→ Δεκέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

32 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • 8.297 Απολύσεις μέσα σ΄ένα χρόνο στο Ηράκλειο στο 30/12/2010 στις 20:03

    8.297 απολύσεις καταγράφηκαν στο Νομό Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2010. Πρόκειται για έναν αριθμό που, όπως όλοι λένε, θα διπλασιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
    Μία πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται στο τέλος της για πολλούς Ηρακλειώτες καθώς είδαν να χάνουν το… ψωμί τους είτε επειδή η επιχείρηση που δούλευαν αποτελεί πλέον παρελθόν είτε επειδή εντάχθηκαν στο σύστημα των περικοπών.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, 8.297 Ηρακλειώτες -κάθε ηλικίας- έχασαν τη δουλειά τους με πολλούς απ’ αυτούς να μην πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν ως αποζημίωση.
    Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της Επιθεώρησης εργασίας τη χρονιά που πέρασε με την ελεγκτική υπηρεσία να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
    Οι καταγγελίες που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί είναι πάνω από 700 επώνυμες ενώ υπάρχουν και χιλιάδες ανώνυμες καταγγελίες που αφορούν πολλές επιχειρήσεις στο Νομό Ηρακλείου.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τις καταγγελίες που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το 2009 καταγράφηκαν 742 καταγγελίες ενώ το 2008 μόλις 362. Φαίνεται, ότι όσο η οικονομική κρίση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αυτός ο αριθμός ολοένα και ανεβαίνει. Οι καταγγελίες αφορούν σε μισθούς, επιδόματα αδείας, αποζημιώσεις και διάφορα άλλα επιδόματα.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας το 2008 οι εργαζόμενοι πήραν στο σύνολό τους 182 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2009 κατάφεραν να πάρουν 622 χιλιάδες ευρώ.

    http://2810.gr/crete/index.php?option=com_content&view=article&id=11792:8297-&catid=2:kriti-more-informathion&Itemid=116

    • Χανιά: Υδάτινη ρύπανση από κατσίγαρους στο 30/12/2010 στις 00:40

    Μάστιγα για το περιβάλλον στην Ελλάδα αποτελούν οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων των ελαιοτριβείων οι οποίοι δίχως επεξεργασία διαχύνονται σε χειμάρρους, λίμνες και ποτάμια για να καταλήξουν τελικά στα υπόγεια ύδατα και στις θάλασσες.

    Το κεντρικό λιμεναρχείο Χανίων κλήθηκε να πραγματοποιήσει αυτοψία σε δύο περιπτώσεις καθώς διαπιστώθηκε ρύπανση στον ποταμό στο φαράγγι του Θερίσου αλλά και στον Ταυρωνίτη.

    Στην Ελλάδα πρώτη σε παραγωγή κατσίγαρου είναι η Κρήτη με ετήσια παραγωγή πάνω από 700.000 τόνους.

    Στο νησί δραστηριοποιούνται περίπου 550 ελαιουργεία.

    alt

    Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν πληγή για το περιβάλλον σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Οι τόνοι της μούργας ρυπαίνουν το έδαφος τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα για να καταλήξουν τελικά χωρίς ειδική επεξεργασία στη θάλασσα.

    Οι προστριβές μεταξύ τοπικών φορέων, πολιτών και ιδιοκτητών ελαιοτριβείων είναι χρόνιες.

    Το πρόβλημα όμως όπως λένε και οι ειδικοί είναι δυσεπίλυτα και οι αρμόδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύση.

    Από τους 2 εκατ. τόνους αποβλήτων που παράγουν τα περίπου 3.000 ελαιοτριβεία της χώρας το 90% ρυπαίνει το υδάτινο περιβάλλον και το έδαφος.

    neatv.gr – Λ.Κ.

    • Καλλικράτης στην παιδεία στο 30/12/2010 στις 00:38

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

    • Εκτακτη συνέλευση στην κατάληψη ευαγγελισμού 24/12/10-ωρα:21:00 στο 24/12/2010 στις 20:38

    έκτακτη συνέλευση στην Κατάληψη Ευαγγελισμού -θεοτοκοπούλου 18 Ηράκλειο Κρήτης σήμερα 24/12/2010 – ώρα 21:00. θα ακολουθήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο…

    • ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΡΑ στο 24/12/2010 στις 13:17

    Έχουμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά για την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας που δεν είναι άλλη από το να ζούμε στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

    Σε όλα τα επίπεδα τόσο η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου όσο και όλες οι οικολογικές οργανώσεις με παρεμβάσεις τους είχαν επισημάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη για άμεση απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού αλλά και συνολικότερα της Κρήτης προτείνοντας μάλιστα ένα ολοκληρωμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο διαχείρισης.

