→ Aπρίλιος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

30 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ηράκλειο : νέα συμπλοκή μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών χθές στην Αγία Τριάδα στο 12/04/2011 στις 08:05

    Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει και στην Κρήτη πλέον οι συμπλοκές μεταξύ νεαρών Ελλήνων και Αλβανών. Τα τελευταία 24ωρα τα περιστατικά βίας κλιμακώνονται ειδικά στην πόλη του Ηρακλείου με περιοχές όπως αυτή της Αγίας Τριάδας να μετατρέπονται τις νύχτες σε «πεδίο μάχης».

    Χθες αργά τη νύχτα σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου όταν κάτοικοι της Αγίας Τριάδας τηλεφώνησαν έντρομοι στο Κέντρο Άμεσης Δράσης ενημερώνοντας για σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς στα στενά της περιοχής.

    Περίπου 60 νεαροί,όπως αναφέρει η ΠΑΤΡΙΣ, που φορούσαν κράνη και κουκούλες και κρατούσαν καδρόνια και λοστούς «εξόρμησαν» οργανωμένα στα σοκάκια της Αγίας Τριάδας προς αναζήτηση αλλοδαπών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα ομάδες και από τις δύο πλευρές είχαν δώσει ραντεβού για να …λύσουν τις διαφορές τους σε μία επίδειξη ισχύος για το ποια έχει το «κουμάντο». Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που άρχισαν ανθρωποκυνηγητό μέσα στα στενά. Η αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ενδεχομένως πρόκειται για «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών μεταξύ συμμοριών με αφορμή κλεμμένα μηχανάκια. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εκδήλωση γενικευμένων επεισοδίων στο μέλλον υπό το φόβο της ξενοφοβίας. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να ληφθούν δραστικά μέτρα με εντατικές περιπολίες τις νύχτες τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και σε άλλες συνοικίες των δυτικών προαστίων με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων και προσαγωγών.

    Να σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια αλλά μικρότερης έκτασης εκτυλίχθηκαν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή του νέου Σταδίου. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν καδρόνια, ξύλα και πέτρες, ενώ έγινε και αναφορά για τη χρήση όπλων. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες ότι σε ένα σπίτι «καρφώθηκαν» βολίδες από όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια συμπλοκής.

    http://cretalive.gr/new/31347/crete/Agries_umplokes_ti_nuchta_stin_Agia_Triada

    • Ηρακλειο : Συνάντηση Ηρακλείου οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών. 17-19 Ιουνίου 2011 στο 12/04/2011 στις 00:46

    Συνάντηση Ηρακλείου οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών. 17-19 Ιουνίου 2011

    Τι σκεφτόμαστε;

    Όσοι απαρτίζουμε τη συνάντηση «Εν Οίκω» δεν είμαστε μέλη κάποιο συστημένου σωματείου. Δουλεύουμε συλλογικά και με τη σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία.

    Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες. Εμπνεόμαστε από τη σκέψη για οικοκαλλιέργεια. Δε χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα, αναπαράγουμε παλιές μεθόδους καλλιέργειας και αντιστεκόμαστε στην επιβολή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στηρίζουμε τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων τόσο στο τριήμερο με πάγκο αφιερωμένο στους σπόρους, όσο και στην καθημερινή μας ζωή καλλιεργώντας τους στα χωράφια μας. Στη Συνάντηση συμμετέχουν καλλιεργητές με ή χωρίς πιστοποίηση, αρκεί να μη μεταπωλούν προϊόντα άλλου με σκοπό το κέρδος. Δίνουμε έμφαση στην οικοχειροτεχνία χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά σε μας τους ίδιους και το περιβάλλον. Αποφεύγουμε τα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα και υποστηρίζουμε την αξία και τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας. Μέσα από τα σεμινάρια που πλαισιώνουν την έκθεση προτρέπουμε όποιον θέλει να μάθει με μας να δημιουργεί τα δικά του χειροτεχνήματα.

