Ηράκλειο : Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε το συνεργατικό καφενείο ΟΡΤΑΚΙΑ

Από την Παρασκευή που μας πέρασε (19/10), ξεκινήσαμε να λειτουργούμε το συνεργατικό καφενείο ΟΡΤΑΚΙΑ για μία μέρα την εβδομάδα.

Από τις 6 το απόγευμα, 4 σύντροφοι και συντρόφισσες μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου πήγαν στο γνωστό στην πόλη μας εδώ και χρόνια συνεργατικό καφενείο, άνοιξαν τα γκάζια, τις μουσικές, και με την όρεξή τους για συλλογική-συντροφική δουλειά, ξεκίνησαν να ετοιμάζουν το χώρο για να υποδεχτεί τους βραδινούς “πελάτες“(έτσι δεν λένε για τα μαγαζιά;) μόνο που εδώ ήταν όλοι φίλοι και φίλες, ακόμα και όσοι δεν γνωρίζαμε προσωπικά.

Την ίδια ώρα, άρχισαν να έρχονται και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες όλοι με τα χέρια γεμάτα. Άλλοι με μεζέδες, άλλοι με ποτά, άλλοι απλά με το κέφι τους και όρεξη να φτιάξουν το χώρο, να στήσουν τα τραπέζια και τις καρέκλες, να καθαρίσουν, να ετοιμάσουν την κουζίνα και όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει ένας χώρος για να φιλοξενήσει ανθρώπους.

Πολύ σύντομα, τα τραπέζια γέμισαν οι παρέες σερβιρίστηκαν, χαλάρωσαν και ευχαριστήθηκαν την κουβεντούλα τους, ενώ εμείς όσοι τουλάχιστον ασχοληθήκαμε με τη λειτουργία του καφενείου, γευτήκαμε την ουτοπία μας… Πώς είναι να δουλεύεις με κέφι σε ένα χώρο που δεν έχεις αφεντικά και πού όλα όσα πρέπει να γίνουν απαιτούν και τη δική σου υπευθυνότητα. Πώς είναι να διασκεδάζεις δουλεύοντας σ΄ ένα χώρο που δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.

Την επόμενη Παρασκευή θα είμαστε πάλι εκεί με την ίδια χαρά και με λίγες περισσότερες ιδέες. Θα τα ξαναπούμε λοιπόν από κοντά.

πηγή : http://diktyoantallagisirakleiou.espiv.net/drupal2/