Χανιά: Μικροφωνική/Πορεία αλληλεγγύης στις Καταλήψεις | Πέμπτη 18/07, ώρα: 20:00 στη Μητρόπολη

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
– Πέμπτη 18/07, 8 μμ στη Μητρόπολη –
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ
ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ,
ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Η Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας στηρίζει το κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις, όπως έχει διακινηθεί από την Κατάληψη Ζιζάνια.
Καλούμε τον κόσμο του αγώνα και τις ομάδες του κινήματος να πλαισιώσουν την πορεία με την παρουσία τους, το υλικό τους, με τους ίδιους τους αγώνες τους.
Σε μια πόλη που κινείται στους ρυθμούς της τουριστικοποίησης και του εξευγενισμού, όπου σχεδόν κάθε σπιθαμή του δημόσιου χώρου κατακλύζεται από τραπεζοκαθίσματα, που κάθε λίγο χιλιάδες έμμισθοι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ αλωνίζουν με τους μπάτσους να φυλάνε τα νώτα τους, που η “παράδοση” της λεβεντιάς και της ματσίλας φλερτάρει με το φασισμό, οι καταλήψεις είναι οι χώροι όπου αναπνέουμε, συναντιόμαστε, αγωνιζόμαστε για το όραμα ενός κόσμου απαλλαγμένου από κάθε καταπίεση.
ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
– ΠΕΜΠΤΗ 18/07, 8 μμ στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ –
Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Λόφος Καστέλι, Χανιά
* Καλούμε σε ανοιχτή προπαρασκευαστική συνέλευση για την πορεία την Τρίτη 16/07 στις 7 μμ στο Μάτι της Κατειλημμένης Πρυτανείας
Το Δίκτυο Αναρχικών/ Αντιεξουσιαστριών συμμετέχει στο κάλεσμα της Συνέλευσης Κατειλημμένης Πρυτανείας για μικροφωνική – πορεία την Πέμπτη 18/7 στις 8μμ στη Μητρόπολη, στο πλαισίο της πανελλαδικής ημέρας δράσης υπεράσπισης των καταλήψεων.
_
ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Παίρνεις δυο ανάσες για αυτό που είναι να περάσεις και βγαίνεις από το σπίτι σου, -που ευτυχώς δεν έχει γίνει ακόμα airbnb, αλλά το έχεις το άγχος-, σε έναν ωκεανό θορύβων και υπερπληροφορίας. Περπατάς κάνοντας σλάλομ ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα και πλήθος τουριστών που κυκλοφορούν σαν χαμένοι και κατακλύζουν το παλιό λιμάνι και τα στενά. Ξεχωρίζεις από αντίστοιχο περπάτημα και όσες άλλες δεν κάνουν διακοπές και βιάζονται να φτάσουν κάπου, προσπαθώντας να μην χάσουν τον ελάχιστο χρόνο που μένει έξω από δουλειά και καθημερινές “υποχρεώσεις”. Αποφεύγεις τις ενοχλητικές κάμερες των τουριστών, ενώ ταυτόχρονα σε παρακολουθούν κάμερες από όλα τα μαγαζιά και τα δωμάτια. Ο τόπος μυρίζει τσίκνα από σάρκες καμένες σε ψησταριές, και τηγανίλα, μέρος κάποιων μενού “παραδοσιακής” εκμετάλλευσης. Θόρυβος από αυτοκίνητα, κόρνες, δυνατή, κακιά μουσική από μαγαζιά, ροδάκια από βαλίτσες πάνω στο πλακόστρωτο. Από πάνω πετάει ένα μαχητικό και τα καλύπτει όλα. Πέρασε. Προχωράς και φτάνει στα αυτιά σου αυτός ο ήχος από τα πεταλωμένα πόδια των αλόγων που σου σφίγγει το στομάχι. Γυρνάς να δεις ποιο από τα άλογα σέρνει πάλι τους ανεγκέφαλους τουρίστες που την είδαν άρχοντες της παλιάς πόλης, και σε τι κατάσταση είναι σήμερα. Αυτό δεν σε βλέπει, παρωπίδες, βλέμμα στο δρόμο, τέλος. Στο μεταξύ, ανάμεσα σε όλο αυτόν τον κόσμο, έχεις μάθει να ξεχωρίζεις με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τους σκέτους τουρίστες από τους άλλους, του πολεμικού τουρισμού, τους πληρωμένους, νομιμοποιημένους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Ξεχωρίζουν από τη γλώσσα, την κοψιά, περπατάνε και με ένα έξτρα θράσος… Πώς τολμάνε να κυκλοφορούν ατάραχοι εδώ; Πού ήταν πριν και πού θα πάνε μετά; Και τί θα κάνουν εκεί; Δεν πειράζει, αφού φέρνουν λεφτά μαζί τους, τους θέλουν οι επιχειρηματίες. Αφού προσφέρουν ασφάλεια, τους θέλει η κοινωνία. Εσένα και όποιο άλλο δεν έχει λεφτά, όποιο δεν θέλει άρχοντες και κατοχικό στρατό, εσένα και όσα άλλα ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να σκύψουμε το κεφάλι και να κλείσουμε τα μάτια, εμάς είναι που δεν μας θέλουν. Όσο δεν μας χωράει ο τόπος, είμαστε ξεκάθαρα ανεπιθύμητα.
ΧΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ-ΘΕΡΕΤΡΟ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ-ΦΕΡΕΤΡΟ
Ως ένας από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς, τα Χανιά είναι παραδομένα στις επιταγές της τουριστικής βιομηχανίας. Το κάθε εκατοστό γης μετριέται σε φράγκα και σε χαρούμενες κριτικές. Ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπου τα αφεντικά εντατικοποιούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ το κεφάλαιο ξεζουμίζει τους φυσικούς πόρους, και δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και θεαματικές βιτρίνες. Το παζλ της ασφυκτικής κατάστασης συμπληρώνεται με τη βαριά πολεμική υποδομή (βάση των ΗΠΑ, βάση του ΝΑΤΟ, 115 πτέρυγα μάχης, ναύσταθμος), η οποία συμβάλλει στην κανονικοποίηση της εικόνας του πολέμου στα μάτια και τη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελώντας παράλληλα οργανικό κομμάτι στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο τόπος μετατρέπεται σε μία αναντικατάστατη κουκίδα στον πολεμικό χάρτη. Το νήμα της εμπλοκής απλώνεται από την ανάπαυση των στρατευμάτων έως την προετοιμασία τους για στρατιωτικές επιχειρήσεις (από την Γιουγκοσλαβία ως το Ιράκ, και από την Ερυθρά Θάλασσα έως την Παλαιστίνη).
Για να ζήσει λοιπόν ο κάθε τουρίστας και ο κάθε μισθοφόρος και στρατιώτης τον μύθο του στα Χανιά, οτιδήποτε δεν συνάδει με τις καταναλωτικές ορέξεις τους εκτοπίζεται από τα σοκάκια του μεγάλου μας τσίρκου. Οτιδήποτε κατοικεί και κινείται στους δρόμους, τις πλατείες, τις γωνιές, τις γειτονιές και τους απελευθερωμένους χώρους, εκτοπίζεται με φόλες, εκκενώσεις, τραπεζοκαθίσματα, υψηλά ενοίκια και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Σε αυτή τη διαδικασία εξευγενισμού το κράτος θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού, θωρακίζοντας το νομικό του οπλοστάσιο (νόμοι περί boutique hotel, άρσης προστατευόμενων περιοχών και αιγιαλού, περί στρατηγικών επενδυτών, ενέργειας, νέος ποινικός κώδικας κ.λπ.). Την εφαρμογή τους αναλαμβάνει ο ένστολος κατασταλτικός του βραχίονας, ο ίδιους που δολοφονεί μετανάστριες και πρόσφυγες, αυτός που δολοφονεί σε “τυχαίους ελέγχους”. Η κρατική καταστολή ενισχύεται και συμπληρώνεται από τη διαχρονική στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ, που, όπως πάντα, αναλαμβάνουν τον βρώμικο ρόλο της συγκάλυψης και της διαστρέβλωσης, που αποσκοπεί στην απάθεια της «κοινής γνώμης» με στόχο την απομόνωση όσων αγωνίζονται.
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο κατειλημμένος λόφος Καστέλι είναι για εμάς μια ανάσα ελευθερίας. Ένα απελευθερωμένο έδαφος ζωτικής σημασίας, απέναντι σε αυτό το ασφυχτικό δυστοπικό περιβάλλον. Αποτελεί σπίτι συλλογικού αγώνα και οργάνωσης, χώρο πολιτικής ζύμωσης και συλλογικής ζωής. Μίας ζωής που δεν διαμεσολαβείται από το εμπόρευμα, τα φράγκα, την εκκωφαντική κενότητα του θεάματος, τους ψηφιακούς αποκλεισμούς, την πατριαρχική λογική της ιδιοκτησίας πάνω στα σώματα, τη φύση και τα άλλα ζώα. Είναι το μέρος που συναντιόμαστε και δρούμε οριζόντια, αντιιεραρχικά και ισότιμα, διαρρηγνύοντας τον θεσμό της ιδιοκτησίας, χλευάζοντας συνολικά την παντοδυναμία του κράτους και της κυριαρχίας.
Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί σε βασική αιχμή η καταστολή όλων των κατειλημμένων χώρων που ανήκουν ή βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι η πλήρης αποστείρωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα τους, και εν τέλει η απομάκρυνση οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του πανεπιστημίου-μπίζνα. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η θεσμοθέτηση της παρουσίας της αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων, η αδιάκοπη προσπάθεια για πλήρη αποστείρωσή τους από κάθε συλλογική και ατομική έκφραση, και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους, από κοινού θέτουν το πλαίσιο για πλήρη έλεγχο με ορίζοντα την τάξη, την ασφάλεια, και φυσικά την κερδοφορία. Σε όλο αυτό το ψηφιδωτό «παραφωνίες» όπως κατειλημμένοι χώροι και στέκια βρίσκονται στο στόχαστρο.
Παραθέτουμε τη λίστα από το κάλεσμα για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης Υπεράσπισης των Καταλήψεων: “Τους τελευταίους μήνες το κράτος με τα τσιράκια του έχουν προβεί στη 5η εκκένωση και εντέλει στην κατεδάφιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου, στη δεύτερη εκκένωση του Κοινωνικού Κέντρου Ζιζάνια, στην πέμπτη εκκένωση του Αναρχικού Στεκιού Utopia A.D στην Κομοτηνή, στη δεύτερη εκκένωση του λόφου Καστέλι στα Χανιά, στην εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Ιατρικής του ΑΠΘ, στην εκκένωση της κατάληψης στέγης Αδιέξοδο στην Κυψέλη, στην επίθεση στο παράρτημα στην Πάτρα, στη στοχοποίηση και τις βίαιες συλλήψεις ατόμων από τη γειτονιά των Κατειλημμένων Προσφυγικών, σε απόπειρες τρομοκράτησης με προσαγωγές και έντονη παρουσία μπάτσων στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, στην εκκένωση της κατάληψης αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση στη Νομική, στην επίθεση στην κατάληψη της Νομικής με τις 28 συλλήψεις και την απόπειρα απέλασης 9 συντρόφων από χώρες της Ε.Ε, στο πλιάτσικο στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής, καθώς και στην ένοπλη ληστεία του Κατειλημμένου Εξωστρεφή.”
Και συμπληρώνουμε τη λίστα αυτή με:
– την εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης από μπάτσους κατά τη διάρκεια των διακοπών του πάσχα, παράλληλα με την κατεδάφιση του Στεκιού Μαθηματικού στο ΑΠΘ, με άμεση ανακατάληψη του ΑΣΠΚ και έκτοτε απειλές από πρύτανη και αντιπρύτανη για νέα εκκένωση με τη συνδρομή μπάτσων και μάλιστα “σε ώρα που να είναι κόσμος μέσα”.
-τα σχέδια “αξιοποίησης” της Κατάληψης Ευαγγελισμού με προαπαιτούμενη την εκκένωση της κατάληψης
– την εκκένωση του Ελευθεριακού Στεκιού Primavera στο ΑΠΘ, την εισβολή στον πολιτικό χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης, και την πιο πρόσφατη μέχρι αυτή τη στιγμή εισβολή στο κάτω Πολυτεχνείο με την εκκένωση του Στεκιού Αρχιτεκτονικής, Carthago και Μηχανουργείου.
ΜΠΑΤΣΟΙ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, Ο ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
Οι επιθέσεις στους χώρους μας, οι διακηρύξεις του κάθε Χρυσοχοΐδη και τα εβδομαδιαία κρατικά διαγγέλματα για το τέλος των καταλήψεων απαντώνται με το κύμα (ανα)καταλήψεων και την παρουσία μας στους δρόμους. Από την Κομοτηνή μέχρι το Ηράκλειο, οι αδιαμεσολάβητοι οριζόντιοι αγώνες μέσα από την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, μας συσπειρώνουν και μας δυναμώνουν. Στη δυστοπία που μας επιβάλλουν, ταξιδεύουμε με κατεύθυνση την ουτοπία, με πειρα(μα)τικούς χάρτες τις καταλήψεις.
Επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τη συντροφικότητα και τη συλλογική φροντίδα των επιθυμιών και των αναγκών όσων δεν εκφράζονται μέσα από τις αποστειρωμένες κοινωνικές σχέσεις, τις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε εδώ στα απελευθερωμένα εδάφη που παίρνουν ζωή από τις συζητήσεις για τις αγωνίες μας, το μοίρασμα, την επαφή μας με τα αποκλεισμένα άτομα αυτού του κόσμου, τις ραδιουργίες και τα πειράματά μας, τις δομές αυτομόρφωσης. Αγωνιζόμαστε με όραμα μία άλλη κοινωνία.
ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΠΕΜΠΤΗ 18/7, 8 μμ στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ
ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΙΣΩ, (ΑΝΑ)ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Δίκτυο Αναρχικών/Αντιεξουσιαστριών από την Κατειλημμένη Πρυτανεία
Σύντροφοι/Συντρόφισσες