    Στόχοι της Συνάντησης είναι:

    Να μας γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες και με εμπιστοσύνη να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα γης και χειροτεχνήματα, χωρίς την παρεμβολή μεσάζοντα.
    Να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας ως λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής.
    Να μοιραστούμε τη μαγεία του να φτιάχνει κανείς μόνος του αντικείμενα από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
    Να δούμε θέατρο, να παίξουμε, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε»…

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

    Αν θέλεις να συμμετέχεις με περίπτερο, κατέβασε την αίτηση – ερωτηματολόγιο ανάλογα με τη δραστηριότητά σου και στείλε το το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου 2011:
    • Για καλλιεργητές ή εκτροφείς ζώων
    • Για παρασκευαστές καλλυντικών
    • Για κεραμίστες
    • Για κοσμηματοποιούς και χειροτέχνες
    • Για μελισσοκόμους
    • Για μεταποιητές
    • Για συλλογικότητες

    Αν θέλεις να βοηθήσεις εθελοντικά, διάβασε το «θέλεις να βοηθήσεις;»

    Η ομάδα του «εν οίκω» Ηρακλείου

    http://en-oiko.blogspot.com

    • Ηρακλειο : επίθεση κατά αφρικανών μικροπωλητών στο Ηράκλειο Κρήτης στο 12/04/2011 στις 00:31

    30 με 40 άτομα με κουκούλες επετέθησαν σε μικροπωλητές στην οδό Δαιδάλου πριν από 1 ώρα περίπου, κι ύστερα εξαφανίστηκαν. Οι 2 αφρικανοί μικροπωλητές ήταν τραυματισμένοι αλλά δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Σε διερχόμενο μετανάστη που τους βοήθησε να μαζέψουν τα πράγματά τους είπαν πως γνωρίζουν για αυτήν την ομάδα η οποία γυρνά και δέρνει μετανάστες.

    Τα πράματα αγριεύουν…

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1281627

    • Ηρακλειο : Μεγάλη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια …για την Βικελαία στο 12/04/2011 στις 00:11

    Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στα Λιοντάρια με βασικό αίτημα την απόδοση από το Δήμο Ηρακλείου ολόκληρου του κτιρίου «Αχτάρικα» για την λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και την προστασία της πνευματικής κληρονομιάς του Ηρακλείου.

    Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους..«οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη διαμαρτυρία, ήταν η πολυετής καθυστέρηση της ανάπλασης του κτιρίου «Ακτάρικα», η θεσμική απαξίωση της Βικελαίας βιβλιοθήκης, η ανεπανόρθωτη φυσική φθορά που χρόνια τώρα υφίστανται τα βιβλία και τα αρχεία της, η στέρηση από τους δημότες του πολύτιμου αρχειακού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού της βιβλιοθήκης, και η γενικότερη υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης που προκύπτει όχι απλώς από την αδράνεια, αλλά από την υποβάθμιση αυτού του τεράστιας σημασίας πνευματικού θεσμού.

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/

    • Xανιά : Οχι στη Βάση της Σούδας στο 12/04/2011 στις 00:08

    ‘Να κλείσουν άμεσα οι Αμερικανο-νατοϊκές Βάσεις στο Ακρωτήρι’ φώναξαν και χθες το μεσημέρι διαδηλωτές από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Σωματείων, Οργανώσεων και φορέων.
    Η πορεία πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της αμερικανικής αεροπορικής Βάσης στο Ακρωτήρι με τους διαδηλωτές να στρέφονται με τα συνθήματά τους κυρίως εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο για τις επεμβάσεις τους σε διάφορα σημεία του κόσμου και πιο πρόσφατα στη Λιβύη και γενικότερα στη Β. Αφρική όσο και για τη χρησιμοποίηση των Βάσεων στα Χανιά.
    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι. Εκεί απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου, της Επιτροπής ενάντια στις Βάσεις και της Εξάρτησης, της Συμμαχίας ‘Σταματήστε τον Πόλεμο’, της κίνησης πολιτών ‘Σπίθα’, πρωτοβάθμιων Σωματείων κ.ά. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έπειτα οι διαδηλωτές μπήκαν σε λεωφορεία και Ι.Χ. και λίγο μετά τις 2 βρέθηκαν στον Μουζουρά. Τα αυτοκίνητά τους άφησαν στο κέντρο του χωριού και οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: ‘Η μόνη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η Βάση των Αμερικανών’, ‘Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού, να ρίξουμε τη χούντα Ε.Ε. και ΔΝΤ’, ‘ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο’, ‘Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν’, ‘Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών’, ‘Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού’, ‘Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή’, ‘Γιωργάκης, Μουμπάρακ, Μπεν Αλί, όλα τα καθάρματα στην ίδια Διεθνή’ κ.ά.
    Η πορεία βρέθηκε στον δρόμο που οδηγεί στη Βάση, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την είσοδό της, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος με τσιμεντένια μπλοκ και με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση ΜΑΤ. Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν και συνθήματα από μέρος των διαδηλωτών σε βάρος της Αστυνομίας και των Μ.Μ.Ε.
    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές υποχώρησαν και πάλι προς τα λεωφορεία τους χωρίς να προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, o οποίος και επεσήμανε πως ‘η διαδήλωση ήταν ειρηνική και στρέφεται τόσο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς Καντάφι όσο και του ΝΑΤΟ και των «προθύμων» που επεμβαίνουν στην περιοχή’.

    http://www.haniotika-nea.gr/64827-%CE%9F%CF%87%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%92%CE%AC%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82%20.html

    • Hράκλειο :κλειστά για 2 μερες τα εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο 12/04/2011 στις 00:05

    Τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσε η απόφαση της Πρυτανείας να κλείσει τα εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Ηράκλειο για σήμερα και αύριο.

    Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Φυσικού επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη εν μέσω κινητοποιήσεων φοιτητών για την ποιότητα της σίτισης στο Πανεπιστήμιο και επισημαίνεται:

    «Ενημερωθήκαμε από τον Αντιπρύτανη ότι η απόφαση της Πρυτανείας ήταν απόφαση επιβεβλημένη λόγω της διατάραξης της Δημόσιας Υγιεινής στα εστιατόρια, αλλά και της οικονομικής ζημίας του αναδόχου. Ποτέ όμως ξανά η Πρυτανεία δεν ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα της παρεχόμενης σίτισης προβαίνοντας σε ελέγχους και θέτοντας ζητήματα δημόσιας υγιεινής, αν και η σύμβαση που έχει με τον ανάδοχο το επιβάλλει. Θεωρούμε απαράδεκτη επί της αρχής την στάση της Πρυτανικής Αρχής, που βλέποντας μια προβληματική κατάσταση στο επίπεδο της Σίτισης καταδικάζει με αυτό τον τρόπο μια κινητοποίηση. Καλούμε την Πρυτανεία να ανακαλέσει την απόφαση της και να διασφαλίσει την λειτουργία των εστιατορίων.

    Καλούμε την Πρυτανεία να θέσει ως προτεραιότητα το συμφέρον των Φοιτητών και της Κοινότητας και όχι του Αναδόχου».

    http://www.cretalive.gr/new/31337/crete/Louketo_sta_estiatoria_tou_Panepistimiou_sto_Irakleio

    • Hράκλειο : βούρτσες και πινέλα στην Αγία Τριάδα στο 12/04/2011 στις 00:03

    Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου Αγίας Τριάδας, που μαζί με εθελοντές, εφοδιάστηκαν με σκούπες, βούρτσες και πινέλα, καθάρισαν και έβαλαν … χρώμα, στην ταλαιπωρημένη περιοχή του Ηρακλείου.

