→ Οκτώβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο ).Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

26 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Αντιδράσεις για τη νέα ταυτότητα στο 11/10/2010 στις 08:07

    «Φοροκάρτα», θα χρησιμοποιήσουμε το 2011 για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των οικονομικών συναλλαγών μας σε τράπεζες και καταστήματα, ώστε να μην απαιτείται η έκδοση αποδείξεων για την εφορία. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή καθώς
    στο τέλος του επόμενου χρόνου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα βιομετρική «κάρτα του πολίτη».

    Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους, η «κάρτα του πολίτη», που θα αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα, θα είναι βιομετρικού τύπου και θα περιλαμβάνει, εκτός του μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου της, τουλάχιστον δύο δακτυλικά του αποτυπώματα, την ηλεκτρονική του υπογραφή για συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες και σωρεία άλλων προσωπικών πληροφοριών (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), τα οποία θα τον ταυτοποιούν.

    Το περιεχόμενο της νέας κάρτας προκύπτει, λένε κυβερνητικές πηγές, από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 444/2009, που υποχρεώνει όλες τις χώρες της Ε.Ε. να καθιερώσουν εντός δύο ετών βιομετρικά στοιχεία στα διαβατήρια και όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους. Ηδη στα ελληνικά διαβατήρια έχουν ενσωματωθεί και η ψηφιακή φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.

    Και οι δύο κάρτες, προκαλούν έντονους προβληματισμούς και αντιδράσεις νομικών αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών και τις σχέσεις τους με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ωστόσο, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών καρτών δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο». Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, 20 χώρες της Ενωσης εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο προσεχές μέλλον παρόμοιου τύπου κάρτες. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι δεκαεπτά επιβάλλουν υποχρεωτική έκδοση ταυτότητας αναγνώρισης αλλά μόλις οκτώ εκδίδουν ηλεκτρονικές κάρτες νέου τύπου.

    Από τις οκτώ αυτές χώρες, βιομετρικά δεδομένα (φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και δακτυλικά αποτυπώματα) συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά στις νέες κάρτες έξι κράτη της Ε.Ε. (Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ισπανία). Στη Σουηδία τις νέες ταυτότητες εκδίδει η εφορία. Με τις κάρτες νέου τύπου, όλοι οι υπήκοοι των χωρών τους μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε.

    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

    • Σε καταλήψεις των σχολείων τους προχώρησαν μαθητές στην Κρήτη στο 09/10/2010 στις 21:10

    Σε καταλήψεις των σχολείων τους προχώρησαν μαθητές στην Κρήτη, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις κτιριακές υποδομές, την έλλειψη καθηγητών αλλά και τη μείωση του ορίου των απουσιών.
    Στο νομό Ηρακλείου σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές στο 5ο γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Γουβών, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται και τρία Λύκεια στην Ιεράπετρα Λασιθίου.

    • Πριν από το 2011 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής του Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου στο Ηράκλειο στο 09/10/2010 στις 20:51

    Πριν από το 2011 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής του Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου στο Ηράκλειο, αντί για την 19 Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους, η διαβούλευση εχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο,
    το εν λόγω έργο έχει εγκριθεί από την επιτροπή μεγάλων έργων και συμπεριλαμβάνεται στα 5 συγχρηματοδοτούμενα έργα με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Ο γενικός γραμματέας του αρμόδιου Υπουργείου Στέργιος Λαμπρόπουλος κατά την επίσκεψη τη περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο υπογράμμισε ότι έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι χωροταξικές εκκρεμότητες και το έργο μπαίνει από το νέο έτος σε τροχιά υλοποίησης. Εκτός από τις 13 κατασκευαστικές εταιρίες, που έχουν ήδη παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησης, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την Κινεζική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τζιαμπάο στην Αθήνα.

    http://www.neatv.gr-Μ.Γ

    • Σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στην Κρήτη στο 09/10/2010 στις 20:48

    Σε περαιτέρω και δυναμικότερες κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στην Κρήτη, επιμένοντας να μη βάζουν ταμειακές μηχανές.
    Μετά την ολιγοήμερη παράταση που τους έδωσε τελικά το αρμόδιο υπουργείο, οι παραγωγοί όλου του νησιού προσανατολίζονται στο να καταθέσουν τις άδειές τους μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έπεται και συνέχεια, όπως κλείσιμο των εφοριών. Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Ηράκλειο των προέδρων των συλλόγων παραγωγών όλης της Κρήτης, προκειμένου να συζητήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
    Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος των παραγωγών Λασιθίου κ. Μιχάλης Σαμπροβαλάκης, σήμερα αναμένεται στην Ιεράπετρα να συγκεντρωθούν οι άδειες των παραγωγών λαϊκών αγορών του Λασιθίου, όπως αποφασίστηκε στη γενική τους συνέλευση της περασμένης Τετάρτης. «Δεν παραγγέλνουμε ταμειακές μηχανές αν δε δεχτεί η κυβέρνηση να μπούμε σε διάλογο και να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας για το άδικο φορολογικό σύστημα που πάει να εφαρμόσει. Θα ξεχωρίσουμε τη θέση μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ επιμένουμε για τρίμηνη παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμπροβαλάκης.
    Οι παραγωγοί του Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση μεθαύριο Δευτέρα. «Δε θα πάρουμε ταμειακές μηχανές αν η κυβέρνηση δε μας αντιμετωπίσει όπως και τους άλλους αγρότες», ανέφερε ο πρόεδρός τους Νίκος Σταυρακάκης.
    Στην επαρχία οι παραγωγοί δίνουν 108 ευρώ ανά εξάμηνο στη θεώρηση της άδειάς τους για τις λαϊκές, ενώ συμφωνούν έως ακόμη και να πενταπλασιαστεί το ποσό αυτό, αλλά όχι να μπουν ταμειακές μηχανές, όπως έχει επισημάνει ο γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Παπουτσάκης, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση οι παραγωγοί του Ηρακλείου.
    «Θα καταθέσουμε κι εμείς τις άδειές μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Την ερχόμενη Δευτέρα σε γενική συνέλευση θα αποφασίσουμε να καταθέσουμε τις περίπου 150 άδειες που διαθέτουμε στην Περιφέρεια και όχι στη Νομαρχία», τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος των παραγωγών Χανίων Κώστας Καψομενάκης.
    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=767517&srv=89

    • Εργατικό ατύχημα στην Ιεράπετρα στο 07/10/2010 στις 20:02

    Ενας εργαζόμενος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη Τρίτη καθώς εκτελούσε εργασίες σε αγωγό νερού στην περιοχή του νέου σχεδίου πόλεως βόρια της πόλης. Η πίεση του νερού τραυμάτισε σοβαρά το ένα χερι του 51χρονου εργαζομένου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας οπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στην συνέχεια ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο με ασθενοφόρο. Λίγες ώρες αργότερα ταξίδεψε με ελικόπτερο C-130 κατεπειγόντως στο ΚΑΤ όπου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στις 4.00 τα ξημερώματα ενω αισιόδοξοι δηλώνουν οι θεράποντες γιατροί του.

    radiolasithi.gr

    • Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές Χανίων στο 07/10/2010 στις 01:56

    50 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα στις δικαστικές φυλακές των Χανίων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής για τα δικαιώματα των κρατουμένων που έχει συστήσει η ομάδα του κοινωνικού στεκιού-στεκιού μεταναστών στα Χανιά. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στις δικαστικές φυλακές που προορίζονται για κράτηση το πολύ 120 ατόμων, διαβιούν υπό απαράδεκτες συνθήκες 170 κρατούμενοι.

    • Κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο 06/10/2010 στις 08:39

    Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

    Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για ιδρύματα – επιχειρήσεις, για γκρέμισμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

    Παράλληλα, οι φοιτητές διαμαρτύρονται και για την αύξηση του κόστους της σίτισης στη λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς, η όποια αύξηση, βγάζει εκτός τους προϋπολογισμούς χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα.
    Οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και στη λέσχη του

    Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου.