    Το μοντέλο αυτό συνοψίζεται στα εξής 10 σημεία:

    1) Πρόληψη- Μείωση του όγκου,

    2) Επαναχρησιμοποίηση,

    3) Οικιακή κομποστοποίηση,

    4) Δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης,

    5) Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με 4 κάδους,

    6) Βελτιστοποίηση, επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης (συσκευασίες, ελαστικά, φάρμακα, ογκώδη κ.λπ.),

    7) Δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης,

    8) Συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση,

    9) Κλείσιμο και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χωματερών και φυσικά

    10) Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

    Σήμερα φτάνοντας ουσιαστικά σε αδιέξοδο, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων επανέρχεται μπροστά μας για μια ακόμα φορά με προσβλητικά απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο. Η σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Κρήτης μεταφορά των απορριμμάτων της Ιεράπετρας στον ΧΥΤΑ του Αγίου Νικολάου μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει σε ένα χρονίζον πρόβλημα που απαιτεί άμεση απάντηση. Πρακτικά μιλάμε για μετάθεση του προβλήματος σε ένα χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Παράλληλα επιδιώκεται η κίνηση αυτή να καλύψει πρόσκαιρα τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και των Δήμων για τον κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

    Η ευθύνη της επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας βαραίνει τους μηχανισμούς της κεντρικής εξουσίας που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα και όχι τις τοπικές κοινωνίες.

    Το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι η εξεύρεση χώρων για την επέκταση των ΧΥΤΑ, οι οποίοι πλέον είναι ξεπερασμένοι και ελλειμματικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) οι οποίοι μετά την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων των Οικολογικών Οργανώσεων θα υποδέχονται μόνο το 10-15% του όγκου των απορριμμάτων που σήμερα υποδέχονται οι ΧΥΤΑ.

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι εάν θέλουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών θα πρέπει η φιλοσοφία των υπευθύνων να ξεφύγει εντελώς από την λογική του «κουκουλώματος» του προβλήματος και να σχεδιαστεί μια σε βάθος χρόνου στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

    17/12/2010

    • Παρανομίες στη διάνοιξη δρόμου καταστροφή δάσους στο Αποπηγάδι στο 22/12/2010 στις 11:43

    Έγγραφο καταγγελία προς τη Διεύθυνση Διεύθυνση Δασών Χανίων, τοΑστυνομικό τμήμα Καντάνου, την Εισαγγελεία Χανίων, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη Κρήτης έκανε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα για τις παρανομίες στη διάνοιξη δρόμου και την καταστροφή του δάσους στο Αποπηγάδι. Αναλυτικά, απευθυνόμενοι προς την διεύθυνση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρει:

    Κυρία Καριολάκη

    Στο υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1906/16-4-2010 έγγραφο σας που μας αποστείλατε, σχετικά με το δασικό δρόμο πρόσβασης στον αιολικό σταθμό των τριών Α/Ν, που η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” έχει διανοίξει στο Αποπηγάδι, αναφέρετε ότι «Στην έγκριση, τίθενται ως όροι για την διάνοιξη της οδοποιίας προσπέλασης, πλάτος καταστρώματος ίσο με 6 μέτρα και μέση ζώνη κατάληψης ίση με τα 8 μέτρα. […]»

    ενώ μετά την αυτοψία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στην περιοχή«[…] Εντοπίστηκε αυξημένο πλάτος καταστρώματος (από 7 μέχρι και 10,2 μέτρα σε 5 αντιπροσωπευτικές θέσεις που έγιναν μετρήσεις) σε μήκος 1700 -1900 περίπου μέτρων από την διασταύρωση της ασφάλτου προς Σπίνα (αρχή του δρόμου προσπέλασης). Στα υπόλοιπα περίπου 2300-2500 μέτρα, το πλάτος του καταστρώματος ήταν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκαν, μικρότερο των 6 μέτρων (από 4,8 ως 5,4 μέτρα εκτός από μια θέση, στην οποία το πλάτος ήταν 7 μέτρα). Το συνολικό πλάτος της ζώνης κατάληψης ήταν, σε όλες τις θέσεις στις οποίες αυτό εκτιμήθηκε, πάνω από 8 μέτρα (από 8,2 ως 19,9 μέτρα με μέσο όρο τα 11,3 μέτρα).

    Στην Α.Ε. Αιολική Μουσούρων, στην οποία συναποστέλλεται το παρόν, εφιστάτε η προσοχή, για:

    1) Την υποβολή αναλυτικών σχεδίων διατομών της οδού προσπέλασης, με βάση το δεδομένο ότι, το πλάτος του καταστρώματος αυτής θα περιορίζεται στα 6 μέτρα και με βάση τις πραγματικές κλήσεις του φυσικού πρανούς στη ζώνη διέλευσης της οδού. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στην Δ/νση Δασών Χανίων, για να ελεγχθούν και να ληφθούν τα τυχόν αναγκαία μέτρα.

    2) Τη μη περαιτέρω αύξηση του πλάτους της οδού.

    3) Την κατασκευή, οπωσδήποτε, οχετών απορροής των ομβρίων, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα της οδού (παρατηρήθηκαν ήδη, κατά θέσεις, φαινόμενα έντονης διάβρωσης, κυρίως του καταστρώματος της οδού).

    4) Την άμεση έναρξη προμελέτης αποκατάστασης του χώρου επέμβασης, σύμφωνα με τον όρο 8 της τροποποιημένης έγκρισης επέμβασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων.»

    Όμως σε χθεσινή (Κυριακή) επίσκεψη μας στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία κατά παράβαση των παραπάνω, αυξάνει κατά κόρον ακόμη περισσότερο το ήδη παράνομο πλάτος της οδού καταστρέφοντας το δάσος και ανοίγει τους οχετούς απορροής των ομβρίων έξω από το ήδη διαμορφωμένο κατάστρομα. Σε ένα σημείο μάλιστα, η καταστροφή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που σας καταθέτουμε, ο δασικός δρόμος έχει μετατραπεί σε γιγάντια πλατεία – αεροδρόμιο, με εκβραχισμούς, μπαζώματα και τεράστια κατστροφή του δάσους.

    Η άδεια εγκατάστασης που ανανέωσε ο περιφεριάρχης στις 7/7/2010 δεν νομιμοποιεί και δεν επιτρέπει τα έργα που αυτή τη στιγμή παράνομα γίνονται στο δρόμο.

    Από τη μεριά σας έχετε προβεί, όπως διά νόμου και Συνταγματικής επιταγής προβέπεται, σε Διοικητική Αποβολή από το πέραν των 6 μέτρα δρόμο και κήρυξη αναδασωτέας έκτασης.

    Βάση ποιας, μελέτης δασικής οδοποιίας (Γ κατηγορίας) κατασκευάζεται αυτός ο δρόμος;

    Παρακαλούμε όπως προβείται άμεσα στο χώρο για αυτοψία – έλεγχο και για να σταματήσεται τα εργά που κατασστρέφουν το δάσος, το οποίο μάλιστα η υπηρεσία σας έχει κηρύξει σε “προστατευτικό.”

    Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

    Καρυωτάκης Κωστής – Σολανάκης Ευτύχης

    http://www.agonaskritis.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83/

    • Ανακοίνωση Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στο 21/12/2010 στις 23:04

    Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση της Οικολογικής Κίνησης. Παρευρέθηκαν τα περισσότερα μέλη της Κίνησης, φίλοι καθώς και καινούρια πρόσωπα. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα λειτουργικά, οικονομικά και θέματα προώθησης της Κίνησης. Οι απόψεις που εκφράστηκαν και οι οποίες θα εφαρμοστούν στην πράξη στο επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

    – Συχνότερες Γενικές Συνελεύσεις

    – Ανοιχτά Δ.Σ. Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα δοιηκητικά μας συμβούλια πάντα ήταν και πάντα θα είναι ανοιχτά για όλους

    – Οι ανακοινώσεις μας θα γίνονται μέσω email, μέσω blog και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων

    – Περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας με οικολογικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς, συλλόγους κλπ για την επίτευξη των στόχων μας

    – Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προβολή της Κίνησης καθώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει 1) για τις ενέργειες/δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 2) για το πώς μπορεί να γίνει μέλος και 3) πώς μπορεί να μπεί σε μια ομάδα εργασίας

    – Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε τρία από τα τρέχοντα θέματά μας: 1. στη διαχείριση των απορριμάτων, 2. στην οριοθέτηση του υδροβιότοπου του Αλμυρού πρίν την επόμενη τουριστική περίοδο και 3. στην προστασία και ανάδειξη του Ελαιώνα (κοινόχρηστη περιοχή Λάκκος).

