Ηράκλειο : Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη – Καταγγελία για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο Ρέθυμνο

Καταγγελία για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο Ρέθυμνο

Γεια και χαρά σε όλους και όλες και καλή δύναμη στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.
Ακολουθεί ανακοίνωση που δεν έχει μεν να κάνει με την υπόθεση του πάρκου Γεωργιάδη, αλλά αφορά ένα γεγονός που συνέβη δίπλα μας και θεωρούμε ότι πρέπει να λάβει τη δημοσιότητα που του αντιστοιχεί.

Πριν 2 περίπου εβδομάδες είχε γίνει κάλεσμα από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους του νησιού, για παγκρήτια συγκέντρωση συμπαράστασης στους ακρίτες του Έβρου την Κυριακή 15/3/20 στο Ρέθυμνο. Τα συνθήματα που συνόδευαν το κάλεσμα («ενάντια στην ισλαμοποίηση της Κρήτης» και «τούρκος εγώ δεν θα γενώ») δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική μίσους των διοργανωτών.

Σαν απάντηση διοργανώθηκε αντανακλαστικά αντισυγκέντρωση από συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Να σημειωθεί εδώ ότι και τα δύο καλέσματα (φασιστών και αντιφασιστών) είχαν γίνει πριν την ανακοίνωση των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Η πρώτη συγκέντρωση διεξήχθη κανονικά και λίγες δεκάδες μισάνθρωπων από όλη την Κρήτη μαζεύτηκαν σε μια άδεια πλατεία στο κέντρο του Ρεθύμνου, με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (επίσης από όλη την Κρήτη) η οποία είχε αναπτυχθεί γύρω της.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης των φασιστών, η αντισυγκέντρωση (περίπου 100 άτομα) δέχτηκε την επίθεση σύσσωμης της αστυνομικής δύναμης, ακολούθησε κυνηγητό στην παλιά πόλη και ξυλοφόρτωμα δεκάδων ατόμων που τα ΜΑΤ στρίμωξαν στην πλατεία Μικρασιατών. Για να φτάσουμε και στο δια ταύτα, ο απολογισμός σε νούμερα είναι: περίπου 80 άτομα συνελήφθησαν, στοιβάχτηκαν στο γκαράζ του αστυνομικού τμήματος του Ρεθύμνου μέχρι το ξημέρωμα και αποχώρησαν όλοι και όλες με κατηγορίες, 5 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ μια κοπέλα 22 χρονών παρέμεινε εκεί μερικές μέρες για παρακολούθηση λόγω εσωτερικής αιμορραγίας στο κεφάλι από τα χτυπήματα που δέχτηκε.

Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε εδώ το κατά πόσον έπρεπε ή όχι να ανταποκριθούν και οι μεν και οι δε διαδηλωτές στα φασιστικά και αντιφασιστικά καλέσματα αντίστοιχα. Θα σταθούμε στο μήνυμα που στέλνει η εξουσία μέσω των χειρισμών του εκτελεστικού (με όλες τις σημασίες της λέξης, πλην της μουσικής ερμηνείας) της οργάνου, της αστυνομίας.

Οι δύο συγκεντρώσεις αντιμετωπίστηκαν με αντιδιαμετρικά διαφορετικό τρόπο: οι φασίστες περιφρουρήθηκαν μέχρι το τέλος της θλιβερής τους εκδήλωσης, ενώ οι αντιφασίστες τσακίστηκαν με κάθε πιθανό τρόπο: ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, δικογραφίες και πάνω απ’ όλα έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο: το ίδιο το κράτος που καλεί τους πολίτες να αυτοπεριοριστούν, συγκεντρώνει σχεδόν 100 άτομα για ένα ολόκληρο βράδυ σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας για τον κορονοϊό, παρόλες τις συστάσεις του προέδρου της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου που έκανε επιτόπου παρέμβαση γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Απολύτως καμία δικαιολογία δεν υπάρχει από πλευράς αστυνομίας: τα στοιχεία όλων των ατόμων ήταν ήδη στη διάθεση της, μετά από τη μαζικότερη ίσως εξακρίβωση που έχει καταγραφεί στην Κρήτη. Αν υπήρχε δηλαδή βούληση απλά να καταγραφούν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που είχαν προσαχθεί, ώστε σε δεύτερο χρόνο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους, δεν υπήρχε κανένας λόγος να μεταφερθούν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και να συγχρωτιστούν με δεκάδες αστυνομικούς στον ίδιο χώρο για πάνω από 8 ώρες.

Είναι σαφές ότι οι «από πάνω» θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους «από κάτω»: όποιο κεφάλι σηκώνεται θα κόβεται.
Το ελληνικό κράτος προωθεί απροκάλυπτα το φασισμό και καταστέλλει άγρια όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στο δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσει η ντόπια και πλανητική κυριαρχία. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων μάχονται ενάντια στη σύγχρονη δυστοπία. Να μην επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα η βαρβαρότητα που ζούμε και -ακόμα περισσότερο-, αυτή που πρόκειται να ζήσουμε.

Παρακαλούμε διαδώστε.

Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη

Πηγή: https://www.facebook.com/fyles2parkou/