    • Αεροδρόμιο Καστελίου: Το ΓΕΑ απαγορεύει τη δόμηση και στην...Κασταμονίτσα! στο 06/10/2010 στις 08:38

    Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επέκταση του ΓΕΑ στο…αεροδρόμιο Καστελίου καθώς βάζει πλέον βέτο και για τις οικοδομές στην…Κασταμονίτσα! Πριν καν αρχίσουν οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο ετέθη ξαφνικά νέο θέμα από την Αεροπορία για το ύψος οικοδομής και τώρα στο Καστέλι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα: ουσιαστικά καμία οικοδομή δεν θα γίνεται στην ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρχει η σχετική άδεια από το Γενικό Επιτελείο!
    Στο Καστέλι – μετά την οικοδομή στην Αγία Παρασκευή- που έχει προκληθεί σάλος με τη νέα υπόθεση και σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα καθώς διαπιστώνουν ότι η υπόθεση που είχε ξεκινήσει με την Αγία Παρασκευή μόνο τυχαία που δεν ήταν!
    «Κάτι δεν πάει καλά και το είχαμε προβλέψει. Έλεγαν από το ΓΕΑ ότι ήταν τυχαία η πρώτη περίπτωση, αλλά εδώ πλέον είναι καθεστώς. Θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συνεδριάσει’ λέει ο δήμαρχος Καστελίου Μανόλης Σμυρνάκης που τονίζει ότι έχει κάνει αλλεπάλληλες οχλήσεις για το θέμα αυτό αλλά το ΓΕΑ δεν απαντά καν!
    ‘Μέχρι και με την 133 ΣΜ έχουμε μιλήσει, τον κ.Αγγελάκη, αλλά δεν έχουμε βρει λύσεις. Πάνε να μας αναγκάσουν να αντιδράσουμε δυναμικά’ αναφέρει ο κ.Σμυρνάκης που δηλώνει απογοητευμένος με την στάση της επίσημης Πολιτείας!
    Το νέο πρόβλημα προέκυψε από μια αίτηση ιδιώτη που ήθελε να κάνει οικοδομή στην Κασταμονίτσα που απέχει 7 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο και μέχρι σήμερα όλα τα χαρτιά ήταν τυπικά! Η πρώτη γνωμάτευση από την Αεροπορία ήταν αρνητική και μετά τις αντιδράσεις τόσο του ιδιώτη όσο και του δήμου αναγκάστηκαν να στείλουν από το ΓΕΑ ένα τοπογράφο να κάνει αυτοψία. Αυτό έγινε στις 18 Αυγούστου, αλλά από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
    ‘Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έχουμε ζητήσει μια απάντηση. Δεν πάει άλλο. Θέλουν να διαμορφώσουν μια πάγια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την περιοχή’ αναφέρει ο δήμαρχος και υπενθυμίζει ότι και στην περίπτωση του σπιτιού στην Αγία Παρκασκευή η τελική λύση ήταν μεσοβέζικη.
    ‘Δεν έδωσαν σοβαρή λύση και αυτό μας βάζει σε σκέψεις’ αναφέρει.
    Θυμίζουμε ότι αυτό ήταν το πρώτο θέμα που είχε προκαλέσει σάλο στο Καστέλι . Επρόκειτο για ένα ισόγειο κτίσμα μιας οικογένειας (ιδιοκτησία Φωτεινής Πιτροπάκη) στην περιοχή Αγίας Παρασκευής-Λιλιανού, ανατολικά του αεροδρομίου που σύμφωνα με το επιτελείο εμποδίζει το αεροδρόμιο!
    http://cretalive.gr/new/9190/crete/Aerodromio_Kasteliou_To_GEA_apagoreuei_ti_domisi_kai_stin…Kastamonitsa

    • PETITION ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΩΝ στο 05/10/2010 στις 08:25

    Η παγκόσμια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων της άγριας ζωής «Born Free» σε συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο «END CAP»-που μάχεται ώστε να τερματιστεί η αιχμαλωσία των άγριων ζώων-δημιούργησαν μια πανευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στην «βιομηχανία» των δελφιναρίων(EAEDC). Τα δελφίνια και οι φάλαινες ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, μέσα σε πισίνες-μικρές δεξαμενές-με νερό πλούσιο σε χημικά συστατικά το οποίο προκαλεί ακόμα και πληγές στο σώμα των κητωδών. Τα κητοειδή των δελφιναρίων εμφανίζουν στρες, αυξημένη επιθετικότητα, μονότονη συμπεριφορά εξαιτίας της ανίας που νιώθουν μέσα στις κενές από ενδιαφέρον για αυτά πισίνες, προβλήματα αναπαραγωγής και κυρίως μειωμένο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τα κητοειδή που ζουν ελεύθερα στους ωκεανούς. Εξαιτίας των όσων ειπώθηκαν παραπάνω, το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα ζοφερό για τα κητοειδή που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στα χιλιάδες δελφινάρια και θαλάσσια πάρκα σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το «Born Free» και μαζί με όλα τα μέλη της EAEDC χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας και την υποστήριξή μας ενάντια στην μάχη τους κατά των δελφιναρίων. Για το λόγο αυτό δημιούργησαν το ακόλουθο petition με το οποίο πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές ώστε να πεισθούν οι πολιτικοί των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και η κομισιόν των Βρυξελλών ότι κάτι ουσιαστικό πρέπει να γίνει ώστε να προστατευτούν αυτά τα πανέμορφα θαλάσσια θηλαστικά!

