΝΑ

    Στα Λασηθιώτικα βουνά, στην κορφή της Σελένας, σας καλούμε ν’ ανεβείτε μαζί μας στις 24 Μαρτίου 2013.Εκεί, όπου απλώνεται το σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος, σχεδιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα σε παρθένα φύση για να κατασκευαστούν δύο γιγάντιες δεξαμενές εμβαδού 51 στρέμματα η μία και 57,5 στρέμματα η άλλη, χωρητικότητας 1.200.000! κ.μ. η κάθε μια, που θα χρησιμεύσουν ως σύστημα αντλησιοταμίευσης του υβριδικού. Οι δεξαμενές θα συνδέονται με επιφανειακό χαλύβδινο αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Προσθέστε και τους δρόμους πολλών χιλιομέτρων και τα λοιπά συνωδά έργα και θα ‘χετε μια εικόνα για την καταστροφή που σχεδιάζεται.

    Επιπλέον σε μικρή απόσταση, στου Φονιά το Δέτη, προγραμματίζεται ένα ακόμα υβριδικό με δυο δεξαμενές χωρητικότητας 350.000 κ.μ. η κάθε μια, αλλά και 5 αιολικοί σταθμοί στα γύρω βουνά με 30 συνολικά ανεμογεννήτριες.

    Εμείς δε θα το επιτρέψουμε αυτό! Τα βουνά μας είναι κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, είναι στοιχείο της ίδιας της ύπαρξής μας.

    Ελάτε μαζί μας για να φωνάξουμε απ’ την κορφή της Σελένας ένα βροντερό όχι σ’ όσους σχεδιάζουν να τα ισοπεδώσουν και να οικειοποιηθούν τη γη μας και τα νερά μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

    ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ

    Επιτροπή αγώνα Βραχασίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
    (Μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ)

    Πληροφορίες για το οδοιπορικό:

    Ø Αναχώρηση στις 9:30 π.μ. από Βραχάσι (ανατολική είσοδος χωριού). Από τη εθνική οδό, πριν τη σήραγγα Βραχασίου, στρίβετε δεξιά. Θα υπάρχει σήμανση που θα καθοδηγεί στο σημείο συνάντησης.

    Ø Στην διαδρομή θα δούμε τα σημεία όπου χωροθετούνται αιολικοί σταθμοί και τα υβριδικά στου Φονιά το Δέτη και στο Αζιλακόδασος όπου θα καταλήξουμε.

    Ø Η μετάβαση θα γίνει με 4×4. Αυτή την εποχή δεν έχει χιόνι και δεν χρειάζονται αλυσίδες. Όσοι δε διαθέτουν κατάλληλο όχημα για τη μετάβαση τους θα πρέπει να το δηλώσουν νωρίτερα.

    Ø Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ζεστά ντυμένοι, με κατάλληλα παπούτσια και να έχουν μαζί τους φαγητό και νερό.

    Ø Σε περίπτωση βροχής το οδοιπορικό θα γίνει την επόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου.

    Ø Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6972341889 ή στο e-mail epitropivrachassiou@gmail.com

    • Ηράκλειο : Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ηρακλείου στο 11/03/2013 στις 11:21

    Με τις Ειδικές δυνάμεις(!) πάνοπλες, που άσκησαν την.. τέχνη τους στο σώμα ανήλικων, έδειξε το πνεύμα της φιλοξενίας του και το επίπεδο του πολλαπλώς προβαλλόμενου ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού ο ξενοδόχος του ξενοδοχείου “albion” της Πράγας, όπου διέμεναν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου από το Λύκειο των Ανωγείων, του Περάματος, του Πανόρμου, των Αγίων Δέκα, των Τζερμιάδων και του Αγίου Νικολάου Κρήτης, αλλά και ενός Λυκείου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν την πενθήμερη εκδρομή τους.

    Η πρωτοφανής βαρβαρότητα εκδηλώθηκε, όταν ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης(η ώρα 2 πμ) κάλεσε τις Ειδικές Δυνάμεις(!), επειδή τον ενοχλούσε…ο τρόπος που διασκέδαζαν τα παιδιά.

    Έτσι, συμπεριφερόμενος σαν … σατράπης , χωρίς καμία συνείδηση των υποχρεώσεών του έναντι της ζωής των παιδιών- που προτίμησαν τη χώρα, την πόλη και το ξενοδοχείο του να ψυχαγωγηθούν αυτές τις λίγες ημέρες στο τέλος του σχολικού έτους- κάλεσε τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο, ξυλοκοπώντας, τρομοκρατώντας και βρίζοντας μαθητές και καθηγητές, ενώ έστησαν στον τοίχο καθηγητή-συνοδό σαν κοινό εγκληματία, κάνοντάς του σωματικό έλεγχο.

    Μάλιστα υπήρξε πρωτοφανής η βιαιότητά τους έναντι ενός μαθητή του Λυκείου Ανωγείων, τον οποίο ξυλοκόπησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρει μώλωπες σε όλο του το σώμα, ενώ του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, με τη συνοδεία μόνο του ξεναγού και όχι συνοδού καθηγητή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών. Ο εν λόγω μαθητής αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα, αφού πιστοποιήθηκε ότι ήταν ανήλικος

    Η διαμαρτυρία των καθηγητών-συνοδών και των μαθητών δε στάθηκε δυνατή να αποτρέψει τη βάρβαρη συμπεριφορά και την άσκηση βίας έναντι των μαθητών, που όχι μόνο δεν προστατεύονταν από το νόμο της Τσεχίας, αλλά ούτε από αυτό το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την ίδια στιγμή που Ελληνική πρεσβεία στην Πράγα θεωρούσε ..ασήμαντο το γεγονός(!), αδιαφορώντας για την κακοποίηση ελλήνων μαθητών σε ξένη χώρα και τη βάναυση προσβολή των αναφαίρετων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους.

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
     την Παραδειγματικη τιμωρία των ενόχων
     την Παρέμβαση της Ελληνικής Πρεσβείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ελλήνων μαθητών και των καθηγητών , αλλά και τη σύννομη αποζημίωση τους.
     την Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την καταγγελία της άσκησης βίας εναντίον μαθητών και των εκπαιδευτικών.

    ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ

  6. Με αφορμή τον ερχομό των βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η ΕΙΥΗ καλεί τους εργαζόμενους του νομού Ηρακλείου να βγάλουν τα συμπεράσματα τους σχετικά με το ρόλο που έχει αυτή η ναζιστική συμμορία στο καπιταλιστικό σύστημα. Ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η δήθεν αντισυστημική Χρυσή Αυγή; Των αφεντικών ή των εργαζομένων; Μήπως τα συμφέροντα είναι κοινά, εθνικα; Ποιά είναι η σχέση της Χρυσής Αυγής με τους μεγαλοξενοδόχους, όπως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, που είναι η τρίτη φορά που φιλοξενεί τέτοιο φασιστικό πανηγύρι.

    Είναι πεντακάθαρος ο ρόλος τους ως υπηρετών των αφεντικών, όταν μέσα στην απεργία των ναυτεργατών πλέκουν εγκώμιο για τους εφοπλιστές. Είναι καθαρή η θέση τους για τα εργασιακά, όταν προωθούν δουλεμπορικά γραφεία με μεροκάματα πείνας. Είναι καθαρή η θέση τους για το ασφαλιστικό, όταν μιλούν για μη υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, αλλά για δυνατότητα επιλογής από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι το νιώθουν κάθε μέρα στο πετσί τους. Η εκμετάλλευση μεγαλώνει, ο θυμός, η αγανάκτηση, η φτώχεια, η ανέχεια φουντώνουν.

    Η εργατική τάξη θα απομονώσει τους φασίστες που είναι γέννημα – θρέμμα του συστήματος, το οποίο τους χρειάζεται για να τσακιστεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Άλλωστε η φασιστική τακτική τους, της παραχάραξης της Ιστορίας και της πατριδοκαπηλίας τις προηγούμενες μέρες έδειξε το πρόσωπό της και στα παιδιά, ποτίζοντάς τα με το δηλητήριο του φασισμού. Δεν θα τους περάσει όμως. Η εργατική τάξη ενωμένη, οργανωμένη στα σωματεία και με στόχο ξεκάθαρο, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, έχει τη δύναμη να τσακίσει τους φασίστες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τον Κρητικό λαό, να γυρίσουν την πλάτη, να απομονώσουν τα ναζιστικά αποβράσματα, τους πολιτικούς απογόνους του Μεταξά και τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας!

    Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

  7. Βουλγαρία: Οι ιδιωτικοποιήσεις σήμαναν πανάκριβο ρεύμα, όμως oι διαδηλωτές έστειλαν το λογαριασμό στην κυβέρνηση

    ΟΤΑΝ «ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΝΙΚΑΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»

    Η παραπάνω φράση ανήκει σε έναν Βούλγαρο δημοσιογράφο και χαρακτηρίζει εύστοχα την κοινωνική έκρηξη που έζησε η Βουλγαρία τις τελευταίες 20 μέρες και οδήγησε στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης. Παίχτηκε ένα «κοινωνικό δράμα» με δύο πρωταγωνιστές: από την μία, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας σε μια ήδη κατακερματισμένη κοινωνία, με την στήριξη της αστικής τάξης και την προπαγάνδα των ΜΜΕ και από την άλλη το πλήθος των νεολαίων, των εργατών και των συνταξιούχων που ανοίγοντας το ψυγείο τους βλέπουν τα αποθέματα να εξαντλούνται μέρα με την μέρα. Ας γνωρίσουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές λίγο καλύτερα και ας αναζητήσουμε ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

    Στην κυβέρνηση βρίσκεται το «κεντροδεξιό» κόμμα ΓΚΕΡΜΠ (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, γκερμπ κυριολεκτικά σημαίνει «στέμμα»), το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 από τον δήμαρχο της Σόφια Μπόικο Μπορίσοφ. Το βιογραφικό του πλούσιο: αθλητής του καράτε στα νιάτα του και μπράβος του Ζίβκοφ επί «υπαρκτού σοσιαλισμού», έμπορος όπλων και ιδρυτής «Αθλητικής Λέσχης» (όπως ονομάζονταν οι «επιχειρήσεις» παροχής προστασίας) επί «δημοκρατίας», εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την χρεοκοπία του 1996 για να εγκαθιδρυθεί ως «επιχειρηματίας» αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, υπήρξε πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών με το κωδικό όνομα «Βούδας». Αναλαμβάνει την «προστασία» του τέως βασιλιά Σιμεών Σάξκομπουργκ, ο οποίος όταν αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, τον τοποθετεί γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών το 2001. Από αυτή την θέση ο Μπορίσοφ αποκτά τον έλεγχο της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και την συγχωνεύει με τις στρατιές των «επιχειρηματιών» που έχουν πλέον αναβαθμιστεί σε παρακράτος, αποκτώντας μεγάλη δύναμη. Το 2005 παρατάει τον Σιμεών, το κόμμα του οποίου οδεύει προς την διάλυση, και κερδίζει την Δημαρχία της Σόφια με ατζέντα «Νόμος και Τάξη» και μπόλικες δόσεις ρατσισμού εναντίον των Ρομά και των Τουρκόφωνων. Ιδρύει το ΓΚΕΡΜΠ μαζεύοντας γύρω του διάφορα μπουμπούκια από νεοφιλελεύθερους αστούς έως εθνικιστές ακροδεξιούς, ακολουθεί την ίδια ατζέντα προσθέτωντας ως αιχμή την «καταπολέμιση της διαφθοράς των σοσιαλιστών», φορά Ευρωπαϊκό κοστούμι και κερδίζει τις εκλογές, χωρίς όμως να κατακτήσει αυτοδυναμία. Βρίσκει δεκανίκι στην Βουλή το φασιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ («Εθνικός Σύνδεσμος Επίθεση») που υποστηρίζει και υπερψηφίζει την κυβέρνηση.

