Καταγγελίες για βασανισμό ζώων σε τσίρκο στο Ηράκλειο

” Τα ΤΣΙΡΚΟ Δεν είναιδιασκέδαση.
Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγία στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής.

Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η νέα άφιξη τσίρκο στο
Ηράκλειο. Στο άκουσμα της είδησης ότι το συγκεκριμένο τσίρκο ήρθε και πάλι, οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας να φύγει άμεσα από την Κρήτη. Αιτία είναι το χρόνιο αίτημα των φιλόζωων αλλά και των ευαισθητοποιημένων κατοίκων είναι η οριστική διακοπή της λειτουργίας αυτού του είδους των θεαμάτων, και αυτό γιατί όπως καταγγέλλουν, πίσω από τα ωραία ακροβατικά νούμερα, τα ζώα βασανίζονται και κακοποιούνται. Σύμφωνα με τα μέλη της «Ζωόφιλης δράσης» οι συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες κρατούνται τα άγρια ζώα είναι κάτι περισσότερο από άθλιες και απάνθρωπες. «Τα βασανιστήρια που υφίστανται τα ζώα του τσίρκο, είναι πάρα πολλά. Η σκληρή πραγματικότητα, καλύπτεται πίσω από τη βιτρίνα των ακροβατικών, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Τα ζώα υποφέρουν και πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην αιχμαλωσία όλων των άγριων ζώων», αναφέρει η κ. Ρένα Σακαδάκη, μέλος της «Ζωόφιλης δράσης». Εξαφανίσεις σκύλων Παράλληλα με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων του τσίρκο, υπάρχουν και πολλές καταγγελίες για περίεργες εξαφανίσεις σκύλων. «Κάθε φορά που έρχεται το τσίρκο στην πόλη μας, δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση της εξαφάνισης των σκύλων, που καταλήγουν τροφή για τα άγρια ζώα. Είναι κάτι που ακούγεται έντονα από πολλούς. Είναι μια φήμη, η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί δυστυχώς ακόμη. Όμως σας αναφέρω ότι από την ημέρα που ήρθε το τσίρκο στη Νέα Αλικαρνασσό, με έχουν πάρει 6-7 τηλέφωνα και μου λένε όλοι για το ίδιο πράγμα. Ότι δηλαδή θα αρχίσουν πάλι να χάνονται τα σκυλιά που υπάρχουν για παράδειγμα στην περιοχή του αεροδρομίου», αναφέρει μιλώντας στην «Τ» η κ. Ρένα Σακαδάκη. Μάλιστα όπως τονίζει η ίδια αυτό ακούγεται όποτε κάποιο τσίρκο επισκέπτεται το Ηράκλειο και δεν μπορεί να είναι τυχαίο, γιατί όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. «Έχει πάει ποτέ κανείς στην πίσω μεριά των τσίρκο για να δει τι συμβαίνει και να διαπιστώσει αν όσα ακούγονται είναι αλήθεια ή ψέματα;», διερωτάται η κ. Σακαδάκη, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενσκήψουν στο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 29 δήμοι σε όλοι την Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τσίρκο στην περιοχή τους, ανάμεσα στους οποίους είναι και αυτοί του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Χερσονήσου και των Μαλίων.

«Ας βάλουμε τέλος στα μαρτύρια των ζώων»

Μέσα στα πλαίσια της διαμαρτυρίας των φιλόζωων συγκαταλέγεται και η έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου. Μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει -κατά τους ζωόφιλους- εντός των… τειχών των τσίρκο. Με το σύνθημα «ας βάλουμε τέλος στα μαρτύρια των ζώων του τσίρκου», παρουσιάζουν έρευνες της οργάνωσης «Υπερασπιστές των ζώων» που έγιναν σε πολλές χώρες και οι οποίες έδειξαν ότι η χρήση βίας για την εκπαίδευση των ζώων είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μέρος της κουλτούρας του τσίρκου. «Ακόμα και ζώα όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις φτάνουν σε σημείο να τρέμουν από φόβο. Κατά κανόνα, αυτού του είδους οι πρακτικές λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Κινηματογραφήσαμε εκπαιδευτές να χτυπούν καμήλες στο σώμα και το πρόσωπο για να τις αναγκάσουν να κάνουν πιρουέτες, να μαστιγώνουν πόνυ επανειλημμένα, να δέρνουν σκύλους και να τρυπάνε ελέφαντες με μυτερά αγκίστρια ή να τους χτυπάνε με σιδερένιους λοστούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό φυλλάδιο της «Ζωόφιλης δράσης».