31 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη στο 30/09/2010 στις 08:16

    Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία και στην Κρήτη.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) περισσότεροι από 26.800 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για τον μήνα Αύγουστο. Από αυτούς 16.962 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Κρήτης είναι η τέταρτη κατά σειρά περιφέρεια ανά την Ελλάδα με τους περισσότερους άνεργους.
    ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
    Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Μανούσος Λιονάκης την εικόνα που επικρατεί στην εργασιακή αγορά.
    Όπως αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ, τα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη κυμαίνονται στο 13%.
    Στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη οι άνεργοι (μαζί με τα άτομα που απασχολούνταν σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα) πλησιάζουν τα 8.500 για τον μήνα Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς οι άνεργοι ήταν περίπου 5.000 άτομα.
    ‘Πρόκειται για σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στα Χανιά. Ουσιαστικά από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι φέτος οι άνεργοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού από τους 5.000 το 2009, φέτος τον Αύγουστο ξεπέρασαν τους 8.500. Αυτό το καλοκαίρι πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα δεν επαναπροσλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ οι εξειδικευμένες θέσεις ξενοδοχειακού τομέα που κατείχαν, καλύφθηκαν από μαθητές ημεδαπούς και αλλοδαπούς, επειδή είχαν «φτηνό μεροκάματο». Μάλιστα, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Σεπτέμβρης και η τουριστική σεζόν, οι απολύσεις γίνονται σωρηδόν. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα στο Εργατικό Κέντρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας’, τόνισε στα ‘Χ.Ν.’ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
    Ο κ. Λιονάκης έκανε λόγο για ‘δύσκολο οικονομικά χειμώνα με δεδομένο ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν δίνουν άμεση λύση. Ο κατασκευαστικός – οικοδομικός τομέας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αφού σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ώριμο έργο για να δημοπραττηθεί. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 13,4% ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα από το 30%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο καθώς οι άνθρωποί της εγκαταλείπουν την επαρχία και έρχονται να προστεθούν στους ανέργους των αστικών κέντρων’.
    Παράλληλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης κατα το α’ τρίμηνο του 2010 ήταν η δεύτερη περιφέρεια μετά την Περιφέρεια Αττικής σε αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.
    Όπως ανέφερε ο κ. Λιονάκης, ο οποίος συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Χερσόνησο, μετά από αίτημα των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης απαιτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τις μητέρες εργαζόμενες κ.ά.
    http://www.haniotika-nea.gr/53023-%20%CE%91%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82%20.html

    • Δωρεαν προιοντα στα Συσσίτια της Σπλάντζιας στα Χανιά στο 29/09/2010 στις 14:45

    Πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς των Χανίων, καθώς προσέφεραν μισό τόνο πορτοκάλια και μισό τόνο πατάτες, στα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Τα προϊόντα θα μοιράζονται στο εξής στους άπορους, στα συσσίτια της περιοχής, ενώ, την ερχόμενη Τρίτη, θα προσφερθεί ένας ακόμη τόνος από τα ίδια προϊόντα.

    • 11/10/10: Πορεία διαμαρτυρίας ασφαλισμένων της Ασπις στο 29/09/2010 στις 14:44

    Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ασφαλισμένοι της Ασπις στο Ηράκλειο που σχεδιάζουν νέα κινητοποίηση διεκδικώντας τις αποζημίωσεις τους. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 11 Οκτώβρη στον χώρο του κινηματογράφου Αστόρια. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του συλλόγου ζημιωθέντων της Ασπις Κωνσταντίνα Φωτοπούλου η νεα κινητοποίηση αναμένεται να ειναι ακόμα μεγαλύτερη απο την προηγούμενη καθώς τα μηνύματα συμμετοχής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

    cretalive.gr

    • 1/10/10: Πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων της Κρήτης στις Κοινωνικές Δομές-ωρα 11.00 στην περιφέρεια Κρήτης στο 29/09/2010 στις 14:42

    Πορεία διαμαρτυρίας προς την περιφέρεια Κρήτης θα πραγματοποιήσουν την 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της Κρήτης στις Κοινωνικές Δομές, ζητώντας να μπει «φρένο» στις συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν.
    Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:
    “Η 1η Οκτωβρίου ημέρα για την τρίτη ηλικία την μέρα αυτή την γιορτάζουν και τιμούν τους ανθρώπου της τρίτης ηλικίας.
    Όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές πανελλαδικά δράττονται της ευκαιρίας ώστε να διεκδικήσουν το μέλλον των δομών Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ αλλά και να προβάλουν τα πρόβλημα που υπάρχουν μέσα στις ΔΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ, όπου το 80% των εξυπηρετούμενων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
    Κάθε δυσλειτουργία στις δομές έχει άμεσο αντίκτυπο στους εξυπηρετούμενους.
    ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒσΣ και ΚΗΦΗ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ… ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.
    Μην περιμένουμε να έρθει κανείς άνθρωπος δυστυχισμένος να μας χτυπήσει την πόρτα. Έχουμε την υποχρέωση να πάμε εμείς σε κείνους να χτυπήσουμε την δική τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα το οικονομικό που αντιμετωπίζουν κάποιοι ηλικιωμένοι, όσο το πρόβλημα της μοναξιάς. Παρέα και αγάπη μπορούμε να τους προσφέρουμε”.
    Οι εργαζόμενοι στην Κρήτη καλούνται σε Γενική Συνέλευση την 1η Οκτωβρίου 2010 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 9.30 πμ., με την λήξη αυτής θα εξακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας (ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ.) προς την περιφέρεια Κρήτης και επίδοση ψηφίσματος.
    ΖΗΤΑΜΕ:
    1. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
    3. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ”
    goodnet.gr

    • Η Cosco Logistics ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο Καστελίου στο 27/09/2010 στις 09:52

    Με δύο «ναι» και ένα «όχι» στις αποσκευές τους φθάνουν το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο και ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco Γουέι Τζιαφού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Κίνας θα καταστήσουν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι η Cosco έχει αποφασίσει οριστικά να συμμετάσχει μέσω της θυγατρικής της Cosco Logistics στον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου και παράλληλα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι. Ταυτόχρονα όμως οι κινέζοι επίσημοι θα ξεκαθαρίσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός εμπλέκεται στο έργο του Θριάσιου Πεδίου, όπου στην ανάδοχο κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευσή του θα συμμετέχει με ποσοστό 15%.

    Είναι πλέον σαφές ότι οι κινέζοι έχουν «υιοθετήσει» την Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στις αγορές της Ευρώπης, των βαλκανικών, αλλά και των παρευξείνιων χωρών, ρόλος που έχει γίνει αποδεκτός από την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία έχει άρει τις οποίες επιφυλάξεις είχε κατά το παρελθόν για τη διείσδυση της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Στις βαλίτσες της υψηλόβαθμης κινέζικης αποστολής, στην οποία θα μετέχουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων, θα υπάρχει και μια σειρά άλλων οικονομικών και επιχειρηματικών φακέλων, οι οποίοι θα αφορούν όχι μόνον τον τομέα των άμεσων επενδύσεων, αλλά και τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

    Και παράπονα. Παράλληλα όμως θα υπάρχουν και παράπονα προς την κυβέρνηση, κυρίως για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλει το υπουργείο Οικονομικών στην Cosco από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά και ο οποίος δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

    Παρά το γεγονός ότι το «αγκάθι» αυτό στις ελληνοκινεζικές επιχειρηματικές σχέσεις έχει γίνει αντικείμενο σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έπειτα από αίτημα στελεχών της Cosco στην Ελλάδα, εν τούτοις το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ουσιαστικά παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ, θέτοντας ως προϋπόθεση τον προηγούμενο έλεγχό τους από τις εφορίες, και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Cosco, η ελληνική θυγατρική της οποίας στην Ελλάδα (ΣΕΠ Α.Ε.) έχει πραγματοποιήσει την επένδυση στον ΟΛΠ. Από την πλευρά τους οι κινέζοι υποστηρίζουν ότι η επένδυση στον ΟΛΠ έχει γίνει από μια ξένη εταιρεία και κατά συνέπεια η ΣΕΠ Α.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί των χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχου που ακολουθεί το υπουργείο. Το πρόβλημα που για την Cosco ισοδυναμεί με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 21 εκατ. ευρώ αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός της Κίνας με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Μαζί ΟΛΠ- Cosco. Κινεζικές ενστάσεις και παρατηρήσεις, άλλες ήσσονος και άλλες μείζονος σημασίας, έγιναν και για μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις που υπήρχαν στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο. Οι πληροφορίες λένε ότι όλες οι υποδείξεις που έκαναν οι κινέζοι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για την προκήρυξη του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο έγιναν δεκτές.

    Η ελληνική πλευρά δείχνει να ευνοεί την ανάληψη του έργου με τη συμμετοχή του ΟΛΠ, εκτιμώντας ότι η Cosco και την απαραίτητη ρευστότητα διαθέτει για την κατασκευή του έργου, αλλά και λόγω της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά μπορεί να το διαχειριστεί αποτελεσματικότερα. Η συμμαχία της δε με τον ΟΛΠ- θα κατέβει από κοινού με τον ΟΛΠ στον διαγωνισμό (η συμμετοχή του ΟΛΠ είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν της Cosco) ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διεκδικητική θέση της Cosco. Φυσικά στον διαγωνισμό για το Θριάσιο (η πρώτη φάση θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου) θα συμμετάσχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα πέραν αυτού της Cosco- ΟΛΠ. Στο Θριάσιο θα κατασκευαστεί μια ολοκληρωμένη μονάδα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ελλάδα προς τις γειτονικές αγορές και το έργο θεωρείται από τον ΟΛΠ μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για την εθνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την κινεζική πλευρά, το έργο στο Θριάσιο Πεδίο- ο προϋπολογισμός του οποίου θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ- είναι επίσης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στόχου του κινεζικού ομίλου να αναδείξει τον Πειραιά σε κέντρο για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων της Cosco προς τις αγορές της Ανατολικής- Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

    Το διμερές εμπόριο. Στην ατζέντα των ελληνοκινεζικών επαφών θα τεθεί φυσικά και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2009, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα ανήλθε το 2009 στα 2,95 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 92,8 εκατ. ευρώ.
    Ενδιαφέρονται για Θριάσιο και Καστέλλι, αλλά όχι για τον ΟΣΕ

    Και 1,2 δισ. για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

    Στην ατζέντα του κινέζου Πρωθυπουργού βρίσκεται και η κατασκευή και εκμετάλλευση στη συνέχεια του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Το νέο αεροδρόμιο, εφόσον προχωρήσει η υλοποίησή του, υπολογίζεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 5,5 εκατ. επιβάτες ετησίως. Η σημασία του νέου αυτού έργου είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο για όλη την Κρήτη, αλλά και για την εθνική μας παρουσία στις αερομεταφορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
    http://cretalive.gr/new/8145/crete/I_Cosco_Logistics_endiaferetai_gia_to_aerodromio_Kasteliou

    • 'Ακυρες οι πρυτανικές εκλογές του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2008 στο 23/09/2010 στις 08:06

    Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την (από τις 2 Σεπτεμβρίου 2008) απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Αυγούστου 2008 στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών, πρύτανης είχε αναδειχθεί μέχρι το 2012 ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης και αντιπρυτάνεις ο Νικόλαος Βαρότσης και ο Μιχαήλ Πατεράκης.
    Κατόπιν της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, η εκλογή των τριών καθηγητών είναι άκυρη.
    Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο υποψήφιος πρύτανης Αναστάσιος Φίλης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Νικόλαος Μαρκόπουλος και Ιωάννης Σαριδάκης.
    Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου 2008 κατά τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπήκαν στα δύο εκλογικά τμήματα κουκουλοφόροι και πήραν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια, τις σφραγίδες της εφορευτικής επιτροπής και κατέστρεψαν τους εκλογικούς καταλόγους.
    Μετά το συμβάν ο Α.Φίλης και οι συνυποψήφιοι του υπέβαλαν ένσταση στην εφορευτική επιτροπή και ζητούσαν να μη γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με βάση μόνο την ομαλή ψηφοφορία που διεξήχθη στα δύο εκλογικά τμήματα στα οποία ψήφισαν τα μέλη του ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, αλλά η ένσταση απορρίφθηκε και τα αποτελέσματα των εκλογών βασίστηκαν στις δύο κάλπες των καθηγητών.
    Το ΣτΕ έκρινε με την απόφαση 2746/2010 ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη κατά παράβαση του Ν.2083/1992, γιατί η εκλογή των πρυτανικών αρχών δεν διενεργήθηκε με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών των εκλεκτόρων (καθηγητών και φοιτητών).
    Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι «το πρυτανικό συμβούλιο και περαιτέρω η κεντρική εφορευτική επιτροπή όφειλαν, κατά την έννοια του νόμου, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία αναδείξεως των αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όλων των εκλεκτόρων που επιθυμούσαν να ψηφίσουν λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέτρο».

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=762841&srv=95

    • υποπτη πυρκαγια στην Κάνδανο Χανιαων στο 22/09/2010 στις 18:03

    κατι υποπτο συμβαινει με την πυργαγια στην περιοχή του κανδάνου ,εκει ήθελαν να κατασκευασουν αιολικο παρκο !τυχαίο δεν νομιζω!Μακριά από κατοικημένες περιοχές και χωρίς να απειλεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχει περιορισθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε ορεινή τοποθεσία του δήμου Κανδάνου μεταξύ των οικισμών «Ανησαράκη» και «Βαμβακάδο».

    Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν κατοικεί της περιοχής εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις εστίες και επεκτάθηκε σε έκταση επτά χιλιομέτρων απειλώντας το δάσος της Κανδάνου, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν δύσκολο καθώς φυσούσαν δυνατοί άνεμοι και υπήρχε πυκνή βλάστηση..

    Την μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, εθελοντές τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί, καθώς και δύο αεροπλάνα «Καναντέρ», η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική. Από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

    • Συνελλήφθη πλανόδιος έμπορος επειδη δεν δεχτηκε να αφησει τον δημοτομπατσο να του πάρει το εμπόρευμα στο 22/09/2010 στις 18:00

    Συνελλήφθη πλανόδιος έμπορος επειδη δεν δεχτηκε να αφησει τον δημοτομπατσο να του πάρει το εμπόρευμα και αντιστάθηκε!
    Στο νοσοκομείο κατέληξε χτες ένας δημοτικός αστυνομικός που επιχείρησε να συλλάβει έναν πλανόδιο πωλητη στο κέντρο του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο δημοτικός αστυνομικός εντόπισε τον πλανόδιο που είχε απλώσει την…παράνομη πραμάτεια του στην πλατεία των Λιονταριών. Όταν ο υπάλληλος επιχείρησε να του πάρει την βαλίτσα που περιείχε ρολόγια ο πλανόδιος αντέδρασε βίαια χτυπώντας τον δημοτικό αστυνομικό και τραυματίζοντάς τον. Στο περιστατικό που συνέβη μπροστά στα μάτια έκπληκτων περαστικών παρενέβησαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που συνέλαβαν τον πλανόδιο πωλητή που αναμένεται να δικαστεί αύριο στο αυτόφωρο.

    • Ξεκίνησαν οι καταλήψεις και φέτος στα σχολεία στο 22/09/2010 στις 01:21

    Ξεκίνησαν οι καταλήψεις και φέτος στα σχολεία
    21/09/2010

    Σε κατάληψη από τους μαθητές τους βρίσκονται από χθες το πρωί το 1ο και το 2ο Γενικό Λύκειο της Ιεράπετρας. Οι καταληψίες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τη δημιουργία πολύ μεγάλων τμημάτων έως και 28 μαθητών, θεωρώντας ότι η σύμπτυξη των τμημάτων για λόγους οικονομίας αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της γνώσης, η οποία προσφέρεται από τους καθηγητές σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές του 1ου Λυκείου, στους οποίους συμπαρίστανται και οι γονείς τους, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στο 2ο Λύκειο, οι μαθητές του οποίου αποφάσισαν διήμερη κατάληψη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται επίσης και για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία δε θα μπορούν οι μαθητές από φέτος να κάνουν τόσο πολλές απουσίες, μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που θα μπορούν να δικαιολογηθούν.
    Αν μειωθεί ο αριθμός των απουσιών που θα μπορεί να δικαιολογήσει ο μαθητής, τότε υποστηρίζουν οι καταληψίες ότι οι τελειόφοιτοι της Γ’ λυκείου δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες διαβάσματος στο σπίτι και παρακολούθησης των μαθημάτων των πανελλαδικών στα φροντιστήριά τους.

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=762143&srv=95

    • Μειώθηκε το νερό στη λίμνη της Αγιάς Χανίων στο 21/09/2010 στις 08:01

    Μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, για άλλη μια φορά αυτές τις ημέρες, η στάθμη στη λίμνη της Αγιάς. Η στάθμη των νερών έπεσε πολύ και παρέμεινε χαμηλή ακόμα και σήμερα μολονότι φαίνεται ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού έχει αμβλυνθεί.

    Μπορεί η μείωση της τουριστικής κίνησης και οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών να μείωσαν την κατανάλωση νερού, ωστόσο η εικόνα της λίμνης δεν ήταν καλή, αφού σε πολλά σημεία της είχε αποκαλυφθεί ο βυθός της, ειδικά κοντά στις όχθες της.

    Η μείωση της στάθμης της λίμνης έχει καταγγελθεί πολλές φορές από περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς, όπως έχουν επισημάνει, πλήττει σημαντικά τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα και κυρίως τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

    cretalive.gr

    • Οι τοπικοί φορείς ζητούν την πρώην βάση Γουρνών και το υπουργείο την ξεπουλά στην Orascom! στο 21/09/2010 στις 07:42

    Εδώ και 17 χρόνια , από τότε που εγκατέλειψαν οι Αμερικάνοι την βάση των Γουρνών, οι τοπικοί φορείς ζητούν την έκταση των 700 και πλέον στρεμμάτων για να την αξιοποιήσουν, αλλά δεν έγινε τίποτα! Πλην κάποιων μικρών εκτάσεων και παρεμβάσεων το φιλέτο αυτό έμεινε αναξιοποίητο και τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να το ξεπουλήσει σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων!

    Πρόκειται για την εταιρεία Orascom στελέχη της οποίας ήρθαν την περασμένη εβδομάδα στις Γούρνες μαζί με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών για να…εκτιμήσουν την έκταση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Μάλιστα όπως επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ της ‘Καθημερινής’ οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ καθώς το ελληνικό Δημόσιο φέρεται…δυσαρεστημένο που δεν έχει προχωρήσει τίποτα- με ευθύνη λέει των ντόπιων ! Ωστόσο, το θέμα είναι ότι παρότι ο δήμος Γουβών, η νομαρχία και άλλοι φορείς ζητούν εδώ και τόσα χρόνια την έκταση η ΚΕΔ ασχολείτο με το…Βατοπέδιο…
    Η Orascom έχει στόχο να κάνει μια επένδυση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καζίνο και να δίνει τα σχετικά ποσοστά στο κράτος.

    Πρόκειται για την Orascom, που ανήκει κατά 55% στην οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Σαουίρις και το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι Orascom και Qatar Holding ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία. Οι εταιρείες είχαν ήδη προεπιλέξει τις περιοχές του ενδιαφέροντος και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να αναπτύξουν. Η ΚΕΔ έδωσε στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιοχές και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συνέχεια οι Orascom και Qatar ζήτησαν χάρτες, δορυφορικές απεικονίσεις, τοπογραφικά, χρήσεις γης, αντικειμενικές αξίες και τη νομική κατάσταση συγκεκριμένων εκτάσεων.
    Η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν κάτω από 500 εκατ. ευρώ για κάθε project, διότι δεν τους συμφέρει αφού δεν προκύπτουν οι οικονομίες κλίμακος που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, ή θα επενδύσουν μεγάλα ποσά ή τίποτα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους συνήθως επιλέγουν πάνω από μία τοποθεσία (project) σε μία αγορά.

    Εκεί υπάρχει μία έκταση 738 στρεμμάτων (πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών) που προορίζεται επίσης για τουριστική αξιοποίηση. Επίσης, στην ίδια περιοχή υπάρχει μία άλλη έκταση 450 στρεμμάτων για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά με συμμετοχή των τοπικών φορέων στα έσοδα.

    Ο όμιλος της Orascom, με ενεργητικό άνω των 12 δισ. δολαρίων, έχει τέσσερις κλάδους: τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ξενοδοχεία – τουρισμός και πληροφορική. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μία πόλη στο Andermatt της Ελβετίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων. Επίσης, έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ομάν, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

    cretalive.gr

    • εντός του έτους οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καστελίου στο 20/09/2010 στις 10:32

    Ρέππας: εντός του έτους οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καστελίου

    Με αιχμή την κριτική βουλευτών της ΝΔ περί «παγώματος» από την κυβέρνηση σημαντικών έργων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία μεταξύ αυτών για την πρόοδο των εν εξελίξει έργων, εκείνων που είχαν προβλήματα λόγω λανθασμένου σχεδιασμού, ανωριμότητας, έλλειψης χρηματοδότησής τους και καταλόγισε με την σειρά του στην ΝΔ ότι παρέδωσε έργα που κατά κανόνα πάσχουν.

    Αναφορικά με το νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου τόνισε πως χρειάστηκε να δοθεί παράταση ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης το Δημόσιο, να επιλυθούν θέματα λειτουργίας του αεροδρομίου, θέματα προμήθειας τοποθέτησης και λειτουργίας του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, αλλά «όλα αυτά διευθετήθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο αναμένεται να υποβληθούν εντός του έτους».

    Ως παράδειγμα επικαλέστηκε το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, για το οποίο «παρά το ότι δεν έπεσε ούτε μία σφυριά, το κράτος καλείται τώρα να πληρώσει 68 εκ. ευρώ».

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση να υποβάλλει στο ΣτΕ αίτηση μερικής ανάκλησης της απόφασης για την αναστολή της εκτέλεσης του έργου για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

    Για την επέκταση του Λιμένα της Ηγουμενίτσας (Γ1 Φάση) προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ,ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται η δημοπράτηση εντός του 2010.

    Κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. (Μ. Χαλκίδη, Ευ. Στυλιανίδη, Ν. Λέγκα, Αθ. Μπούρα, Αθ. Δαβάκη κ.α.) οι οποίοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να καταστήσει την Ελλάδα «εξαίρεση» μεταξύ των χωρών που αξιοποιούν τα δημόσια έργα ως μοχλό ανάπτυξης ακυρώνοντας ουσιαστικά το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας», ο Δ. Ρέππας παρέδωσε πίνακα σύμφωνα με τον οποίο η πρόοδος των μεγάλων έργων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου συγκριτικά με τον αντίστοιχο περισυνό μήνα είναι:

    – Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας 13% (από 4%)

    – Ολυμπία Οδός ΠΑΘΕ: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα και Ιονία Οδός: Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα 17% (από6%)

    – Ιόνια Οδός: Αντίρριο – Ιωάννινα, ΠΑΘΕ: Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) Σχηματάρι – Χαλκίδα 24% (από 13%)

    – ΠΑΘΕ: Μαλιακός Κλειδί 52% (από 30%)

    Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του 2010 δημοπρατούνται νέα έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και εντός του 2011 δημοπρατούνται έργα προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Επανέλαβε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή των δημοσίων Έργων, ώστε να γίνει αυτό πιο διαφανές, δίκαιο, αποτελεσματικό και αποδοτικό.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η ΝΔ σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης προχώρησε σε δημόσια έργα ύψους 19 δις, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε διπλάσιο χρονικό διάστημα -τη δεκαετία 1993-2003- έκανε έργα μόλις 10 δις ευρώ.

    Απαντώντας δε ο κ. Ρέππας στις κατηγορίες ότι δεν πληρώνονται οι εργοληπτικές εταιρείες για έργα που εκτελούν, ανέφερε ότι έχουν εξοφληθεί στις εργοληπτικές εταιρείες 1 δισ. 200 εκατ ευρώ από τα δύο περίπου δισ. οφειλές που άφησε η ΝΔ, ενώ επιχειρείται γενικότερο νοικοκύρεμα.

    cretalive.gr

    • ΠΡΟΚΛΗΣΗ : Ετοιμάζουν (δήθεν) το αεροδρόμιο Καστελίου και δίνουν 1,7 εκατ. για τις...τουαλέτες του 'Καζαντζάκης'! στο 16/09/2010 στις 08:54

    Από την μία λένε ότι σύντομα θα γίνει το αεροδρόμιο Καστελίου και από την άλλη το ελληνικό Δημόσιο σπαταλά το ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για τις…τουαλέτες του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο! Ναι, είναι απίστευτο, αλλά αληθινό: όπως αποκαλύπτει σήμερα το CRETALIVE ή έχουν αποφασίσει να πετάξουν λεφτά ή μάλλον δεν βλέπουν και πολύ ζεστά το Καστέλι…Και μάλλον συμβαίνει το πρώτο διότι δεν ξέρει η Δεξιά τι ποιεί..η Αριστερά
    Ο διαγωνισμός για τις…τουαλέτες προβλέπει μεταξύ άλλων:
    -Ποσό 642 χιλιάδες ευρώ για οικοδομικές εργασίες
    -ποσό 294 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρομηχανολογικά
    -ποσό 1,2 εκατ ευρώ για συνολική δαπάνη εργασιών
    -ποσό 179 χιλιάδες ευρώ για απρόβλεπτα
    -ποσό 322 χιλιάδες για απρόβλεπτα
    Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις!

    http://cretalive.gr/new/7241/crete/PROKLISI__Etoimazoun_%28dithen%29_to_aerodromio_Kasteliou_kai_dinoun_1,7_ekat._gia_tis…toualetes_tou_Kazantzakis

    • μολυσμενα τα νερα στο χωριό Λούκια του δήμου Γόρτυνας Ηρακλειου στο 15/09/2010 στις 00:04

    Κλίμα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού προκαλεί στο χωριό Λούκια του δήμου Γόρτυνας η ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον “Αντίλαλο της Μεσαράς”, τα σπίτια του χωριού παίρνουν νερό από μια δεξαμενή που βρίσκεται έξω από το χωριό, η οποία – όπως καταγγέλλει ο επιμορφωτικός σύλλογος της περιοχής- είναι εκτεθειμένη, δεν έχει ποτέ καθαριστεί και το νερό που τρέχει από τις βρύσες έχει κόκκινο χρώμα!
    Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει ότι η δεξαμενή για την υδροδότηση του χωριού είναι απόλυτα εκτεθειμένη αφού έχει ένα άνοιγμα διαστάσεων 1Χ1, προκειμένου να περνά η σωλήνα που δίνει νερό ωστόσο το άνοιγμα αυτό, αφήνει το περιθώριο να γλιστρήσει μέσα στο νερό του υδραγωγείου ακόμα και ζωύφια ή τρωκτικά! Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία ο σύλλογος και οι κάτοικοι είχαν ενημερώσει το δήμο για το θέμα του καθαρισμού της δεξαμενής εδώ και πολύ καιρό.
    Ο πρόεδρος του συλλόγου προσθέτει ακόμη ότι ο δήμος δεν απάντησε και δεν αντέδρασε στην επιστολή κι έτσι ο σύλλογος συνέταξε την επιστολή καταγγελία προς τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της νομαρχίας Ηρακλείου ενώ φρόντισε να σταλούν παντού και μπουκάλια με δείγματα του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων.
    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Δαριβιαννάκης απαντώντας στις καταγγελίες των κατοίκων της μικρής κοινότητας για τον καθαρισμό της δεξαμενής, τονίζει ότι έπειτα από συνάντηση που είχε γίνει, είχαν αναλάβει τον καθαρισμό οι ίδιοι οι κάτοικοι και τον λογαριασμό θα τον πλήρωνε ο δήμος. Μάλιστα, ο κ. Δαριβιανάκης εκφράζει και την απορία “Μήπως λόγω της προεκλογικής περιόδου,επιχειρείται από διάφορους κύκλους να τον πλήξουν”
    cretalive.gr

    • ΑΘΩΟΣ Ο ΠΑΛΛΙΚΑΡΗΣ στο 15/09/2010 στις 00:02

    Ο γνωστος πρυτανης που ειχε απειλησει με εκκενωση την καταληψη ευαγγελισμου και στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος,ειναι αθωος!!!Απαλλακτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ΒΕΜΜΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επίκεντρο τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε ομοφώνως δεκτή την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, αποφασίζοντας να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων και επομένως να μην παραπεμφθούν σε δίκη.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.