Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την πορεία της 17 Νοέμβρη 2015

dsc04479aΣτην πορεία της 17 Νοέμβρη 2015  στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν αρκετά ευτράπελα μπροστά από ένα δημαρχείο στα χρεώματα της γαλλικής σημαίας.

Η προσυγκέντρωση είχε καλεστεί από τους φοιτητικούς συλλόγους στις 18:00 στο δημαρχείο, όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος. Όμως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είχε καλεστεί ως χώρος προσυγκέντρωσης και την ίδια ώρα μάλιστα και από το ΚΚΕ και τα υποκαταστήματα του (ΠΑΜΕ, ΚΝΕ, ΜΑΣ).

Έτσι καθ όλη την διάρκεια της προσυγκέντρωσης υπήρχε του τραγελαφικό να είναι συγκεντρωμένη και ηθελημένα στριμωγμένη η μια πορεία στη μια γωνιά του περιβόλου του δημαρχείου για να μην έρθει σε επαφή με την καλεσμένη πορεία από τους φοιτητές. Επίσης υπήρχε και έντονη ανταλλαγή συνθημάτων ειδικά από τους φοιτητές.

Στις 18:45 η προσυγκέντρωση των φοιτητών ξεκίνησε να βγει στο δρόμο και μόλις φτιάχτηκαν τα μπλοκ τα μέλη του Συριζα μπήκαν στο τέλος της πορείας και άνοιξαν μεγάλο πανό. Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις με την πορεία να μην ξεκινάει και να υπάρχουν πολλές λεκτικές αψιμαχίες από το σύνολο των συμμετεχόντων για την κίνηση αυτή. Τους ζητήθηκε αρκετές φορές να κατεβάσουν το πανό και αν θέλουν να ακολουθήσουν την πορεία χωρίς αυτό, κάτι που το αρνούνταν να το κάνουν. Προσπάθησαν ακόμα να προσπεράσουν την σταματημένη πορεία (ίσως για να μπουν μπροστά) και κάποια στιγμή εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στον αγανακτισμένο κόσμο που αντιδρούσε πλέον έντονα (κάποιοι προσπάθησαν να σχίσουν το πανό) και την προσυγκέντρωση του ΚΚΕ που παρακολουθούσε το όλο γεγονός, μένοντας σταθερά στη θέση του στη γωνία μέχρι τις 19:00 ακριβώς που κινήθηκε συντεταγμένα και αποχώρησε για να κάνει την δική του ιδιωτική πορεία από διαφορετικούς δρόμους.

Μετά τις αψιμαχίες η πορεία ξεκίνησε με το μπλοκ του Συριζα (18 άτομα) να ακολουθεί σε απόσταση την πορεία. Πολύ σύντομα και εκμεταλλευόμενη μια στάση, προσπάθησαν να πλησιάσουν και η περιφρούριση με αλυσίδα προσπάθησε να τους κρατήσει στην ίδια απόσταση από την πορεία. Τότε κάποια μέλη επιτέθηκαν στην περιφρούριση σπρώχνοντας την και προσπάθησαν να την παρακάμψουν από το πλάι. Αμέσως έτρεξε κόσμος για να ενισχύσει και σημειώθηκε δεύτερο επεισόδιο με αψιμαχίες.

Μετά από αυτό και αφού το μπλοκ του συριζα παρέμεινε σε απόσταση και σύντομα αποχώρησε η πορεία συνεχίστηκε κανονικά μέσα από την πόλη περνώντας από όλους τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στην πλατεία Μικρασιατών. Συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα που ακολουθούσαν το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων, και ενώ δεν υπήρχε συγκροτημένο α/α μπλοκ φτιάχτηκε επί τόπου πανό για τους 5 εκζητούμενους από την ιταλία φοιτητές.

πηγή : https://mpalothia.wordpress.com