→ Oκτώβριος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

.:: Ακολουθούν οι οδηγίες δημοσίευσης του Μηνιαίου ανοικτού  άρθρου αναγνωστών :

 

.:: Ακολουθούν τα δημοσιευμένα σχόλια του Μηνιαίου ανοικτού  άρθρου αναγνωστών :

( Κατευθυνθείτε προς το τέλος της σελίδας για να γράψετε το δικό σας άρθρο )

44 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Λασίθι : Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ στο 10/10/2011 στις 22:01

    Ενημέρωση για τη γενική συνέλευση της OΚΜ

    Καλησπέρα σε όλους,

    Η συνέλευση της Οικολογικής Κίνησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/10 ασχολήθηκε κυρίως με τις εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Έγινε καλή συζήτηση η οποία έφερε στο φως καινούρια στοιχεία για τις εξελίξεις και η θέση μας εμπλουτίστηκε. Καταλήξαμε στις παρακάτω θέσεις που οι περισσότερες ήταν και θέσεις μας από πριν.

    · Συμφωνούμε με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας στο σύνολο της από ανανεώσιμες πηγές. Βασική κατεύθυνση η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών.
    · Συμφωνούμε με τις οικιακές και μικρού μεγέθους ΑΠΕ (υπό όρους και μέριμνα αρχιτεκτονική και αισθητική). Ξεκινάμε από οικιακή εξοικονόμηση
    · Διαφωνούμε με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην αλλοίωση του κρητικού φυσικού τοπίου και της οικολογικής μας κληρονομιάς.
    · Διαφωνούμε με την υποθήκευση της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας.
    · Συμφωνούμε με την ενδεχόμενη κάλυψη ενεργειακών αναγκών άλλων περιοχών και κοινωνιών στα πλαίσια όμως της φέρουσας ικανότητας του τόπου μας και αφού εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή ζημία για το περιβάλλον, το τοπίο και την κοινωνία. (όχι στην εξαγωγή).
    · ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην λήψη αποφάσεων για την διαμόρφωση και τον καθορισμό του μέλλοντος του τόπου τους.
    · ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ανάπτυξη πολιτικών για την επίτευξη εξοικονόμησης της ενέργειας
    Συμετέχουμε σήμερα στην Συνέλευση στην Κριτσά (εκπρόσωπός μας ο Γιάννης Βαμβασάκης).

    · Διαφωνούμε με την εμπορευματοποίηση της ενέργειας.
    Συμμετέχουμε στην ημερίδα που οργανώνει το οικονομικό επιμελητήριο
    Προτείναμε στην επιτροπή περιβάλλοντος την ενίσχυση του ΣΧΟΟΑΠ με νέους όρους και περιορισμούς και θα συμβάλουμε με συγκεκριμένες προτάσεις.

    Δύο θέματα που πρέπει όλη η κίνηση τις επόμενες μέρες να κάνει πράξη είναι:

    α) Να συναντηθεί η ομάδα Αστικού Πρασίνου με τον αντιδήμαρχο για το πράσινο, κ. Ν. Αφορδακό και να δούμε αν θα προχωρήσουμε μόνοι μας ή μαζί, για τις αποκαταστάσεις που έχουμε προτείνει, από την αρχή του καλοκαιριού.

    β) Να συναντηθούμε με τον κ. Γιώργο Σακελάρη ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για τον Ελαιώνα.

    γ) Να καθορίσουμε ημερομηνία για την επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

    Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
    http://ecomirabello.blogspot.com/2011/10/o.html#more

    • Λασίθι : Υπό κατάληψη από τους εργαζομένους των ΟΤΑ τελούν σήμερα τα δημαρχεία Σητείας και Ιεράπετρας στο 10/10/2011 στις 21:58

    Υπό κατάληψη από τους εργαζομένους των ΟΤΑ τελούν σήμερα τα δημαρχεία Σητείας και Ιεράπετρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι, στην Ιεράπετρα, αν η κατάληψη συνεχιστεί ολόκληρη την ημέρα, συμφωνήθηκε να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά, ενώ κάποιοι υπάλληλοι εργάζονται
    κανονικά προκειμένου να διορθωθούν οι μικρές ζημιές σε επαρχιακά δίκτυα που προκληθηκαν τις τελευταίες ώρες λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

    Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στη δημοτική αρχή Ιεράπετρας από τα μέτρα που εοιβάλλει η Τρόικα και στους δήμους, εξαιτίας των οποίων απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι και στο δήμο Ιεράπετρας. Η δημοτική αρχή εκφράζει τη στήριξή της στους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    http://cretalive.gr/new/55407/crete/Sumparastasi_stous_ergazomenous_apo_to_dimo_Ierapetras

    • Ηράκλειο : μαθητική πορεία 7/10/11-10:00-πλ.ελευθεριας στο 07/10/2011 στις 09:49

    “Φέτος, στο “ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” συναντιέται η ανασφάλεια της ελληνικής οικογένειας με τη χρόνια, έντεχνη υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.

    Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Η οργή ξεχειλίζει μετά και την μετατροπή του σχολικού βιβλίου σε είδος πολυτελείας, αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Μέρες τώρα μέσα στα σχολεία, δυναμώνει το κλίμα αντίστασης των μαθητών, οι γονείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη βγεί στους δρόμους.

    Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ , εκτιμώντας την σοβαρότητα της κατάστασης στον χώρο της παιδείας και αφού έλαβε υπόψη της τις δηλώσεις και ομοθυμία των Ενώσεων συλλόγων γονέων μαθητών των δήμων του νομού.

    ΚΑΛΕΙ

    ü ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    ü ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

    ü Να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

    ü Η 2η ξένη Γλώσσα, να επιλέγεται απο τον μαθητή στο Δημοτικό και να την συνεχίζει ως το Λύκειο.

    ü Να λειτουργούν τμήματα μαθημάτων επιλογής στο Λύκειο με ανεξάρτητο αριθμό μαθητών.

    ü Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών με την ευθύνη του υπ. Παιδείας.

    ü Να λειτουργούν τα τμήματα με 20 μαθητές.

    ü Εκπαιδευτικούς με οργανικές θέσεις – Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό .

    ü Να προσληφθεί άμεσα το εκπαιδευτικό προσωπικό (ειδικοτήτων και γενικών μαθημάτων) και να διασφαλιστεί η μεταφορά και η σίτιση στα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία.

    ü Κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ – ΕΒΠ στα σχολεία Ειδικής Αγωγής – Εκπαίδευσης.

    ü Πλήρη χρηματοδότηση των σχολείων για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών (Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία κ.λ.π.).

    ü Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

    ü Δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις

    ü Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ανώτατη Εκπαίδευση”

    http://cretalive.gr/new/54948/crete/Ekpaideutiko_sullalitirio_aurio_sto_Irakleio

    • Ηράκλειο : δωρεάν φαγητό στο εστιατόριο του Φοιτητικού Κέντρου στις Βούτες στο 07/10/2011 στις 09:47

    Οι…”Ρομπέν” των φοιτητικών εστιατορίων είναι πάλι εδώ!

    Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη, ομάδα φοιτητών επέβαλε στο εστιατόριο του Φοιτητικού Κέντρου στο Ηράκλειο -στις Βούτες – τη δωρεάν διανομή του μεσημεριανού γεύματος σε μη δικαιούχους δωρεάν σίτισης.

    Η Πρυτανεία αντέδρασε στη συγκεκριμένη κίνηση και κράτησε κλειστό το εστιατόριο τις απογευματινές ώρες.

    http://cretalive.gr/new/54986/crete/Xanachtupisan_oi_Rompen_ton_foititon_sto_Irakleio

    • Κρήτη: ενημέρωση απο την απεργια στου 4 νομους στο 05/10/2011 στις 19:37

    Πορείες σε ολόκληρη την Κρήτη
    Μαθητές, γονείς & εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο – Αγρότες,φοιτητές, ΠΑΜΕ στα Χανιά – Κατάληψη στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου – Κατάληψη στην Εφορία Ιεράπετρας
    Ενημερώθηκε: 05.10.2011 // 15:07

    Με δυναμικότητα και αγωνιστική διάθεση πραγματοποιείται, αυτή την ώρα, πορεία διαμαρτυρίας από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

    Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης (λ.Δικαιοσύνης, λ.Καλοκαιρινού, οδ.Αγίου Μηνά, οδ.Έβανς, λ.Κνωσού) οι συμμετέχοντες στην πορεία θα φθάσουν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, που από το πρωί, τελεί υπό κατάληψή από γονείς μαθητών.

    Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο του Ηρακλείου, με λεωφορεία και ΙΧ να έχουν “κολλήσει” λόγω της πορείας.

    Η σημερινή πορεία αποτελεί τη δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά τη χθεσίνή 2ωρη κατάληψη στο ΠΑΓΝΗ (δείτε εδώ), ενώ όμοιες κινητοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται ως τις 19 Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί δεύτερη 24ωρη απεργία.

    ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Πορείες πραγματοποιούνται και στα Χανιά. Μέλη του ΠΑΜΕ, αγρότες και φοιτητές με αφετηρία το κτίριο των Εφοριών πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία 1866 όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Παράλληλα πραγματοποιούνται πορείες των ΕΚΧ και ΑΔΕΔΥ με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    Απεργία και πορείες οργανώθηκαν σήμερα και στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με το “Ρέθεμνος” σε μια προσπάθεια αντίδρασης από τα συνδικάτα στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών αλλά τις συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων.

    Δύο πορείες πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Η μία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο στην οποία καλούσε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση και πορεία η ΑΔΕΔΥ ενώ η δεύτερη ήταν η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το δημαρχείο.

    Στην απεργία συμμετείχαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε δήμους, στα Ταμεία, σε εφορίες, στο νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι στους 151 οργανισμούς που είτε διαλύονται είτε εφαρμόζουν την εργασιακή εφεδρεία.

    Κατά τη διάρκεια της πορείας της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κατάληψη στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου. Η κατάληψη τελικώς δεν έγινε -παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στους χώρους της Αντιπεριφέρειας- αφού όταν έφτασαν στο γραφείο της κ. Λιονή διαπιστώθηκε ότι ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη με το Σωματείο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

    Η κ. Λιονή απευθυνόμενη στους διαδηλωτές ζήτησε να αποχωρήσουν από το γραφείο της προκειμένου να συνεχιστεί η σύσκεψη που αφορούσε χρονίζοντα οικονομικά θέματα.

    ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

    Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το πρωί την εφορία Ιεράπετρας, σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι. Αφού παρέμειναν στον χώρο μέχρι τις 10.00, αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο Ιεράπετρας όπου υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Η εφορία πάντως δεν λειτούργησε για το υπόλοιπο της ημέρας.
    http://cretalive.gr/new/54682/crete/Megali_poreia_sto_kentro_tou_Irakleiou

    • Χανιά : Επανέναρξη έργων για τη λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό στο 05/10/2011 στις 19:36

    Επανέναρξη έργων για τη λιμνοδεξαμενή
    Στον Ομαλό
    Ενημερώθηκε: 05.10.2011 // 17:28
    Επανέναρξη έργων για τη λιμνοδεξαμενή
    Στην επανέναρξη των εργασιών κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό αναμένεται να προχωρήσει ο εργολάβος, αφού ήρθη η ανάκληση των Περιβαλλοντικών Ορων, που είχαν επιβάλει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ωστόσο, ο Φορέας Διαχείρισης των Λευκών Ορέων, που είχε προχωρήσει σε καταγγελία του έργου, για τη μη τήρηση των Περιβαλλοντικών Ορων, δεν είναι ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έγιναν στην αρχική μελέτη και ειδικά σε ό,τι αφορά την έκταση και τον όγκο της λιμνοδεξαμενής.

    «Η άρση ισχύος Περιβαλλοντικών Ορων για την κατασκευή του έργου -με τις διορθώσεις που έκανε το μελετητικό τμήμα του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με τους εξωτερικούς συνεργάτες του- ανακλήθηκε. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες έκαναν αποδεκτές τις αλλαγές που κάναμε και έτσι μπορεί το έργο να συνεχιστεί», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο αναπληρωτής διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μάρκος Πατρελάκης. Η σχετική ενημέρωση έγινε στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. το μεσημέρι της Παρασκευής και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου.