    Η συμμετοχή των πολιτών ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που κατέδειξε την ανάγκη του κόσμου για ένα καλαίσθητο αστικό περιβάλλον, για το οποίο ο δήμος συνεχώς προαναγγέλλει παρεμβάσεις, χωρίς όμως άμεσες αλλαγές για την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

    http://www.cretalive.gr/new/31238/crete/Kallopismos_stin_Agia_Triada

    • Ηράκλειο : συμπλοκή μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών. στο 11/04/2011 στις 09:19

    Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές μπροστά στο ενδεχόμενο να έχει, συνέχεια η συμπλοκή του Σαββάτου μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών.

    Οι άγριες συμπλοκές ξεκίνησαν τη νύχτα του Σαββάτου από την περιοχή της Θερίσσου, για άγνωστους λόγους και συνεχίστηκαν αργότερα στο κέντρο του Ηρακλείου.

    Το … μενού μάλιστα είχε και πυροβολισμούς, καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν το πρωί κάλυκες στο συγκεκριμένο δρόμο, όπου καταγράφηκε η συμπλοκή, γεγονός που κινητοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. που θέλει να αποφύγει ενδεχόμενη “βεντέτα”.
    http://cretalive.gr/new/31209/crete/Sumplokes_Ellinon_me_allodapous_…_se_duo_faseis

    • Έρχεται η... FRONTEX στην Κρήτη στο 08/04/2011 στις 08:32

    Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX) συνοδευόμενος από Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκονται το Σάββατο στην Κρήτη όπου θα επιθεωρήσουν τις δυνάμεις που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της Κρήτης, ενώ θα επισκεφθούν κι όλες τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές του νησιού.

    Η επίσκεψή τους κρίνεται ως επιβεβλημένη από τη στιγμή που η Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης Poseidon 2011 «ενσωματώθηκε» -μετά τα γεγονότα στις χώρες της βόρειας Αφρικής- ως μία από τις περιοχές όπου ο κίνδυνος ύπαρξης μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών είναι ορατός .

    Ο εκπρόσωπος του Frontex μαζί με τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος θα παραμείνουν μέχρι και τις 14 Απριλίου στην Κρήτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες εκτός από τη συνεργασία που θα ζητήσουν από όλες τις αρμόδιες Αρχές, θα μεταφέρουν ενδεχομένως και την πείρα τους για τη μεγιστοποίηση της άσκησης που σκοπό έχει τον έγκαιρο εντοπισμό πλοίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες και τη σύλληψη διακινητών και λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, τα πλοία που περιπολούν νότια του νησιού παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2012. Για το σκοπό αυτό περιπολίες σε 24ωρη βάση πραγματοποιούν όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στα νότια και βόρεια παράλια του νησιού, ένα καταδιωκτικό σκάφος του Λ.Σ που ήρθε στην Κρήτη από τον Πειραιά αλλά και σκάφος από τη Ρουμανία που ανήκει στη δύναμη του ευρωπαϊκού οργανισμού

    http://cretalive.gr/new/30923/crete/Erchetai_i…_FRONTEX_stin_Kriti

    • Hράκλειο : έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησαν χθες επίσχεση εργασίας στο 07/04/2011 στις 10:05

    Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησαν χθες επίσχεση εργασίας απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για το Δεκέμβριο του 2010 (συμπεριλαμβανομένου του δώρου Χριστουγέννων), καθώς επίσης και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2011.

    Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους,παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες για την ομαλή διευθέτηση του θέματος η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα, μέχρι σήμερα,
    χωρίς καμία ενημέρωση και δέσμευση από τους αρμόδιους υπουργούς για την επίλυση του προβλήματος.

    Εχοντας εξαντλήσει τα όρια της υπομονής μας, καθώς πλέον αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, προχωρούμε δίκαια στην επίσχεση εργασίας με τη συμπαράσταση της διοίκησης και του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης.

