21 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

  • Aγ.Νικόλαος : Κάλεσμα των Αλληλέγγγυων Πολιτών για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Ηράκλειο στο 23/11/2012 στις 00:55

  Κάλεσμα των Αλληλέγγγυων Πολιτών για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Ηράκλειο

  Στα πιο προφανή πράγματα, η κοινή λογική πολλές φορές εθελοτυφλεί.

  Συνέπεια αυτού, είναι το ιδιότυπο “φλερτ” που έχει προκύψει τα τελευταία 3-4 χρόνια με το εθνικιστικό-φασιστικό μόρφωμα της «χρυσής αυγής» και ένα υπολογίσιμο κομμάτι του πληθυσμού που ασφυκτιά υπό τον ζυγό της κρίσης και σίγουρα δεν τον πείθουν οι δήθεν λύσεις που προτείνουν τα αστικά κόμματα.
  Η «χρυσή αυγή» προέκυψε από τους νοσταλγούς της αμερικανοκίνητης χούντας στην Ελλάδα καθώς και από οπαδούς των όπου γης ναζιστικών ομάδων που δικτυώθηκαν μέσω ίντερνετ. Η ακροδεξιά αποτελούσε πάντα μια μειοψηφία, την οποία το εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο την χρησιμοποιούσε και εκμεταλλευόταν ως παρακράτος, για να φιμώνει όποιες φωνές αντιδρούσαν, με αντάλλαγμα την πολιτική τους ασυλία. Συνεπώς η «χρυσή αυγή» και το αυταρχικό πολιτικό καθεστώς στην Ελλάδα ήταν και παραμένουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  Η σύγχρονη ιστορία έχει δείξει ποια πολιτικά ρεύματα δημιούργησαν την κρίση στις ευρωπαϊκές χώρες και με ποιό τρόπο γίνεται αυτό. Όπως έκανε σε κάθε κρίση, η άρχουσα τάξη λεηλατεί τα εισοδήματα και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Θα κάνει την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όποτε εκτιμήσει ότι έχουν δημιουργηθεί επαρκείς στρατιές ανέργων και μισθωτών δούλων χωρίς δικαιώματα. Η ανάπτυξη αυτή θα ναι βαμμένη στο ανθρώπινο αίμα, που απαιτείται για το νέο μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών. Την ίδια στιγμή, η «χρυσή αυγή» θέλει να μας πείσει ότι σε ένα κόσμο που εξουσιάζουν τα αφεντικά, για την δυστυχία μας φταίνε κάποιοι «άλλοι».
  Θέσεις και πρακτικές που σκορπούν το μίσος και τον διχασμό μεταξύ όμοιων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν την μεγαλύτερη τροχοπέδη για τον κοινωνικό-ταξικό αγώνα που μαίνεται αυτή τη στιγμή. Το ιδεολογικό πλαίσιο της «χρυσής αυγής» είναι ένα κράμα από μισαλλόδοξες ιδέες, αντιφατικά επιχειρήματα, παρωχημένες αντιλήψεις και μπόλικο λαϊκισμό που μόνο σε περιόδους έντονης κοινωνικής σύγχυσης μπορεί να κερδίσει οπαδούς.
  Πολλά λοιπόν μπορεί να καταλογίσει κανείς για την ιδεολογική αθλιότητα των επιχειρημάτων τους. Όμως το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της «χρυσής αυγής» είναι ότι με την ανοχή του κράτους και τις ευλογίες των αφεντικών, έχει εξελιχθεί σε παρακρατική εγκληματική οργάνωση, που επιτίθεται σε όσους θεωρεί ενοχλητικούς ή παρείσακτους. Η ασυλία τους δε, είναι προκλητική και εξόφθαλμη.

  Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής είναι ανεπιθύμητοι στη Κρήτη, την οποία σκοπεύουν να τον επισκεφθούν 24-25 Νοεμβρίου.
  Καλούμε τους πολίτες του νομού να συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 23/11 και ώρα 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  • Ηράκλειο : Eκδήλωση "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"21/11 στο 21/11/2012 στις 07:09

  ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  21 Νοεμβρίου 2012 , 7 το απόγευμα , Αίθουσα Ανδρόγεω

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  Πρόγραμμα εκδήλωσης

  19.00 – 19.10 Εισαγωγή : Γιώργος Αναγνωστόπουλος ,Πρόεδρος Πεζοπορικού Ομίλου
  Ηρακλείου.
  19.15 – 19.30 Εισαγωγικό βίντεο
  19.35 – 20.05 “Αγροτοδιατροφικός τομέας της Κρήτης και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”
  Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος , Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης.
  20.10 – 20.40 “Σχεδιασμός για την ενέργεια : Τα όρια , οι αρχές , η χωροθέτηση”

  Βάννα Σφακιανάκη , Αρχιτέκτων μέλος Δ.Ε.ΤΕΕ/ΤΑΚ

  20.45 – 21.15 “Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών

  ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα”.

  Dr Σταύρος Ξηρουχάκης , Βιολόγος – Ερευνητής , Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  21.20 – 22.30 Ερωτήσεις ,τοποθετήσεις ,διάλογος

  https://docs.google.com/document/d/1nSBXk5VSm3yet-O_vCOP2NXdl2wfkXGzTCSzJa1CQfw/edit

  • Χανιά : Εργατικό ατύχημα με δυο βαριά τραυματίες. στο 19/11/2012 στις 15:46

  Σήμερα το πρωϊ στην Νεα Χώρα Χανίων δύο μετανάστες εργάτες τραυματίστηκαν βαριά κατα την διάρκεια της εργασίας τους όταν κόπηκε το συρματόσχοινο που συγκρατούσε το καλάθι του γερανού που ήταν μέσα με αποτέλεσμα να πέσουν απο ύψος περίπου 15 μέτρων. Οι δύο μετανάστες εργάτες που ήταν πάνω στον γερανό και προσπαθούσαν να βγάλουν τα ελενίτ απο την σκεπή του παλιού εργοστασίου της ΑΒΕΑ, απο την πρόσκρουση έχουν πολλαπλά κατάγματα και ο ένας βρίσκεται σε καταστολή.

  Οι μπάτσοι που έφτασαν στο σημείο λίγο μετά το ΕΚΑΒ, ούτε βρήκαν κάποιον υπεύθυνο αλλά ούτε τον γερανό που με κάποιο μαγικό τρόπο είχε εξαφανιστεί!

  θα ακολουθήσει περισσότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών ταξικών μας αδελφών εργατών.

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1438149

  • Υπομονή ή Επανἀσταση? στο 19/11/2012 στις 14:45

  Η Τρόικα Εσωτερικού εξαφάνισε την ΑΤΕbank, μέσα στην παγερή -οξύμωρο σχήμα- σιωπή της καλοκαιρινής ραστώνης. Αυτό μας θύμισε ένας από τους δημοσιογραφικούς πυλώνες αυτής της υπέροχης ελληνικής πολιτικής παράγκας στην οποία συστεγαζόμαστε, εμείς οι Έλληνες.

  Θα συμπληρώσω ότι είδαμε και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αφού, για μερικές μέρες, για την τιμή των όπλων, περικύκλωσε με επαναστατικό σφρίγος τα υποκαταστήματα της ΑΤΕbank ανά την Ελλάδα κι αφού οι εκπρόσωποί της εξαπολύσανε τους επαναστατικούς τους μύδρους, το επόμενο σαββατοκύριακο πήγανε όλοι μαζί να κάνουνε το μπάνιο τους στη θάλασσα.

  Με την επάνοδό τους στο κλεινόν άστυ, οι κ.κ. εκπρόσωποι προσέτρεξαν ξανά, με την «αριστεροσύνη» τους καρφιτσωμένη στα πέτα των σινιέ ταγιέρ και των τσαλακωμένων τους σακακιών, στις φιλόξενες αγκαλιές των μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Αυτών που έχουν «έξυπνα» διαφημιστικά budget και ανοιχτές πιστωτικές γραμμές.

  Ζήτω η Ελληνική Τηλεδημοκρατία η δική μας και των κ.κ. εκπροσώπων και των μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Συγκοινωνούντα δοχεία με τραπεζική πίστωση. Στην ουρά και τα πολιτικά μας κόμματα, άλλωστε. Πίστωση που στηρίζεται σε μια εξαντλημένη και ισχνή βάση καταθέσεων και πολλές, αλλά πάρα πολλές, υποθήκες. Ανυπολόγιστα διαπλεκόμενα, ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα …

  Ανοίγει από αύριο η κουβέντα για το κουμάντο του άδειου κορβανά. Θα την κάνουν όλοι αυτοί μαζί, περίλυποι, δίπλα στο σεντούκι με τους φάκελους των διαμαρτυρημένων δανείων. Σήμερα ήταν ημιαργία γιατί πήγαν όλοι τους να πουν τα ποιήματα τους στην πολιτική εμποροπανήγυρη του Πολυτεχνείου. Tomorrow is another day, που θα έλεγε κι η Vivien Leigh. Όσα παίρνει ο άνεμος…

  Για να μην πλατειάζω αγαπητό μου πληκτρολόγιο πρέπει να ξαναγυρίσω την προσοχή μου στον εν λόγω δημοσιογραφικό πυλώνα. Την πολιτική του απόπειρα στο πλευρό του παλαίμαχου πρωταθλητή της πολιτικής κυβίστησης θα την παραβλέψω, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά που έγραφε σήμερα: «Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ξέχασαν προκλητικά εύκολα την προεκλογική τους δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕbank»!