    Το ΑΤΑΚΑ δημιουργήθηκε το 2005 και αμέσως μπήκε στην Βουλή με ποσοστό 10% γύρω από το οποίο περιστρέφεται έως σήμερα. Η επιτυχία του θεωρήθηκε ως μεγάλη έκπληξη, παρότι το έδαφος της επιρροής της ατζέντας του είχε στηθεί από τα δεξιά κόμματα και τα ΜΜΕ ήδη από την περίοδο της χρεωκοπίας. Είναι ο ένας από τους 2 πόλους της ακροδεξιάς στην Βουλγαρία (ο δέυτερος είναι η φασιστική οργάνωση ΒΜΡΟ). Η ιδεολογία του είναι αυτή του φασισμού: αντισημητισμός, ρατσισμός, ισλαμοφοβία, αντικομμουνισμός. Στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των Ρομά και των Τούρκων της χώρας (βαφτίζοντάς τους συλλήβδην εγκληματίες), υμνεί τον Αρχηγό του Έθνους και προσβλέπει στην κατάκτηση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ντομπρουτσά ώστε να γίνει πραγματικότητα η Μεγάλη Βουλγαρία των 3 θαλασσών. Τα μέλη του επιδίδονται σε τακτικά πογκρόμ εναντίον των Ρομά, με την κάλυψη κυβέρνησης, αστυνομίας και αστικών ΜΜΕ (που κάνουν λόγο για «αυθόρμητες αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών»). Ο αρχηγός της οργάνωσης Βόλεν Σίντεροφ («Μπόλεν», δηλαδή «άρρωστο» τον αποκαλούν οι Βούλγαροι περιπαιχτηκά) είναι αναμεμιγμένος σε διάφορα σκάνδαλα και κοπιάρει το λουκ του Μουσολίνι: απόλυτος, σκληρός, ευθυτενής, φωνακλάς, σεξιστής που ρίχνει και καμιά σφαλιάρα σε όποιον δεν γουστάρει. Η πραγματική του απήχηση στους δρόμους είναι μηδαμινή. Το 2010 ένας λευκός δολοφονήθηκε από έναν Ρομά ύστερα από ξεκαθάρισμα λογαριασμών μαφιόζων. Το ΑΤΑΚΑ και η ΒΜΡΟ βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να εξαπολύσσουν πογκρόμ. Κάλεσαν λοιπόν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Σόφια και σε άλλες πόλεις κατά των Ρομά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Σόφια μάζεψε 1.000 φασίστες προστατευμένους από την αστυνομία που παρήλαυναν σε άδειους δρόμους.

    Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

    Η κυβέρνηση σχηματικά πρόκειται για μια συμμαχία του ντόπιου και ξένου Κεφαλαίου (ανάμεσά του και το ελληνικό που ελέγχει το 25% του τραπεζικού τομέα, μεγάλο μερίδιο στις κατασκευές, στην ενέργεια, στην κλωστουφαντουργία, στα τρόφιμα, στην λιανική και χονδρική πώληση) που λυμαίνεται την χώρα, της μαφίας και του φασιστικού παρακράτους.

    Ο Πρόεδρος τως χώρας Πλέβνελιεφ (του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ) δήλωνε πριν περίπου ένα χρόνο ότι «Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση πρέπει να κάνει ότι έχουμε κάνει εμείς». Η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι τα ελλείμματα μειώνονται και οι ξένες άμμεσες επενδύσεις αυξάνονται. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας κατά την διάρκεια του οποίου μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες, κόβονται κοινωνικά επιδόματα και αυξάνεται ο ΦΠΑ. Το καρότο είναι ότι οι μισθοί έχουν παγώσει αντί να έχουν μειωθεί όπως σε άλλες χώρες και ο μπαμπούλας είναι η μόνιμη απειλή που εκτοξεύεται από τα ΜΜΕ: «αν δεν γίνουν μεταρυθμίσεις θα γίνουμε Ελλάδα». Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας ξεπερνά το 50%, οι νέοι μεταναστεύουν, η διαφθορά ντόπιων και ξένων ελίτ οργιάζει, ο βασικός μισθός είναι στα 150 Ευρώ μικτά, ο μέσος στα 400, τα συστήματα ασφάλισης, υγείας και παιδείας είναι ξεχαρβαλωμένα, η θνησιμότητα και ο αναλφαβητισμός ανεβαίνουν, οι Συλλογικές Συμβάσεις και ο συνδικαλισμός είναι ένα όνειρο μακρινό. Αποτελέσματα από την υπερδεκαετή εφαρμογή των προγραμμάτων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που μπούκαραν με την ευκαιρία της κρίσης του 1996-1997 και δεν έχουν φύγει ακόμα.

    Ένα από αυτά τα αποστελέσματα ήταν και η αφορμή της εξέγερσης. Κατά την τελευταία εικοσαετία ιδιωτικοποιήθηκαν όλες οι ΔΕΚΟ της Βουλγαρίας. Νερό, ενέργεια, ρεύμα, επικοινωνία, τράπεζες, νοσοκομεία, μεταφορές, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια ακόμα και ένα μέρος της κοινωνικής ασφάλισης, πέρασαν φθηνά στα χέρια των ιδιωτών. Η αντίστοιχη ΔΕΗ της χώρας (σε ένα χαώδες σύστημα ενέργειας με ιδιώτες παρόχους όπου κυριαρχούν τσέχικα, ρώσσικα και γερμανικά κεφάλαια) προχώρησε πραξικοπηματικά και αναίτια σε αυξήσεις των τιμολογίων μέσου όρου 13% εν μέσω του χειμώνα, πλήτοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι άρχισαν να οργανώνονται ενάντια στις αυξήσεις αρχικά με συγκεντρώσεις, κρατώντας πλακάτ με σλόγκαν «Δεν Πληρώνω». Το κίνημα άρχισε να μαζικοποιήται γοργά και το αίτημα άρχισε να περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των χαρατσιών. Το Σαββατοκύριακο 15-16 Φλεβάρη οι συγκεντρώσεις έγιναν μαζικές στην Σόφια και την Κυριακή επιχειρήθηκε επίθεση και κατάληψη των κεντρικών της Εταιρείας Ρεύματος από χιλιάδες κόσμου. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ. Την Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Σόφια, του Πλόβντιβ και της Βάρνα με αίτημα πλέον να επανακρατικοποιηθούν όλες οι ΔΕΚΟ που είχαν ξεπουληθεί. Την Τρίτη ο Μπορίσοφ σε μια κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης απέλυσε τον Υπουργό Οικονομικών (κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές καθώς δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ότι «τα τιμολόγια ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά») και άφησε να εννοηθεί ότι θα μείωνε τις αυξήσεις των τιμολογίων. Η απάντηση του κινήματος ήρθε το ίδιο βράδυ: πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν πλέον την πτώση της κυβέρνησης και συγκρούονταν όλη την νύχτα με τα ΜΑΤ στο κέντρο της Σόφια κοντά στο κοινοβούλιο. 11 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες. Η κατάσταση, πρωτόγνωρη τόσο για τους μπάτσους όσο και για την κυβέρνηση, είχε ξεφύγει από οποιονδήποτε έλεγχο. Ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε με δακρύβρεχτη ανακοίνωση την Τετάρτη το μεσημέρι. Την ίδια μέρα το απόγευμα ο λαός ξεχυνόνταν και πάλι στους δρόμους, φωνάζοντας ρυθμικά «Μάφια» πολιορκώντας το προστατευόμενο από κορδόνια ΜΑΤ κοινοβούλιο.

    ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

    Το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο. Ο Μπορίσοφ δεν θα παραδώσει έτσι απλά την εξουσία: παρόλες τις λαϊκίστικες κορώνες του θα ενεργοποιήσει όλους τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που ελέγχει για να επαναδιεκδικήσει την θέση του, ελπίζοντας ότι η κοινωνική έκρηξη εκτονώθηκε έστω προσωρινά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ΓΚΕΡΜΠ βρισκόνταν πίσω στις δημοσκοπήσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ξεπουλημένοι ρεφορμιστές υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σεργγέι Στανίσεφ), πριν το ξέσπασμα των διαδηλώσεων και ενώ οι προγραμματισμένες εκλογές ήταν για τον Ιούλιο. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο, οι ελίτ να θεωρούν καμμένο χαρτί τον Μπορίσοφ και να προσανατολιστούν σε άλλες λύσεις. Οι φασίστες σύμμαχοί του είναι επίσης στριμωγμένοι, καθώς η οργή του κόσμου δύσκολα θα διοχετευθεί σε ένα κόμμα που στήριξε την μισητή πολιτική της κυβέρνησης και αποτέλεσε το βαρύ χέρι του κεφαλαίου, ενώ η ρατσιστική του ατζέντα δύσκολα θα βρει ακροατήριο σε ένα πλήθος βουλγαρόφωνων, τουρκόφωνων και Ρομά που βρέθηκαν μαζί στους δρόμους αγωνιζόμενοι για τον δημόσιο πλούτο της χώρας τους. Ήδη έχουν αρχίσει διεργασίες στον χώρο της δεξιάς με την αρχηγό του νεοφιλελεύθερου δεξιού «Κινήματος Βουλγάρων Πολιτών» Μεγκλένα Κούνεβα (πρώην Επίτροπο στην Ε.Ε. και πρώην υπουργό εξωτερικών τόσο του Σιμεών όσο και του Στανίσεφ) να τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών τύπου Παπαδήμου και Μόντι, που θα προωθήσει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθετεί την λογική του «ώριμου φρούτου» και αδρανεί περιμένοντας τις εκλογές για να αναλάβει την κυβέρνηση. Τα (ελεγχόμενα από τους Σοσιαλιστές) Συνδικάτα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Οι Βούλγαροι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια ενδεχόμενη νίκη των Σοσιαλιστών. Το παρελθόν τους έχει δείξει ότι είναι πλήρως υποταγμένοι στα συμφέροντα των ελίτ.

    ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΗΚΕ

    Στην Βουλγαρία υπήρχαν δραστήριες αλλά μικρές αντικαπιταλιστικές ομάδες με μεγάλες αδυναμίες και χωρίς αναφορά στην εργατική τάξη. Η λέξη και μόνο «κομμουνισμός» απωθεί τους Βούλγαρους γιατί τους φέρνει στο μυαλό το καθεστώς Ζίφκοφ. Οι μεγάλες διαδηλώσεις του 1996 υπήρξαν ατελέσφορες και οδήγησαν στην αγγαλιά του ΔΝΤ, δημιουργώντας ένα κλίμα ηττοπάθειας που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί ανάμεσα σε εκείνη την γενιά που βρέθηκε τότε στους δρόμους. Τα Σωματεία συντρίφθηκαν από τις διαδοχικές δεξιές κυβερνήσεις του 1997-2005. Οι ατομικές συμβάσεις έγιναν καθεστώς στους χώρους εργασίας και ο συνδικαλισμός απαγορευτική δραστηριότητα που τιμωρούνταν με απόλυση. Έτσι έμειναν να δραστηριοποιούνται κάποιες ομάδες τις επαναστατικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου προσανατολισμένες στην οικολογία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

    Η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει από τον Δεκέμβρη του 2008. Αντικαπιταλιστικές ομάδες καλλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στην εξέγερση στην Ελλάδα. Οργανώνονται συζητήσεις και οι αγωνιστές της Βουλγαρίας αποκτούν διαύλους επικοινωνίας με την Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα η παρουσία χιλιάδων Βούλγαρων μεταναστών στην Ελλάδα μεταφέρει εικόνες τόσο από την εξέγερση του Δεκέμβρη όσο και από την εργατική αντίσταση στο Μνημόνιο. Το ίδιο και οι μετανάστες στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ξεκινούν μικροί τοπικοί αγώνες. Το 2010 ξεσηκώνονται οι κάτοικοι στους πρόποδες του βουνού Βίτοσα, λίγο έξω από την Σόφια, για να μην γίνει ΧΥΤΑ στο παρακείμενο δάσος. Μερικούς μήνες αργότερα ξεκινάει μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Λίτεξ στην πόλη Λόβετς ενάντια σε μειώσεις μισθών. Αργότερα απεργία στα Νοσοκομεία για το ξεπούλημα της Υγείας και τους μισθούς πείνας του προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία. Πιο πρόσφατα, μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών ενάντια στο ξεπούλημα των σιδηροδρόμων. Πέρυσι δημιουργήθηκε ελεύθερος κοινωνικός χώρος σε μια κατάληψη στέγης στα προάστια της Σόφια. Προσωπικά έχω στην θύμησή μου από τα πρόσφατα ταξίδια μου στην Βουλγαρία το πάθος και την δίψα των περισσότερων ντόπιων φίλων να ενημερωθούν για την αντίσταση στην Ελλάδα και το παράπονό τους ότι οι Βούλγαροι «κοιμούνται» και ότι «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Βουλγαρία». Κι όμως, αυτή η δίψα για αλλαγή σε συνδυασμό με την οργή για την εξαθλίωση που τους έχει επιφυλλάξει ο καπιταλισμός οδήγησε τον λαό στον αγώνα.

