→ Δεκέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

32 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από τη Ναυτική Βάση Μαραθιου τον Απρίλιο του 2003 στο 09/12/2010 στις 18:29

    Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν σήμερα από το τριμελές εφετείο Κρήτης οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από τη Ναυτική Βάση του Μαραθιου κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου στις 6 Απριλίου του 2003.
    Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν,
    της «διακεκριμένης μορφής αντιστάσεως» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης».
    Και οι τρεις από την αρχή είχαν αρνηθει τις κατηγορίες ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=784420&srv=95

    • Xανια Πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας. στο 09/12/2010 στις 02:18

    Πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας.

    Το συντονιστικό των μαθητών αποφάσισε πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας στις 9/12/10-ωρα : 12:00, όλοι στην πλ.Αγοράς -Χανια

    • Φοινικόδασος Πρέβελη και Έλος Ποταμού Μαλίων: η φύση αψηφά τις ψεύτικες υποσχέσεις του κράτους στο 07/12/2010 στις 09:56

    Πέρασαν τέσσερις μήνες από την πυρκαγιά στο φοινικόδασος του Πρέβελη και σχεδόν 2 μήνες από εκείνη που κατέκαψε τον καλαμιώνα του έλους Μαλίων. Κι όμως! H φύση σήμερα δείχνει το μεγαλείο της, αψηφώντας την κρατική ανεπάρκεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

    Φοινικόδασος Πρέβελη:

    Τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό, τι νομίζαμε στο φοινικόδασος του Πρέβελη. Όχι μόνο επιβίωσαν όλοι οι μεγάλοι φοίνικες (όπως είχαμε υποθέσει) αλλά και μεγάλη πλειονότητα των μικρών! Όλα τα φυτά αναβλαστάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λιγαριές, τις πικροδάφνες, τις χαρουπιές και τους σκίνους, ενώ τα καμένα καλάμια έχουν ανακάμψει τελείως, δίνοντας μας την εντύπωση ότι σε 2-3 χρόνια το δάσος θα έχει επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Φοινικόδασος Πρέβελη – WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης

    Καλαμιώνας Έλους Μαλίων:

    Εντυπωσιακή είναι επίσης και η αναγέννηση του Καλαμιώνα του έλους Ποταμού Μαλίων. Δυο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ένα καταπράσινο χαλί από νεαρά καλάμια απλώθηκε πάνω στην κατάμαυρη έκταση των 50 στρεμμάτων. Σήμερα τα καλάμια έχουν ύψος σχεδόν 1 μέτρο, και καθώς έχει αρχίσει η μεταναστευτική περίοδος πλήθος πουλιών επισκέπτονται το έλος καθημερινά!

    Καλαμιώνας Έλους Μαλίων – WWF Ελλάς/Δ. Πουρσανίδης-Γ.Χρονάκης

    Θέλουμε να τονίσουμε πάντως ότι παρά την άμεση ανταπόκριση των φορέων στις πρωτοβουλίες του WWF Ελλάς, οι περισσότερες εξαγγελίες παραμένουν …εξαγγελίες. Ελάχιστα ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία και ορθολογική διαχείριση, παρά το έντονο ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Κρήτης.

    Ευτυχώς που η φύση δεν χρειάζεται χαρτιά και υποσχέσεις για να επανέλθει. Εμείς , συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις περιοχές και να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διασφάλιση της προστασίας τους.

    http://wwfaction.wordpress.com/2010/12/02/preveli_malia_update/

    • Έτοιμοι να καταστρέψουν το περιβάλλον της Κρήτης στο 07/12/2010 στις 09:48

    Ένας πραγματικός πόλεμος συμφερόντων έχει ξεσπάσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις περιοχές Νατούρα με φόντο την εκμετάλλευσή τους για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων μέσα σε αυτές.
    Η Κρήτη αποτελεί το μήλον της έριδος για τις εταιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, μιας και είναι αυτή τη στιγμή μια περιοχή παρθένα σε αυτού του είδους τις εκμεταλλεύσεις, η οποία μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη σε όποιον καταφέρει να την εκμεταλλευτεί.
    Τα τεράστια συμφέροντα έχουν οδηγήσει εταιρίες να έχουν προτείνει την τοποθέτηση τεράστιων αιολικών πάρκων, ακόμη και μέσα στην καρδιά περιοχών μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας. Το ακρωτήρι της Σπάθας, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα Αστερούσια, ο Ψηλορείτης και το Οροπέδιο του Λασιθίου είναι μόνο κάποια από τα σημεία του νησιού τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες.
    Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι η Κρήτη τείνει να γίνει ένα ακόμη κορεσμένο σημείο της Ελλάδας, εκτός κι αν υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό.
    Και το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς κατασκευή ενός αιολικού πάρκου μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή δεν σημαίνει μόνο εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας. Σημαίνει και μια σειρά τεράστιων έργων που τη συνοδεύουν, όπως είναι η διάνοιξη μεγάλων δρόμων (ως και έξι μέτρα πλάτος) και οι αλλαγές στο δίκτυο της ΔΕΗ για τη διασύνδεση των ΑΠΕ! Μιλάμε δηλαδή για εργασίες που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά τις παρθένες περιοχές της Κρήτης!
    Όπως τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, πλέον είναι ανάγκη να τεθεί ένα ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Κρήτη γιατί στο νησί αυτή τη στιγμή βάσει νόμου μπορούν να στηθούν οπουδήποτε. Το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται είναι με τι προοπτική θέλουμε να γίνουν οι ΑΠΕ. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε στο επίπεδο άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που είναι υπερκορεσμένες.
    Η συνολική έκταση της Κρήτης είναι 8.335 χλμ., με τις περιοχές Νατούρα να καλύπτουν περίπου 2.743 χλμ. με βάση την τροποποίηση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο.
    Από τη γεωγραφική αποτύπωση των έργων ΑΠΕ προκύπτει ότι από τα 167 MW που είναι εγκατεστημένα, μόνο τα 20,45 MW είναι σε περιοχές Νατούρα και είχαν τοποθετηθεί πριν αυτές θεσμοθετηθούν.
    Πρόκειται όμως για ένα σκηνικό το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην στο μέλλον. Γιατί οι νέες αιτήσεις που κατατίθενται στη ΡΑΕ από τους μεγάλους επενδυτικούς σχεδιασμούς θα μετατρέψουν τις περιοχές Νατούρα σε πάρκα ανεμογεννητριών και την Κρήτη σε έναν υποβαθμισμένο τόπο, όπως τείνει να συμβεί με περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Ροδόπης.
    Το ειδικό χωροταξικό λοιπόν είναι εκείνο που ξεκαθαρίζει πού θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες και πού όχι. Με το ειδικό χωροταξικό τώρα θα πρέπει να παρθεί και μια απόφαση. Θα αφήσουν την Κρήτη στην ίδια μοίρα που είναι αυτή τη στιγμή περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Βοιωτία και η Θράκη, δηλαδή θα θέσουν τους ίδιους όρους; Ή θα πουν ότι στην Κρήτη από τη στιγμή που είναι ένα μέρος παρθένο σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ θα τεθεί ένας γενικότερος σχεδιασμός και θα λάβουν υπόψη τι είναι προστατευμένο θεσμοθετημένα, ώστε να προχωρήσουν από εκεί και πέρα για να βάλουν ανεμογεννήτριες;
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το να μπει κάποιος σε περιοχή Νατούρα είναι η εύκολη λύση. Δηλαδή να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Ψηλορείτη είναι κάτι που συμφέρει τον κάθε επενδυτή, γιατί σίγουρα φυσάει και δεν έχει πάει κανείς άλλος εκεί. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο οποιοσδήποτε θα κάτσει να μελετήσει το γενικό χωροταξικό σε όλη την Κρήτη.
    Σήμερα πολλοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν περιοχές οι οποίες είχαν μείνει ανέπαφες. Με αποτέλεσμα να μπουν μέσα σε περιοχές Νατούρα.
    Περιβαλλοντική Αρχή Αδειοδότησης
    Πολλές αιτήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου.
    Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί και έχουν αδειοδοτηθεί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα σε περιοχές Νατούρα. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για περιοχές προστατευόμενες, η ΡΑΕ έχει δώσει την άδεια παραγωγής και αυτό που μένει να γίνει είναι να δοθεί η άδεια και από την Περιβαλλοντική Αρχή.
    Το «κλειδί» για να κατανοήσει κανείς το τι συμβαίνει είναι να έχει στο μυαλό του ότι το κριτήριο της περιοχής Νατούρα ίσχυε όταν άνοιγε η ΡΑΕ έναν διαγωνισμό, δηλαδή σε συγκριτική αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή όμως το «παιχνίδι» παίζεται στη σύνδεση της Κρήτης. Επειδή προτείνουν τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο.
    Είναι μια εξέλιξη την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες, καθώς η δέσμευση για να συνδέσει την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα δίνει το δικαίωμα της εγκατάστασης οπουδήποτε των ΑΠΕ.
    Πρόκειται όμως για ένα τρικ ουσιαστικά, ένα πυροτέχνημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει την Κρήτη. Και αυτό γιατί δεν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την ενεργειακή αυτονομία του νησιού. Σε περίπτωση βλάβης του καλωδίου για παράδειγμα, η Κρήτη και πάλι θα είναι… υπόδουλη ενεργειακά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να ισχυροποιηθεί πρώτα το νησί και να λυθεί το δικό του ενεργειακό πρόβλημα, πριν από οποιαδήποτε σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα. Αντ’ αυτού μέχρι σήμερα αναλωνόμαστε στη διασύνδεση, χωρίς να έχουμε πρώτα την εγγυημένη ενέργεια που χρειάζονται οι 600.000 κάτοικοι του νησιού και οι πολλαπλάσιοι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
    Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η διαδικασία ήταν διαφορετική. Όταν κάποιος ήθελε να κάνει μια επένδυση, κατέθετε το φάκελο της επένδυσης μαζί με την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση στη ΡΑΕ. Αν ενέκρινε την αίτηση έδινε μια αρχική θετική εισήγηση. Ο επενδυτής έπρεπε έπειτα να πάει στην Αδειοδοτούσα Αρχή. Αφού έπαιρνε ο επενδυτής τη θετική γνωμοδότηση, ο φάκελος γυρνούσε ξανά στη ΡΑΕ, η οποία έδινε τελικά την άδεια παραγωγής. Με τη νέα νομοθεσία και την ψήφιση του νόμου 3851 αυτά τα δύο διασπάστηκαν. Έτσι, η ΡΑΕ πλέον έχει την υποχρέωση να σε ελέγξει για να δει αν πληροίς όλα τα κριτήρια, ώστε να λάβεις την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να ελέγξει αν η όλη επένδυση είναι συμβατή με τους όρους που θέτει το ειδικό χωροταξικό. Δεν έχει όμως καμία δύναμη σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι. Οποιοσδήποτε περιορισμός ή απαγόρευση πλέον μπορεί να τεθεί μόνο από την Περιβαλλοντική Αρχή και όχι από τη ΡΑΕ!
    Εξάρτηση από το πετρέλαιο
    Μέχρι σήμερα η Κρήτη είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο σε ποσοστό που αγγίζει το 86%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολύ υψηλό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο μέχρι σήμερα μένει ανεκμετάλλευτο. Για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα της ισχύος της Κρήτης αρκεί να πληροφορηθεί ότι:
    813 MW είναι η ονομαστική ισχύς εγκατεστημένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. 644 MW είναι η μέγιστη ετήσια ζήτηση ισχύος κατά το έτος 2008. 167 MW είναι η ισχύς των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και 23 MW αυτά των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η ζήτηση αυτή χρόνο με το χρόνο αυξάνει όσο αυξάνεται η κατανάλωση.
    Πηγή: tolmi.gr

    • Ηράκλειο ενημερωση απο την πορεια 6/12/10 στο 06/12/2010 στις 12:20

    περίπου 1000 ατομα κανουν πορεια στο κέντρο της πόλης τωρα ενω τα ΜΑΤ ακολουθουν διακριτικα απο αποσταση

    • Τέλος από το ΣτΕ στην επένδυση του Τοπλού στο 06/12/2010 στις 10:27

    Παράνομα έγινε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης που έχει στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου το Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού).

    Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή της και έκανε δεκτή την προσφυγή 300 περίπου κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν την ακύρωση του έργου (σε έκταση 25.000 στρέμματα), το οποίο θα υλοποιούσε η αγγλικών συμφερόντων εταιρεία «Loyalward ltd».

    • Παγκρήτια διαμαρτυρία των εργαζόμενων με συμβάσεις στο 05/12/2010 στις 19:12

    Εκδήλωση συμβασιούχων εργαζομένων, παγκρήτιου χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Χρήστος Νικολουτσόπουλος, εργατολόγος, νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Συντονιστικού Συμβασιούχων.
    Το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με διάφορες συμβάσεις (συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου, stage, συμβασιούχοι μιας μέρας), ώστε να συστρατευθούν όλοι σε κοινό αγώνα με απώτερο σκοπό πανελλαδική κινητοποίηση έξω από τον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου.
    Μάλιστα το Συντονιστικό στο κάλεσμά του επικαλείται το άρθρο 22 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην εργασία. «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».
    Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εκπρόσωπο της πολιτείας να θεωρεί ότι ανενόχλητα θα σχεδιάζει την εργασιακή μας εξόντωση. Δεν νομιμοποιείται κανένας από όλους τους δήθεν εκπροσώπους του έθνους να προβάλει υποκριτικά νομιμοφανή επιχειρήματα, περί της δήθεν συνταγματικής απαγόρευσης της μετατροπής των συμβάσεών μας, σε αορίστου χρόνου.
    Αρνούμαστε να υποταχθούμε στην περίεργη λογική της παθητικοποίησης που οι κυβερνήσεις – εκτελεστές των εντολών του ΔΝΤ και του μνημονίου, ζητούν από εμάς. Έχουμε αποφασίσει εδώ και καιρό να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις σε όλα τα παραπάνω σχέδια. Χωρίς καμία ψευδαίσθηση και αυταπάτη για τις τεράστιες πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας προς τους δικαστές, που καλούνται να κρίνουν τις υποθέσεις μας, θα δώσουμε τον δικαστικό μας αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
    Θα πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη μας, ότι την ώρα που σημαντικοί φορείς του ελληνικού κράτους καταρρέουν, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι δήθεν εκπρόσωποι του έθνους επιλέγουν να «απαλλαγούν» από εμάς οι οποίοι καλύπτουμε κενές οργανικές θέσεις, επί χρόνια, επιταχύνοντας έτσι ουσιαστικά τα σχέδια διάλυσης και μετατροπής των κρατικών οργανισμών σε κέντρα διείσδυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων.
    Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας όλου του δημοσίου και τη διαμόρφωση αυτού που τόσα χρόνια όλοι οι Έλληνες ονειρεύονται και επιθυμούν ενός ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    Ενωμένοι με το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας, έχοντας ήδη επιτύχει πολλά, μετά και από την αναβολή της 23ης Σεπτεμβρίου 2010, επιλέγουμε την 20η Ιανουαρίου 2011, ως ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας και κινητοποίησης έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου ουσιαστικά για ακόμα μία φορά κρίνεται το εργασιακό μέλλον όλων μας. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πιστή συνέχεια της εφαρμογής του δικού μας εργασιακού μνημονίου, του οποίου βασικοί άξονες ήταν και είναι:
    • Σεβασμός της συνταγματικής επιταγής για εργασιακή αποκατάσταση του πολίτη.
    • Μετατροπή των συμβάσεων όλων μας σε αορίστου χρόνου στα πλαίσια της Κοινοτικής Οδηγίας 70/99 και των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
    goodnet.gr