    Σύμφωνα με τον κ. Πατρελάκη, η ανάκληση των Περιβαλλοντικών Ορων του έργου, που είχαν ως αποτέλεσμα το σταμάτημά του, είχαν να κάνουν με την προστασία του εποχιακού λιμνίου (οικότοπος προτεραιότητας), αλλά και της αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea). Παράλληλα, μπήκαν και μια σειρά άλλες παράμετροι. Οπως σημείωσε ο κ. Πατρελάκης:

    • Οι Υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν απειλείται το εποχιακό λιμνίο.

    • Η αιτιολόγηση και η σκοπιμότητα του όγκου του έργου κρίθηκε επαρκής. Κρίθηκε ότι η ποσότητα που θα συγκεντρωθεί, 700.000 κυβικά, είναι απαραίτητη για την περιοχή.

    • Διευκρινίστηκε ότι το προστατευόμενο είδος «αμπελιτσιά» δεν επηρεάζεται από το έργο.

    «Λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψιν τα θέματα που μας είχε βάλει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης. Σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, που σταμάτησαν οι εργασίες, είχε εκτελεστεί έργο αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

    Από τη μεριά του Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων, με τον οποίο επικοινώνησαν τα «Χ.Ν.», ο πρόεδρός του, κ. Π. Λυμπεράκης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρις ότου πάρει επίσημα στα χέρια του την άρση της ανάκλησης, ωστόσο, επεσήμανε πως από τη στιγμή που δεν μειώθηκε ο όγκος της λιμνοδεξαμενής και η έκτασή της ο Φορέας συνεχίζει να μην συμφωνεί.

    Σημειώνεται ότι σε βάρος του έργου έχουν προσφύγει και κάτοικοι της περιοχής του Ανατολικού Σελίνου.
    http://cretalive.gr/new/54747/crete/Epanenarxi_ergon_gia_ti_limnodexameni

    • Hράκλειο : Επεισόδιο μεταξύ κατοίκων και εργολάβου στο 05/10/2011 στις 19:35

    “Ανθρώπινο τείχος” στο Σφεντύλι!
    Επεισόδιο μεταξύ κατοίκων και εργολάβου, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιτρέπουν την έναρξη των εργασιών έμφραξης του ταμιευτήρα – Εξώδικο στο Δ.Αγαπάκη
    “Ανθρώπινο τείχος” στο Σφεντύλι!
    Ενημερώθηκε: 05.10.2011 // 12:17

    Τα σώματά τους προέταξαν, νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι του Σφεντυλίου, που πληροφορούμενοι ότι ο έργολάβος κατευθύνεται στην περιοχή με μηχανήματα προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίας έμφραξης κι εγκλεισμού του ταμιευτήρα, έφθασαν στο σημείο, εμποδίζοντας το μηχάνημα να ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία.

    Το περιστατικό συνέβη, περίπου στις 7.00 το πρωί, ενώ παρά την επέμβαση της αστυνομίας, οι κάτοικοι του οικισμού δεν υποχώρησαν, ισχυριζόμενοι ότι ο εργολάβος είναι παράνομος, ομοίως και οι εργασίες που σκοπεύει να εκτελέσει, με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκε ο συμφωνηθείς όρος για μεταφορά του οικισμού του Σφεντυλίου, πριν ο αρχικός … βυθιστεί!

    Όπως τονίζεται, μάλιστα, το κράτος, το 2003 είχε καταλήξει σε περιοχή προς αγορά, ωστόσο αυτή η πρόταση έμεινε στα συρτάρια, ενώ 2 χρόνια αργότερα, απαντώντας στους κατοίκους της περιοχής για το μέλλον του Οικισμού, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε ότι θα γίνει ο οικισμός, γιατί υπάρχει δεσμευτικός όρος.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σφεντύλι έχουν λάβει αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που θα “βουλιάξουν”, όμως οι λιγοστοί ηλικιωμένοι και οι 2 οικογένειες με τα παιδιά τους που έχουν απομείνει στα σπίτια τους εμμένουν στο αίτημά τους, πέραν της αποζημίωσης, να εξασφαλιστεί ένας χώρος κοντά στο Σφεντύλι, για τη μεταφορά του οικισμού.

    Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει, αφού πλέον το έργο του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη είναι τεχνικά έτοιμο και επείγει η έμφραξη και ο εγκλεισμός του ταμιευτήρα για να μπει το νερό της βροχής.
    http://cretalive.gr/new/54687/crete/Anthropino_teichos_sto_Sfentuli

    • Xανιά : Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία της Αγοράς στις5/10/11 στο 04/10/2011 στις 01:17

    Το χρέος δεν είναι δικό μας!

    Τις μέρες αυτές αποκαλύπτεται από στελέχη της ίδιας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το «μαγείρεμα» των στοιχείων (με πρόεδρο υπάλληλο του ΔΝΤ η ΕΛΛΣΤΑΤ υπολόγιζε, μόνο η Ελλάδα και η Νορβηγία, στα στοιχεία αυτά και τις ΔΕΚΟ!), για να εμφανίσουν τεχνηέντως το έλλειμμα της Ελλάδας ως το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να οδηγήσουν τη χώρα μας στο ΔΝΤ, το μνημόνιο και την τρόικα, για να καταργήσουν δικαιώματα των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Το χρέος δεν είναι των εργαζομένων, είναι των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου που επιδοτούνται πλουσιοπάροχα ακόμη και τώρα, εν μέσω κρίσης, από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Καιρός είναι λοιπόν αυτοί να πληρώσουν, αυτά που χρωστάνε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αυτής της χώρας.

    Το δικό μας χρέος είναι απέναντι στη νέα γενιά, τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους, τους άνεργους, τους φτωχούς και τους εργαζόμενους: Έχουμε χρέος να τους δώσουμε δουλειά, δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, δικαιώματα και κατακτήσεις.

    · Λέμε όχι στα χαράτσια: Γιατί γι’ άλλη μια φορά είναι οι φτωχοί κι οι εργαζόμενοι που καλούνται να πληρώσουν, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο κι οι τράπεζες φοροδιαφεύγουν ή απαλλάσσονται από το φόρο. Τα χαράτσια (έκτακτες εισφορές για το εισόδημα, φόρος επιτηδεύματος και έκτακτες εισφορές στα ακίνητα) δίνουν τη χαριστική βολή στους άνεργους, στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες, επιτείνουν την ύφεση, οδηγούν στα χιλιάδες μικρά μαγαζιά, στην ανεργία του 20%, στη χρεοκοπία των φτωχών και των εργαζομένων για να βρουν οι μεγάλες (ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις) εξαθλιωμένους εργαζόμενους με μισθούς και δικαιώματα Κίνας. Είναι η ώρα για ανυπακοή, για άρνηση πληρωμής αντισυνταγματικών χαρατσιών. Πρέπει οι εργατικές ομοσπονδίες να καλύψουν την άρνηση πληρωμής τους.

    · Λέμε όχι στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις: «Περισσεύουν» το ΕΘΙΑΓΕ, τα Κέντρα Απεξάρτησης, το ΚΕΔΔΥ, τα σχολεία της υπαίθρου και τα ολοήμερα, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Η «εργασιακή εφεδρεία» είναι μεταμφιεσμένη απόλυση. Οι 100.000 απολύσεις από το Δημόσιο που ετοιμάζουν δε σημαίνουν απλά 100.000 οικογένειες στο δρόμο. Σημαίνουν ακόμη απώλεια 2 δισεκατομμυρίων για το Δημόσιο από τους φόρους που δεν θα έχουν να πληρώσουν, μισό δισεκατομμύριο απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις. Τα δε υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια που θα ήταν, υποτίθεται, το κέρδος (η «εξοικονόμηση») του κράτους, θα είναι επιπλέον απώλεια για το κράτος από την κατανάλωση που δεν θα κάνουν (απώλεια εσόδων από ΦΠΑ), αλλά και απώλεια από την ίδια την αγορά, χρήματα που θα στερηθούν χιλιάδες μικρά μαγαζιά που θα αναγκαστούν να κλείσουν αφήνοντας άνεργους και εξαθλιωμένους τους υπαλλήλους τους και τους μικροεπαγγελματίες που τα έχουν. Οι απολύσεις είναι συνταγή εξαθλίωσης.

