Ενημέρωση απο την αντιφασιστική συγκέντρωση της 15 Μάρτη στα Χανιά

“μετά από την επίθεση σε καθηγήτρια με αντιρατσιστική δράση αποφασίζονται κάποιες δράσεις με αποκορύφωση τη χθεσινή πορεία.
όλη την προηγούμενη βδομάδα έγιναν μικροφωνικές (χαλέπα, νέα χώρα) με κόσμο από διάφορες πολιτικές συλλογικότητες, αφισοκολήσεις, ενώ μοιράστηκαν 7 χιλιάδες κείμενα σε γειτονιές, στο κέντρο και σε 3 σχολεία της πόλης (το πρωί)
η πορεία χτες είχε καλεστεί στην πλατεία του βενιζέλου στην περιοχή της χαλέπας. πολύς άγνωστος κόσμος, μερικοί μαθητές, κάποιοι κάτοικοι της χαλέπας, φοιτητές και αρκετές πολιτικές συλλογικότητες, όλοι μαζί γύρω στα 250 άτομα.
με κεντρικό πανό ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, πορευτήκαμε στις περιοχές της χαλέπας, στο μειντάνι, στον κατσαμπά, στην αμπεριά και επιστρέψαμε πίσω στη χαλέπα
αρκετά συνθήματα, σχεδόν ασταμάτητα (και φωναχτά και γραπτά), κείμενα, κανένα παρατράγουδο.
οι μπάτσοι αν και είχαν κατεβάσει διμοιρίες δεν ήταν ορατοί. μόνο ζητάδες και ασφαλίτες που παρακολουθούσαν μπρος και πίσω, με σχετική απόσταση”
ακολουθεί κείμενο που μοιράστηκε :

Ούτε στα σχολεία  –  ούτε στις γειτονιές μας  –  ούτε πουθενά

Την Τετάρτη 24.2, στην περιοχή της χαλέπας, δύο θρασύδειλα φασιστοειδή με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας γάντια, επιτίθενται σε μια αγωνίστρια με αντιρατσιστική δράση. Την ακινητοποιούν και της χαράσσουν δύο αγκυλωτούς σταυρούς στο χέρι με ξυράφι. Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια άλλων φασιστικών επιθέσεων που έχουν γίνει τους τελευταίες μήνες σε κοινωνικούς  χώρους (Rosa Nera, Στέκι Μεταναστών), σε σπίτια ντόπιων αγωνιστών και μεταναστών εργατών (αμπεριά, χαλέπα, γαλατάς), σε μεμονωμένους μετανάστες και αγωνιστές (πλατεία 1866, Κουμ Καπί, αρχαίο Ωδείο, Αη γιάννη, παλιό λιμάνι). Το φασιστικό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στα χανιά, καθώς ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει σε αρκετές πόλεις του ελλαδικού χώρου με βόμβες (θεσσαλονίκη), με εισβολές και εμπρησμούς σε σπίτια, στέκια, καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους, με μολότωφ εναντίων διαδηλωτών μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ (αθήνα), με πογκρόμ εναντίων μεταναστών (νέος κόσμος), με πυροβολισμούς (ομόνοια) κ.ά.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, τα κοράκια των ΜΜΕ βάλθηκαν να μας πείσουν πως έχουμε να κάνουμε γενικά και αόριστα με κάποιους “νεολαίους”, οι οποίοι “ξεσπούν” βίαια, αγανακτισμένοι δήθεν από την “εγκληματικότητα των μεταναστών”. Έφτασαν έτσι στο σημείο, ουσιαστικά να δικαιολογούν και να δίνουν άλλοθι στις φασιστικές επιθέσεις. Προσπαθούν να απογυμνώσουν τις επιθέσεις αυτές, από τις δηλητηριώδεις φασιστικές ιδεοληψίες που τις συνοδεύουν, αποκρύπτοντας τις κοινωνικές ρίζες του φαινομένου.