  Άκου τι θυμήθηκε ο αθεόφοβος, μετά από τόσους τόνους σάλιου και μελανιού που έχει χύσει από τότε που συντελέστηκε το έγκλημα! Τρέμουν, βλέπεις καλό μου πληκτρολόγιο, οι εκδότες, οι εργολάβοι, οι αυλικοί τους, όλα τα παράσιτα του συστήματος τρέμουν, μην τύχει και περάσει ο έλεγχος των τραπεζών σε αλλότρια χέρια. Τα παράσιτα -και δεν είναι αυτό προ ή μεταπολιτευτικό φαινόμενο, κακώς πράττουμε που απομονώνουμε τις περιόδους- διαβιούν διαχρονικά, ωσάν αρχέγονα τσιμπούρια στη ραγιάδικη γούνα μας.

  Βάζουν τα αφεντικά «πανίσχυρους επιτρόπους», φωνασκεί ο κονδυλοφόρος κι επαίρονται οι ψιττακοί, δήθεν, για τη χαμένη τιμή και την εθνική μας ανεξαρτησία Μου θυμίζει η συμπεριφορά τους, όλων αυτών, τους ανέντιμους διαχειριστές χρεοκοπημένης εμπορικής φίρμας που μόλις ακούνε την είδηση ότι το αφεντικό υποψιάστηκε τα αίσχη τους και στέλνει εξωτερικούς ελεγκτές, τους πιάνει τεταρταίος πυρετός.

  Αλλά πάλι να πεταχτώ στην άλλη όχθη για να θυμηθώ κι εκείνο το τελικό σχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης που θα μετατρέπει, λέει, το σκορποχώρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ενιαίο κόμμα.

  Εκεί διάβασα επί λέξη: «Να ιδρύσουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, την μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη».

  Τι πάει να πει “να ιδρύσετε” ρε σύντροφοι?

  Την ΑΤΕbank δηλαδή που έχει ιδρυθεί από την εποχή του Μαθουσάλα, θα την αφήσετε στα νύχια των τρωκτικών? Τι να περιμένω? Γενικόλογες Μπαρούφες –και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλξ- που με οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στα ψηφοδέλτια τους, στις επόμενες εκλογές, θα ψάχνομε, καλό μου πληκτρολόγιο, να βρούμε για να σταυρώσουμε τους τσοχατζοπουλαίους του μέλλοντος μας…

  «Η κυριαρχία των ξένων επιτρόπων, που θα αναφέρονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είχε ίσως κάποια πολιτική λογική εάν η Ε.Ε. αναλάμβανε το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα», συμπλήρωσε ο εν λόγω δημοσιογραφικός πυλώνας…Τι να πεις, είναι κι αυτό θέμα διαπραγμάτευσης! Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει ο αξιότιμος κονδυλοφόρος…

  Μπορεί να μην γίναμε ακόμα Δανία του Νότου, αν δηλαδή εξαιρέσει κανείς τους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων που καταναλώνουμε, αλλά «Θαλασσο-Δανία» ανέκαθεν ήμαστε. Ασφαλώς, στη διάρκεια της πορείας μας μέσα στο ευρώ, αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω στους ερωμένους του Χρυσού Φοίνικα, τα χαμηλά επιτόκια μας έριξαν στην αγκαλιά της Κίρκης κι απολαύσαμε βίο ανθόσπαρτο.

  Και τώρα τι κάνομε? Υπομονή ή Επανἀσταση?

  Προς το παρών, χωρίς απαντήσεις, πάλι αντιγράφω από την ειδησεογραφία τη δήλωση του ψοφοδεούς εγγονού της λογοτέχνισσας: «Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα»

  Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι διαβάζοντας τις δηλώσεις του θλιβερού κυβερνήτη, ότι από τη μια τσέπη των δανειστών βγαίνουνε τα δισεκατομμύρια, στην άλλη μπαίνουνε. Λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις ενός, υπό κατάρρευση, τερατώδους υπερεθνικού συστήματος που στην Ελλάδα λειτουργεί με υπηρετικό προσωπικό που πνέει κι αυτό τα λοίσθια.

  Το διάφορο των τόκων σε χρέωση του Ραγιά. Του ανήμπορου να αντιδράσει συνταξιούχου. Του ανίκανου να φωνάξει για το δίκιο του νοσηλευόμενου στο δημόσιο νοσοκομείο. Του παραλυμένου από τον φόβο ψηφοφόρου της Τρόικας εσωτερικού που βλέπει τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς δάσκαλους. Του άνεργου που ξοδεύει το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα ταμεία του μεγαλομπακάλη, πληρώνοντας αδρά τα 110 προϊόντα της Unilever που θα… παράγονται στην Ελλάδα!

  Ες αύριον (?) τα σπουδαία…
  http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/11/gone-with-wind.html

  • Ηράκλειο : Νέα αυτοκτονία λογω κρίσης στο 17/11/2012 στις 20:01

  Νέα αυτοκτονία λογω κρίσης στο Ηράκλειο σήμερα 17/11/12 50χρονος οικοδόμος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι στην Νέα Αλικαρνασσό από τον γείτονα του, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

  • Ρέθυμνο : Το Δίκτυο Ανταλλαγών Ρεθύμνου αναζητει χώρο στέγασης στο 16/11/2012 στις 12:01

  Αναζητούμε χώρο !

  ..κυρίως να μας δοθεί αλληλέγγυα ή ανταλλακτικά ή σε πολύ χαμηλό ενοίκιο !

  Έχει περάσει αρκετός καιρός που λειτουργούμε και για τον λόγο αυτό εκτιμούμε ότι είναι αρκετά βασικό να υπάρχει ένας χώρος συνεύρεσης, ζήμωσης –αλλά όχι σαπίσματος-, όπου να ανταλλάσσουμε προϊόντα, υπηρεσίες, κουράγιο, ιδέες και ότι άλλο θελήσουμε.

  Αν έχεις έναν χώρο άδειο και θέλεις, μπορείς να βοηθήσεις ένα δίκτυο εναλλακτικής οικονομίας το οποίο προσπαθεί να βρει τρόπους για να λειτουργήσουν οι κοινωνίες μας δίκαια και ανθρώπινα.

  Επικοινωνία: 6977692898 ή email: info@rodia-reth.gr

  Μέρχι να επικοινωνήσεις μαζί μας, θα βρησκόμαστε στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του πανεπιστημίου, στο Μακρί Στενό, Νικηφόρου Φωκά 82. Οι μέρες θα ανακοινωθούν σύντομα.

  http://www.rodia-reth.gr/

  • Κρήτη :Η WWF Ελλάς χέρι – χέρι με την Coca – Cola στο 14/11/2012 στις 15:27

  Η WWF Ελλάς χέρι – χέρι με την Coca – Cola για την… προστασία των υγρότοπων στην Κρήτη!

