Ανακοίνωση απο το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ

3η Ανακοίνωση απο το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Δελτίο τύπου

4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων

Top_Banner

Ενώνουν τις φωνές τους από όλη την Ελλάδα

Πάνω από 65 ομάδες και συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν και φέτος στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Σεπτέμβρη στο πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών μέσα από τα περίπτερά τους. Δεκάδες επιπλέον ομάδες και συλλογικότητες στηρίζουν το 4ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Χανίων σε μια λίστα που μεγαλώνει καθημερινά. Οι ομάδες που συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ με περίπτερα είναι μέχρι τώρα οι εξής:

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Σπόρος -Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, Terra Verde, Αλάνα, Αριστερή ενότητα, Γιατροί του κόσμου, Διεθνής αμνηστία, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Εκδόσεις ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ, Ελαιουργείον-Εργοστάσιο τέχνης, Ενωτική Πρωτοβουλία, Επιτροπή για τα δικαιώματα των κρατουμένων, Εφημερίδα Εποχή, Εφημερίδα ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Κίνηση απελάστε  τον ρατσισμό, Περίπτερο υπέρ του δικαιώματος του  καπνίσματος, Κέντρο ψυχικής υγείας, ΚΙΝΟΧ, Κοινότητα  Βουλγάρων, Κοινότητα Κούρδων, Κοινότητα Παλαιστινίων, Κοινότητα Ρουμάνων, Κοινότητα Τυνήσιων, Κοινότητα Φιλιππινέζων, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Εφημερίδα Καραβάνι, Ομάδα για τα συσσίτια της Σπλάντζιας, Ομάδα Δασκάλων του στεκιού, Κοινωνικός Ιός, ΚΟΙΣΠΕ Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, Εφημερίδα  Κόκκινο, Επιτροπή αγώνα κατοίκων Κουμπελή, Λατινική Αμερική -Ισπανόφωνη κοινότητα, Μαθητές χωρίς σύνορα, Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, Οικολογική Πρωτοβουλία, ΟΛΚΕ Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Ομάδα Βαλκανικής Λογοτεχνίας, Ομάδα Ελεύθερου λογισμικού, Ομάδα μεταναστών χωρίς σύνορα, Μονογονεϊκές οικογένειες, Πανκληρική Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση, Πανελλήνια ένωση αδιόριστων εκπαιδευτικών, Ποδηλάτρεις, Πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων, μονάδα Ανωγείων, Αφγανοί πρόσφυγες, Πρωτοβουλία Καντάνου για την διάσωση  την προβολή & ανάδειξη του ιστορικού φαραγγιού, Πρωτοβουλία κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, Σπίνας  για την διάσωση του  Αποπηγαδιού Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου, Εφημερίδα Πυξίδα, Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, Courier Delivery εξωτερικοί υπάλληλοι , Συριακή κοινότητα, Σχολείο εκμάθησης ελληνικών για μετανάστες και πρόσφυγες-ΤΑ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΑ, Ταξική πορεία, Επιτροπή κατά των  βάσεων και της εξάρτησης, Φιλοζωικός Σύλλογος  Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, Σύλλογος Μαροκινής κοινότητας στην Ελλάδα, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Αριστερά σχήματα, Αγωνιστικές κινήσεις, Περιοδικό Γαλέρα, Περιοδικό Resistancias,

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων αποτελεί μια μόνο στιγμή από τη δράση του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων, δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση και το δυνάμωμα του αντιρατσιστικού κινήματος. Δεν είναι μόνο μια γιορτή και συνάντηση διαφορετικών κουλτούρων και πολιτισμών αλλά και ένα πολιτικό γεγονός, μια ευκαιρία έκφρασης και συσπείρωσης αυτών που δεν έχουν φωνή.

Κάποιοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο διήμερο. Έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Γεννά όμως ερωτηματικά το περιεχόμενο και το ύφος ορισμένων ανακοινώσεων που στόχο έχουν να σαμποτάρουν το Φεστιβάλ ξεπερνώντας την πολιτική αντιπαράθεση και με εμπάθεια φτάνουν στα όρια της ανοικτής προβοκάτσιας. Ως συλλογικότητα δεν έχουμε πρόθεση να δράσουμε διασπαστικά στο κίνημα και καλούμε κάθε πολίτη, έλληνα και μετανάστη να στηρίξει το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων ενισχύοντας την ελπίδα και τον αγώνα για έναν κόσμο που μας χωράει όλους. Γιατί ο ρατσισμός γεννάει το φόβο, η αλληλεγγύη την ελπίδα!

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

……………………………………

2η Ανακοίνωση απο το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ

4ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

12-13/09 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών

Έλληνες και μετανάστες, ελληνίδες και μετανάστριες γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα, την ποικιλία, την ανομοιομορφία.

Top_BannerΤα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χανιώτικης κοινωνίας. Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών δείχνει ότι πέρα από τις κυρίαρχες φωνές του μίσους και του φόβου και ενάντια σε αυτές, υπάρχει ο δρόμος των κοινών αγώνων, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας.

Φέτος το φεστιβάλ συμπίπτει με την χειρότερη επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι από όπου κι αν κατάγονται. Οι «επιχειρήσεις σκούπα» και τα καινούρια αστυνομικά σώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το γκρέμισμα των παραπηγμάτων των προσφύγων στην Πάτρα, η χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών της Αθήνας, η επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η επισφαλής εργασία και η ανεργία, στρέφονται ενάντια σε όλη την κοινωνία. Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό τον έρποντα εκφασισμό της κοινωνίας μας, μαύρες μέρες μας περιμένουν όλους. Σήμερα είναι στο στόχαστρο οι μετανάστες ως οι δήθεν υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, αύριο όμως θα είμαστε όλοι εμείς οι «νόμιμοι» πολίτες.

Έτσι, θεωρήσαμε αναγκαίο στο φετινό φεστιβάλ να ξαναδούμε τα πράγματα στη βάση τους. Γι αυτό και το σύνθημά μας είναι …

ο ρατσισμός γεννά το φόβο, η αλληλεγγύη την ελπίδα.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα συζητήσουμε για την εργασιακή επισφάλεια και τα εργασιακά δικαιώματα ελλήνων και μεταναστών, την κρίση και το ρατσισμό, τους ελεύθερους χώρους και τα κινήματα που διεκδικούν μια ανθρώπινη πόλη. Θα ψάξουμε μαζί δρόμους οργάνωσης της αντίστασης για την αντιμετώπιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του κράτους. Θα διασκεδάσουμε με μουσικές του κόσμου, με χορό, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας. Θα δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά και θα γευτούμε πολυεθνικές κουζίνες.

Ελπίζουμε ότι το φεστιβάλ θα αγκαλιαστεί και πάλι από τη χανιώτικη κοινωνία. Ελπίζουμε ότι θα μοιραστούμε τη χαρά της δημιουργίας κατά το στήσιμό του, θα διασκεδάσουμε μαζί, θα ανταλλάξουμε θέσεις και απόψεις, θα καταλήξουμε σε κοινές δράσεις, για να κερδηθεί η αλληλεγγύη και να απελαθεί ο φόβος.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων