(((●))) Προσωρινά ελέυθεροι οι 4 συλληφθέντες :: Ενημέρωση για την εκκένωση της Κατάληψης Πικπα,τους συλληφθέντες και τις δράσεις αλληλεγγύης στο Ηράκλειο Κρήτης (>Συνεχής Ενημέρωση:16-18/2/11)::Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης 18/2/11-6μμ-Λιονταρια

Έφοδο έκαναν την Τετάρτη 16/2/2011 τις πρωινές ώρες (γύρω στις 6:30 π.μ) ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις των μπατσων απο διαφορα σωματα  μαζι με τον εισαγγελέα στο κτίριο της Κατάληψης ΠΙΚΠΑ ( Μεραμβέλου & Υγείας ) στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο .Στο εσωτερικό του κτίριο δεν βρήκαν κανέναν, ωστόσο 3 άτομα που έφτασαν στο χώρο εκ των υστέρων και ρώτησαν τι συμβαίνει συνελήφθησαν με τη αστεία δικαιολογία της εξακρίβωσης στοιχείων και μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της ΓΑΔΗ.Αλληλέγγυος κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από την κατάληψη και αρχισαν να καλούν άμεσα σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο.Τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες ηταν διαίτερα προκλητικοι και απειλούσαν  διαρκώς τους συγκεντρωμένους απωθοντας τους  λιγα μετρα μακρυά απο το  κτίριο .Οι μπάτσοι παραμένουν στο σημείο, έως ότου σφραγιστεί,εργάτες συνεργείου ξειλώνουν παραθυρα ,χτιζουν πορτες και μεταφερουν ολα τα πραγματα που βρισκονταν στο εσωτερικό του κτιριου  στο φορτηγό με προορισμό τη ΓΑΔΗ.Μερικά λεπτά αργότερα αλληλέγγυοι ενω εχουν αποχωρησει απο το  περιβάλλοντα χωρο του κτιριου  προχωρούν σε κατάληψη της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ως ενδειξη διαμαρτυρίας στην εκκένωση της κατάληψης του ΠΙΚΠΑ καθως και την άμεση απελευθέρωση των 3 συλληφθέντων έξω από το κτίριο.Στη συνέχεια  υπηρξε ενταση καθως τα ΜΑΤ μαζί με ασφαλίτες εμφανίζονται  στην γωνία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αλλα μετα απο λεκτική επιθεση απο τους αλληλεγγυους και με την απωθηση τους  με πετρες ,αναγκάστηκαν να αποχωρησουν για να ομαλοποιηθεί η κατασταση.Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης διαβεβαίωσε οτι τα πράγματα που βρέθηκαν στην κατάληψη Πικπα θα επιστραφούν εκτός των υπολογιστών τους  οποιους  θα τους  κρατησουν οι μπάτσοι.Το μεσημέρι οι 3 συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι εκ των οποίων οι 2 χωρίς κατηγορίες ενώ στον τρίτο  έχουν προσάψει κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα (κλοπή ηλεκτρικου ρεύματος και κατάληψη δημοσίου κτιριου .Η κατάληψη της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ληγει και πραγματοποιειται κουβέντα απο αλληλέγγυους απο την οποία καλείται συγκεντρωση στη πλατεία  Λιονταριών ενάντια στην καταστολή και την εκκένωση της Καταληψης Πικπα  για τις 19:00 το απογευμα της ιδιας μέρας.

Στη Πλατεια Λιονταριών το απογευμα εχουν συγκεντρωθει περιπου στους 100 αλληλεγγυους που ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή και την εκκένωση της κατάληψης με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης και στην συνέχεια (χωρίς σχέδιο ανακατάληψης) προς την περιοχή της κατάληψης του κτιρίου του Πικπα.Μολις φτάνουν εκει στην οδο Μεραμβέλλου τους περιμένουν δυνάμεις καταστολής περιπου 2 δοιμηρίες και ασφαλίτες που παραμένουν στο κτίριο και ξεκινουν  μάχες  σωμα με σωμα και πετροπόλεμος ενω η πορεία οπισθοχωρεί προς τα λιοντάρια με τις δοιμηρίες να τρεχουν τον κόσμο μεχρι να διαλυθει.Αποτελεσμα των συγκρόυσεων ηταν να συλληφθουν 4 ατομα τα οποια οδηγηθηκαν στην ΓΑΔΗ και αυριο αναμενεται να περάσουν απο το δικαστηριο με την διαδικασία του αυτοφώρου (οι κατηγορίες μεχρι και αργα το βραδυ δεν εχουν ξεκαθαριστει για το ποιες και αν ειναι ιδιες για ολους) .