    • To «Εμείς και ο Κόσμος» στο Συνεταιριστικό Πολυχώρο «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο! στο 05/12/2010 στις 19:12

    To «Εμείς και ο Κόσμος» αποκτά σταθερή παρουσία στο Συνεταιριστικό Πολυχώρο «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο!

    Εδώ και μερικούς μήνες το «Εμείς και ο Κόσμος» συνεργάζεται μαζί με μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων για το άνοιγμα του Πολυχώρου «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του χώρου ανέλαβε μια ομάδα χειροτεχνών με την πρακτική και οικονομική στήριξη του άτυπου δικτύου παραγωγών και χειροτεχνών «Εν Οίκω». Το δίκτυο αυτό έχει γίνει γνωστό στο Ηράκλειο από τη διοργάνωση των σχετικών οικοφεστιβάλ (http://blog.nuestromundo.gr/2010/05/2010.html).

    Το «Εμείς και ο Κόσμος» προσκλήθηκε να συμβάλλει στο στήσιμο και στη λειτουργία αυτού του συνεταιριστικού πολυχώρου διαθέτωντας σε αυτόν προϊόντα δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου και διοργανώνοντας διάφορες δημιουργικές δράσεις και σε συνεργασία με τον ευρύτερο δίκτυο «Εν Οίκω». Ο πολυχώρος θα φιλοξενήσει και τα έργα του εργαστηρίου χειροτεχνίας «ΚΥΚΛΩ» το οποίο δημιούργησαν μέλη του «Εμείς και ο Κόσμος».

    Οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του πολυχώρου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ωστόσο στο χώρο πραγματοποιούνται ήδη ορισμένες συναντήσεις προετοιμασίας της λειτουργίας του και γνωριμίας των ανθρώπων του. Ρίξτε μια ματιά στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα για να ενημερωθείτε για τις πρώτες αυτές εκδηλώσεις.

    Περισσότερα για το «Κούκούτσι» πολύ σύντομα!

    Πολυχώρος «Κουκούτσι»: Αχαρνών 19, Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο Κρήτης.

    Εντοπίστε το «Κουκούτσι» στο χάρτη εδώ: http://is.gd/h7rev

    «Εμείς και ο Κόσμος/Nuestro Mundo»
    http://www.nuestromundo.gr
    info@nuestromundo.gr
    Ηράκλειο Κρήτης

    • Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη για την οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά της επένδυσης στον κάβο Σίδερο στο 05/12/2010 στις 19:11

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης εκφράζουν την ιδιαίτερή τους ικανοποίηση για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού (η απόφαση θα είναι διαθέσιμη γραπτώς σε ένα περίπου μήνα).

    Το σχέδιο που απορρίφθηκε ήταν μια επένδυση κτηματαγοράς δεύτερης κατοικίας ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων (7000 κλίνες) σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που μεταβιβάστηκε παράτυπα στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί στην εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd (σήμερα Minoan Group) για 80 χρόνια! Το σχέδιο, που είχε την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

    Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους της προσφυγής είναι ότι η έκταση της επένδυσης βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες χιλιάδες κλίνες και περισσότερα από 6 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων μόνο σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.