    Απαιτούν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στα μαθήματά τους, ώστε να μη χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνό τους

    • Hράκλειο : αυξηση στα προστιμα για την αφισοκόλληση στο 04/04/2011 στις 10:41

    Τάξη στο χάος της αφισορύπανσης θέλουν να βάλουν τώρα στο Δήμο Ηρακλείου, ετοιμάζοντας μια γερή τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, η οποία θα φέρει διπλασιασμό, ακόμα και τριπλασιασμό των προστίμων για όσους ρυπαίνουν με διαφημιστικές αφίσες τους τοίχους, τις κολόνες της ΔΕΗ και κυρίως τα μνημεία της πόλης. Ταυτόχρονα με την αύξηση των προστίμων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 500-3.000 ευρώ, θα δρομολογηθεί επιτέλους, όπως υπόσχονται τουλάχιστον τώρα από τη Λότζια, λύση στο στάσιμο εδώ και χρόνια θέμα της χωροθέτησης οργανωμένων χώρων διαφήμισης και προβολής, των λεγόμενων σταντ και ταμπλό, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
    «Ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι το δόγμα που δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν στο Δήμο, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα του πολυσυζητημένου κανονισμού καθαριότητας. Ο κανονισμός αυτός τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2008 και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, καθώς περιελάμβανε αυστηρά πρόστιμα, αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν έφερε – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αφισορύπανση, η οποία όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Και μιλάμε φυσικά για την αφισορύπανση η οποία προέρχεται από ιδιώτες, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαστήρια, νεκρώσιμα, εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις κ.ά. Γιατί η αφισορύπανση δε λείπει, ως γνωστόν, και από τα κόμματα, τις παρατάξεις και τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά καταγράφεται κυρίως σε προεκλογικές περιόδους.
    Ο κανονισμός καθαριότητας που εφαρμόζεται από το 2008 προβλέπει γερές «καμπάνες», από 500 ως 3.000 ευρώ για όσους αφισορυπαίνουν, αλλά ουδείς, όπως διαπιστώνουν στη Λότζια, πτοήθηκε. Αντιθέτως μάλιστα, όπως έχει συζητηθεί το πρόβλημα από τη δημοτική Αρχή, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, και πολλά μνημεία, κόμβοι και γέφυρες εμφανίζονται «στραπατσαρισμένα» από τις αφίσες. Για το λόγο αυτό η δημοτική Αρχή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του κανονισμού καθαριότητας. Ο σχεδιασμός, όπως ανέφερε στη «Νέα Κρήτη» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Κλάδος, είναι ακόμα επί χάρτου και υπό εξέταση, ενώ δεν αναμένεται πριν τα τέλη καλοκαιριού. Η κεντρική ωστόσο κατεύθυνση, σύμφωνα με την πολιτική γραμμή που έχει δοθεί, αφορά αύξηση των προβλεπόμενων προστίμων, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά για όσους πιάνονται να ρυπαίνουν τα μνημεία, θα περιλαμβάνει ακόμα και τριπλασιασμό των προστίμων! Υπενθυμίζεται πως με τον υφιστάμενο κανονισμό τα χαμηλότερα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 100 ευρώ και αφορούν παραβάσεις όπως το… πτύειν και η απόρριψη αποτσίγαρων και άλλων μικρών σκουπιδιών (χαρτάκια, περιτυλίγματα, συσκευασίες κ.λπ.) στο δρόμο. Τα υψηλότερα φτάνουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ, όταν οι παραβάσεις αφορούν σε ρύπανση μνημείων με σπρέι ή με αφίσες, σε αφισορύπανση κοινόχρηστων χώρων κ.τ.λ.
    Παράλληλα με την τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, στη Λότζια θα προετοιμάσουν και μια μελέτη για τη χωροθέτηση μεγάλων διαφημιστικών πλαισίων, ώστε να αυξηθεί ο οργανωμένος χώρος διαφήμισης και προβολής που κάθε άλλο παρά επαρκεί, όπως αποδεικνύεται.
    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=813955&srv=94

