αλληλεγγύη στις καταλήψεις της ολλανδίας

025090_0911031928Στο Βερολίνο, οι Γερμανοί καταληψίες άδειων κτιρίων έριξαν μπλε και πορτοκαλί μπογιές στην Ολλανδική πρεσβεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την «κατάληψη» κτιρίων, μέτρο που θα εφαρμοστεί από την 1η του νέου έτους. Διαμαρτυρίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ισπανία, την Εσθονία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Αυστρία.

Το κίνημα κατάληψης άδειων κτιρίων (squatters’ movement) έφτασε στο αποκορύφωμα του στις Κάτω Χώρες τη δεκαετία του 1970, όταν και επικρατούσε πλήρης ελευθερία για την συγκεκριμένη ενέργεια. Κατόπιν εισήχθη ένας νόμος που επέτρεπε στους καταληψίες να καταλαμβάνουν κτίρια που παρέμεναν κενά για τουλάχιστον 12 μήνες.

Προς το παρόν, οι καταληψίες μπορούν να διωχθούν μόνο για το ότι μπήκαν παράνομα μέσα στο κτίριο, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πως εφ’ όσον δεν πιάνονται στην πράξη μπορούν να παραμείνουν μέσα. Οι αστυνομικές αρχές δεν θα τους ενοχλήσουν, εκτός αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αποδείξει πως έχει άμεσα σχέδια για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Στην Ολλανδία έγιναν και άλλες ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από τη γερμανική πρεσβεία. Ο Γερμανός πρόξενος Derk Oldenburg δήλωσε στο RNW (Radio Netherlands Worldwide): «Οι διαδηλωτές σπάσανε δύο παράθυρα της πρεσβείας. Ο φύλακας τους είδε από μακριά αλλά δεν πρόλαβε να επέμβει. Το κτίριο, που σχεδιάστηκε από Ολλανδό αρχιτέκτονα, τον Rem Koolhaas, ήταν ελαφρώς χτυπημένο.»

Εν τω μεταξύ, οι Ολλανδοί καταληψίες, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τις διαδηλώσεις έξω από τις ολλανδικές πρεσβείες, βλέπουμε την έμπρακτη υποστήριξη των άλλων ευρωπαίων συντρόφων, μας οι οποίοι αντιστέκονται και διαμαρτύρονται για την απαγόρευση.»

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας οι καταληψίες αντιμετωπίζουν μέχρι και ποινή φυλάκισης ενός έτους. Εάν μάλιστα χρησιμοποιείται βία ή εκφοβισμό η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια. Μπορούν επίσης να διωχθούν χωρίς η σύλληψη να γίνει την ώρα που μπαίνουν παράνομα στο κτίριο.

Πηγή: NRC.NL