    Το πλήθος των διαδηλωτών αποτελείται από ανέργους και επισφαλλείς εργαζόμενους, μορφωμένη νεολαία που βλέπει μπροστά της μονάχα τον δρόμο της ξενιτιάς, βιομηχανικούς εργάτες με απαξιωμένους μισθούς, γιατρούς και δασκάλους που βλέπουν τις δημόσιες υποδομές να ρημάζουν, εργαζόμενες και εργαζόμενους στα κάτεργα των πολυεθνικών χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθούς πείνας, συνταξιούχους των 150 ευρώ που δούλευαν μια ζωή πληρώνοντας εισφορές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Είναι η εργατική τάξη που ζει ήδη το μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα δικά μας αφεντικά.

    Δεν μπορούμε εκ του ασφαλούς να προβλέψουμε την μορφή που θα πάρει ο αγώνας στην Βουλγαρία, τα αποτελέσματά του και την μορφή των δράσεων. Δεν διαθέτει τις μαζικές και πολύπλευρες πολιτικές οργανώσεις ούτε την εμπειρία των αγώνων μας. Έχει όμως ένα όραμα, που πάει μακρύτερα από έναν καλύτερο μισθό και μια καλύτερη σύνταξη: απορρίπτει την ελεύθερη αγορά και διεκδικεί την επανακατάληψη του δημόσιου χώρου και πλούτου. Από μας οφείλει να έχει την υποστήριξή και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Οι ομοιότητες που μπορεί να παρατηρήσαμε σε αυτή την ιστορία δεν είναι τυχαίες. Μπορούμε εκ πρώτης όψης να παρατηρήσουμε κάποια συμπεράσματα από τον αγώνα των εργαζόμενων στην Βουλγαρία:

    1. Καταρίπτεται πανηγηρικά το στερεότυπο των «νωθρών και νικημένων» του πρώην ανατολικού μπλοκ. Βλέπουμε εργατικά κινήματα αντίστασης με επιτυχίες στην Ρουμανία, στην Σλοβενία και τώρα στην Βουλγαρία, χώρες όπου η επαναστική αριστερά δεν είχε επιρροή, κινήματα τα οποία πλέον επηρρεάζονται ανοιχτά από την αριστερά.

    2. Καταρίπτεται το στερεότυπο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» και «η λιτότητα είναι ανίκητη». Τα ταξικά μας αδέρφια στις παραπάνω χώρες, όπου (επαναλαμβάνουμε) δεν υπήρχαν μαζικές αντικαπιταλιστικές οργανώσεις με την αντίστοιχη εμπειρία αγώνων και όπου ο συνδικαλισμός είναι σχεδόν απαγορευμένος, σε χώρες όπου βίωσαν την ολοκληρωτική εκμετάλλευση του καπιταλισμού, μας δείχνουν τον δρόμο της αντίστασης και της νίκης.

    3. Αναδυκνύεται η επιρροή και η διασύνδεση των κινημάτων από χώρα σε χώρα. Όποτε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας εγκαλούν «με ποιούς διεθνής συμμάχους θα εφαρμόσετε το αντικαπιταλιστικό σας πρόγραμμα», η απάντησή μας ας είναι αυτή: ιδού, το διεθνές εργατικό κίνημα, η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιστών. Από το Μπαχρέιν ως την Νέα Υόρκη αυτός είναι ο σύμμαχός μας: η εργατική τάξη που αντιστέκεται στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

    4. Αναδυκνύεται σε όλο του το μεγαλείο το αποτέλεσμα του προγράμματος του Μνημονίου: το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και των Δημόσιων Υπηρεσιών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των Συμβάσεων, οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η φορολόγηση της εργασίας οδηγούν εκεί: στην εξαθλίωση του εργαζόμενου λαού προς τον πλουτισμό και την διαφύλαξη των κερδών μιας δράκας ντόπιων και ξένων καπιταλιστών. Δεν χρειάζεται «να γίνουμε Βουλγαρία» για να επαναστατήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να το επιδιώξουμε από τώρα.

    Το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη Τεύχος 1060 εδώ:

    http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7545:i1060&Itemid=62

    http://www.ergatiki.gr

  8. #Skouries : η κάλυψη στο Twitter ενός κίνηματος από τα κάτω απο http://smyrnaios.net/archives/917

    #Skouries : η κάλυψη στο Twitter ενός κίνηματος από τα κάτω
    24/02/2013
    By Nikos

    xryses1Στην εποχή μας όλο και συχνότερα η πολιτική διαμεσολαβείται μέσα από το διαδίκτυο. Τα εργαλεία που προσφέρει το μέσο (ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, συναθροιστές κλπ.) χρησιμοποιούνται από πολιτικούς χώρους και κινήματα για πληροφόρηση, οργάνωση, προπαγάνδα και δράση.

    Στο παρόν άρθρο θα εφαρμόσω τη μέθοδο ανάλυσης κοινωνικών δικτύων για να εξετάσω την ανάδειξη ενός πολιτικού γεγονότος μέσω της κάλυψης του στο Twitter. Επέλεξα ως πεδίο ανάλυσης τον αγώνα στον οποίο επιδίδεται η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής ενάντια στην εξάπλωση των μεταλλείων χρυσού της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold στο δάσος των Σκουριών.

    Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ενδιαφέρον από πολλές απόψεις : πρόκειται για γεγονότος που αγνοείται συστηματικά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ· συμβαίνει εκτός Αθήνας και μεγάλων αστικών κέντρων· το οικολογικό διακύβευμα του συσπειρώνει την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύ φάσμα υποστηρικτών· οι τελευταίοι κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου για να προωθήσουν τους στόχους τους.

    Για να εξετάσω το πως χρησιμοποιείται το Twitter για την κάλυψη του κινήματος επικεντρώθηκα στην περίοδο που ακολούθησε την πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2012 στις Σκουριές.

    Η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία αλλά και η απρόκλητη, βίαιη καταστολή που ακολούθησε εκ μέρους της αστυνομίας ανέδειξαν ένα θέμα το οποίο, αν και προϋπάρχει εδώ και καιρό σε τοπικό επίπεδο, απουσιάζει από τη δημόσια ατζέντα σε εθνικό επίπεδο. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η αύξηση των αναζητήσεων με τη λέξη “σκουριές” από την 21 Οκτωβρίου και μετά.skouries_google

    Μεθοδολογία

    Μέσω του προγράμματος TwapperKeeper συνέλεξα όλα τα τουιτς που περιείχαν το hashtag #skouries κατά τη διάρκεια 3,5 εικοσιτετράωρων. Η συλλογή άρχισε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 στις 23:35 – λίγες ώρες μετά το πέρας της πορείας – και τελείωσε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 12:37.

    Σε αυτό το διάστημα συλλέχθηκαν 2.713 τουιτς από 466 διαφορετικούς χρήστες. Τα δεδομένα αυτά επεξεργάστηκαν με διάφορους τρόπους. Καταρχάς χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Gephi για τη δημιουργία του γράφου των χρηστών.skouries1

    Επεξήγηση του πρώτου γράφου

    Οι κουκκίδες αντιστοιχούν σε λογαριασμούς χρηστών στο Twitter τον οποίο το όνομα αναφέρθηκε έστω και μία φορά σε τουιτ που περιείχε το hashtag #skouries. Οι γραμμές αντιστοιχούν στιςσυνδέσεις δύο ειδών (mentions και retweets). Η τοπολογία του γράφου είναι αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Με άλλα λόγια αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χάρτη έχουν σημαντική επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια.

    Το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό betweeness centrality του κάθε χρήστη. Ο αλγόριθμος αυτός εκφράζει τον βαθμό κατά τον οποίο ένας ιστότοπος κατέχει στρατηγική θέση μέσα στην κοινότητα. Άρα όσο μεγαλύτερη η κουκκίδα τόσο πιο σημαντικός ο ρόλος του χρήστημέσα στην κοινότητα.

    Το χρώμα της κουκκίδας εξαρτάται από την υποκοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης ανήκει. Οι υποκοινότητες αποτελούνται από χρήστες οι οποίοι έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα εντατικές σχέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από mentions και retweets. (Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το χάρτη σε μορφή pdf για καλύτερη ανάλυση).

    Διάρθρωση γύρω από την πρωτογενή πληροφορία

    Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η κεντρική θέση του χρήστη @antigoldgreece. Ο λογαριασμός αυτός ανήκει στα μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων της Ιερισσού Χαλκιδικής που είναι από τις πιο δραστήριες τοπικές οργανώσεις γύρω από το ζήτημα των μεταλλείων.

    Το παρατηρητήριο διαθέτει επίσης το ιστολόγιοhttp://antigoldgreece.wordpress.com το οποίο έχει πολύ έντονη δραστηριότητα και αποτελεί κόμβο πληροφόρησης και συντονισμού του κινήματος.

    Τα μέλη του Παρατηρητηρίου ήταν παρόντα στη πορεία διαμαρτυρίας της 21ης Οκτωβρίου και ως εκ τούτου αποτέλεσαν πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα σε πραγματικό χρόνο.

    Κεντρικός ρόλος των χρηστών-ενδιάμεσων

    Η δεύτερη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι η πρωτογενής πληροφόρηση που πηγάζει κυρίως από το @antigoldgreece (2.000 followers), αλλά και από άλλους με άμεση παρουσία στο χώρο των γεγονότων όπως @dafnisf (800) και @nopartykula (441), διαχέεται σε ευρύτερο κύκλο περνώντας από άλλους χρήστες με υψηλή επιρροή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η @irategreek (6.000). Όντας ιδιαίτερα δραστήρια στο Twitter έχει μεγάλο κύκλο επαφών τον οποίο και χρησιμοποιεί ώστε να προωθήσει θέματα που την ενδιαφέρουν όπως το #skouries.

    Έτσι η επιτόπου κάλυψη των γεγονότων μέσω των retweets και των mentions από χρήστες με υψηλή επιρροή αγγίζει μεγάλο αριθμό ατόμων και εξαπλώνεται πλατύτερα. Ενδεικτικά άλλοι χρήστες που είχαν αποτελεσματικό ρόλο ενδιάμεσου στο hashtag #skouries την συγκεκριμένη περίοδο είναι οι @asteris (11.000), @northaura (5.000) και @kayoazul (1000).

    Αξιοπρόσεχτη είναι επίσης η απουσία επαγγελματιών δημοσιογράφων μεταξύ των σημαντικότερων χρηστών του γράφου #skouries (εκτός από @dafnisf). Αυτό σημαίνει ότι οι κοινότητες που δημιουργούνται στο Twitter μπορούν και λειτουργούν αυτόνομα σε όλο το φάσμα της ενημέρωσης, από την παραγωγή πρωτογενούς πληροφορίας μέχρι τη διασταύρωση και τη διάχυση της, χωρίς τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

    Διεθνοποίηση του ζητήματος

    Η τρίτη παρατήρηση σχετικά το γράφο του #skouries είναι η ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία μη Ελλήνων χρηστών. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την ανάγνωση των τουιτς στα οποία, εκτός των Ελληνικών, βρίσκονται πολλά μηνύματα στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ισπανικά.

    Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ Ελληνόφωνοι χρήστες με καλή γνώση ξένων γλωσσών μεταφράζουν συστηματικά τις σημαντικότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα οι χρήστες @yiannisbab, @okeanews και @tinaletina έχουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ισπανικά αντίστοιχα.