    • Ρέθυμνο: στον Πρέβελη Αναγεννάται το οικοσύστημα στο 04/04/2011 στις 10:28

    Δημοσιεύθηκε στις: 02-04-2011

    Πλήρη αναγέννηση του οικοσυστήματος στον Πρέβελη καταγράφουν πρόσφατες παρατηρήσεις στο φοινικόδασος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
    Οπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, όλοι οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν. Σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται κανονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα, χαρουπιές, σχίνοι, πλατάνια και αλμυρίκια.
    Η σπουδαιότητα των διεργασιών της φυσικής αναγέννησης στην περιοχή αναδείχτηκε μέσα από δράσεις που εκτέλεσε η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Προτεραιότητα δόθηκε στην προστασία της φυσικής αναβλάστησης με την απομάκρυνση της πίεσης που ασκούν η βόσκηση και το ποδοπάτημα.
    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την περιοχή στοχεύοντας πάντα στην προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς της.
    Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η περιοχή του Πρέβελη, στον Νομό Ρεθύμνου, περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000 (GR-4330003) και έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
    http://www.haniotika-nea.gr/64220-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%20%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%20.html

    • Ηράκλειο :: "Μπαρούτι" η ατμόσφαιρα έξω από το ΕΒΕΗ στο 04/04/2011 στις 10:24

    “Μπαρούτι” μύριζε χθες η ατμόσφαιρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου το πρωί, επικράτησε ένταση εκ μέρους μελών του ΕΚΗ, στα οποία δεν επετράπη να εισέλθουν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου σε εξέλιξη ήταν ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τα δύο νέα προγράμματα, παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη.

    Έξω από το Επιμελητήριο, αντιπροσωπεία του ΕΚΗ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ όταν κατόπιν τα μέλη του ΕΚΗ επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη, συνάντησαν μπροστά τους “τοίχο” εκ μέρους των ανδρών της ασφάλειας.

    Για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάρη στην καίρια παρέμβαση του υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου της κ. Κατσέλη, ο οποίος ζήτησε να επιτραπεί στην αντιπροσωπεία του ΕΚΗ, να μπει στην αίθουσα.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με μια διμοιρία ΜΑΤ να έχει παραταχθεί απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου, ενώ διαμαρτυρόμενοι, μέλη της ομάδας “Δικαίωμα” εξάπλωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν: “Ανεπιθύμητη η Υπουργός – 30.000 Ηρακλειώτες στο βωμό της ανεργίας”.
    http://www.cretalive.gr/new/30085/crete/Efage_porta_to_EKI_-_Entasi_sto_Epimelitirio

    • Ηράκλειο :: ΤΕΙ Κρήτης- Επίσχεση εργασίας των εκαιδευτικών στο 04/04/2011 στις 10:23

    Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τις 30 Μαρτίου , οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης προχωρούν σε Επίσχεση Εργασίας, διαδοχικά για τα 19 Τμήματα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, ενώ ουσιαστικά επίκειται η διακοπή πρακτικά όλων των μαθημάτων στο ΤΕΙ Κρήτης λόγω αποκλειστικής διδασκαλίας των περισσότερων μαθημάτων από Έκτακτο ΕΠ ή συνδιδασκαλίας με Μονίμους στα Εργαστηριακά Μαθήματα.

    Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Προέδρου του Ιδρύματος , Βαγγέλη Καπετανάκη, οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί προβαίνουν στην ενέργειά τους αυτή μετά από αδιάλειπτες αλλά άκαρπες προσπάθειες της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. και των συλλογικών φορέων τους για να πληρωθούν δεδουλευμένα 4 μηνών: Από τον Δεκέμβριο 2010 (και το Δώρο Χριστουγέννων 2010).

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος :

    Οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν άνω του 75% του εκπαιδευτικού έργου στο ΤΕΙ Κρήτης, λόγω έλλειψης Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Η κατάσταση είναι παρόμοια στα υπόλοιπα 14 ΤΕΙ της χώρας.

