Χανιά: Κείμενο αυτοπαρουσίασης Ελευθεριακού Σχήματος Πολυτεχνείου Κρήτης

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Το Ελευθεριακού Σχήμα είναι μια συλλογικότητα η οποία συγκροτείται από φοιτητές/τριες και δραστηριοποιείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αντιλαμβανόμενοι/νες την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που φέρνει ένα πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου, εντείνοντας έτσι ένα περιβάλλον ανταγωνισμού, αποφασίσαμε να οργανωθούμε, δημιουργώντας τις δικές μας δομές βασισμένες στην οργάνωση από τα κάτω. Ενάντια σε κομματικά συμφέροντα και σε λογικές ανάθεσης και συνδιαχείρισης οι οποίες οδηγούν στην ηττοπάθεια και την εξατομίκευση προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την ισότητα.

Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν αμέτοχο χώρο διακίνησης ιδεών εφόσον καλλιεργεί και αναπαράγει όλες τι σάπιες αξίες του καπιταλιστικού συστήματος. Θεωρούμε το σύστημα αυτό κύριο παράγοντα διατήρησης των εξουσιαστικών σχέσεων και της στείρας ομοιομορφίας που υφίστανται στην κοινωνία. Το φοιτητικό σώμα ως μικρογραφία αυτής είναι διαταξικό και παρουσιάζει χαρακτηριστικά πειθάρχησης και αδράνειας. Αρχές οι οποίες μας βρίσκουν απέναντι και οφείλουμε να συντρίψουμε. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει διαμορφώσει ένα μη κοινωνικό πανεπιστήμιο το οποίο δημιουργεί πηθείνιους εργαζόμενους υποταγμένους στον εργασιακό μεσαίωνα. Η αναδιάρθρωση αυτής, ως μέρος μιας ευρύτερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, δημιουργεί ταξικούς φραγμούς και επιφορτίζει με το φορτίο της πειθάρχησης, εντατικοποίησης και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Βλέπουμε πως το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνεται. Πιο συγκεκριμένα, ο εξαιρετικά λίγος αριθμός δωματίων στις εστίες για δικαιούχους, τα «στενά» οικονομικά κριτήρια για φοιτητές/τριες που δικαιούνται τη μέριμνα, η επιβολή αντιτίμου στη Λέσχη για όποιον δεν δικαιούται δωρεάν σίτιση – ενώ όσοι τη δικαιούται πρέπει να επιδεικνύουν την φοιτητική τους ταυτότητα, γεγονός που καθιστά τη σίτιση «δωρεάν» για κάποιους αλλά ελεύθερη για κανέναν, το τεράστιο κόστος μεταφοράς από και προς το Πολυτεχνείο, ο καθημερινός έλεγχος των εισιτηρίων και του πάσο από ελεγκτές στα λεωφορεία, η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στο εσωτερικό του. Παράλληλα, η εντατικοποίηση που βιώνουμε δυσχεραίνει περισσότερο την καθημερινότητά μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής είναι το όριο δήλωσης μαθημάτων, οι αλυσίδες και τα προαπαιτούμενα, οι πρόοδοι και το κόψιμο της εμβόλιμης. Όλα αυτά οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου, πειθαρχημένου και υπάκουου φοιτητή και εργαζόμενου ευθυγραμμισμένο με τις επιτακτικές προσταγές και ανάγκες του κράτους και κεφαλαίου.

Ως Ελευθεριακό Σχήμα είμαστε ενάντια σε λογικές διακρίσεων βάσει φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας και λοιπών κοινωνικών διαχωρισμών. Λειτουργούμε μέσω συνέλευσης η οποία πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λήψη αποφάσεων γίνεται μέσω οριζόντιας, αδιαμεσολάβητης και αντιιεραρχικής διαδικασίας. Οργανωνόμαστε και συλλογικοποιούμαστε για ένα πανεπιστήμιο που θα αντιτάσσεται στις υπάρχουσες σχέσεις εκμετάλλευσης και κοινωνικές ανισότητες.

Παλεύοντας ενάντια στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου, διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στα ελευθεριακά μας προτάγματα. Καθιστούμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κανενός είδους ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Ωστοσο το σχήμα είναι ανοιχτό σε όποιον/α θέλει να δραστηριοποιηθεί με ανάλογο τρόπο. Εμείς, κόντρα στους σχεδιασμούς των αφεντικών, ερχόμαστε να απαντήσουμε με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη μέσα και έξω απ΄τις σχολές, υπερασπιζόμενοι τα ταξικά μας συμφέροντα με όχημα τον αυτόνομο και μαχητικό φοιτητικό ταξικό συνδικαλισμό.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1601193/