    · Λέμε όχι στην κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση είναι κατακτήσεις των αγώνων των εργαζομένων στον προηγούμενο αιώνα. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να γυρίσει η Ελλάδα στον 19ο αιώνα, με τα παιδιά στους δρόμους και στα ορυχεία, με τους εργαζόμενους να πεθαίνουν αβοήθητοι από επαγγελματικές ασθένειες, με τους συνταξιούχους να πεθαίνουν από την πείνα. Θ’ αφήσουμε επιπλέον, το νερό και την ενέργεια στα χέρια ιδιωτών – αρπακτικών;

    Καλούμε:

    Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία της Αγοράς των Χανίων στις 10.30 το πρωί

    • Ρέθυμνο : καταλήψεις στα σχολεία -Θέλουμε Παιδεία και δωρεάν βιβλία στο 04/10/2011 στις 01:12

    Με κύριο σύνθημα «Θέλουμε Παιδεία και δωρεάν βιβλία», οι μαθητές του συνόλου σχεδόν των Λυκείων του δήμου Ρεθύμνου, ξεκίνησαν από σήμερα κινητοποιήσεις και καταλήψεις των σχολικών τους μονάδων.

    Μετά από τις συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι μαθητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο αυτό για τις ελλείψεις σε βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και την έλλειψη καθηγητών.

    Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους, για την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, ζητούν τη συνέχιση του θεσμού και τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια από μεγάλη μερίδα μαθητών, στο να επιβαρύνουν περαιτέρω τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονέων τους, λόγω φροντιστηρίων, μιας και η ενισχυτική διδασκαλία κάλυπτε σε μεγάλο μέρος το συγκεκριμένο τμήμα της εκπαίδευσής τους.

    http://cretalive.gr/new/54425/crete/Mparaz_katalipseon_sta_Lukeia_tou_Rethumnou

    • Ηράκλειο : κλειστο το ΤΕΙ και συμμετοχή στην απεργία της5/10/11 στο 04/10/2011 στις 01:10

    Γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στο Τ.Ε.Ι Κρήτης με θέμα την έλλειψη και την ανεπαρκή στελέχωση των τμημάτων από ωρομίσθιους καθηγηττές σε όλα τα τμήματα.

    Αποφασίστηκε αναστολή της έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για 3 μέρες (δευτέρα, τρίτη,τετάρτη 3,4,5 του μήνα αντίστοιχα) και πορεία διαμαρτυρίας με την μαζικότητα σπουδαστών και καθηγητών στην πλατεία των Λιονταριών 5/10/2011 στις 11:00 το πρωί.

    Την Πέμπτη 6/10/2011 θα οριστεί νέα γενική συνέλευση ΤΕΙ για να καθοριστούν οι νέες εξελίξεις.
    http://cretalive.gr/new/54445/crete/Anastoli_tis_ekpaideutikis_diadikasias_sto_TEI_Kritis

    • Ηράκλειο : "Κλείνουν" την Περιφέρεια οι φοιτητές στο 01/10/2011 στις 18:40

    Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούν οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα στις 10 το πρωί θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης ενώ αύριο, Σάββατο, και την Κυριακή θα κάνουν παρέμβαση στο κέντρο της πόλης (Πλ. Ελευθερίας) και θα μοιράζουν κείμενα με τις θέσεις τους στον κόσμο.

    Συμβολική κατάληψη του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης στο νέο Διοικητήριο θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ενώ θα επαναλάβουν την παρέμβαση στον κόσμο το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    http://cretalive.gr/new/53928/crete/Kleinoun_tin_Perifereia_oi_foitites

    • Ηράκλειο : Στην Α'ΔΟΥ οι Πολίτες κατά του Χρέους στο 01/10/2011 στις 18:40

    Όχι” στα χαράτσια είπαν οι Πολίτες κατά του Χρέους που συγκεντρώθηκαν, την Πα,ρασκευή έξω από την Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τα αλλεπάλληλα “χτυπήματα” που δέχεται το οικογενειακό πορτοφόλι.

    Οι Πολίτες κατά του Χρέους καλούσαν τον κόσμο να μην υποκύψει και να μην πληρώσει τα “χαράτσια”, ενώ διακωμωδώντας την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ.Πάγκαλου περί … αδυναμίας πληρωμής του τέλους ακινήτων, οι διαμαρτυρόμενοι έχουν στήσει “κουτί” εράνου … υπέρ Θ.Πάγκαλου!

    Οι συγκεντρωμένοι επέτρεπαν, κανονικά, την είσοδο στην Εφορία, ενώ μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους πολίτες, καλώντας τους να μην πληρώσουν!
    http://cretalive.gr/new/53950/crete/Eranos_gia_ton_Th.Pagkalo_apo_tous_Polites_kata_tou_Chreous

    • ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ στο 01/10/2011 στις 16:30

    Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθημερινά εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Τουρκίας-Κύπρου που εμπλέκονται στο ακραίο ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα, η ειρήνη στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου δέχεται καθημερινά πλήγματα.
    Ο προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων καταγράφει ότι ήδη ο ενεργειακός πόλεμος έχει πάρει πολεμική μορφή καθώς ολοένα συχνότερα πληροφορούμαστε για ανατινάξεις αγωγών ενέργειας. Ήδη «άγνωστοι» ανατίναξαν τον αγωγό Ιράν-Τουρκίας, ενώ επαναλαμβανόμενα είναι τα χτυπήματα σε αγωγό Αιγύπτου-Ισραήλ.
    Άμεσα συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις αλλά και με την επιβολή κυριαρχίας στην περιοχή η κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας, από το κράτος κατακτητή δηλαδή, εναντίον των Παλαιστινίων, όπου η κάθετη άρνηση στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους συνοδεύτηκε από την όξυνση της καταπίεσης και την πρόκληση της επέκτασης των εποικισμών και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, η Τουρκία κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της κουρδικής μειονότητας και στα θύματα του τουρκικού στρατού, συνήθως άμαχοι, έρχονται να προστεθούν οι απώλειες Τούρκων στρατιωτών. Σε νέα επίθεση Κούρδων ανταρτών στην επαρχία Tunceli στο τουρκικό Κουρδιστάν, πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Οι Τούρκοι στρατιώτες κατευθύνονταν προς το σημείο που νωρίτερα οι μαχητές της κουρδικής οργάνωσης είχαν απαγάγει ένα φύλακα χωριού και είχαν πάρει μαζί τους δύο οχήματα με πετρέλαιο τα οποία χρησιμοποίησαν για να καταστρέψουν ένα τούνελ της περιοχής βάζοντας φωτιά σε αυτά. Κατά τη διάρκεια της επιχείρηση οι αντάρτες του PKK κατέστρεψαν τρία φορτηγά τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα αφού πρώτα είχαν αφήσει ελεύθερους τους οδηγούς τους.
    Όμως και η πολεμική εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώνεται και με αυτούς τους ρυθμούς είναι ζήτημα χρόνο να θρηνήσουμε θύματα. Στο Αιγαίο καταγράφεται ήδη μια ποιοτική και ποσοτική κλιμάκωση των αερομαχιών. Τα σχετικά δημοσιεύματα εντοπίζουν το εξής γεγονός «Δε μπορεί να συγκριθεί η σημερινή αεροπορική δραστηριότητα με αυτή του καλοκαιριού, που υπήρχε το μορατόριουμ. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες στρατιωτικών ασκήσεων για όλες τις χώρες. Εκεί ξεκίνησε και η τουρκική δραστηριότητα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Αριθμητικά δεν έχουμε ιδιαίτερη διαφοροποίηση από το παρελθόν. Ούτε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις έχουμε στο ποσοστό των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πρόσφατα, για πρώτη ημέρα, είχαμε μια ποιοτική διαφοροποίηση. Ενώ κατά τις αναχαιτίσεις τα τουρκικά μαχητικά έφευγαν χωρίς να δημιουργούν καταστάσεις εικονικής αερομαχίας, την Τετάρτη για πρώτη φορά, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, οι Τούρκοι χειριστές όταν αναχαιτιστήκαν δεν έφυγαν, αλλά παρέμειναν, οδηγώντας την κατάσταση σε τρεις εμπλοκές. Συγκεκριμένα, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο κατά τη χθεσινή ημέρα πέταξαν 12 τουρκικά μαχητικά, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα. Καταγράφτηκαν δύο παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις και έγιναν τρεις εμπλοκές. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν».
    Βεβαίως, το τι σημαίνει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά ας κρατήσουμε τα ποιοτικά πολεμικά χαρακτηριστικά της περιόδου, που φέρνουν πολύ πιο κοντά τη πιθανότητα κατάρριψης.