    Οι ομάδες εργασίας που συγκροτούνται ανά 3-4 άτομα είναι οι ακόλουθες:

    – Υγρότοπος Αλμυρού

    – Διαχείριση απορριμάτων – ανακύκλωση, κομποστοποίηση

    – Πάρκο του Ελαιώνα

    – Ακτογραμμή – Λιμενικά

    – Αστικό Πράσινο

    – Νταμάρια / μπάζα

    – Ενημέρωση – Επικοινωνία

    – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

    – Χωροταξικά (οριοθετήσεις, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κλπ)

    – Μονοπάτια – Πολιτισμός (οικο-αρχαιολογία)

    – Κόκκινο Σκαθάρι

    – Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

    – Βιολογικοί Καθαρισμοί

    – Γη / Ξενοδοχεία

    Ο συντονισμός των ομάδων εργασιών θα γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο. Ένα μέλος θα είναι υπεύθυνο για την κάθε ομάδα με σκοπό την καλύτερη διαχείριση. Όσοι επιθυμούν να μπούν σε μία ή περισσότερες ομάδες εργασίας, παρακαλούμε να στείλουν email στο oiko.kinisi.miravelou@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. με θέμα «ομάδα εργασίας» ή εναλλακτικά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας στο 694 919 2412.

    Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

    • Αυξάνονται οι άστεγοι στα Χανιά στο 21/12/2010 στις 23:03

    Περισσότεροι από τριάντα άστεγοι βρίσκουν καθημερινά στέγη στους δρόμους των Χανίων. Γι’ αυτόν τον λόγο η δημιουργία και η λειτουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας αστέγων στα Χανιά σήμερα κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

    Η πρόταση για λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων στα Χανιά (Λαϊκό Υπνωτήριο), που αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου Χανίων των ‘Γιατρών του Κόσμου’, συζητήθηκε, χθες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης με θέμα την αναζήτηση συνεργασίας και κατάθεσης πρότασης για τη δημιουργία του ξενώνα.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων των ‘Γιατρών του Κόσμου’, κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, ‘οι φορείς που έχουμε καλέσει είναι η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τμήμα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Φόρουμ Μεταναστών – Στέκι Μεταναστών και τα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Θεωρούμε ότι με το κύρος αλλά και με την πληρότητά τους οι Σύλλογοι αυτοί θα δώσουν νομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια προσπάθεια, που ομολογουμένως είναι ανάγκη να γίνει στα Χανιά’.

    ‘Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι το που θα διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος ξενώνας αλλά το πώς θα συντηρείται και επ’ αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δυνατότητα (εύρεσης) χώρου υπάρχει στα Χανιά αλλά το κύριο είναι η συντήρηση. Διότι στον ξενώνα, που διατηρούμε στην Αθήνα, έχουμε ιδιόκτητο χώρο αλλά τα προβλήματα είναι στα έξοδα και στη συντήρησή του.

    Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση τη συμμετοχή όλων αυτών των φορέων και ακόμη περισσότερων σε έναν ενιαίο φορέα που είναι απαραίτητος. Στη συνέχεια να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια οριστικοποίηση της πρότασής μας και να απευθυνθούμε έπειτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια’, επεσήμανε ο κ. Βουλγαρίδης.

    Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι ‘Γιατροί του Κόσμου’, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων (Λαϊκό Υπνωτήριο) αποτελούν μια καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα στην παροχή καταφυγίου. Παρέχουν τους αναγκαίους όρους για τη διαβίωση ενός ατόμου, στέγη και καθαριότητα.

    Δικαιούχοι για τις παροχές του χώρου είναι άτομα άνω των 16, τα οποία στερούνται τη στέγασή τους, ασχέτως των συνθηκών, κάτω από τις οποίες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.

    ΠΑΡΟΧΕΣ

    Οι φιλοξενούμενοι προσέρχονται κάθε βράδυ με τη δύση του ηλίου στον ξενώνα και με σειρά προτεραιότητας τους παρέχεται ένα κατάλυμα, πιθανώς ένα (πρόχειρο) δείπνο καθώς και η πρόσβαση σε αποχωρητήρια με δυνατότητα για μπάνιο.

    Η αναχώρηση των φιλοξενούμενων γίνεται το πρωί και κατά την έξοδό τους, τους παρέχεται ένα γεύμα, απλού τύπου (π.χ. τοστ).

    Οι ξενώνες διαθέτουν καθαρά κλινοσκεπάσματα καθώς και πετσέτες.

    ΦΥλαξη

    Οι χώροι φιλοξενίας προστατεύονται από φύλακα κατά το ωράριο λειτουργίας τους.

    ΧρονοδΙΑγραμμα ΛειτουργΙας

    Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας είναι 12 μήνες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Το πρόγραμμα «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων» απασχολεί: Φύλακες (2) με πλήρη απασχόληση. Καθαριστές (2) με ημιαπασχόληση. Συντονιστή Προγράμματος (1) με πλήρη απασχόληση.

