Ρέθυμνο : Παρέμβαση στα γραφεία του «Γευσίνους» που σταμάτησε την παροχή σίτισης στους φοιτητές του πανεπιστημίου

12181909_541630016018617_953262901_nΡέθυμνο 24/10/15 :Παρέμβαση από φοιτητές έγινε στα γραφεία του «Γευσίνους» (εταιρεία catering με έδρα στο Ρέθυμνο) που του έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια η εκμετάλλευση της σίτισης των φοιτητών, όπως και η εκμετάλλευση πολλών κυλικείων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Για την συγκεκριμένη εταιρεία έχουν ακουστεί πολλά παράπονα από τους φοιτητές.

Η παρέμβαση ξεκίνησε αυθόρμητα μετά το κλείσιμο της λέσχης του πανεπιστημίου από τον ιδιοκτήτη του «Γευσίνους» με το αιτιολογικό της κατάληψης του πανεπιστημίου που ξεκίνησε πριν από 3 μέρες. Από την πρώτη μέρα της κατάληψης με παρεμβάσεις στα ταμεία, η σίτιση ήταν δωρεάν για όλους τους φοιτητές. Η απάντηση του εν λόγω εκμεταλλευτή ήταν να κλείσει εκδικητικά σήμερα το μεσημέρι την λέσχη μέχρι να τελειώσει η κατάληψη και να ανακοινώσει στους υπαλλήλους που απασχολούνταν στη λέσχη, πως δεν θα πληρώνονται όσες μέρες θα είναι κλειστά.

Μετά από αυτή την ενέργεια και περίπου στις 13:30, 70 περίπου φοιτητές κατέβηκαν από το κατειλημμένο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Σαρακήνας που βρίσκονται τα γραφεία και ζήτησαν συνάντηση με τον ιδιοκτήτη. Αυτός απουσίαζε και μπήκαν κάποιοι στα γραφεία από ένα ανοιχτό παράθυρο και συνέχισαν την παρέμβαση. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία παρέμειναν μέσα και συνέχισαν να δουλεύουν σε όλη την διάρκεια της παρέμβασης – ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη και μετά από μισή ώρα ήρθε και συναντήθηκε μαζί τους. Στη συνάντηση έλεγε δικαιολογίες για το κλείσιμο της λέσχης και για τα χρήματα που χάνει.

Δέκα λεπτά μετά τον ιδιοκτήτη κατέφθασαν και οι τοπικοί μπάτσοι ντυμένοι σα ΜΑΤ (κράνη, ασπίδες κτλ) με το λεωφορείο από τη σχολή αστυφυλάκων, μαζί με ανώτερους αξιωματικούς και αρκετούς ασφαλίτες. Ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω και αμέσως ξεκίνησαν να φωνάζουν αντιμπατσικά και εργατικά συνθήματα. Ένας ανώτερος αξιωματικός ξεκίνησε να απειλεί πως θα τους μαζέψουν όλους και θα τους πάνε μέσα και το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τον παλμό και την ένταση σε βαθμό που αναγκάστηκαν να τραβήξουν πιο πάνω το λεωφορείο και τους ντυμένους σα ΜΑΤ μπάτσους και μόνο ασφαλίτες παρέμειναν απέναντι από τα γραφεία.

Αργότερα  στα γραφεία κατέφθασαν και 2 κοσμήτορες του πανεπιστημίου για να συζητήσουν με τον ιδιοκτήτη και τους φοιτητές. Αρχικά ξεκίνησαν τις συνεννοήσεις με τον ιδιοκτήτη και τους μπάτσους καθώς οι φοιτητές δεν δέχονταν να μιλήσουν με κανένα όσο βρίσκονταν τα «ντυμένα» ΜΑΤ στην περιοχή. Μόλις αποσύρθηκαν, ξεκίνησε η συνομιλία με τους κοσμήτορες και τον ιδιοκτήτη αποφασίστηκε η λήξη της παρέμβασης, αφού ο ιδιοκτήτης δέχτηκα να ανοίξει αμέσως την λέσχη και να την κρατήσει ανοιχτή και με δωρεάν παροχή σίτισης καθ όλη την διάρκεια της κατάληψης. Επίσης οι φοιτητές επιμένουν οι εργαζόμενοι στη λέσχη να πληρώνονται κανονικά όλες τις μέρες λειτουργίας της λέσχης και θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν παρασπονδίες από την μεριά του ιδιοκτήτη.

Θα γίνει συνέλευση του συντονιστικού της κατάληψης του πανεπιστημίου Ρεθύμνου στις 17:00

πηγή : https://mpalothia.wordpress.com