Mαθήματα ελληνικών ,αγγλικών και ισπανικών σε μετανάστες & πρόσφυγες και μαθήματα αραβικών απο μετανάστες για το 2010-2011

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών συνδιοργανώνει με την ΕΛΜΕ Χανίων για έκτη συνεχή χρονιά καθημερινά μαθήματα ελληνικών και αγγλικών σε μετανάστες και πρόσφυγες. Την Τετάρτη και Πέμπτη 6 και 7 του Οκτώβρη, μεταξύ 19.00-21.00, γίνονται οι εγγραφές όσων ενδιαφέρονται (στο χώρο του Στεκιού, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, στη Σπλάντζια).

Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν από εθελοντές εκπαιδευτικούς – και όχι μόνο – της πόλης μας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών και δράσεων από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Βασικός σκοπός των μαθημάτων είναι η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών και των προσφύγων για εκμάθηση των ελληνικών. Η ελληνική γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και μια από τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας παραμονής μακράς διάρκειας στην χώρα μας.

Παράλληλα επιδιώκουμε την ανάδειξη κι από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην προσπάθεια ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης, κατανόησης και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται με την αμοιβαία «γνωριμία» Ελλήνων και μεταναστών και την παραδοχή ότι δεν αρκεί μόνον η αποδοχή του «διαφορετικού» ως συστατικό στοιχείο των κοινωνιών, αλλά και η αναγνωριση της σημασίας του στην πλουραλιστική εξέλιξη της κοινωνίας.

Ομάδα ΑΤΑΞΗΑ (του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών)

Είναι πλέον όχι μόνο ευρέως γνωστό, αλλά και εμπειρικά διαπιστωμένο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, το γεγονός ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του γλωσσικού επιπέδου των γονέων και της επίδοσης των μαθητών στο σχολείο. Παραδείγματα σχολικών μονάδων, όπως το 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα, μας επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι όταν οι μετανάστες γονείς βελτιώνουν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, μπορούν πιο αποτελεσματικά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σχολείου. Συγχρόνως οι μαθητές έρχονται με μεγαλύτερη χαρά στο σχολείο, δεν απομονώνονται, αλλά αναπτύσσουν ευκολότερα σχέσεις με τα άλλα παιδιά κι έτσι εντάσσονται πιο γρήγορα στο πλαίσιο του σχολείου. Σε πολλές περιπτώσεις, περιορίστηκαν ακόμα και φαινόμενα βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού ανάμεσα σε παιδιά, αλλά και σε γονείς, ενώ σταμάτησαν οι μαθητικές διαρροές. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η γλώσσα αποτελεί πέρα από απαραίτητο μέσο επικοινωνίας, γέφυρα πολιτισμών και απαραίτητο εφόδιο σε όσους θέλουν να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 6944784344
Εγγραφές Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7/10, 19:00 – 21:00, στο Στέκι

Δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων πατώντας εδώ

……………………………………

Μαθήματα Αραβικών

Ξεκινάνε και φέτος τα μαθήματα Αραβικών στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Τα μαθήματα, που αρχίζουν στις 15/10, είναι δωρεάν και γίνονται εθελοντικά από μετανάστες που ζουν στα Χανιά, κάθε Παρασκευή 20:00 – 22:00 στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 (Σπλάντζια).

Μετανάστες και έλληνες μοιράζονται στοιχεία από
τη γλώσσα και τον πολιτισμό μέσα σε ένα κλίμα κατανόησης, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Πηγή : http://www.stekichania.gr/