    Σας καλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε το παρακάτω petition:

    * http://www.bornfree.org.uk/get-involved/campaigning/petitions/dolphinaria-petition

    • Χανιά: Απροστάτευτος ο υγρότοπος της Αγιάς! στο 05/10/2010 στις 08:21

    Το σημαντικότερο υγρότοπο της Κρήτης αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η λίμνη της Αγιάς. Ωστόσο, η κακή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με επίπτωση την απότομη πτώση της στάθμης του νερού προκαλεί τεράστια προβλήματα στα μεταναστευτικά και ενδημικά πουλιά καθώς και στα άλλα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Την άμεση ανάγκη για την προώθηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Διαχειριστικού Σχεδίου υπογραμμίζει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καυτηριάζοντας παράλληλα την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται έως σήμερα το νερό.
    Καταφύγιο ζωής
    Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Γιορτής Πουλιών, που διοργάνωσαν χθες στη λίμνη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.
    Ο βιολόγος – ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μιχάλης Δρεττάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η λίμνη της Αγιάς φιλοξενεί περίπου 215 ειδών πουλιών, τα οποία έχουν καταγραφεί: «Ειδικά αυτή την περίοδο, που είναι φθινόπωρο και γίνεται μετανάστευση, η λίμνη έχει αυξημένη ποικιλότητα. Υπάρχουν υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, αρπαχτικά πουλιά κ.ά.», σημείωσε ο κ. Δρεττάκης και πρόσθεσε ότι ο βιότοπος έχει σημασία τόσο για τα πουλιά που μεταναστεύουν όσο και για τα πουλιά που ζουν μόνιμα εδώ.
    «Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η παρουσία τους κυρίως γιατί έχει απαγορευτεί το κυνήγι αλλά ωστόσο υπάρχουν προβλήματα. Τα πουλιά που φωλιάζουν έχουν πρόβλημα με τη διαρκή πτώση -με απότομο τρόπο- της στάθμης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η άνοδος και πτώση της στάθμης έχει ως συνέπεια την αυξημένη θήρευση των νεοσσών και τη μη ικανοποιητική αναπαραγωγή. Ειδικά η βαλτόπαπια, που φαίνεται ότι αναπαράγεται στη λίμνη της Αγιάς τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ είναι ένα είδος απειλούμενο παγκόσμια και θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για την προστασία της», τόνισε ο κ. Δρεττάκης αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λίμνη, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η λίμνη της Αγιάς είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος όχι μόνο των Χανίων αλλά ολόκληρης της Κρήτης και όχι μόνο για πουλιά αλλά για μια μεγάλη ποικιλία αμφιβίων και άλλων ειδών που χρησιμοποιούν τα νερά. Οπότε ως υγρότοπος είναι σημαντικότατος».
    Ανάγκη προστασίας
    Την ανάγκη να προστατευτεί η λίμνη από την αλόγιστη χρήση των νερών της τόνισαν τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.
    Η βιολόγος και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Μέλπω Σκουλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η λίμνη της Αγιάς υποφέρει τα πάνδεινα αυτή την περίοδο. Είναι αρκετά άδεια που σημαίνει ότι απειλείται σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός των πουλιών αλλά και των άλλων ειδών που βρίσκονται στη λίμνη».
    Συνεχίζοντας η κα Σκουλά επεσήμανε τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη: «Με τους ειδικούς έχουμε απόλυτη σύμπνοια. Με αυτούς που δεν έχουμε σύμπνοια είναι με εκείνους που θέλουν να αναπτύξουν την περιοχή με έναν τρόπο που δεν συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος. Η περιοχή είναι ΝATURA γιατί υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη πανίδα…», τόνισε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι η περιοχή χρειάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, Διαχειριστικό Σχέδιο και φορέα διαχείρισης, ώστε να προσδιορίζονται επακριβώς οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.
    Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Γιώργος Βλοντάκης μιλώντας για το ίδιο θέμα, ανέφερε, σχετικά: «Η λίμνη είναι αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς από το 1994 οπότε έγινε και η πρώτη μελέτη προστασίας και ανάδειξης από την Περιφέρεια Κρήτης. Παρόλα αυτά όμως και παρότι τόσα χρόνια τώρα έχουν δοθεί πάρα πολλά λεφτά, υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πρόοδος σε ό,τι αφορά την προστασία της λίμνης. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πλήρης ασυνεννοησία ως τώρα μεταξύ των φορέων. Αυτό έχει φανεί και στα δημοσιεύματα του Τύπου ειδικά με την περίπτωση του αδειάσματος της λίμνης και γι» αυτό για άλλη μια φορά λέμε ότι είναι επιτακτική η συγγραφή και προώθηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και όλων των νομοθετικών διαταγμάτων για να μπορέσει να λειτουργήσει φορέας διαχείρισης στην περιοχή».
    goodnet.gr

    • Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε την γή… χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βοτάνισμα, ζιζανιοκτόνα !!! στο 04/10/2010 στις 22:20

    Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε την γή…

    χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βοτάνισμα, ζιζανιοκτόνα !!!

    Παρουσίαση – Ομιλία:
    * Τι είναι η Φυσική Καλλιέργεια (Μέθοδος FUKUOKA)
    * Φυσική αναδάσωση βοσκοτόπων, άγονων βουνών
    * Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων: «Λαχανόκηποι της αυτάρκειας»
    * Αντιμετώπιση διάβρωσης εδαφών
    * Βελτίωση γονιμότητας εδαφών

    Ομιλητής: Πάνος Μανίκης, υπεύθυνος Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας

    ΡΕΘΥΜΝΟ: ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
    Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου, ώρα 20:30 (είσοδος ελεύθερη)

    ΜΕΡΩΝΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
    Παλιό Δημοτικό Σχολείο Μέρωνα, ώρα 19:00 (είσοδος ελεύθερη)

    Βιωματικό Εργαστήριο στο ΜΕΡΩΝΑ ΑΜΑΡΙΟΥ:
    ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

    * Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σβώλους
    * Δημιουργία Λαχανόκηπου – Φυσικού αγροκτήματος

    Παλιό Δημοτικό Σχολείο Μέρωνα, ώρα 09:00 – 18:00
    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής – Συμμετοχή με ρούχα εργασίας….
    Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: Μιχάλης Καλοεϊδάς Αλέξανδρος Σημαντήρης

    • ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010-11 στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων στο 04/10/2010 στις 22:19

    Είναι πλέον όχι μόνο ευρέως γνωστό, αλλά και εμπειρικά διαπιστωμένο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, το γεγονός ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του γλωσσικού επιπέδου των γονέων και της επίδοσης των μαθητών στο σχολείο. Παραδείγματα σχολικών μονάδων, όπως το 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα, μας επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι όταν οι μετανάστες γονείς βελτιώνουν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, μπορούν πιο αποτελεσματικά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σχολείου. Συγχρόνως οι μαθητές έρχονται με μεγαλύτερη χαρά στο σχολείο, δεν απομονώνονται, αλλά αναπτύσσουν ευκολότερα σχέσεις με τα άλλα παιδιά κι έτσι εντάσσονται πιο γρήγορα στο πλαίσιο του σχολείου. Σε πολλές περιπτώσεις, περιορίστηκαν ακόμα και φαινόμενα βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού ανάμεσα σε παιδιά, αλλά και σε γονείς, ενώ σταμάτησαν οι μαθητικές διαρροές. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η γλώσσα αποτελεί πέρα από απαραίτητο μέσο επικοινωνίας, γέφυρα πολιτισμών και απαραίτητο εφόδιο σε όσους θέλουν να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 6944784344 begin_of_the_skype_highlighting 6944784344 end_of_the_skype_highlighting
    Εγγραφές Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7/10, 19:00 – 21:00, στο Στέκι

    • Με αφορμή απολύσεις δημοσιογράφων από το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΠΗΝ στο 01/10/2010 στις 09:49