  Φαίνεται ότι η WWF Ελλάς έχει βαλθεί να φτιάξει το εταιρικό προφίλ της Coca – Cola. Δε μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς αυτή την εμμονή για συνεργασία και προβολή της εταιρείας. Τελευταίο περιστατικό, η συνεργασία στην πρωτοβουλία και δράση της εν λόγω εταιρίας (εταιρεία με συμφέροντα στη διαχείριση/ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας) μέσω του προγράμματος της WWF Hellas «υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου». Πρόγραμμα μέσω του οποίου η εταιρεία πλέον επιθυμεί να απευθυνθεί στους μαθητές των σχολείων της Κρήτης ως εκφραστής της περιβαλλοντικά ευαίσθητης ορθής διαχείρησης των νερών του τόπου! Ναι! Για την ίδια εταιρεία μιλάμε! Την Coca Cola! Την εταιρεία, δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για την καταστροφή υγρότοπων σε περιοχές του πλανήτη, την εταιρεία που έχει συμφέροντα από την ιδιωτικοποίηση των πηγών χωρών… Όπως και στην Ελλάδα;
  Σύμφωνα με …πανηγυρικό δελτίο τύπου που μας αποστάλλει, από την WWF Hellas, «εν μέσω κρίσης» το πρόγραμμα θα εμπνεύσει στα παιδιά «την αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη δημιουργικότητα και το περιβάλλον». Καλούνται λοιπόν όλα τα σχολεία της Κρήτης να λάβουν μέρος σε ένα διαγωνισμό φαντασίας για την αξία των υγρότοπων της Κρήτης.
  Το πρόβλημα είναι πως ο εν λόγω διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» αποτελεί πρωτοβουλία της Coca-Cola Hellas προφανώς στην προσπάθεια για δημιουργία ενός προφίλ ευαίσθητης περιβαλλοντικά εταιρείας. Με το μυαλό ίσως και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στο νερό;
  Αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
  «Οι εκπαιδευτικοί του νησιού που θα αποτελέσουν και την κινητήριο δύναμη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα σεμινάρια που θα λάβουν χώρα στις 8 Δεκεμβρίου στα Χανιά και στις 9 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία άντλησης γνώσης και ιδεών, καθώς το εργαστήριο του βίντεο θα οργανώσει η κα. Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης-εκπαιδευτής στα οπτικοακουστικά μέσα, ενώ το εργαστήριο δημιουργικής γραφής η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς. Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν διαρκή υποστήριξη από τους συντονιστές των εργαστηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ θα τους παρασχεθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.
  Το επιστέγασμα του ταξιδιού αυτού θα είναι, για τους μαθητές έως 9 ετών, ένα παραμύθι που δεν θα ξεπερνά τις 1200 λέξεις ενώ για τους μαθητές από 10 ετών και άνω ένα βίντεο διάρκειας έως 10 λεπτά.»
  Τα σεμινάρια:
  Όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου που μας αποστάλθηκε, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς που στόχο θα έχουν την κατάρτισή τους “σχετικά με την αξία των υγροτόπων του νησιού και να τους μυήσουν στις τεχνικές συγγραφής παραμυθιού από παιδιά και στην τεχνική του βίντεο. Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (9:00 – 17:30) και θα περιλαμβάνει επίσκεψη στον υγρότοπο της εκβολής ποταμού Μορώνη. Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο (9:00 – 17:30) και θα περιλαμβάνει επίσκεψη στον υγρότοπο του Αλμυρού.”
  Η Coca-Cola και τα εγκλήματα του νερού στην Ινδία
  Όλα μοιάζουν τόσο καλά, ιδεατά θα λέγαμε. Όμως, εμείς δεν ξεχνούμε. Κι έτσι, θα υπενθυμίσουμε χαρακτηριστικά γεγονότα καταστρεπτικών πρακτικών της εν λόγω εταιρείας σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. Η ίδια δηλαδή εταιρεία που, τώρα, στην Ελλάδα, εμφανίζεται ως «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» και στην Κρήτη οργανώνει προγράμματα για του υγρότοπους. Τι υποκρισία!
  Στην Ινδία, το εργοστάσιο της Coca-Cola στην περιοχή Plachimada έκλεισε γιατί γινόταν εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων νερού και γίνοταν καταστρεπτική διαχείριση των αποβλήτων που συντέλεσαν στη μόλυνση των πηγών νερού της περιοχής. Χιλιάδες αγρότες έχασαν τις περιουσίες τους εξαιτίας της έλλειψης νερού και η γη καταστράφηκε από τα τοξικά απόβλητα της εταιρείας Περισσότερα εδώ: http://www.indiaresource.org/, http://www.mindfully.org/Water/2005/ και http://www.polarisinstitute.org.
  Οι περισσότεροι αγρότες που έχουν υποστεί τις καταστρεπτικές συνέπειες της λειτουργίας εργοστασίων της Coca-Cola στην Ινδία οργανώνουν διαμαρτυρίας, πορείας και οργανώνονται για να διώξουν τα εργοστάσια από τις περιοχές καθώς συγκρούονται με ιδιωτικούς στρατούς της εταιρείας και την αστυνομία.
  Μισθοφόροι ενάντια στα δικαιώματα των εργατών στα εργοστάσιά της
  Πρακτικές παρακράτους έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, όπως στην Κολομβία και στη Γουατεμάλα, όπου η εταιρεία προσλάμβανε μισθοφόρους για να δολοφονούν τους ηγέτες των εργατών στα εργοστάσιά της! Για την Ινδία, η πρακτική της εταιρείας ήταν να προσλάβει μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να αλλάξει την εικόνα της εταιρείας στη χώρα. Περισσότερα στο http://www.democracynow.org (αναζήτηση με τον όρο “Coca Cola”).
  Η Coca-Cola είναι επίσης η εταιρεία που έχει δεχθεί έντονη κριτική για το πρόγραμμά της H2NO με το οποίο ωθούσε τους καταναλωτές να προτιμούν αναψυκτικά καθώς και το εμφιαλωμένο νερό της εταιρείας και όχι το νερό της βρύσης.
  Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» δεν είναι μονάχα …ελληνικό και ούτε αθώο
  Την ίδια στιγμή που η εταιρεία κατηγορείται για την έλλειψη νερού σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται εργοστάσιά της, η ίδια εταιρεία έχει ξεκινήσει τεράστιες καμπάνιες για το νερό και την ορθή διαχείρισή του σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Περισσότερα εδώ: https://secure.thecoca-colaafricafoundation.org/africa-water-projects-rain.asp
  Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», βεβαίως, με άλλη μορφη: http://www.coca-colahellenic.gr/Towardssustainabilit/MajorCSRPrograms/MissionWater/
  Δείτε εδώ για τη χαρτογράφηση των περιοχών με νερό που πραγματοποιείται από εταιρείες όπως η Coca – Cola http://www.reuters.com/article/2012/07/24/us-water-maps-idUSBRE86N13C20120724
  Ο Δρ. Yoni Freedhoff, πιστεύει ότι τέτοιες συνεργασίες (εννοεί μεταξύ εταιρειών όπως η Coca-Cola και αναγνωρισμένων Μ.Κ.Ο.) έχουν αξία τόσο από την άποψη πως βελτιώνουν την εικόνα της εταιρείας, και κτίζοντας ένα συγκεκριμένο προφίλ, αλλά μερικές φορές είναι χρήσιμες στην εταιρεία σε περίπτωση που θέλει να αμυνθεί ή να αποφύγει την κριτική ή την εφαρμογή νόμων που μπορούν να πληγώσουν τα επιχειρηματικά της συμφέροντα”
  http://www2.macleans.ca/2012/09/07/partnering-with-coke-for-the-greater-good/
  Η «λύση» στη μόλυνση των νερών είναι οι… δημόσιες σχέσεις!
  Για το πρόβλημα με τη μόλυνση των νερών της Ινδίας, η «λύση» που βρήκε η εταιρεία ήταν, όπως προείπαμε, η πρόσληψη μίας μεγάλης εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων καθώς και η αύξηση του μπάτζετ για τη διαφημιστική δαπάνη της εταιρείας στη χώρα. Όλα αυτά, ως απάντηση στην οργάνωση και τον αγώνα των άνθρωπων των περιοχών που βιώνουν την καταστροφή της περιουσίας από τη λειτουργία των εργοστασίων της εταιρείας. Περισσότερα εδώ: http://www.indiaresource.org/campaigns/coke/
  Η περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας, φαίνεται, ισχύει μερικώς; Ανάλογα με τη χώρα; Ανάλογα με την κατάσταση της χώρας; Ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται; Κι αν κάποια στιγμή αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση των νερών της χώρας; Η εταιρεία Coca-Cola θα εμφανιστεί μπροστά ως άλλος ένας παίκτης – επενδυτής, περιβαλλοντικά ευαίσθητος, έτοιμος να βοηθήσει τον ελληνικό λαό; Ως μία εταιρεία ικανή να εξαγοράσει τις πηγές της χώρας και να τις διαχειριστεί “ορθά”; Ντροπή!…
  Δημόσιες σχέσεις από την WWF Hellas;
  Δε γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι μέσα στη WWF Hellas θεώρησαν αναγκαίο να συνεργαστούν με την εν λόγω εταιρεία για το ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή είναι λάθος, όμως, δεν είναι η δική μας απόφαση. Εμείς, όπως έγινε φανερό και από τη μικρή έρευνά μας εδώ, φανερώσαμε ότι τέτοιες συνεργασίες δεν είναι αθώες, ότι υπάρχουν πάντα συμφέροντα, υπενθυμίσαμε τις πρακτικές μίας εταιρείας που κάθε άλλο παρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητη μπορεί να χαρακτηριστεί.
  Πλέον, αφού το κάλεσμα απευθύνθηκε στους καθηγητές, η απάντηση πρέπει να δοθεί από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, που θα επιτρέψουν ή θα αποτρέψουν – εφόσον έχουν τη δυνατότητα – την πραγματοποίηση της δράσης μέσω των σχολείων της Κρήτης.
  Για όσους ενδιαφέρονται για κάποια ακόμα στοιχεία γι την παγκόσμια καμπάνια που κάνει η Coca-Cola για τη σωστή διαχείριση του νερού, τις τεράστιες ελλείψεις νερού σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού παγκοσμίως και το ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, σας καλούμε να δείτε και αυτό: http://scienceblogs.com/primatediaries/2010/03/11/coca-cola-in-india-good-till-t/
  Τέλος, για να τελειώνει το παραμύθι της περιβαλλοντικά ευαίσθητης εταιρείας, να υπενθυμίσουμε πως για τη ληστρική – όπως έχει χαρακτηριστεί – δράση της εταιρείας σε σχέση με τους υδάτινους πόρους στην Ινδία, υπήρξε και διεθνής ημέρα δράσης. Διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στην Coca – Cola για την καταστροφή υδάτινων πόρων; Η ίδια εταιρεία που έρχεται εδώ να μας διδάξει για την ορθή διαχείρισή τους; Μα ποιον κοροϊδεύουν, επιτέλους;
  Δείτε επίσης εδώ:
  http://www.siliconeer.com/past_issues/2004/december2004.html
  http://daily-lazy.blogspot.gr/2011/04/interesting-coke-facts.html
  http://killercoke.org/crimes_india.php
  http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/news/the-real-thing-cocacola-water-rebuked-for-its-health-claims-6283410.html
  Γ.Α.

  http://www.agonaskritis.gr/%CE%B7-wwf-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%E2%80%93-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-coca-%E2%80%93-cola-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

  • Χανιά :Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη τον «Ληστή» στο 12/11/2012 στις 17:44

  Ο Γιάννης ο «Ληστής» έφυγε. Η είδηση την Παρασκευή ότι ένας 34χρόνος έβαλε τέλος στη ζωή του στα Χανιά ήταν δυσάρεστη. Το σοκ όμως που προκλήθηκε σε όσους γνώριζαν έστω και λίγο τον Γιάννη τον Κτιστάκη ήταν πολύ μεγάλο για να το αποδεχτούν. Καθένας που το μάθαινε, ρωτούσε να μάθει πραγματικά ποιος έφυγε από τη ζωή γιατί αποκλείεται να έφυγε ο Γιάννης ο «Ληστής». Ο Γιάννης δε θα έφευγε ποτέ έτσι. Δε μπορεί να έφυγε. Δεν είναι αποδεκτό.

  Αυτό το παιδί το γεμάτο ενέργεια και χαμόγελο, που ήταν πάντα δίπλα στον άλλο στις δυσκολίες, και ήξερε να μοιράζει τη χαρά, αποκλείεται να έφυγε έτσι, μ’ αυτό τον λυπημένο τρόπο. Ο άνθρωπος που ήθελε να ληστέψει μια τράπεζα για να μοιράσει όλα τα χρήματα στους διαβάτες που θα τύχαινε να περνούσανε από εκεί. Ο Γιάννης ο αγαπημένος, ο καλός φίλος, ο σύντροφος, ο σύζυγος, ο πατέρας, δε γίνεται να έφυγε. Τι να λέμε λοιπόν τώρα. Τι να λέμε γι’ αυτό που ζούμε όλοι μας όταν οι καλύτεροι από εμάς είτε μεταναστεύουνε σε άλλες χώρες είτε μεταναστεύουνε από τη ζωή. Όταν πλέον το κόστος δε μετριέται σε χρήμα αλλά σε ανθρώπινο αίμα. Τι δικαιολογία να βρούμε και πως να πείσουμε τους εαυτούς μας πως έτσι είναι… Τι να πούμε..