    Όπως κάθε δράση, έτσι και αυτό το πρόγραμμα ‘απαιτεί’ την ύπαρξη εθελοντών, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν α) ως υποστηρικτές, συλλέγοντας υλικό (τρόφιμα – κλινοσκεπάσματα – πετσέτες κ.λπ.), β) με τη φυσική τους παρουσία για τις ημερήσιες ανάγκες συντονισμού, γ) καλύπτοντας ενδεχόμενα κενά λόγω αδειών κ.λπ. του έμμισθου προσωπικού.

    Φουντουλάκη Ελένη από τα Χανιώτικα Νέα
    http://www.anatolh.com/crete/chania/item/7026-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

    • 'Οχι' σε κεραία κινητής τηλεφωνίας στο 21/12/2010 στις 22:49

    ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
    ‘Οχι’ σε κεραία
    κινητής τηλεφωνίας
    Να μην κάνουν δεκτό το αίτημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση κεραίας κοντά στον οικισμό Μαριανά των Περιβολίων καλούν τους νομαρχιακούς συμβούλους κάτοικοι των Περιβολίων του Δήμου Θερίσου.
    Στο αίτημα της εταιρείας VODAFONE για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις ζητώντας την αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση.

    http://www.haniotika-nea.gr/57874-%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20.html
    Σε κείμενό τους στα ‘Χ.Ν.’ τονίζουν πως ‘η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο πλησιέστερος οικισμός απέχει 550 μέτρα από το σημείο εγκατάστασης και δεν κάνει κανέναν λόγο για τις διάσπαρτες κατοικίες εκτός οικισμού, όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κρήτης. Η αλήθεια είναι ότι ο οικισμός Μαριανά απέχει 200 μέτρα, ο οικισμός Γαρίπας 350 μέτρα και πιο κάτω, στα 500 μέτρα, απλώνονται όλα τα Περιβόλια, με το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό, με 200 περίπου παιδιά, στα 600 μέτρα. Εννέα διάσπαρτες κατοικίες εκτός οικισμού των Μαριανών απέχουν 80 έως 150 μέτρα. Επιπλέον έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για 4 κατοικίες σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα, μα και αρκετές άλλες ετοιμάζονται λόγω της εγγύτητας στην πόλη των Χανίων (5 χλμ.) και λόγω της πανοραμικής θέας’.
    Σύμφωνα με τους κατοίκους η κεραία έχει ύψος 36 μ. και χαρακτηρίζεται ως κομβικός σταθμός – αναμεταδότης με 25 μικροκυματικά κάτοπτρα ‘για τον οποίο όπως παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία δεν υπάρχουν σίγουρες μετρήσεις για τα αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και συν τοις άλλοις σε απόσταση 150 μ. διέρχεται η γραμμή υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, πράγμα που επιτείνει άγνωστο πόσο την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Παρ’ όλα αυτά κατά την εταιρεία δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και ούτε οπτική και αισθητική ρύπανση για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες του φαραγγιού του Θερίσου. Κύριοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, για τους παραπάνω σοβαρότατους λόγους και για όσους αναφέρονται στις τρεις ενστάσεις που καταθέσαμε, σας ζητάμε θερμά με την απόφασή σας να μην εκθέσετε σε υπαρκτό κίνδυνο την υγεία όλων μας και προπάντων των παιδιών μας και να μην υποβαθμίσετε μια αναπτυσσόμενη οικιστική περιοχή που συμβάλλει συν τοις άλλοις και στην καταπολέμηση της αστυφιλίας’.
    ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
    Στην εισήγησή της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων η Διεύθυνση Πολεοδομίας ‘διατηρεί επιφυλάξεις για την πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σ.σ. της κεραίας) που μας έχετε διαβιβάσει’ και προτείνει τη συμπλήρωση του φακέλου της μελέτης σύμφωνα με μια σειρά από παρατηρήσεις που κάνει. Παράλληλα ζητάει να τηρηθούν επακριβώς οι τεχνικές προδιαγραφές και τα σχέδια που υποβλήθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με μέριμνα της εταιρείας να αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στο αγροτεμάχιο έκτασης 500 τ.μ., στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η όλη εγκατάσταση, κατά τη φάση της λειτουργίας είναι απαραίτητο προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούνται τα όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, η εταιρεία να προβαίνει σε μετρήσεις ακτινοβολίας από πιστοποιημένο φορέα τουλάχιστο ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματα να κατατίθενται στην αδειοδοτούσα Αρχή και στην Υπηρεσία μας’.

    • Ο Καλλικράτης "τρώει" τα μικρά σχολεία στα Χανιά στο 17/12/2010 στις 13:56

    Στην κατάργηση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων του νομού Χανίων οδηγεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία που καταργούνται είναι στα χωριά Σέμπρωνα, Σφηνάρι, Καλυδωνία, Ροδοπού και Καλάθενες.