    Μέσω τέτοιων δικτυώσεων στο Twitter οι πληροφορίες για τις #Skouries διεθνοποιούνται, κάτι που αποτελεί άμεσο στόχο του κινήματος. Για παράδειγμα οι πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold έφτασαν μέχρι Καναδούς χρήστες οι οποίοι και τις διέσπειραν στο τοπικό κοινό.

    Εγκαλώντας ΜΜΕ και επίσημους

    Η τέταρτη παρατήρηση που πηγάζει από τον γράφο είναι η συνεχής προσπάθεια των χρηστών να τραβήξουν την προσοχή των κυρίαρχων Ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ. Πολλά μηνύματα απευθύνονται ευθέως στους επίσημους λογαριασμούς μέσων όπως @alpha_tv, @kathimerini_, @grmegagegonota, @ant1tv αλλά και @guardian.

    Η εμμονή αυτή δεν παρήγαγε ιδιαίτερα αποτελέσματα με την έννοια ότι η κάλυψη των γεγονότων από τα κυρίαρχα ΜΜΕ έμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο φαινόμενο προσπάθειας άμεσης επικοινωνίας/καταγγελίας παρατηρείται σε σχέση με επίσημους λογαριασμούς όπως @NikosDendias @astynomia ή @hellenicpolice.

    Τέλος μια τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με τη θέση στο γράφο των αμιγώς οικολογικών οργανώσεων όπως η Greenpeace και WWF οι οποίες φαίνεται να δημιουργούν μια δικιά τους υποκοινότητα σχετικά απομακρυσμένη από το κέντρο του γράφου. Αυτό αποδεικνύει ότι στο συγκεκριμένο hashtag περισσότερο ακολουθούν παρά πρωταγωνιστούν στη κάλυψη και τη συζήτήση για τα γεγονότα, παρόλο που το θέμα τις αφορά άμεσα.

    Τα δημοφιλέστερα περιεχόμενα

    Η συλλογή και η ταξινόμηση των συνδέσμων που μοιράστηκαν σε μηνύματα που περιείχαν το #skouries μας δίνει κάποια στοιχεία για τα δημοφιλέστερα περιεχόμενα σχετικά με το θέμα στη συγκεκριμένη περίοδο.

    Το κριτήριο ταξινόμησης που χρησιμοποιήσαμε είναι ο αριθμός των retweets του κάθε συνδέσμου. Αυτό γιατί οι σχετικές έρευνες (βλέπε Cha et al., 2010) έχουν δείξει ότι τα μηνύματα που τυγχάνουν υψηλού αριθμού retweets παρουσιάζουν εκθετική αύξηση ως προς τον αριθμό χρηστών που τα λαμβάνουν. Παρακάτω ο πίνακας με τους 20 δημοφιλέστερους συνδέσμους και τον αριθμό των retweets.
    75 http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/10/22/skouries-junta/
    37 http://www.youtube.com/watch?v=mtMp9ioo2_E&feature=youtu.be
    37 http://twitter.com/monahus/status/259730205466320896/photo/1
    37 http://news.radiobubble.gr/2012/10/skouries-turned-into-battlefield.html
    34 http://twitter.com/antigoldgreece/status/260800394840653826/photo/1
    34 http://chirpstory.com/li/29226
    29 http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/282314_4624965982820_1435077529_n.jpg
    26 http://www.alterthess.gr/content/stis-skoyries-zisame-polemo-nea-binteo-apo-tin-poreia-kai-fotografies
    25 http://twitter.com/_sheilas_/status/260441658590642176
    24 http://www.okeanews.fr/la-foret-de-skouries-se-transforme-en-champ-de-bataille/
    24 http://www.newstatesman.com/politics/2012/10/desperate-keep-police-side-greek-government-overlooking-violent-abuses
    21 http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_22/10/2012_466697
    17 http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&%3Bview=article&%3Bid=73655%3Aksulo-xhmika-kai-bia-apo-tous-astunomikous—prostates-ton-metalleion-xrusou-sth-xalkidiki-foto&%3Bcatid=1%3Alatest-news&%3BItemid=50#.UIRg7cv7v_Q.twitter
    17 http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/10/22/video-skouries-21102012/
    16 http://www.youtube.com/watch?v=0MCUtJd2b7Q&feature=youtu.be

    Ο σύνδεσμος με τα περισσότερα retweets οδηγεί σε ένα άρθρο του Antigoldgreece το οποίο περιγράφει τα γεγονότα και στηλιτεύει την αστυνομική βία. Ο δεύτερος σύνδεσμος οδηγεί σε ένα βίντεο(18.000 views) το οποίο αποδεικνύει το μέγεθος της πορείας. Ο τρίτος σύνδεσμος οδηγεί σε μια φωτογραφία του χρήστη @monahus από μια αποδασωμένη περιοχή των μεταλλείων.

    Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι από τους δημοφιλέστερους συνδέσμους αφορούν πρωτογενή και πολυμεσική πληροφόρηση από τα γεγονότα καθώς και περιεχόμενα σε άλλη γλώσσα από τα ελληνικά (Newstatesman, Kathimerini). Φαίνεται κι εδώ η προσπάθεια προώθησης του ζητήματος στο εξωτερικό.

    Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το κενό των κυρίαρχων ΜΜΕ στην κάλυψη της διαμαρτυρίας και της βίαιης καταστολήςαναπληρώνεται από ανεξάρτητους ενημερωτικούς ιστότοπους που λειτουργούν με επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά πρότυπα: Radiobubble, Alterthess, Okeanews, Seleo.

    Χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις των δημοφιλέστερων ιστολογίων μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν σε μήνυμα με το #skouries δημιούργησα τον γράφο της σχετικής μπλογκοσφαίρας στον οποίο φαίνεται επίσης ο κεντρικός ρόλος του Antigoldgreece.skouries2

    Συμπεράσματα

    Η εξέταση της κάλυψης στο Twitter του κινήματος ενάντια στην μεταλλευτική εκμετάλλευση του δάσους των Σκουριών είναι χρήσιμη για την κατανόηση και άλλων ανάλογων περιπτώσεων.