  Ο Γιάννης ήταν μια σπάνια πάστα ανθρώπου, γεμάτος ιδέες, ενέργεια, χαμόγελο, πίστη στο καλύτερο του ανθρώπου, πάντα έτοιμος να δώσει ένα χέρι και να βοηθήσει, οραματιστής και ονειροπόλος. Άνθρωπος χαρισματικός μπορούσε να επικοινωνεί αισθήματα και σκέψεις και να μεταλαμπαδεύει το πάθος του στους άλλους. Αληθινά χαρισματικός, σ’ ότι έκανε, ο καθένας αναγνώριζε ότι απουσίαζε το στοιχείο της προσποίησης. Σπάνια περίπτωση.

  Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον γνώρισα πριν περίπου 10 χρόνια, ίσως και παραπάνω. Καθόμασταν στο «Μύθο» και μιλούσαμε για διάφορα, από τον έρωτα μέχρι τους πρεκάριους και τον Λούθερ Μπλίσετ, το ρόλο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας στις ζωές μας. Ο Γιάννης από τότε είχε τρομερή πίστη στις δυνάμεις του ανθρώπου. Αργά, σχεδόν ξημέρωνε και ο Γιάννης, που δεν ήξερα τότε πως τον έλεγαν Κτιστάκη αφού γνώριζα μονάχα το «Ληστής», κυκλοφορούσε με ένα ακορντεόν, αυτό που κάποια στιγμή άρχισε να παίζει καθώς περπατούσαμε. Στο άδειο λιμάνι ακουγόταν οι ήχοι ενός ακορντεόν κι ονειροπόλες σκέψεις που περίμεναν να πραγματωθούν.

  Έτσι όπως και τον αποχαιρέτησαν και οι φίλοι του σήμερα Κυριακη, υπό τους ήχους ενός ακορντεόν που όμως αυτή τη φορά έπαιζε λυπημένες μελωδίες δίπλα από τον τάφο του στο νεκροταφείο στο Σταλό..

  Τον Γιάννη δε μπορούσες εύκολα να τον κατηγοριοποιήσεις. Δεν αποδεχότανε τις ταμπέλες κι αυτός άλλωστε, δεν άνηκε σε κάποιο κλειστό κύκλο στενό, δημιουργούσε έναν κύκλο που ήθελε συνεχώς να τον διευρύνει, τον άνοιγε όλο και παραπάνω για να χωρέσει περισσότερους, ακόμα περισσότερους ανθρώπους, για να τους χωρέσει όλους. Να τους ενώσει.

  Ένας κύκλος που θα μπορούσε να ήταν αυτός μίας ρόδας. Ή ενός φεγγαριού. Βασικός ιδρυτής του παιχνιδιού «Φεγγάρι στη Ρόδα», ήθελε με αυτό τον τρόπο να μεταλαμπαδεύσει το πάθος του για το ποδήλατο, για τη στάση ζωής που συνεπάγεται το ποδήλατο, τη σχέση που διαμορφώνει, τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα.

  Την Κυριακή στην κηδεία του στη Μητρόπολη Χανίων η πλατεία γέμισε με ποδήλατα. Τον συνόδευσαν μετά ως το νεκροταφείο στον Σταλό σε μια ποδηλατοπορεία λυπημένη και μελαγχολική. Είδα στο δρόμο ποδηλάτες να σταματούν γιατί έκλαιγαν με λυγμούς. Για την τελευταία βόλτα τους μαζί με τον Γιάννη.

  Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Έφυγε ένας εξαιρετικός νέος άνθρωπος που είχε να προσφέρει πολλά, είχε ακόμα πολλές ιδέες, ιδέες που ήξερε να τις πραγματώνει, για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα ειλικρινή συλληπητήρια μας και κουράγιο στους οικείους του, στη γυναίκα του και τα παιδιά του που δεν πρόλαβε να τα δει να μεγαλώνουν. Είναι ένα μεγάλο σοκ και μια μεγάλη απώλεια.

  *αναδημοσίευση από http://www.agonaskritis.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB%CE%BB%CE%B7/

  • Ηράκλειο :Καταγγελία για την τραμπούκικη επίθεση χρυσαυγίτη ενάντια σε εργαζόμενο μετανάστη στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης. στο 12/11/2012 στις 11:32

  Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση χρυσαυγίτη ενάντια σε εργαζόμενο μετανάστη στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης.

  Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (10/11), χρυσαυγίτης εργαζόμενος γρονθοκόπησε εργαζόμενο μετανάστη, μέλος του σωματείου μας, με την κραυγαλέα ανοχή του εργοδηγού της βάρδιας. Με παρέμβαση μελών του σωματείου της βάρδιας η παραγωγή πάγωσε και ο χρυσαυγίτης απομονώθηκε. Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΔΣ του σωματείου στον χώρο, όπου έγινε γενική συνέλευση των εργαζόμενων. Ομόφωνα καταδικάστηκε το περιστατικό και έγινε ομόφωνα δεκτό το ψήφισμα του σωματείου για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της χρυσής αυγής απέναντι στον εργαζόμενο λαό και το κίνημά του, το οποίο επισυνάπτουμε.

  Σημειώνουμε πως κατά την διάρκεια του σκληρού τετράμηνου απεργιακού αγώνα των εργαζομένων της Ανακύκλωσης, ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης εμφανιζόταν στην απεργιακή φρουρά με τα διακριτικά της συμμορίας του, κραδαίνοντας μαχαίρι, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απεργούς. Κάτι που συνέχισε και μέσα στο εργοστάσιο, πάλι με την ανοχή του εργοδηγού. Εμείς δεν νομίζουμε πως τα περιστατικά αυτά είναι τυχαία ή αποτελούν συμπτώσεις.

  Δεν θα ανεχτούμε την τρομοκρατία. Δεν θα δεχτούμε την διάσπαση των εργαζομένων σε Έλληνες και ξένους. Οι δεσμοί που ενώνουν τους εργάτες σαν μια γροθιά, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, γεννήθηκε μέσα από την κοινή, σκληρή και μακρόχρονη πάλη τους απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα τσιράκια του. Δεν θα σπάσουν με το δηλητήριο του ρατσισμού. Δεν θα υποκύψουμε απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας, όποια μορφή κι αν έχουν, είτε μέσα είτε έξω από το εργοστάσιο.

  Ξέρουμε να προστατεύουμε τους συναδέλφους μας και θα το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, που νομίζουν πως μπορούν έτσι απλά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

  • Χανιά : Εκδήλωση "Ρατσισμός - Ξενοφοβία στην σύγχρονη κοινωνία 12/11/12 στο 11/11/2012 στις 18:50

  Εκδήλωση με θέμα “Ρατσισμός – Ξενοφοβία στην σύγχρονη κοινωνία. Ανθρώπινα Δικαιώματα”, διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 11ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χανίων και 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων ‘O Πλάτωνας’, στον χώρο του σχολείου.

  • Νεκρολογία στο 11/11/2012 στις 17:37

  Στην συνύπαρξη με τον άλλο, τον διαφορετικό, έχεις κοινό παρανομαστή καποιον πολιτισμό που τον λές οικουμενικό, κι ας μην είναι. Όμως, όσο κι αν τα τακτοποιείς μέσα σου τα πράγματα, έρχονται και κάτι στιγμές, που είναι δύσκολες.

  Όπως όταν ανοίγεις την εφημερίδα και βλέπεις τη φωτογραφία με τη φάτσα του φίλου σου, στη λεζάντα να γράφει ότι πήδηξε από την ταράτσα του σπιτιού του ή ότι τίναξε τα μυαλά του στον αέρα.

  Κάτι τέτοιες είναι οι στιγμές που χάνεις τη διάθεσή σου για διάλογο, τότε που ο παρανομαστής αυτού του πολιτισμού γίνεται τόσο μικρός που όποιος κι αν είναι ο αριθμητής, η οργή σου τείνει στο άπειρο…

  http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/11/shark-tale.html

 1. Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα: ο αντικαπιταλιστικός χώρος απέναντι στον φασιστικό βραχίονα του κεφαλαίου.

  Η ανάδυση της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό στερέωμα.

  Μέσα στην συνθήκη της κρίσης, όπου η επίθεση στα εισοδήματα της εργασίας, αλλά και στους όρους επιβίωσης και αναπαραγωγής των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων αποτελεί την βασική στρατηγική το κεφαλαίου, για να ανασυγκροτήσει την κερδοφορία του και να ενισχύσει την ηγεμονία του, η προώθηση της διαίρεσης και του διαχωρισμού των από κάτω μπορεί να διευρυνθεί στο βαθμό που ένας γενικευμένος πόλεμος όλων εναντίων όλων και η ένταση της ενδοταξικής βίας να φτάσει σε επίπεδα που να αδρανοποιεί την ταξική αντιπαράθεση και να αναιρεί τις όποιες κινηματικές διαδικασίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κίνηση προς την κοινωνική χειραφέτηση από την κυριαρχία και την εκμετάλλευση του κεφαλαίου.