    Ήδη έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά των μαθητών μέσω του ΚΤΕΛ σε άλλα σχολεία. Παράλληλα συζητείται η ίδρυση του εξαθέσιου 2ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσοπηγής και του εξαθέσιου 3ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών.

    Οι πιθανές αναστολές, καταργήσεις, συμπτύξεις σχολείων αλλά και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων συζητήθηκαν την Πέμπτη κατά την συνάντηση που είχε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολος Κλινάκης με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Ηλία Ποντικάκη.

    http://www.goodnet.gr/index.php?id=6,45410,0,0,1,0

    • σφαγμένος σκύλος στην Αμμουδάρα Ηρακλειου στο 16/12/2010 στις 16:03

    Στην παραλία της Αμμουδάρας βρέθηκε προχθές, από διερχόμενους, ένας σφαγμένος σκύλος, ο οποίος σε άθλια κατάσταση ψυχορραγούσε. Το άτυχο ζώο υπέφερε από φριχτούς πόνους, ενώ κατόπιν έντονης προσπάθειας – λόγω της νευρικότητας του κατακρεουργημένου ζώου – οι φιλόζωοι που προσέτρεξαν, κατάφεραν να το ναρκώσουν και να το μεταφέρουν στον κτηνίατρο.
    Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, το τραύμα του ζώου προκλήθηκε από μαχαίρι και το βάθος του έφθανε ως την τραχεία του.

    http://cretalive.gr/new/17261/crete/Katakreourgimeno_skuli_stin_Ammoudara

    • Σύσκεψη ενάντια στο λατομείο γύψου 17/12/10 στο 16/12/2010 στις 16:02

    ‘Βολές’ κατά του περιφερειάρχη Κρήτης, Αθ. Καρούντζου, για το θέμα του λατομείου γύψου, εκτοξεύει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Λαφονησίου και της ευρύτερης περιοχής ‘Lafonisi SOS’.
    Παράλληλα σημειώνει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση μεταφέρθηκε για την Παρασκευή ‘λόγω τεχνικών ζητημάτων προκειμένου να συλλεχθούν σημαντικά στοιχεία, χρήσιμα για τον αγώνα μας’.
    Και συνεχίζει:
    ‘Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ. – Τμ. Δυτικής Κρήτης και ώρα 8 μ.μ., καλούμε σε συγκέντρωση τους φορείς και κάθε ενεργό πολίτη, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις και τον αγώνα μας προκειμένου να ανατρέψουμε την παράνομη απόφαση αδειοδότησης λατομείου γύψου στην περιοχή όρμου Στομίου του Δήμου Ιναχωρίου και να απαιτήσουμε πλέον δυναμικά να υπογραφεί άμεσα ως έχει κατατεθεί το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου τώρα!’.
    Στην ανακοίνωση ασκείται έντονη κριτική στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και γίνεται λόγος για ‘σωρεία παραπτωμάτων και παρανομιών της συγκεκριμένης αδειοδότησης λατομείου γύψου’. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, ο κ. περιφερειάρχης μαζί με την Υπηρεσία της ΠΕΧΩ στην Περιφέρεια ‘καθυστερούν σκόπιμα την υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου προκειμένου να το «σαλαμοποιήσουν» για να μπορέσουν έτσι να εξυπηρετήσουν ευκολότερα τα συμφέροντα εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή του Λαφονησίου κι αυτό σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και της σωστής αξιοποίησης του πανέμορφου αυτού τόπου’.
    Παράλληλα αναφέρεται ότι ο κ. Καρούντζος ‘αρνείται ακόμα και τώρα όλες τις δημόσιες εκκλήσεις για τη συμμετοχή του σε δημόσιο διάλογο με την Επιτροπή Αγώνα, τους κατοίκους της περιοχής, με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιναχωρίου και τους φορείς του τόπου’.
    Ακόμα διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα:
    ‘Ποιες πιέσεις του ασκούν άραγε τα ιδιωτικά συμφέροντα και ποιες πολιτικές καλύψεις του δίνουν το δικαίωμα αυτό;
    Αυτά θα φανούν τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και με την προσπάθεια όλων μας, να μην περάσουν με κανέναν τρόπο αυτές οι επιλογές του.
    Φορείς και ενεργοί πολίτες θα δώσουμε άμεσα την πρέπουσα απάντηση για την ανατροπή της παράνομης απόφασης και της άμεσης θεσμοθέτησης του ΣΧΟΟΑΠ.
    Αλλά και ένα μάθημα σε όλους όσοι χρησιμοποιούν την οποιαδήποτε εξουσία τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολλών’.
    Την ανακοίνωση υπογράφει για τη Συντονιστική Επ. Αγώνα ο κ. Γιώργος Τσέκος.

