ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ “Αλλη είναι η αλήθεια”

Για “παραπλανητικές φωτογραφίες που προέρχονται από αποθηκευτικούς χώρους του κτηρίου Παπαδόπετρου” και για προσπάθεια συκοφάντησης
των φοιτητών κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η “Θεατρική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης”. Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση της Πρυτανείας, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρήκε το κτήριο Παπαδόπετρου, η θεατρική ομάδα τονίζει πως οι φοιτητές κατέβαλαν πολύ προσωπική εργασία και χρήματα προκειμένου να διαμορφώσουν το κτήριο κατάλληλα ώστε να μπορεί να δεχθεί εκδηλώσεις, συζητήσεις, σεμινάρια. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου μέσα στην πόλη των Χανίων για τις ανάγκες των φοιτητών. “Καθόλου έκπληκτοι, βλέπουμε με το άρθρο στα «Χ.Ν.» για άλλη μια φορά την αντιακαδημαϊκή και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του κ. πρύτανη. Παραθέτουμε τις πραγματικά τωρινές φωτογραφίες των χώρων του κτηρίου Παπαδόπετρου, μετά την εισβολή του κ. Γρυσπολάκη, τις οποίες ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει μπαίνοντας αυτή τη στιγμή στο κτήριο. Καθώς και κάποιες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την προσπάθεια διαμόρφωσής του από τους φοιτητές. Όπως φαίνεται από τις εικόνες, το μόνο που έχει διασωθεί μετά την εισβολή των πρυτανικών αρχών είναι οι ζωγραφιές στους τοίχους. Άλλο ένα δημοσίευμα του αμφισβητούμενου πρύτανη έρχεται να συκοφαντήσει τον σύλλογο φοιτητών και όσους δρουν στο κτήριο Παπαδόπετρου. Παραπλανητικές φωτογραφίες, από προηγούμενες περιόδους που δηλώνονται ως τωρινές και φωτογραφίες από τους αποθηκευτικούς  χώρους έρχονται για να χαρακτηρίσουν τη συνολική εικόνα του κτηρίου”.
“ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ”
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: “Η αλήθεια είναι ότι πριν από ενάμισι χρόνο ξεκίνησε η προσπάθεια για την ανακαίνιση του κτηρίου με έξοδα και εργασίες των ίδιων των φοιτητών και μάλιστα από τον Μάρτη του 2009 υπήρξε μια νέα πνοή στο κτήριο.  Έτσι δόθηκε η δυνατότητα για τη δημιουργία νέων πολιτικών και πολιτιστικών ομάδων, σε έναν χώρο που φέρνει σε επαφή τόσο τους φοιτητές μεταξύ τους, όσο και τους φοιτητές με τη χανιώτικη κοινωνία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούν και οι εκδηλώσεις  που το κτήριο δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν, όπως αυτές που έγιναν (εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών με συναυλία του Ψαραντώνη, εκδήλωση – θεατρικό δρώμενο της Θεατρικής Ομάδας για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη). Ο κ. Γρυσπολάκης έχει σαν πάγια πολιτική τόσα χρόνια οι φοιτητές να μην έχουν χώρους στα Χανιά. Δεν υπάρχει ούτε αναγνωστήριο ούτε βιβλιοθήκη ούτε αίθουσα υπολογιστών στο κέντρο της πόλης, παρόλα τα κονδύλια και την περιουσία του Π.Κ. στα Χανιά (κτηριακές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης που ενοικιάζονται σε ιδιώτες). Γι’ αυτούς τους λόγους διεκδικήσαμε και διεκδικούμε το κτήριο Παπαδόπετρου. Από τη στιγμή που το κτήριο άρχισε να αξιοποιείται από τους φοιτητές (μετά από τρία χρόνια που ήταν εγκαταλελειμμένο) οι προφάσεις που ανά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει ο κ. πρύτανης για την εκμετάλλευσή του είναι οι εξής: Δημιουργία γραφείων, εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου και τελευταία, εγκατάσταση μέρους λειτουργιών της Αρχιτεκτονικής Σχολής.  Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο από την πρυτανεία για την εκμετάλλευση του κτηρίου, μιας και οι αποφάσεις συνεχώς αλλάζουν. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής που καθημερινά βιώνει το κτηριακό πρόβλημα έχει αποφανθεί ότι το κτήριο αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του και έχει προτείνει άλλες λύσεις. Ένας χώρος τέτοιος, σαφώς και πρέπει να είναι άρτια διαμορφωμένος, αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε καν. Έτσι, λοιπόν, το κτήριο διεκδικήθηκε από τον φοιτητικό σύλλογο εφόσον δεν παραχωρήθηκε από την πρυτανεία που είχε ζητηθεί επανειλημμένα. Ο Σύλλογος φοιτητών σαφώς και δε μπορεί να διαθέσει τα χρήματα και τα κονδύλια που η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορεί, παρόλα αυτά όμως έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφωθεί ο χώρος και όχι μόνο να είναι βιώσιμος και λειτουργικός, αλλά ένας οικείος χώρος έμπνευσης. Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν για την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου κάτι που ήταν ευθύνη της Πρυτανείας και όχι του Συλλόγου των Φοιτητών. Ο Σύλλογος Φοιτητών προφανώς δεν θα διαφωνούσε σε μια ανακατασκευή του χώρου αν η απόφαση ήταν θετική προς τα αιτήματά του”.
Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι: “Η περίοδος που επιλέχτηκε για να γίνει αυτή η βίαιη εισβολή στο κτήριο χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού διαλόγου ήταν τα Χριστούγεννα, περίοδο κατά την οποία ο σύλλογος φοιτητών απουσιάζει και με την εξεταστική να ακολουθεί, εμποδίζοντας έτσι τη μαζική αντίδραση των φοιτητών. Αυτή η βίαιη εισβολή συνοδεύτηκε από τη δέσμευση και καταστροφή των αντικειμένων των πολιτιστικών ομάδων καθώς και άλλου εξοπλισμού, ο οποίος αποτελούσε δωρεές των φοιτητών και προσωπικά τους αντικείμενα (π.χ. οι υπολογιστές που κατηγορηθήκαμε ότι είχαμε κλέψει, ενώ είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια και ήταν «αρχαίοι» -ΒΗΜΑ 10-1-2010. Η παλαιότητά τους φαίνεται εύκολα από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί)”.

Θεατρική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης

πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=44448