  Από τον «κοινωνικό αυτοματισμό» της μιας κοινωνικής ή επαγγελματικής κατηγορίας απέναντι στην άλλη που με τόση επιτυχία εφαρμόστηκε από την εποχής της «ευδαιμονίας» της ισχυρής Ελλάδας, του Σημίτη, μέχρι τα σημερινά φαινόμενα του επίσημου κρατικού ρατσισμού, της ανόδου της φασιστικής επιρροής σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

  Πριν από 2 χρόνια όταν μπήκαμε ουσιαστικά στον κοινωνικό- οικονομικό- πολιτικό επιταχυντή της κρίσης κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή θα γινότανε κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα πλέον να καταγράφεται ως 3η δύναμη στις δημοσκοπήσεις.

  Τι προηγήθηκε όμως της ανόδου του φασιστικού ρεύματος στο επίσημο πολιτικό στερέωμα;

  Είναι η κίνηση κομματιών της κοινωνίας που προλεταροποιούνται και φτωχοποιούνται βίαια, και νιώθουν να χάνουν κάτω από τα πόδια τους το έδαφος της γκλαμουριἀς και του λάιφ στάιλ, της κατανάλωσης και του άκρατου ατομικισμού, χωρίς καμία συλλογική κοινωνική συγκρότηση, πέρα από τον γενικευμένο σταρχιδισμό και την υπέρτατη λατρεία της «πάρτης μου», πάνω στο οποίο τεχνηέντως (όχι με πολύ δυσκολία είναι αλήθεια) διολίσθαιναν με την αμέριστη ενθάρρυνση όλων των ιδεολογικών μηχανισμών του ηγεμονικού νεοφιλελευθερισμού, προς την υιοθέτηση της ιδεολογία της μισαλλοδοξίας, του μισανθρωπισμού. Είναι η εύκολη λύση που προσφέρουν οι φασίστες σ’ αυτά τα στρώματα να πατήσουν στο λαιμό εκείνους που είναι ακόμα πιο καταφρονεμένοι παρά να σηκώσουν το ανάστημα τους σ’ αυτούς που τους καταστρέφουν τις ζωές. Είναι η θρασυδειλία του «τσάμπα μάγκα» με τις πλάτες των μπάτσων και τη δικαστική ασυλία μαζί με την ψευδαίσθηση ότι έτσι μπορούν να ξαναβρούν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους, που τους την κουρέλιασε το αφεντικό που τους απέλυσε, ο πολιτικός που αθέτησε τις υποσχέσεις του, το «σάπιο σύστημα» που αναίρεσε την αυτοεκπλήρωση τους μέσω της διαρκής κατανάλωσης, γενικά όλοι εκείνοι που αισθάνεται ότι πρόδωσαν την ανώδυνη και ανέξοδή πλαστική ευδαιμονία που του τάξανε.

  Είναι η υιοθέτηση ολόκληρης της ρατσιστικής ατζέντας από το επίσημο αστικό πολιτικό κατεστημένο, στην προσπάθεια του να βγάλει από το κάδρο της λαϊκής δυσαρέσκειας τον εαυτό του και τις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν στην κοινωνική κατάρρευση, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης ως τα αίτια της. Είναι η εμπέδωση μέσω της επίσημης προπαγάνδας των μίντια και η «φυσικοποίηση» της αποδοχής μιας υπό- ανθρώπινης κατάστασης ύπαρξης των μεταναστών (προς το παρόν γιατί αύριο αυτή η υπό- ανθρώπινη κατάσταση μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί στους τσιγγάνους, στους άστεγους, στους τοξικοεξαρτημένους, στους νοητικά ασθενείς, τους ανάπηρους, τους άνεργους κλπ) με «φυσικούς χώρους» τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κάτεργα της αναγκαστικής εργασίας, τις σύγχρονές μορφές μαζικής εξόντωσης όσων περισσεύουν.

  Είναι η ανάδυση νέων υλικών συμφερόντων και σχέσεων εξάρτησης και ταύτισης που συγκροτούνται γύρω από μορφές εγκληματικής οικονομίας και της διαπλοκής τους με τους φασιστικούς κύκλους, που έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου συγκροτήσεις των κοινωνικών συναινέσεων μέσων των διευρυμένων πελατειακών σχέσεων και των ψηγμάτων, του κατ’ ουσία ανύπαρκτού κοινωνικού κράτους. Είναι η συγκρότηση της Χ.Α. με την μορφή ενός πολιτικό- οικονομικού- εγκληματικού πλέγματος που από την μια διαπλέκεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προσφέρει προστασία με το αζημίωτο, και χτίζει έναν κομματικό έμμισθο στρατό τραμπούκων.

  Είναι ότι μέσα από την ανάσυρση του φασιστικού κινδύνου και την αξιοποίηση των ιδεολογημάτων των «δύο άκρων» οι ιδεολογικοί απολογητές του καπιταλισμού προσπαθούν να απόνομιμοποιήσουν του κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και την ριζική αμφισβήτηση των καπιταλιστικών σχέσεων και των πολιτικών τους εκφράσεων. Είναι η ελπίδα του πολιτικού συστήματος ότι ενισχύοντας την φασιστική βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής θα μπορέσει να αποπροσανατολίσει την αγανάκτηση του κόσμου προς κατευθύνσεις ακίνδυνες για την εξουσία του κεφαλαίου, χωρίς όμως να χάσει τον έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού και βρεθεί και η ίδια στο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου και του εξιλαστήριου θύματος που αυτή την στιγμή επιφυλάσσει καταρχάς για τους μετανάστες, αλλά όχι μόνο.

  Είναι η αμήχανη στάση της Αριστεράς αλλά και του ευρύτερου Αντικαπιταλιστικού χώρου μπροστά στην ριζική μεταμόρφωση της πραγματικότητας που συντελείται σε συνθήκες κρίσης. Μιας Αριστεράς που από την μια έκλεινε για χρόνια τα μάτια μπροστά στην ύπαρξη των φασιστών και της δολοφονικής τους δράσης, χωρίς καμία διάθεση να τους αντιμετωπίσει στο δρόμο και από την άλλη εξαντλούνταν σε μια αντιρατσιστική ρητορεία χωρίς όμως να προσπαθήσει ή να μπορέσει να συνδεθεί ουσιαστικά με τμήματα των ίδιων των μεταναστών.

  Είναι ότι η αντιρατσιστική ρητορική έμενε σ’ ένα απλό διακηρυκτικό – ουμανιστικό επίπεδο, χωρίς η Αριστερά να αναλύσει τα ζητήματα που άνοιγε η βιοπολιτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των όρων διαβίωσης και εργασίας τους από την πολιτική εξουσία, χωρίς να προσπαθήσει να συγκροτήσει αξιόπιστές απαντήσεις και να δώσει με κινηματικό τρόπο χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί ακριβώς αυτή η βιοπολιτική διαχείριση από την μεριά του κράτους, καταρχάς στους ίδιους τους μετανάστες και στην συνέχεια στις γειτονίες και τους κατοίκους τους που δέχονται το βάρος αυτής της διαχείρισης.

  Είναι ότι τμήματα του ευρύτερου Αντικαπιταλιστικού χώρου αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει) την ελληνική κοινωνία συλλήβδην ως μια δεξαμενή ρατσιστικού μίσους, μισαλλόδοξου εθνικισμού και καταναλωτικού ναρκισσισμού, χωρίς να μπορεί να διακρίνει (πολλές φορές χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο) εκείνες τις ρωγμές που δημιουργούσαν στην κυρίαρχή ιδεολογία και το εθνικό φαντασιακό οι ίδιοι οι κοινωνικοί & ταξικοί αγώνες και να εργαστεί προς την διεύρυνση τους.

  Είναι που τα πιο μαχητικά αντιφασιστικά κομμάτια του Α/Α χώρου αντιμετώπισαν την αντιπαράθεση με τους φασίστες με βασικό κριτήριο την ένταση της βίας και όχι την διάχυση αυτής της αντιπαράθεσης σε ευρύτερα κομμάτια των αγωνιζόμενων και την απόκτηση πλατιών κοινωνικών ερεισμάτων.

  Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω είναι τα στοιχεία που συγκροτούν την συνθήκη της ανάδυσης της ναζιστικής άκρας δεξιάς στην Ελλάδα της κρίσης. Μια πολυσύνθετη κατάσταση η οποία δεν μπορεί να απαντηθεί με μονοσήμαντες αναγωγές και απλουστεύσεις.

  Μεταναστευτικό: η πολυπλοκότητα πέρα από τις ιδεοληψίες.

  Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί προνομιακό επίπεδο, στο οποίο μέσου τους ρατσιστικού λόγου και ακτιβισμού οι ναζιστές της Χ.Α. προσπαθούν να συγκροτηθούν ως «αντισυστημική» πολιτική δύναμη. Ο μεγαλύτερος ουραγός προς την εμπέδωση του ρατσισμού σε πλατιά κοινωνικά κομμάτια είναι η αποδοχή από την μεριά του ελληνικού κράτους (με το αζημίωτο φυσικά) του ρόλου της αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. και της δημιουργίας ενός ολόκληρου οικονομικού κλάδου γύρω από αυτόν τον ρόλο, ο οποίος έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό μέσα στην χώρα δεκάδων ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που μοναδικός τους στόχος είναι να μετακινηθούν προς την Δύση. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σχεδόν μηδενική χορήγηση πολιτικού ή ανθρωπιστικού ασύλου τα τελευταία 10 περίπου χρόνια σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή που τα αυταρχικά καθεστώτα διώκουν τους πολιτικούς αντιπάλους, κοινωνικούς αγωνιστές, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, δεν σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων κλπ.