    Το πρώτο, προφανές, συμπέρασμα είναι ότι το διαδίκτυο γενικά και το Twitter πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται από τα κοινωνικά κινήματα ως αντίδοτο στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

    Συγκεκριμένα το Twitter φαίνεται να είναι το εργαλείο που επιτρέπει την ευκολότερη συγκέντρωση όλων των σχετικών διάσπαρτων πληροφοριών σε ένα μοναδικό δυνητικό τόπο, το hashtag #skouries.

    Όπως έχουν αναδείξει κι άλλες έρευνες, σε περιπτώσεις σημαντικών γεγονότων, όπως η βίαιη καταστολή της πορείας της 21ης Οκτωβρίου, το Twitter χρησιμοποιείται βασικά για τροφοδότηση με πρωτογενή πληροφόρηση αλλά και ως εργαλείο “ειδοποίησης” (alert) των αρμοδίων (ΜΜΕ, πολιτικοί, αστυνομία, ΜΚΟ κλπ.).

    Σε δεύτερη φάση όταν η πρωτογενής πληροφορία έχει κυκλοφορήσει, το Twitter μετατρέπεται σε εργαλείο σχολιασμού, σάτιρας και ανάλυσης. Σημαντική παράμετρος επίσης είναι η διεθνής φύση του μέσου που διαυκολύνει την επικοινωνία με χρήστες από άλλες χώρες.

    Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι γνωστά στη σχετική βιβλιογραφία. Αυτό που είναι ιδιαίτερο στην περίπτωση του #skouries και γενικότερα στην ελληνική περίπτωση είναι η στεγανότητα των κινημάτων σε σχέση με την επαγγελματική δημοσιογραφία.

    Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι και τα κυρίαρχα ΜΜΕ συμμετέχουν από πολύ λίγο ως καθόλου στη παραγωγή και διάχυση της πληροφορίας σε περιπτώσεις όπως αυτή που εξέτασα.

    Αυτό σημαίνει είτε ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι ξεκομμένα από κοινότητες όπως αυτή των πολιτικά ενεργών χρηστών του Twitter, είτε ότι εσκεμμένα δεν ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα για άλλους λόγους. Αυτό σαφώς είναι ανησυχητικό φαινόμενο για το ρόλο της επαγγελματικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

    Η σημερινή πορεία στην Χαλκιδική είχε αισθητή παρουσία δημοσιογράφων και αρκετά μεγάλη κάλυψη από παραδοσιακά ΜΜΕ. Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε η πρόσφατη επίθεση σε εργοτάξιο της Eldorado και τα γεγονότα που ακολούθησαν (μηνύσεις και συλλήψεις, λήψεις ADN, τοπικές αντιδράσεις, τεταμμένη ατμοσφαιρα μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας).

    Προφανώς και η χρήση του διαδικτύου από το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία επηρέασε αυτή την αλλαγή σε κάποιο βαθμό.

    Όμως σε κάθε περίπτωση η αναντιστοιχία που παρατηρείταιμεταξύ του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας (όπως αυτό των χρηστών του Twitter) και των κυρίαρχων ΜΜΕ είναι ένδειξη παθογένειας της δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα.

  9. Το παιδομάζωμα της ΕΛ.ΑΣ. και η κατατρομοκράτηση των κατοίκων της Χαλκιδικής συνεχίζεται: τέσσερεις προσαγωγές φοιητών σήμερα από την Θεσσαλονίκη. Τους πήραν τα κινητά για να μην επικοινωνούν με τους γονείς τους και τους εξαφάνισαν για ώρες. Δυο παιδιά χτυπημένα από τους αστυνομικούς, 22 και 24 χρονών. “‘Εκλεισαν τον γιό μου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και του έριχναν μπουνιές και κλωτσιές”, μόλις μου είπε ο πατέρας του ενός πιτσιρικά στο τηλέφωνο. Αυτό το “με κάθε κόστος θα γίνει η επένδυση” κύριε Σαμαρά περιλαμβάνει και τον βασανισμό;

    από Ντίνα Δασκαλοπούλου

    https://www.facebook.com/dina.daskalopoulou/posts/10151764606798047

  10. 2 φοιτητές βρέθηκαν νεκροί στην Λάρισα απο αναθυμιασεις απο μαγγάλι που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν.Αλλοι 2 φοιτητες χαροπαλεύουν ενω ενας εχει διαφυγει τον κίνδυνο. Αυτοι οι θάνατοι ας προστεθουν στις δολοφονιες της οικονομικής ολιγαρχίας που στερει την θέρμανση απο μεγάλη μέριδα της κοινωνίας.

    Δύο συνάδελφοι μας νεκροί στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα

    Νεκροί δύο φοιτητές στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.
    Ηθικοί αυτουργοί οι πολιτικές της εξαθλίωσης.

    Δύο φοιτητές, δύο συνάδελφοι μας, έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα, στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα. Τρεις ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτή είναι η κοινωνία που έχουν παράξει οι πολιτικές του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού: εξαθλίωση, μεσαίωνας, καταστροφή της ζωής της νεολαίας. Αυτή είναι η “σωτηρία” που μας προσφέρουν. Αυτές οι πολιτικές, που στερούν τα στοιχειώδη από τη λαϊκή οικογένεια, είναι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος. Όπως και τόσων άλλων εγκλημάτων που καθημερινά συμβαίνουν σε βάρος του λαού.

    Είναι ένοχη η υποβάθμιση του ζητήματος από τα μεγάλα ΜΜΕ και συγκροτήματα του τύπου. Γιατί γνωρίζουν πολλοί καλά, ότι ο λαός αμέσως θα δείξει εκείνους με το δάχτυλο ως υπαίτιους.

    Το μόνο φως που μπορεί να δώσει ξανά πνοή στις καρδιές της νεολαίας, και να ζεστάνει τη γενιά μας είναι η ανασυγκρότηση του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος! Μόνο στο μαζικό κίνημα βρίσκονται οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα μας. Να μην αποδεχθούμε την εξαθλίωση που μας επιβάλλουν! Να βγούμε στους δρόμους για να την ανατρέψουμε.

    Αγωνιστικές Κινήσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.