Χανιά : Συλλογικότητα “χωρία” βδ Κρήτης | Ένας χρόνος χωρίς τον αναρχικό Βαρδή Τσουρή (4/5/17-4/5/2018)

Ένας χρόνος χωρίς τον αναρχικό Βαρδή Τσουρή.

Στην μνήμη του η “Συλλογικότητα Χωριά β.8. Κρήτης” αν δημοσιεύει κείμενο που μοίραζε σε αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη των Χανίων το 1992.

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΕ ΦΑΜΕΓΙΟ: ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στην Ευρώπη εδώ και αιώνες έχουν αρπάξει, τη γη από τους αγρότες. 11 ρώσοι γαιοκτήμονες, Εγγλέζοι λόρδοι, Γάλλοι κομήτες, Ιταλοί νόμπιλοι, Ισπανοί φεουδάρχες, Ρώσικες κρατικοποιήσεις, Ολλανδικές πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων, είναι οι κατά τόπους απάνθρωπες όψεις του ίδιου φαινομένου. Στα Βαλκάνια όμως, η παράδοση ανεξαρτησίας, το πείσμα κι η αγάπη για την ελευθερία έχουν επιβάλλει σαν κυρίαρχο μοντέλο τον ανεξάρτητο μικροπαραγωγό, που αντιμετωπίζει βέβαια δυσκολίες, αλλά μπορεί να ζει με μια σχετική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Αυτός ο μικροπαραγωγός, αυτή η ανεξαρτησία κι αυτή η αξιοπρέπεια βρίσκονται τώρα ακριβώς στο στόχαστρο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Και σχεδιάζουν την επιστροφή στο παρελθόν των τσιφλικιών, τώρα, που ο μόνος δρόμος είναι το βήμα προς το μέλλον, δηλαδή η εθελοντική, από τη βάση, άμεση δημοκρατία, ομαδική οργάνωση της παραγωγής- συσκευασίας- διανομής, για την αντιμετώπιση των εταιρειών, των τραπεζών και των μεσαζόντων.

Η ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΟΥΣ:

ΤΟ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Σε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες τσιφλικάδες δοκίμασαν κάθε φορά να μοιράσουν την Κρήτη οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Βενετσιάνοι, οι Τούρκοι. Όχι βέβαια χωρίς σκληρή αντίσταση.

Εικοσιεπτά αγροτικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις ενάντια στους Ενετούς φεουδάρχες, έντεκα ενάντια στους αγάδες του σουλτάνου. Και στα μεσοδιαστήματα αδιάκοπη ατομική αντιπαράθεση του αγρότη με τους τραμπούκους του αρπακτικού μεγαλοτσιφλικά, αγά, νομπίλου ή αρχοντορωμαίου, που “μετακινούσε τ’ αστραλίκια” κοινωνική- ταξική ρίζα των οικογενειακών. Κι αν τώρα η κατανομή της γης στην Κρήτη είναι δικαιότερη απ’ αυτή της Γαλλίας ή της Γερμανίας, είναι χάρη σ΄ αυτούς τους αγώνες αιώνων. Σήμερα, που η Βενετία λέγεται Ε.Ο.Κ, το Σαράι του Σουλτάνου συμβούλιο των Βρυξελλών και οι τσιφλικάδες πολυεθνικές τροφίμων, τράπεζες και βιομηχανίες λιπασμάτων, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο κρίσιμο σημείο καμπής με νέους τρόπους. Με  το τεχνητό ρίξιμο των τιμών, την άρνηση αγοράς της παραγωγής, τη χρέωση στις τράπεζες, αλλά και το αδιάκοπο πλασάρισμα από τηλεόραση και “διανόηση” ενός αντιαγροτικού ρατσισμού, επιχειρούν να φέρουν τον αγρότη σε οικονομική απόγνωση και κρίση αυτοσεβασμού, ώστε να του πάρουν τη γη για μερικά κομμάτια χαρτί που σίγουρα θα υποτιμήθούν.

Κι όταν πια οι εταιρίες θα παράγουν και οι εταιρείες θα πουλούν, οι ξεριζωμένοι αγρότες κι όλοι οι υπόλοιποι θα δουν ν’ ανεβαίνουν στα ύψη οι τιμές των σήμερα περιφρονημένων τάχα προϊόντων τους.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Έτσι και αλλιώς κράτος και κεφάλαιο εκμεταλλεύονται τον αγρότη. ‘Τρώγοντας όμως έρχεται η όρεξη. Θέλουν όλη τη γη για λίγους μεγαλογαιοκτήμονες και για τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων. Θέλουν οι ίδιοι να παράγουν (με μηχανήματα και κακοπληρωμένους ακτήμονες εργάτες γης), να συσκευάζουν και να πουλούν.

Αυτό είναι και συνειδητό οργανωμένο σχέδιο για να βγουν από τη μέση οι αγρότες, αλλά και μηχανικό αποτέλεσμα των νόμων της “ελεύθερης” αγοράς.

Ας αντισταθούν λοιπόν τώρα που είναι καιρός, για να μη χρειαστεί στο μέλλον να ματώσουν για να ξαναπάρουν τη γη που σήμερα ίσως χάσουν από έλλειψη διορατικότητας.

Ομάδα Χανιωτών που συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών γιατί ξέρουν πως αυτό γίνεται και προς δικό τους συμφέρον

Πηγή:http://xwriabdk.blogspot.gr/2018/04/Enas-xronos-xwris-ton-anarxiko-Vardh-Tsourh.html

1 σχόλιο

    • Ένας χρόνος χωρίς τον Βαρδή Τσουρή – 4 Μαΐου συνάντηση μνήμης στον Λειβαδά στο 03/05/2018 στις 00:36

    Νωρίς που βράδυασε! Το κενό της απουσίας σου δυσαναπλήρωτο πλανάται στην πόλη, που τόσο αγάπησες στα Χανιά μας!

    Λείπεις απ’ τους αγώνες, τους καθαρούς και τίμιους! Τους ανυστερόβουλους. Που έβγαιναν απ’ την ψυχή σου χωρίς ποτέ να υπολογίζεις σε προσωπικό όφελος. Όπως δυστυχώς έτσι τώρα ξεπουλιούνται όλοι οι αγώνες.

    Μας λείπει η καθάρια σκέψη σου που έφτανε στην άκρη. Δεν σταματούσε! Η σπαθάτη σου κουβέντα! Η προσωπικότητά σου! Η αγνή στου καρδιά! Λείπεις!

    Ένας χρόνος πέρασε και ‘μεις σε ψάχνομε στα συλλαλητήρια που τέλειωσαν πια, στους αγώνες που τέλειωσαν πια, σε ψάχνομε με την θέση ζωής σου, να μας σηκώσεις απ’ το τέλμα που βυθιζόμαστε.

    Ένας χρόνος! Την Παρασκευή 4 του Μάη όπως στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου! Στον Λειβαδά την Παρασκευή 4 του Μάη στις 4.30 μ.μ. θα έχομε μαζί σου ένα αντάμωμα. Μια συνάντηση μνήμης! Για τους φίλους σου, για τους συντρόφους σου, για τους δικούς σου, για όσους σε αγάπησαν.

    Λεωφορεία θα φύγουν μπροστά απ’ το ξενοδοχείο Κρήτη, στις 2 μ.μ., Παρασκευή 4 του Μάη.

    Οι δικοί σου!


    https://candiaalternativa.info/files/2018/05/%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82-768×498.jpg

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.