  Έτσι στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως στην Αθήνα) και στις βασικές εξόδους προς την Ευρώπη (τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας) εγκλωβίζονται μεγάλοι πληθυσμοί μεταναστών & προσφύγων χωρίς χαρτιά σε καθεστώς παρανομίας, αποκλεισμένοι από την δυνατότητα να βρουν εργασία και να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες για να καταφέρουν να επιβιώσουν, όταν δεν δουλεύουν σαν σκλάβοι στα χωράφια και τα θερμοκήπια της αγροτικής παραγωγής και τις βιοτεχνίες- φυλακές φασόν, πέφτουν στα πλοκάμια διάφορών μαφιών με ιεραρχικά διάρθρωση, όπου στην κορυφή βρίσκονται πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα του μαύρου χρήματος με διαπλοκές διασυνδέσεις και σε μεγάλο βαθμό ταυτίσεις συμφερόντων με το «επίσημο» ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο, το πολιτικό σύστημα, την αστυνομία κλπ, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαρθρώνεται ιεραρχικά ανάμεσα και στους ίδιους τους μετανάστες .

  Έτσι μια σειρά από «παρά- οικονομικές» δραστηριότητες με τζίρους μυθικά ποσά, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, την πορνεία, ακόμα και την διακίνηση των ίδιων των μεταναστών, τον έλεγχο των μικροπωλητών δημιουργεί σχέσεις οικονομικής εκμετάλλευσης, εξάρτησης, αλλά και συσσωμάτωσης και ένταξης σε μια «παράλληλη» κοινωνία που οι ρόλοι μιας σκληρής εσωτερικής εξουσιαστικής ιεραρχίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν απλά με φυλετικά χαρακτηριστικά αλλά διαπερνάνε εγκάρσια και το σώμα των μεταναστών αλλά και των ντόπιων που απαρτίζουν αυτά τα μορφώματα.

  Ξεπερνώντας τις ιδεοληψίες της θυματοποίησης των μεταναστών εν γένει ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια πραγματικότητα το ίδιο εκμεταλλευτική και κυριαρχική όσο αυτή των ντόπιών αφεντικών και εξουσιών απέναντι στους μετανάστες εργάτες. Είναι όμως οι μετανάστες ( η μεγάλη τους πλειοψηφία χωρίς να ξεχνάμε την «ενδομεταναστευτική» εκμετάλλευση και εξουσία), στην πραγματικότητα ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αυτών των τεράστιών κλάδων «οικονομίας», στα πρόσωπα των οποίων, όλα αυτά τα κυκλώματα γίνονται ορατά στην κοινωνία. Είναι οι μετανάστες όπου βρίσκονται στα «σημεία τριβής» αυτών των κυκλωμάτων με τον κοινωνικό ιστό και είναι αυτοί που στοχοποιούνται ως το ίδιο το κύκλωμα, ενώ τα μεγάλα και τα μεσαία ντόπια κεφάλια παραμένουν αόρατα να απολαμβάνουν τα κέρδη τους. Παρόλα αυτά τα «σημεία τριβής» είναι υπαρκτά όπως και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται γύρω από αυτά. Το να καταγγέλλεις μόνο ότι πίσω από αυτά βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ντόπιοι οι οποίοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, ή τους κατοίκους που ζουν σ’ αυτά τα «σημεία τριβής» ότι είναι ρατσιστές γιατί αυτό είναι στο εθνικό τους dna, δεν βοηθάει κατά κανέναν τρόπο να ανατρέψεις την συγκεκριμένη συνθήκη διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.

  Ούτε το κράτος με τις επιχειρήσεις σκούπα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε φυσικά η Χ.Α. με τα ρατσιστικά πογκρόμ και την προπαγάνδα του μίσους δεν έχουν στόχο να εξαφανίσουν αυτά τα σημεία τριβής αφού προϋπόθεση για αυτό θα ήταν να στραφούν ενάντια σε όλο αυτό το κύκλωμα της συμπληρωματικής (και όχι παρά) οικονομίας, στο οποίο είναι συμμέτοχοι και από το οποίο αποσπούν μεγάλα κέρδη. Ο στόχος τους είναι η βιοπολιτική και επικοινωνιακή του διαχείριση μαζί την αύξηση των οικονομικών και πολιτικών τους κερδών:

  Α) Η δημιουργία ενός «εσωτερικού εχθρού» απέναντι στον οποίο να στραφούν τα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα και η υπό προλεταριοποίηση μικροαστική τάξη. Η μετατόπιση των ευθυνών για την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των μισθών, την διάλυση του ΕΣΥ όχι στην προσπάθεια του κεφαλαίου να αυξήσει την κερδοφορία του αλλά στους μετανάστες.

  Β) Ο διαχωρισμός, και η αντιπαλότητα ανάμεσα στην διευρυμένη και υποτιμημένοι εργατική τάξη ώστε να μην μπορεί να ανασυνταχθεί ένα ισχυρό εργατικό κίνημα.

  Γ) Ο εξαναγκασμός μέσω της παρανομοποίησης των μεταναστών να εργάζονται κάτω από το καθεστώς φόβου, διαρκούς επιτήρησης και απειλής της φυλάκισης και της απέλασης, και να αποδέχονται την εργασία στα σύγχρονα κάτεργα που από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επεκτείνονται σε όλο και πιο πολλούς τομείς της οικονομίας.

  Δ) Οι αφόρητές πιέσεις στους ντόπιούς εργάτες να αποδέχονται όρους εκμετάλλευσης παραπλήσιους με αυτούς των μεταναστών στα νέου τύπου εργασιακά κάτεργα για ντόπιους που θα λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα κάτω από το καθεστώς των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών .

  Ε) Την διατήρηση ενός μεγάλου μέρους των μεταναστών, αλλά και το σπρώξιμο ενός μέρους των ντόπιων αποκλεισμένων από την επίσημη οικονομία, στην «συμπληρωματική»/ εγκληματική οικονομία και την εξάρτηση τους από τις οργανωμένες μαφίες. Την ταύτιση των ατομικών ιδιαίτερων συμφερόντων τους με τα συμφέροντα της ίδιας της μαφίας και όχι των ευρύτερων λαϊκών & εργατικών στρωμάτων, τα οποία εξυπηρετούνται πλέον μέσα σ’ ένα αντικοινωνικό και κανιβαλικό πλαίσιο, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο στην γενίκευση του κοινωνικού κανιβαλισμού στην διάρρηξη των δυνατοτήτων ανασυγκρότησης της εργατικής τάξης ως υποκείμενο αγώνα και την διεύρυνση μιας συνθήκης όπου οι από κάτω τρώνε τις σάρκες τους αντί να ανατρέψουν τους από πάνω.

  Ζ) Την δημιουργία ενός τεράστιου πλέγματος οικονομικών συμφερόντων με υπόγειες διαδρομές και πολλαπλές εξαρτήσεις με ένα μεγάλο αποθεματικό το οποίο μπορεί να διοχετεύεται από την διαπλοκή και εξαγορά κρατικών λειτουργών & πολιτικών, δημιουργία ιδιωτικών στρατών, συγκρότηση «ιδιωτικού δικαίου» πελατειακών σχέσεων & ρουσφετιών μέχρι μορφές «κοινωνικής παρέμβασης» τύπου Χ.Α.

  Θα λειτουργούσε παραμορφωτικά προς την πραγματικότητα εάν ισχυριζόμασταν, πως η συνθήκη που περιγράφεται παραπάνω αφορά όλους ή την μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών. Στην πραγματικότητα η σημαντική πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται σήμερα στην ελληνική κοινωνία δεν εντάσσεται σ’ αυτή μέσω των πλεγμάτων που περιγράψαμε παραπάνω. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια, πολλές φορές για δεκαετίες ολόκληρες στην Ελλάδα, με ένα μεγάλο κομμάτι πλέον να αποτελεί μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί σ’ αυτή την χώρα. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στην συγκεκριμένη τάση που γίνεται όλο και πιο δυναμική μέσα στις συνθήκες της κρίσης, μ’ ένα μεγάλο τμήμα των μεταναστών που ήταν ενταγμένοι στην «κανονική» οικονομία να επιλέγει τον επαναπατρισμό του λόγω ανεργίας, ένα άλλο να ταυτίζεται σε ρατσιστικές προκαταλήψεις (που καμία φορά φτάνουν στην ενεργό ένταξη στα κατά τα άλλα φυλετικά τάγματα εφόδου της Χ.Α.) με τους γηγενείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρά τον μειοψηφικό χαρακτήρα της στο σώμα των μεταναστών η συγκεκριμένη συνθήκη που περιγράψαμε παραπάνω είναι αυτή γύρω από την οποία αρθρώνονται τόσο η επίσημη κρατική ρατσιστική πολιτική, όσο και η διεύρυνση του ακροατηρίου που ασπάζεται την ρατσιστική & φασιστική ιδεολογία αλλά και πρακτική της Χ.Α. Άρα δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να μην προσπαθήσουμε να εντάξουμε στην προβληματική και την ανάλυση μας τα παραπάνω στοιχεία. Στην αντίθετη περίπτωση απλά συμβάλουμε μέσω της τυφλότητας μας στην επικράτηση της νέας βαρβαρότητας του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

  Από τα «σημεία τριβής» στους «τόπους συνάντησης»

  Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε μια στρατηγική η οποία να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να αντιπαρατεθεί στους βιοπολιτικούς χειρισμούς της καπιταλιστικής εξουσίας. Mέσα στην κοινωνική συνθήκη που περιγράψαμε προηγουμένως από την μια ο φασισμός θα διευρύνει συνεχώς τα ερείσματα του, ενώ οι δυνατότητες για μια χειραφετητική κοινωνική προοπτική θα εκμηδενίζονται μέσα στον κατακερματισμό και την αντιπαλότητα των κοινωνικών (και πολιτικών) δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σ’ αυτή.