στα σχολεία

Οι μαθητές σήμερα, ίσως να μπορούν να θεωρηθούν οι πιο σκληρά εργαζόμενοι. Από το πρωινό κάτεργο του σχολείου, στην εντατική πίεση για διάβασμα, στα ιδιαίτερα, τα φροντιστήρια, τα αγγλικά, αλλά και από τα αδιέξοδα που αντικρίζουν για το μέλλον, οι μαθητές συσσωρεύουν καθημερινά οργή και θυμό για την καταπίεση που βιώνουν. Αυτή η κατάσταση αποτελεί εύφορο έδαφος για τους φασίστες να στρατολογήσουν μέλη στις συμμορίες τους. Το γυμναστήριο, τα μπράτσα, η μαγκιά, η βία, ο τσαμπουκάς ντύνονται με τις ιδέες του εθνικισμού, του ρατσισμού, της φυλετικής ανωτερότητας και έρχονται να “εξυψώσουν” το ηθικό και τη θέση αυτών που ανήκουν σε αυτές τις συμμορίες. Το τι συμβαίνει όμως μέσα στα σχολεία, δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία.

στην κοινωνία

Η 20χρονη ιστορία της εντατικής εκμετάλλευσης των μεταναστών στον ελλαδικό χώρο, έχει αφήσει τα σημάδια της στον κοινωνικό ιστό.  Ο διάχυτος ρατσισμός, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε πάντα στην καθημερινότητά μας, όσο κι αν κάποιες περιόδους δεν έβγαινε δημόσια προς τα έξω ή όσο κι αν κάποιοι από εμάς προσπαθούσαν είτε να τον αγνοήσουν είτε να τον δικαιολογήσουν. Έτσι σήμερα όχι μόνο εντείνεται και βγαίνει προς τα έξω, αλλά συμπληρώνεται και από τη ρητορεία του εθνικισμού. Καθώς βιώνουμε τη σοβαρότερη κοινωνική κρίση των τελευταίων 35 χρόνων, με την πιο άγρια επίθεση στα κεκτημένα μακροχρόνιων αγώνων (μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις), στα αυτιά μας σφυρίζουν όλο και εντονότερα οι σειρήνες του έθνους και της πατρίδας. Το Δημοκρατικό καθεστώς τρέμει ένα γενικευμένο ξεσηκωμό και προσπαθεί να θωρακιστεί ζητώντας μας να συσπειρωθούμε γύρω από το έθνος. Έτσι πλασσάρει την εθνική ομοψυχία ταυτίζοντας τα ασυμφιλίωτα μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων. Το λένε ξεκάθαρα: “δεν έχουμε περιθώρια ως έθνος και ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, στάσεις και απεργίες” (παπανδρέου).

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση κοινωνικής σύγκρουσης, οι φασίστες προτάσσουν τον εθνικισμό, τη ρατσιστική βία, την ομογενοποίηση και την ολοκληρωτική υποταγή όλων μας σε ένα τυραννικό καθεστώς. Με επίκεντρο τη στοχοποίηση και τη βία εναντίον των μεταναστών, στρέφονται ταυτόχρονα εναντίον όποιου αντιστέκεται και παλεύει για την αξιοπρέπειά του, είτε αυτός είναι ντόπιος είτε όχι, είτε είναι απεργός, είτε εξεγερμένος. Ήδη στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις φασίστες επιτέθηκαν σε μπλόκο αγροτών με μολότωφ στο αγρίνιο, ενώ ανάλογες επιθέσεις έχουν κάνει και εναντίων μαθητών που είχαν καταλάβει τα σχολεία τους. Μπροστά στον άγριο κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται, ξέρουμε ήδη από καιρό με ποιανού το μέρος είναι οι φασίστες. Με το μέρος της πιο αδυσώπητης εξουσίας.

και εμείς;

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το τι συμβαίνει γύρω μας. Δεν τρομοκρατούμαστε, ούτε καταφεύγουμε σε “λύσεις” του τύπου: “να τους συλλάβει η αστυνομία, αφού τους ξέρει” ή “να κηρύξουν παράνομες τις οργανώσεις τους”. Η σύγκρουση με το φασισμό γίνεται στο πεδίο των κοινωνικών σχέσεων της καθημερινότητας και στο δρόμο.

Αυτοοργανωνόμαστε και υπερασπίζουμε την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά απομονώνουμε τους φασίστες.

Να καθαρίσουμε τις γειτονιές και τα σχολεία από τα φασιστικά σκουπίδια

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 15.3

Συγκέντρωση στις 18:00 Πλ.Βενιζέλου (Χαλέπα)

αντιφασίστες, αντιφασίστριες

Σχετικό άρθρο : Αντιφασιστικη πορεια στη Χαλέπα