Έκκληση για προσφορά ρουχισμού σε απόρους συμπολίτες μας

Οι χώρες της Ε.Ε. μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 έχουν μπει στη δύνη της οικονομικής ύφεσης, η διαχείριση της οποίας οδηγεί μεγάλο μέρους των μεσαίων στρωμάτων στην προλεταριοποίηση και ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό των προλετάριων σε εξαθλίωση. Παράλληλα, η αποικιοκρατία, ο οικονομικός ιμπεριαλισμός των ισχυρών κρατών, και μια σειρά ολοκληρωτικών καθεστώτων σε αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη προκαλούν την εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Είναι επόμενο το φαινόμενο της φτώχειας να αναβαθμίζεται καθημερινά σε αδήριτη πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα καταγράφεται εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αστέγων, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας υποφέρουν από τη φτώχεια. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση στο αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των μισθολογικών περικοπών και της συρρίκνωσης του κοινωνικών παροχών. Ανάμεσα στους ανθρώπους που καταφεύγουν σήμερα στα δημόσια συσσίτια, εκτός από τους άστεγους και τους μετανάστες, μπορεί πλέον κανείς να εντοπίσει και άνεργους πτυχιούχους νεαρής ηλικίας, καθώς και απολυμένους σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες. Ενδεικτικό για την κατάσταση στην πόλης μας είναι ότι 350 άτομα λαμβάνουν καθημερινά γεύματα από τα συσσίτια της Σπλάντζιας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, παράλληλα με τους διεκδικητικούς αγώνες των πληττομένων από την αναδιάρθρωση στρωμάτων, κρίνεται αναγκαία και η επίδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της συστημικής κρίσης. Στην πόλη μας συγκεκριμένα, έχει ανακύψει επείγουσα ανάγκη για τον εφοδιασμό ανθρώπων με ρουχισμό, ώστε να προστατευθούν από το κρύο. Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης καλεί τους συμπολίτες μας να προσφέρουν σε άπορους κατοίκους της πόλης μας ανδρικά σακάκια και μπουφάν, καθώς και κουβέρτες ή sleeping bags. Η συλλογή των παραπάνω ειδών ρουχισμού θα γίνεται τις Δευτέρες και τις Τετάρτες 18:00 – 20:00 τα απογεύματα στην Πλατεία της Αγοράς. Καλούμε τους Χανιώτες και Χανιώτισσες να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.