  Πρέπει να βαδίσουμε ενάντια στην μορφές βιοπολιτικής διαχείρισης της μεταναστευτικής συνθήκης. Απέναντι στα «σημεία τριβής» πρέπει να αναδείξουμε «τόπους» συνάντησης, συνύπαρξης και συγκρότησης κοινών υλικών συμφερόντων και ανασύστασης του κοινωνικού ιστού των από κάτω ντόπιων & μεταναστών, με στρατηγικό στόχο να ανασυστηθούμε ως ένας νέος Λαός, πέρα από εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, έμφυλους διαχωρισμούς και ταυτότητες, ως ένας λαός που κατοικεί σ’ αυτό τον τόπο και δημιουργεί αυτόν τον νέο κόσμο για να ζήσει μια άλλη ζωή.

  Μια γενικόλογη αντιρατσιστική ρητορική με ταξική εσάνς είναι προφανώς ανεπαρκέστατη, πιο καταστροφικό όμως θα ήταν το μη άγγιγμα του ζητήματος ή η μετατόπιση του οπτικής πάνω στο ζήτημα από πρόβλημα κρατικό- καπιταλιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης, σε πρόβλημα της μετανάστευσης καθεαυτό, πράγμα που θα οδηγούσε σε μια συντηρητική πολιτική μετατόπιση πάνω στο ζήτημα και μ’ έναν τρόπο που θα ακύρωνε όλη την προηγούμενη κριτική μας.

  Δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε την δυνατότητα απεγκλωβισμού όσων μεταναστών ενδιαφέρονται να πάνε σε άλλους προορισμούς, να αρνηθούμε την μετατροπή της χώρας σε ανάχωμα τον μεταναστευτικών ροών προς την Δύση και να μην δεχτούμε την ανάπτυξη μιας μορφής οικονομίας (επίσημής και «συμπληρωματικής») πάνω σ’ αυτόν τον ρόλο. Πρέπει να αντισταθούμε στην ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης του πρόσφυγα, σε μια εποχή που οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους και που η ανθρωπιστική κρίση αύριο μπορεί να μετατρέψει σε πρόσφυγές τους ίδιους τους έλληνες.

  Δεν μπορούμε παρά να συγκρουστούμε με τις μορφές της εγκληματικής «συμπληρωματικής» οικονομίας και να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την ύπαρξη των «σημείων τριβής» που δημιουργούνται εξαιτίας της ύπαρξης τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιγράφοντας λογικές περί «καθαρών πόλεων» κλπ, ούτε χωρίς να προσπαθήσουμε να κάνουμε ορατά τα συμφέροντα και τις διαπλοκές που υπάρχουν πίσω από αυτά τα «σημεία τριβής». Κομβικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση θα παίξει η συμβολή μας στην συγκρότηση εναλλακτικών στις προηγούμενες, μορφών επιβίωσης των μεταναστών, στα πλαίσια των «τόπων αλληλέγγυας συνύπαρξης» και άρα ουσιαστικής «ακύρωσης- απενεργοποίησης» των «σημείων τριβής» . Δηλαδή να προσπαθήσουμε να δώσουμε πειστικές και έμπρακτες απαντήσεις στα προβλήματα υποβάθμισης των συνολικότερων όρων της ζωής μας, μεταναστών και ντόπιων , περιλαμβάνοντας και τους ίδιους τους μετανάστες ως ενεργό παράγοντα σ’ αυτή την διαδικασία.

  Όπου κυριαρχούν οι πιάτσες της πρέζας και όπου κάνουν κουμάντο οι νταβατζήδες δεν μπορούν να αναδυθούν ούτε οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ούτε τα εγχειρήματα αλληλέγγυας/ συνεργατικής οικονομίας, ούτε οι μορφές συνύπαρξης. Όπου οι μορφές εγκληματικής οικονομίας υπονομεύουν οποιαδήποτε δυνατότητα ανασύστασης του κοινωνικού ιστού, το αίτημα για ασφάλειά και δεσποτικό κράτος θα επανέρχεται χέρι χέρι μαζί με την μισαλλόδοξη και μισάνθρωπη ιδεολογία των φασιστών. Καμία κοινότητα υλικών συμφερόντων των από κάτω δεν μπορεί να συγκροτηθεί στο βαθμό που κάποιοι από τους από κάτω επιλέγουν να ταυτίσουν τα συμφέροντα τους με τις μαφίες (όπως οι απεργοσπάστες με τα αφεντικά τους, οι μισθοφόροι προλεταριακής καταγωγής με τους στρατηγούς κλπ), ή σωστότερα δεν μπορεί να συγκροτηθεί παρά σε ρήξη και σύγκρουση μαζί τους.

  Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ίδιοι οι μετανάστες είναι ένα μεγάλο κοινωνικό δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να έχει τεράστια συμβολή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινωνικής και παραγωγικής ζωής προς μια χειραφετητική κατεύθυνση. Μπορούμε να φανταστούμε ότι εάν αυτό το δυναμικό περιθωριοποιείται συνεχώς ή με ένα «μαγικό» δηλαδή εφιαλτικό τρόπο εξαφανιστεί/ εξοντωθεί, τα αποτελέσματα θα ήταν το ίδιο καταστροφικά όσο είναι η διάλυση της αγροτικής παραγωγής κλπ.

  Πρέπει να επιμείνουμε ότι οι μετανάστες μέσα από την ισότιμη κοινωνική τους ένταξη μπορούν να είναι παράγοντας κοινωνικής ευημερίας (όχι με την στενή καπιταλιστική της έννοια) πολλαπλασιάζοντας τις κοινωνικές ικανότητες και ταυτόχρονα την δυνατότητα για νέα απελευθερωτική κοινωνική δομή.

  Αντίθετα με ότι ισχυρίζονται οι φασίστες και ο αστικός πολιτικός κόσμος μαζί με τα κανάλια, αν έφευγαν οι μετανάστες δεν θα μειωνόταν η ανεργία ούτε θα αναβαθμίζονταν οι κοινωνικές υποδομές ή οι λαϊκές γειτονίες. Αντίθετα, θα είχαμε μια ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού, η ύφεση και μαζί της η ανεργία θα μεγάλωναν, το έλλειμμα θα αυξανότανε και μεγάλοι τομείς τις οικονομίας όπως είναι τώρα διαρθρωμένοι θα κατέρρεαν (αυτό δεν σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε την συνέχιση αυτής της κατάστασης…).

  Στην πραγματικότητα ούτε οι φασίστες ούτε το κράτος έχουν στόχο να εξαλείψουν τους μετανάστες και την μετανάστευση, ο στόχος τους είναι να παραμένει και να ενταθεί η βιοπολιτική και επικοινωνιακή τους διαχείριση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν μετανάστες φτιάχνοντας κάποια στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρητικότητας το πολύ λίγων χιλιάδων , επαναπροωθώντας πίσω στις χώρες τους μερικές εκατοντάδες. Ούτε μπορούν να σταματήσουν ανθρώπους που ξέφυγαν από την φρίκη του πολέμου και τα βασανιστήρια δικτατορικών καθεστώτων, ο φράκτης στον Έβρο ή τα πογκρόμ των χρυσαυγιτών.

  Με τη διατήρηση των μεταναστών σε μια κατάσταση άγριας εκμετάλλευσης, χωρίς καμία δυνατότητα διεκδίκησης, θέλουν να πετύχουν το καθεστώς παρανομοποίησης και ποινικοποίησης τους . Τον εύκολο χειρισμό τους τόσο στα πλαίσια της «επίσημης» όσο και της εγκληματικής «συμπληρωματικής» οικονομίας μέσα από την συνθήκη του φόβου και της διαρκούς επιτήρησης.

  Η αυτοάμυνα των ίδιων των μεταναστών, των πολιτικών αντικαπιταλιστικών εγχειρημάτων, των κοινωνικών κινημάτων , αλλά και της αριστεράς κοινοβουλευτικής ή μη, απέναντι στην προσπάθεια να φασιστών να κυριαρχήσουν στους δρόμους, αλλά και να πλασάρουν για τον εαυτό τους την εικόνα των τρομακτικών και αήττητων «ταγμάτων εφόδου» είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί η μέγιστή σοβαρότητα και προσοχή. Αντιγράφοντας την ρήση ενός ραβίνου θα προσπαθήσουμε να συμπυκνώσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε στο εξής:

  «Αν δεν βοηθήσω εγώ τον εαυτό μου ποίος θα το κάνει; Εάν το κάνω μόνο εγώ τότε τι είμαι; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΤΕ;» (…αν όχι κάποιες, πώς;)

  Ο δρόμος είναι ένα από τα βασικά πεδία άσκησης της αντισυστημικής πολιτικής, σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ο ρόλος του αναβαθμίζεται. Είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να συμπυκνωθεί η οργή των λαϊκών στρωμάτων και να αποτελέσει εφαλτήριο απρόβλεπτων εξελίξεων, που θα ανατρέπουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις επιλογές της καπιταλιστικής τάξης και των πολιτικών της επιτελείων. Αν η αστική τάξη στηρίζει άρρητα αλλά πολλές φορές ρητά τους φασίστες της Χ.Α. ( συνεργασία και επιχειρησιακή στήριξη από τις μονάδες καταστολής, δικαστική ασυλία και αρωγή από το δικαστικό σύστημα, υιοθέτηση και εφαρμογή της φασιστικής ατζέντας από το αστικό πολιτικό μπλοκ, προβολή και προώθηση των φασιστικών θέσεων από τα ΜΜΕ) αυτό δεν γίνεται καθόλου τυχαία. Είναι μια κίνηση που αποσκοπεί από την μια στον έλεγχο του δρόμου και την απενεργοποίηση του από πεδίο άρθρωσης της αντικαπιταλιστικής πολιτικής, των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων και ευρύτερων ριζοσπαστικών ζυμώσεων στην κοινωνία. Ενώ από την άλλη μέσω του ιδεολογήματος των δυο άκρων θα συμβάλει στην «απονομιμοποίηση» των λαϊκών συγκρουσιακών διαθέσεων και τον ασφυκτικό περιορισμό της Αριστεράς στο πεδίο της «νομιμότητας».