    Από τον Ιούλιο 2010 στάλθηκε αίτημα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για τον αριθμό των Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Η υπογραφή της Π.Υ.Σ., παρά τις επικοινωνίες, οχλήσεις, πιέσεις, έγγραφά μας κ.ά. από το περασμένο Φθινόπωρο ακόμη εκκρεμεί!

    Χωρίς αυτή την Π.Υ.Σ. το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εγκρίνει όλες τις δαπάνες του ΤΕΙ Κρήτης, με αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, δεν εγκρίνει τις πληρωμές αυτές. Αυτό μας είναι κατανοητό.Τα αντίστοιχα κονδύλια υπάρχουν βέβαια στους κωδικούς δαπανών του Ιδρύματος, όπως και τα σχετικά ποσά στο Ταμείο του, ενώ και οι καταστάσεις δεδουλευμένων έχουν αποσταλεί από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ πολλού.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 υπάρχει ουσιαστικά εξαιρετική συνεργασία και εργασιακή ειρήνη με τους Εκτάκτους Εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ Κρήτης και πραγματική προσφορά τους στην Εκπαίδευση και την Έρευνα. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει (1) η κατά προτεραιότητα διασφάλισης των κονδυλίων αμοιβών τους από τις Διοικήσεις του ΤΕΙ, (2) η μεγαλύτερη δυνατή αμεσότητα διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες μας και ασφαλώς (3) η δική τους διάθεση προσφοράς στην εκπαίδευση και τα υψηλά κατά περίπτωση προσόντα τους.

    Αυτό σήμερα διαταράσσεται στο ΤΕΙ Κρήτης, που όπως είναι πλατειά γνωστό, έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια από όλα τα ομότιμά του Ιδρύματα στο συγκεκριμένο θέμα. Η διακοπή των μαθημάτων μας και οι κινητοποιήσεις των Έκτατων Εκπαιδευτικών θα αναδείξουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

    Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους 16.000 περίπου τακτικά φοιτούντες φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και τους γονείς τους γιατί έχασαν αυτό το διδακτικό εξάμηνο. Οι φοιτητές μας θα έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν για να το αποτρέψουν. Η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι το ΤΕΙ Κρήτης δεν πληρώνει το Έκτακτο ΕΠ για δικούς του λόγους. Όμως αυτό δεν είναι βέβαια αλήθεια. Από σήμερα, εφόσον ερωτηθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να περιγράψουμε την πραγματικότητα, για την μη υπογραφή της ΠΥΣ. Η ευθύνη για το ιδιαίτερο σοβαρό αυτό ζήτημα δεν είναι πλέον στη δική μας περιοχή”.
    http://www.cretalive.gr/new/30094/crete/Se_peripeteies_to_TEI_Kritis-_Epischesi_ergasias_ton_ekaideutikon

    • Χανιά: Συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό μέγαρο στο 04/04/2011 στις 00:44

    Απολύτως ήρεμα τα πράγματα. Απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο βρίσκονται περίπου 150 μετανάστες και αλληλέγγυοι εν πλήρη ησυχία, χωρίς συνθήματα, ενώ σε μεγάλη απόσταση εντός του προαυλίου μια …υποψία διμοιρίας με 6-7 βαριεστημένους ασπιδοφόρους. Τα γεγονότα, λίαν συνοπτικά : Έγινε φραστική επίθεση σε μετανάστη σε περίπτερο έξω από το κτελ, εκείνος αντέδρασε και ακολούθως δέχτηκε κανονική επίθεση από μερικούς φασίστες. Κάποιοι μετανάστες έσπευσαν να τον βοηθήσουν και υπήρξε μια μικρή σε έκταση συμπλοκή. Συνελήφθησαν δύο από τους δράστες (ο ένας φέρεται με μεγάλες πιθανότητες να είναι αστυνομικός) και ένας μετανάστης. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται η επικοινωνία με τον εισαγγελέα σχετικά με το αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα κρατηθούν τη νύχτα για να περάσουν αύριο αυτόφωρο. Η κατάσταση συμπερασματικά είναι απολύτως ήρεμη.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.