    http://www.haniotika-nea.gr/57623-%CE%A3%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7%20%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CE%B3%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%85%20.html

    • “Οχι” στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στο 16/12/2010 στις 16:01

    Ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά τους θέματα εμφανίζονται εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους του ιδιωτικού τομέα και στα Χανιά.
    Παρά τις διακηρύξεις ότι το μνημόνιο δεν θα θίξει τον ιδιωτικό τομέα, βλέπουν τεράστιες ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, που είχαν κατοχυρωθεί με μακροχρόνιους αγώνες.
    ‘Μετά από 25 χρόνια εργασίας, ως χειριστής μηχανημάτων, απολύθηκα πριν από πέντε μήνες. Πλέον οι επιχειρήσεις απολύουν από την άκρη χωρίς να υπολογίζουν τίποτα’, δηλώνει ο Σπύρος Λιονάκης. Εχοντας εργαστεί για χρόνια σε έναν τομέα, όπως αυτόν των κατασκευών, ο εργάτης τονίζει πως πλέον τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αναζητεί εργασία ασχολούμενος το διάστημα αυτό με τα αγροτικά και προσπαθεί να ζήσει με το επίδομα πείνας του ΟΑΕΔ. ‘Ηταν δύσκολα τα πράγματα για μας· τώρα με τις αλλαγές αυτές θα πάνε ακόμα χειρότερα. Αν περάσουν οι αλλαγές αυτές, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, θα επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση θα φαγώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα δείξει μεγαλύτερη δουλικότητα, ποιος θα γλείψει καλύτερα και ποιος δεν θα μιλάει πολύ’, αναφέρει ο κ. Σπύρος. Οσο για τη δράση των συνδικάτων διαπιστώνει το απόλυτο χάος. ‘Πέρα από κάποια Πρωτοβάθμια Σωματεία βλέπετε τι γίνεται. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων πάνε για βουλευτές, οι δε της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για υπουργοί. Αυτό τα λέει όλα’.
    ‘ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ’
    ‘Είναι σίγουρο ότι με τη νομοθεσία αυτή όσες επιχειρήσεις θα επικαλεστούν οικονομικό πρόβλημα -χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό ακριβώς- θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιχειρησιακές συμβάσεις και θα μπορούν να κατεβάζουν τον μισθό μέχρι 740 ευρώ μικτά. Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι έχει οικονομικά προβλήματα, ώστε να μειώσει τους μισθούς του προσωπικού του. Πλέον για ’μένα είναι καθαρά τα πράγματα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τα κέρδη τους και κατεβάζουν τους μισθούς μας’, λέει η κα Μαρία Καλλιτσουνάκη, που εδώ και 8 χρόνια εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος. Η νεαρή γυναίκα τονίζει πως όλο και περισσότερα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και των υπαλλήλων, που πλέον στερούνται και τις στοιχειώδεις απολαβές.
    ‘Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων δεν λένε ότι ο κόσμος στην Ευρώπη δεν έχει λεφτά για να πάει διακοπές αλλά προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το service, πώς θα το αναβαθμίσουμε. Στον κλάδο τον δικό μας είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν χρήση των πραγματικών κεκτημένων τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα είχαν περικοπές, κουτσουρεμένους μισθούς και επιδόματα, εργασιακή ανασφάλεια’, αναφέρει η κα Μαρία. Η ίδια καλεί τους συναδέλφους της να συμμετάσχουν στα συνδικάτα και να προσπαθούν να πιέσουν μέσα από αυτά για την πραγματική βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.
    Αναζητώντας εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εδώ και έναν μήνα, ήλθαμε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, ωστόσο, κανείς δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα για τις αλλαγές που έρχονται, πλην των δύο που φιλοξενούμε σήμερα.

    http://www.haniotika-nea.gr/57626-%E2%80%9C%CE%9F%CF%87%CE%B9%E2%80%9D%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20.html

    • Στη Δικαιοσύνη γονείς για το λουκέτο στα Αθλητικά Σχολεία στο 16/12/2010 στις 16:00

    Αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη δηλώνουν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Αθλητικά Σχολεία της Κρήτης, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μεσούσης μάλιστα της σχολικής χρονιάς, να καταργήσει τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, όπως λέγονται επίσημα, καθώς τα έκριναν «αντιπαιδαγωγικά και αντιπαραγωγικά».

    Οι μαθητές του Αθλητικού Γυμνασίου και Λυκείου στο Ηράκλειο, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, για μία ακόμη φορά, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσαν στον περιφερειακό διευθυντή Απόστολο Κλινάκη την απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαιωθούν.