  Τον δρόμο δεν μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε, ο δρόμος είναι απαραίτητος για την συγκρότηση του εδάφους των «τόπων συνάντησης». Όμως για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον δρόμο δεν φτάνει μονάχα (όσο απαραίτητη και εάν είναι) η συγκρουσιακή μας διάθεση και διαθεσιμότητα. Απαιτείται μια συνολικότερη στρατηγική «ανακατάληψης» και οικειοποίησης, στην οποία πολλές φορές οι ασύμμετρες πρακτικές & τακτικές, ως προς την κρατική καταστολή, φασιστική βία και μαφιόζική ιδιοποίηση, μπορεί να παίζουν πιο καταλυτικό ρόλο από την άμεση και «κατά μέτωπο» συγκρουσιακή αντιπαράθεση. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η έμπνευση μπορεί να συγκροτήσουν μορφές Δύναμης που να απενεργοποιούν την βία σε μεγαλύτερο βαθμό από το να αντιπαραθέσουμε απλά μια συμμετρική μορφή βίας από την δικιά μας μεριά. Γιατί η δικιά μας δυνατότητα έγκειται στο να υπάρχουν τα κοινωνικά υποκείμενα στον δρόμο, προκαλώντας ασυμμετρίες και όχι στην αντιπαράθεση συμμετρικών «μηχανισμών» βίας, πεδίο στο οποίο μάλλον δύσκολα θα έχουμε την υπεροχή από τον πολύμορφο αντίπαλο μας. Η συγκρότηση των Ομάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας είναι απαραίτητη, όχι ως ένας αυτονομημένος μηχανισμός, αλλά ως συμπληρωματική δομή που θα διασφαλίζει την περιφρούρηση όσων περιγράψαμε παραπάνω.

  Ο ιδεολογικός αντιφασιστικός αγώνας δεν πρέπει να στοχεύει τόσο στην επίκληση της μνήμης από την θηριωδία του φασισμού ( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία λήθης), όπως την βίωσαν οι λαοί στο μεσοπόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στην ανάδειξη της συμπληρωματικότητας του φασισμού, ως προς την βαθιά καπιταλιστική αναδόμηση που επιχειρείται μέσω της κρίσης. Να στοχεύει στην αποδόμηση του υποτιθέμενου αντισυστημικού της ρόλου (πόσους τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες έδειρες σήμερα χρυσαυγίτη;), να αναδεικνύει το πόσο βαθιά συστημική είναι η Χ.Α. (π.χ. πρόταση Χρυσής Αυγής για πρόσθετες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές). Είναι αναγκαίο να καταρρίπτουμε συνεχώς τον μύθο της «αντισυστημικής» Χ.Α. και να αναδεικνύουμε την συμπληρωματικότητα της με το πιο βάρβαρο και άγρια εκμεταλλευτικό πρόσωπο του σύγχρονού καπιταλισμού. Ο φασισμός δεν είναι μια «παρεκτροπή» της αστικής δημοκρατίας , είναι η επιλογή του κεφαλαίου σε συνθήκες ολοκληρωτικής ταξικής επίθεσης στα λαϊκά στρώματα. Είτε καθολική με την συγκρότηση φασιστικών καθεστώτων, είτε συμπληρωματική με την ενίσχυση των φασιστικού βραχίονα καταστολής των ταξικών & κοινωνικών αγώνων και διαίρεσης των από κάτω.

  Επειδή όμως ο φασισμός είναι μια ιδεολογία που πέρα από το «λογικό» και το «πολιτικό» χειρίζεται το θυμικό και το ένστικτό, ο ιδεολογικός αγώνας πρέπει να μεταφερθεί και στο πεδίο της «κουλτούρας». Από την μια μεριά η ανασύσταση της ιστορικότητας του αντιφασιστικού αγώνα και η ανάδειξη των ριζωμάτων του στην ιστορία του λαού αυτού του τόπου (είμαστε όλοι εδώ κομμουνιστών εγγόνια…) αλλά και η καλλιέργειας μια βαθιάς πολύ-επίπεδης αντιφασιστικής κουλτούρας που θα μπορεί να βρίσκει ερείσματα και δίαυλους επικοινωνίας με την νεολαία ( αντιφά μουσικές μπάντες και συναυλίες, αντιφά κόμικς, και ταινίες, ταύτιση των φασιστών με τους ανεγκέφαλούς μισαλλόδοξους σε αντιπαράθεση με μια αντιφασιστική κουλτούρα δραστήρια, δημιουργική ευφυή, που θα εδράζεται στην πολυσυλλεκτικότητας της σύνθεσης της σημερινής μαθητικής νεολαίας).

  Μέσα στην αμείλικτη πραγματικότητα που ζούμε δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, έχουμε όμως την ικανότητα να βαδίσουμε τα σωστά βήματα προς τα μπρος;
  ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, η συστημική Χρυσή Αυγή να σαρωθεί απ’ τον πολύπλευρο αγώνα μας.

  Κώστας Σ.

  • Χανιά : Ενημέρωση 7/11/12 στο 08/11/2012 στις 11:02

  Την πρώτη μέρα της απεργίας η πορεία είχε γύρω στα 1000 άτομα και κινήθηκε στο κλασικό δρομολόγιο στο κέντρο και κατέληξε στην περιφέρεια. Το μόνο ζωντανό κομμάτι ήταν οι μαθητές και οι φοιτητές του τει.

  Τη δεύτερη μέρα το πρωι καλούσαν μόνο δασκάλοι και σωματεία όπου επαναλήφθηκε η ίδια τραγωδία με λιγότερο κόσμο, γύρω στα 600 άτομα. Το εργατικό κέντρο έπαιξε για άλλη μια φορά το παιχνίδι του μια χαρά, αφού κάλεσε μόνο στην απογευματινή στο ηράκλειο! Τελευταία στιγμή από το μικρόφωνο καλέστηκε πρωτοβουλιακά απογευματινή συγκέντρωση-πορεία και στα χανιά.

  Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 18:00 στην πλατεία της αγοράς και εφτασέ τα 200 άτομα το πολύ. Κατά τις 21:30 κατέβηκε στο δρόμο για πορεία, η οποία πέρασε από λιμάνι και κουμ καπι. Μπροστά μπήκε το πανό του συλλόγου του τει, πίσω της ανταρσύας και ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια όλο το ασφαληταριό και μια διμοιριά ματ. Ο παλμός του κόσμου ήταν καλύτερος από τις πρωινές πορείες. Η πορεία ξαναγύρισε στην πλατεία της αγοράς,

  όπου δόθηκε νέο ραντεβου για σήμερα στις 20:00.

  Η απουσία του κόσμου κινηματικού και μη το διήμερο αυτό ήταν έντονή και ή παρουσία των υπολοίπων στους δρόμους απογοητευτική. Ο χρόνος τελειώνει και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να ιδιωτεύουν…

  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ : http://avantgarde2009.wordpress.com/2012/11/07/simera-einai-i-mera/

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1435467

  • Ηράκλειο : Δράσεις -Ενημέρωση 8/11/12 στο 08/11/2012 στις 11:01

  Κατ’αρχην τα βασικα: πορεια το απογευμα, σπασιματα σε τραπεζες και ενεχυροδανειστήρια κατά τη διάρκεια της .Σπάστηκε κ ένα κατάστημα του Γερμανού. Από άποψη κόσμου γυρω στα 10000 όλη η πορεία ατομα και περιπου 800 το αναρχικο μπλοκ .

  Μετα ακολουθησε λαικη συνελευση που καλεστηκε από συντονιστικο που εχει καταλαβει την κατάληψη Περιφερεια Κρητης .

  Στην Λαικη συνελευση αποφασιστηκε:

  συνέχιση των κινητοποιήσεων και αύριο με σκεπτικό

  ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ. ΟΧΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ.

  Επισης το εργατικο κεντρο ηρακλειου προκυρηξε νεα 24ωρη απεργια για αυριο για να μπορεί ο κόσμος να συμμετέχει στον αυριανό αποκλεισμό.

  Επισης η Καταληψη περιφερειας που συμμετεχει πολυς κινηματικος κοσμος και οχι μονο εργατοπατερες ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και αυριο.

  Τελος θα βγει αμεσα καλεσμα στους εργαζομενους και στους ανέργους όλης της ελλαδας απο το ηρακλειο για να παρθουν αναλογες αποφασεις.

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  Το κάλεσμα του εργατικού για συνέχιση της απεργίας στον νομό ηρακλείου έγινε κάτω απο την πίεση αναρχικών και αριστερών. Συντροφοι συμμετείχαν και πίεσαν σε όλες τις διαδικασίες για να παρθούν αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική σε αυτή την απεργία και προώθηθηκε συνεχώς το πρόταγμα να μπλοκάρουμε την οικονομία για να χτυπήσουμε στην καρδία του συστήματος

  Τουλαχιστον εδω στο ηρακλειο ο κυβος εριφθη. Ειναι ζητημα και των συντροφων στις υπολοιπες πολεις για το πως θα κινηθουν απο εδω και περα και εαν θα ανταποκριθουν στο καλεσμα.

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1435334

  • 48ωρη γενική απεργία στις 6 & 7 Nοέμβρη 2012 στο 01/11/2012 στις 00:07

  48ωρη γενική απεργία στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ενόψει της ψήφισης του νέου πακέτου λιτότητας, που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οργανώνουν για 6/11 Συγκέντρωση στο Πεδίο του άρεως στις 11.00πμ και Τετάρτη 7/11 σε συγκέντρωση στις 5.00μμ στο Σύνταγμα.

  Εμπρός για άγριες απεργίες..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.