    Όπως είχαμε επισημάνει, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν το καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά, παραμένουν εκτεθειμένες σε κάθε αλεξιπτωτιστή “επενδυτή” που βρίσκει σ’ αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

    Το σχέδιο κρίθηκε παράνομο ακριβώς λόγω των περιβαλλοντικών επιχειρημάτων που προβάλαμε στην προσφυγή που υπέγραψαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Δικαιώθηκε μια δύσκολη μάχη για την προστασία της ακεραιότητας, της βιοποικιλότητας και του μοναδικού μνημειακού χαρακτήρα της Κρητικής αυτής γης που κράτησε χρόνια και πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ο αγώνας όμως δε σταματά εδώ. Ήδη η εταιρεία δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι βλέπει το νόμο για την επιτάχυνση των επενδύσεων (το fast track) που ψήφισε η Βουλή ως μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει.

    Επείγει, ακόμα, να διοργανωθεί το Συνέδριο που έχουν αναγγείλει τα τρία Επιμελητήρια για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Ο κάβος Σίδερο, όπως και οι άλλες αναγνωρισμένες περιοχές στο νησί μας, είναι ανάγκη να προστατευτούν από κάθε επιβουλή με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης και την εκπόνηση των Σχεδίων προστασίας και ήπιας διαχείρισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

    Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6947

    • Νέα αναβολή δημοπράτησης του Αεροδρομίου Καστελίου στο 03/12/2010 στις 17:07

    Η θετική στάση των ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και του αντιπροέδρου της, κ. Πλούταρχου Σακελλάρη, για την πρόθεση χρηματοδότησης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι αποτελεί εξέλιξη που όλοι μας επικροτούμε. Ωστόσο, αναμένουμε άμεσα, συγκεκριμένα βήματα από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι συνεχείς υπεκφυγές με αλλεπάλληλες αναβολές δημοπράτησης του έργου.
    Ύστερα από δύο συνεχείς αναβολές της δημοπράτησης του έργου, κυβερνητικές πηγές «διαρρέουν» ότι το υπουργείο σχεδιάζει να το δημοπρατήσει αρχές της Άνοιξης. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν ετοιμάσει -και άρα ούτε έχουν γνωστοποιήσει- το οριστικό κείμενο της σύμβασης, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν την προσφορά τους, ώστε τελικά η δημοπράτηση του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου συνεχώς να αναβάλλεται στο χρόνο.
    Πιθανώς υποθέτει το κυβερνητικό επιτελείο ότι η «πράσινη Κρήτη» μπορεί να περιμένει. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, από τις οποίες ταλαιπωρούνται η χώρα και οι πολίτες, η ανάπτυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον, μικρές και φτηνές δικαιολογίες. Έργα πνοής, έργα ανάπτυξης, όπως είναι το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού μας και την ευημερία των κατοίκων του.

    http://www.2810.gr/crete/krhth/nea-anabolh-dhmoprathshs-toy-aerodromioy-kastelioy

    • Πορεία φοιτητών σήμερα στο Ηράκλειο στο 02/12/2010 στις 18:46

    Πορεία διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο και τις δυσμενέστατες συνέπειες που έχει στις δαπάνες για την Παιδεία – άρα και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών – πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Με συνθήματα και πανό οι περισσότεροι από δύο εκατοντάδες φοιτητών διαμαρτυρήθηκαν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους τους Ηρακλείου.
    http://cretalive.gr/new/15653/crete/Poreia_auti_tin_ora_sto_kentro_tou_Irakleiou

    • Καταλήψεις σχολείων στον Άγιο Νικόλαο στο 02/12/2010 στις 18:43

    Η οικονομική κατάσταση και το Μνημόνιο περιλαμβάνονται στα αιτήματα των μαθητών που κλείνουν τα σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Καταλήψεις ξεκίνησαν από χθες και σε σχολεία στον Άγιο Νικόλαο. Σε κατάληψη βρίσκεται από την Τρίτη το Γυμνάσιο της Κριτσάς και χθες προστέθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Αγίου Νικολάου, στα οποία αποφασίστηκε κατάληψη.

    Όσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις του Ν. Λασιθίου, σε διαμαρτυρία και αποχή προχώρησαν οι μαθητές του ΤΑΔ Ιεράπετρας, ενώ κανένα άλλο σχολείο δεν τελεί υπό κατάληψη.

    • Στους δρόμους οι φοιτητές της Ιατρικής για Μνημόνιο - Παιδεία - Υγεία στο 02/12/2010 στις 18:41

    Στους δρόμους κατεβαίνουν οι Φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος. Οι ραγδαίες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, το Μνημόνιο και τα μέτρα που πλήττουν την Παιδεία και την Υγεία, ωθούν τους φοιτητές στην αντίδραση, με αποτέλεσμα τον προγραμματισμό σειράς εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα.

    “Ο Σ.Φ.Ι.Κ αντιλαμβανόμενος τον ρόλο του και την ιστορικότητα της περιόδου για την χώρα και τον λαό, παλεύει ενάντια στην διάλυση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, αντιστέκεται στην εξάρτηση απο το μνημόνιο και την τροϊκα αλλά και την κυβέρνηση της “κατοχής” και του Δ.Ν.Τ, αγωνίζεται ενάντια στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, τον εργασιακό μεσαίωνα, και την ανεργία, υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται και συμβάλλουν στην δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης, απο τους μαθητές με τις μεγάλες και δίκαιες κινητοποιήσεις τους μέχρι τους υγειονομικούς που αντιστέκονται στο χαράτσι -εισιτήριο που η κυβέρνηση επιβάλλει κόντρα στην δημόσια υγεία, προβάλλει και προτάσσει τρόπους και μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης στο ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι του λαού και της νεολαίας που βιώνει την απόρριψη, την φτώχεια, την ανέχεια, το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν” – αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης.

    Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

    *Κατάληψη της Ιατρικής Σχολής απο την Πέμπτη 2/12 έως την Δευτέρα 6/12

    *Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πεμπτη 2/12 στις 11π.μ στην Πλατεία Ελευθερίας

    *Συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη την Δευτέρα 6/12 στις 11π.μ στην Πλατεία Ελευθερίας

    *Κοινός συντονισμός με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων αλλά και με μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπο κατάληψη

    Αποφασίζεται επίσης η διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο: «Nα υπερασπιστούμε την Υγεία: αντίσταση στη διάλυση του ΕΣΥ, παραδείγματα και προτάσεις αλληλεγγύης» την Παρασκευή 3/12 στις 19:00 στο Πολύκεντρο νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου με ομιλητές:

    Ελένη Ιωαννίδου, ιατρός, υπεύθυνη του εθελοντικού ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

    Στέλιος Δημητρακόπουλος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

    Εύα Ανδρονικίδη, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ιατρικής Κρήτης

    http://cretalive.gr/new/15660/crete/Stous_dromous_oi_foitites_tis_Iatrikis_gia_Mnimonio_-_Paideia_-_Ygeia

    • συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μακρά λίστα των θυμάτων της ασφάλτου στο 01/12/2010 στις 16:37

    Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μακρά λίστα των θυμάτων της ασφάλτου θα καταδείξουν την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες που θα συγκεντρωθούν στη στροφή του Πετρέ στο Ρέθυμνο, ένα σημείο – καρμανιόλα του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης, στο οποίο έχουν θυσιαστεί πολλοί οδηγοί.

    Η συμβολική ακτάληψη θα πραγματοποιηθεί από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και για τρεις ώρες, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στη σχετική σελίδα στο Facebook.

    • συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στο 01/12/2010 στις 15:41

    Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε, χθες το πρωί, το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην περικοπή των θέσεων εργασίας και ζητώντας όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων που υπάρχουν, αλλά και την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων.

    Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική ειρηνική κατάληψη της κεντρικής πύλης του ΑΗΣ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα αναφερόμενα στα αιτήματα της κινητοποίησής τους.

    http://www.anatolh.com

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.