    Κάτι που βεβαίως εμπεριέχεται στις επιλογές των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ισραηλινής.
    Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες πληροφορίες. Όπως καταγράφει το πολεμικό ρεπορτάζ, το Ισραήλ έστειλε μαχητικά του έξω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) ως απάντηση στην αποστολή τουρκικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών που πέταξε προηγουμένως μερικές λίγα μίλια εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ! Αμέσως μετά δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από ισραηλινή βάση πέταξαν προς την περιοχή του Ριζοκάρπασου πάνω από τα κατεχόμενα ενημερώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι το FIR Ercan.
    Τα αεροσκάφη συνέχισαν την πτήση τους προς τον κόλπο της Μερσίνης και πέταξαν παράλληλα με τις ακτές της νοτίου Τουρκίας σε απόσταση 15 μιλίων, μέχρι την Φοινίκη κοντά στο Καστελόριζο! Ακολούθως τα μαχητικά κατευθύνθηκαν νότια και επέστρεψαν στο Ισραήλ.
    Ως απάντηση, λίγο αργότερα ένα τουρκικό F-16 αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ αλλά αμέσως 6 ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναγνώριση του τουρκικού μαχητικού το οποίο εγκατέλειψε αμέσως την περιοχή, ενώ οι Ισραηλινοί πιλότο είχαν λάβει εντολή κατάρριψης!.
    Επίσης, δικινητήριο τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών πέταξε σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων από το Ισραήλ. Το αεροσκάφος λίγη ώρα αργότερα αναχώρησε για τα κατεχόμενα, ενώ τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν τις παραβιάσεις του FLIR Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας – σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.
    Η θάλασσα γύρω από την εξέδρα στο οικόπεδο 12 παρουσιάζει έντονη παρουσία ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ-Βρετανίας-Ρωσίας. Μάλιστα, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του ερευνητικού σκάφους.
    Αν όλα αυτά τα στοιχεία τα συνδυάσουμε με τις πληροφορίες επιφυλακής και προετοιμασιών του ελληνικού στρατού καταλαβαίνουμε όλοι την τεράστια ανάγκη εγρήγορσης του Αντιπολεμικού κινήματος.
    ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
    ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
    ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
    Diktiospartakos.blogspot.com
    http://diktiospartakos.blogspot.com/

    • Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα στο 01/10/2011 στις 16:28

    ο άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
    Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου..

    όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.
    Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
    ΕΛΛΑΔΑ Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
    Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;
    Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
    Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
    Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.
    Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
    Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
    Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
    Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.
    Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
    Follow us on Twitter
    Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
    Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;
    Κάισα Έκις Έκμαν

    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar

    • Συγκέντρωση Αλληλεγγύης για την υπόθεση του Ε.Α. στο 01/10/2011 στις 13:42

    Συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης εν’ όψει του δικαστηρίου των τριών συντρόφων-μελών του Επαναστατικού Αγώνα και των 5 κατηγορούμενων για τη συμμετοχή τους σε αυτόν.

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
    ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΜΒΡΗ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ

    ΚΑΘΕ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ, ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
    http://tameioheraklio.espivblogs.net/2011/09/30/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%b8/

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.