    Την προειδοποιητική 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΕΣΗΕΠΗΝ στο «Ράδιο Κρήτη» με αιτία τις απολύσεις δύο συναδέλφων από τον ραδιοσταθμό, στηρίζει η ΠΟΕΣΥ ζητώντας την ανάκλησή τους ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Σε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας σημειώνεται: «Με δύο απολύσεις δημοσιογράφων απάντησε η ιδιοκτησία του “Ράδιο Κρήτη” στην προσπάθεια της ΕΣΗΕΠΗΝ για διάλογο με στόχο την εργασιακή ειρήνη στο σταθμό. Η “επίδειξη δύναμης” απέναντι στους συναδέλφους Κορίνα Καφετζοπούλου (μητέρα δύο παιδιών) και Κατερίνα Παντινάκη για… απείθεια προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ζητά την ανάκληση των απολύσεων και στηρίζει την 24ωρη προειδοποιητική απεργία της ΕΣΗΕΠΗΝ στο “Ράδιο Κρήτη”. Σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης των δύο συναδέλφων η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος».
    http://irakliotikosteki.blogspot.com/2010/09/24_30.html#more

    • Πληθώρα καταγγελιών για φραγμένα φρεάτια στο Ηρακλειο στο 01/10/2010 στις 09:41

    Αρκετές είναι οι καταγγελίες Ηρακλειωτών για βουλωμένα φρεάτια, καθώς δεν είναι λίγοι οι πολίτες που πετούν εκεί διάφορα σκουπίδια. Αν και η ΔΕΥΑΗ, δια στόματος του προέδρου της, βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, πολλές είναι οι σχάρες των φρεατίων που δεν έχουν καθαριστεί. Η όλη διαδικασία γίνεται από ένα συνεργείο, αποτελούμενο το πολύ από τέσσερα άτομα.
    Αυτή την περίοδο πάντως που αναμένονται τα πρωτοβρόχια, εντείνονται οι προσπάθειες, κυρίως στα σημεία της πόλης που είναι πιο επικίνδυνα να πλημμυρίσουν.
    «Ο καθαρισμός στις σχάρες των φρεατίων γίνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλη τη χρονική περίοδο, ανεξάρτητα αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας. Είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Το χειμώνα βέβαια που περιμένουμε βροχές γίνεται πιο εντατικά αυτού του είδους η εργασία. Παράλληλα εντείνει και τις προσπάθειες που καταβάλλει το συνεργείο μας, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Παγωμένος.
    Από τον περασμένο Αύγουστο ο καθαρισμός των φρεατίων του Ηρακλείου ξεκίνησε πιο συστηματικά, ενώ, βλέποντας τον καιρό, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΗ, όπως σημείωσε ο κ. Παγωμένος, εντείνουν ανάλογα τις προσπάθειές τους, κυρίως στα επικίνδυνα σημεία που είναι και τα χαμηλότερα, όπως είναι ο Κατσαμπάς, η Αγία Τριάδα, η 62 Μαρτύρων, οι περιοχές του Μποδοσάκειου και της Χρυσοπηγής.
    Το συνεργείο καθαρισμού αποτελείται σε καθημερινή βάση από τρία με τέσσερα άτομα. Τα φρεάτια είναι όμως πολλές εκατοντάδες, ενώ «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και τα καιρικά φαινόμενα, διότι όταν έχουμε βροχές και ανέμους όλα τα αντικείμενα μαζεύονται στα φρεάτια. Δηλαδή μπορούμε να περάσουμε να καθαρίσουμε κάποιο φρεάτιο και μετά από λίγες ώρες εξαιτίας του καιρού να ξαναγεμίσει με χώμα, ξερόφυλλα και γενικά αντικείμενα και σκουπίδια, και ο κόσμος να θεωρήσει ότι εμείς δεν περάσαμε να το καθαρίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ. Ένα φρεάτιο χρειάζεται κάποια ώρα για να καθαριστεί και το χρονικό διάστημα καθαρισμού του εξαρτάται από το τι έχει “μαζέψει” από τον καιρό και το πού βρίσκεται.

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=764958&srv=95

    • Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι μετανάστες στα Χανιά στο 01/10/2010 στις 09:38

    Την δέσμευση οτι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους απέσπασαν οι μετανάστες που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Χανίων αποφασίζοντας να σταματήσουν την απεργία πείνας στην οποία είχαν προχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες της κράτησής τους.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.