    Από την πλευρά του ο κ. Κλινάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υπόμνημα με τα αιτήματα της κοινότητας του Αθλητικού Σχολείου, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι, μετά τις προσλήψεις προπονητών. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που πυροδότησε νέο σφοδρό κύκλο αντιδράσεων, τονίζεται πως ΤΑΔ και ΕΤΑΔ μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στην περίπτωση που καλύπτονται όλες οι θέσεις γυμναστών. Τις επόμενες μάλιστα μέρες, αναμένεται να καλυφθεί ένας αριθμός κενών θέσεων καθηγητών φυσικής αγωγής και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα τμήματα που θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι μαθητές και οι γονείς τους ωστόσο καταγγέλλουν «παίζεται παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους» και θεωρούν δικαίως ότι «πετάγονται στο δρόμο».

    Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, πάντως, καλούνται οι μαθητές των Αθλητικών Σχολείων που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν σε άλλα Γυμνάσια και Λύκεια να το προωθήσουν άμεσα. Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιώργος Μανουσάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Λόγω της οικονομικής κρίσης, ενεργοποιήθηκαν παλαιότερες διατάξεις, σχετικά με τη λειτουργία των ΤΑΔ. Από την πλευρά μου δεν μπορώ να σχολιάσω αν τα σχολεία αυτά εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Εγώ εντέλλομαι να κάνω πράξη αυτά που ζητά ο φορέας μου, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέου τύπου Αθλητικών Σχολείων». Όπως και να ‘χει πάντως οι γονείς και οι μαθητές των ΤΑΔ και ΕΤΑΔ στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

    http://www.tolmi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13611:sth-dikaiosunh-oi-goneis-gia-to-louketo-sta-athlitika-lukeia&catid=102:arxiki-selida&Itemid=1547

    • ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Το πάρκο έγινε...πάρκινγκ για το Jumbo! στο 11/12/2010 στις 15:23

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πάρκινγκ που ετοίμασε για λογαριασμό του…Jumbo ο δήμος Ηρακλείου. Ο οποίος είχε μελετήσει στην θέση των κοινόχρηστων χώρων πάρκο, αλλά του βγήκε…χώρος στάθμευσης! Μια υπόθεση που από την αρχή ήταν σκανδαλώδης τελειώνει πάλι υπέρ του…πολυκαταστήματος.

    Όπως αναφέρει η ‘Πατρίδα’ (Λίλιαν Δαφερμάκη) η εικόνα που εμφανίζει ο χώρος των 4.679,62 τ.μ. έξω από το Τζάμπο είναι αποκαρδιωτική και που ενώ απελευθερώθηκε με σκοπό να διαμορφωθεί σε πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής τελικά έγινε πάρκινγκ για τους πελάτες του πολυκαταστήματος. Οι πολίτες εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν δια της νομικής οδού, προκειμένου αφενός να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης, που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, και αφετέρου, να διερευνηθούν οι όποιας μορφής ευθύνες των αρμοδίων, για το πάρκιγκ το οποίο έχει κατασκευαστεί και το οποίο ζητούν εδώ και τώρα να καταστραφεί.

    Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι ο Δήμος άφησε «στα χέρια» του πολυκαταστήματος τη διαμόρφωση ενός κοινόχρηστου χώρου, και επέτρεψε να τον διαμορφώσει με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της πόλης. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι συνιστά οξύτατη πρόκληση και σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι ο επίλογος του μεγαλύτερου πολεοδομικού σκανδάλου του Ηρακλείου γράφεται με τέτοιο τρόπο.

    Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εκτός της πρόκλησης που συνιστά η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου σε πάρκιγκ, εγείρονται κίνδυνοι και για τη δημόσια ασφάλεια, αφού ο τρόπος που έχει γίνει η όλη διαρρύθμιση του χώρου του πάρκιγκ, δημιουργεί προβλήματα, τόσο σε σχέση με την είσοδο και έξοδο των οχημάτων, αλλά και των πολιτών που θα κινούνται στις περιορισμένης έκτασης αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Οι κάτοικοι καταγγέλλουν, εκτός των άλλων, ότι η Δημοτική Αρχή, έχει ευθύνες, επειδή, όταν παρουσιάστηκε η μελέτη του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο ο Δήμαρχος κ. Κουράκης όσο και ο τότε αντιδήμαρχος κ. Κ.Μαμουλάκης δεσμεύτηκαν να επανεξεταστεί το όλο θέμα, με βάση συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έγιναν. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, και έτσι προχώρησε ένας σχεδιασμός που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην περιοχή. Με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Κουμαντάκης τονίζει ότι το όλο θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

    cretalive.gr

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.