  • Συγκέντρωση  αλληλεγγύης στους 4 συλληφθέντες  εχει καλεσθει για την Πέμπτη 17/2/2011

– ώρα :  09:00 π.μ εξω απο τα δικαστήρια Ηρακλείου.

Candia Alternativa

.:: Συνεχής ενημέρωση :

Πέμπτη 17/2/2011 : Αρκετός κόσμος ειχε συγκεντρωθεί έξω απο τα δικαστηρια Ηρακλειου για να εκφρασει την αλληλεγγύη του στους 4 συλληφθέντες,το μεσημερι χωρίς καμία αφορμή τα ΜΑΤ προσπάθησαν να αποθήσουν τον κόσμο με γκλομπιές και χημικά ,οι οι οποίοι αποχωρησαν προς το κεντρο φωναζοντας συνθηματα.Η δίκη πήρε αναβολή για την Παρασκευή 18/2/2011  όπου θα κριθεί και το ενδεχόμενο προφυλάκισης,οι κατηγορίες που τους προσαψαν περιλαμβάνουν δύο κακουργήματα και πλήθος πλημελλημάτων οι δύο συλληφθέντες (απόπειρα ανθρωποκτονίας και έκρηξη, τα κακουργήματα)και πλημελλήματα οι άλλοι δύο.

Candia Alternativa

  • Νέα Συγκέντρωση  αλληλεγγύης στους 4 συλληφθέντες  εχει καλεσθει για την Παρασκευή 18/2/2011

– ώρα :  09:00 π.μ εξω απο τα δικαστήρια Ηρακλείου.


Η ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ  Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

.:: Συνεχής ενημέρωση :

Πέμπτη 17/2/2011 :Κατάληψη στον τηλεοπτικό σταθμό Tv Creta και ΚΡΗΤΗ ΤV την  ώρα του βραδινου δελτίου ειδήσεων έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ και την δίωξη 5 συντρόφων.Κατά τη διάρκεια της κατάληψης διαβάστηκε το κείμενο των αλληλέγγυων στην κατάληψη και στους συλληφθέντες.

Ακολουθεί κείμενο  των αλληλέγγυων :

Η Θα Νικήσει Ο Δρόμος ή Θα Νικήσει ο Τρόμος

Χτες τα ξημερώματα, 16/2 εκκενώθηκε ο αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός χώρος της κατάληψης ΠΙΚΠΑ. Μετά την κοινωνική εξέγερση το Δεκέμβρη του 2008 μια ομάδα ανθρώπων είχε αποφασίσει να οικειοποιηθεί το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτήριο, μετατρέποντάς το σε ένα αγωνιστικό-πολιτικό στέκι.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εισβολής των μπάτσων, έφτασαν τρία άτομα στο χώρο τα οποία συνελήφθησαν. Στην συνέχεια πήγαν περίπου 15 άτομα από έξω από το κτήριο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν χωρίς καμία πρόκληση από μεριάς των αλληλέγγυων. Έπειτα, περίπου 70 άτομα έκαναν κατάληψη στο κτήριο του παραρτήματος του υπουργείου υγείας, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι σύντροφοι. Οι δύο αφέθηκαν ενώ ο τρίτος κατηγορείται για κλοπή ρεύματος (10.500 ευρώ) από τη ΔΕΗ και για φθορές στο κτήριο από το υπουργείο υγείας (3.500). Του απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο σύντροφος που κατηγορείται δεν έμενε στο κτήριο, ούτε τον βρήκαν εκεί την ώρα της εισβολής.

Το βράδυ γίνεται πορεία ενάντια στην καταστολή από περίπου 100 άτομα, όπου γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί το κτήριο στο οποίο παρέμεναν δύο διμοιρίες. Λίγα μέτρα πιο μακριά γίνεται σύγκρουση με τους μπάτσους, οι οποίοι κυνηγάνε τον κόσμο και συλλαμβάνουν από το σωρό συνολικά 4 άτομα, οι οποίοι χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψή τους.

Σήμερα το πρωί οι συλληφθέντες περνούσαν από εισαγγελέα, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Ο εισαγγελέας αρχικά απέδωσε τα κακουργήματα σε δύο από τους συλληφθέντες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με προφυλάκιση. Οι σύντροφοι ζήτησαν αναβολή, έως αύριο ώστε ν΄ απολογηθούν. Την ώρα που ετοιμάζονταν να τους βγάλουν από τα δικαστήρια η διμοιρία των ΜΑΤ, προσπάθησε να κλείσει το δρόμο κρατώντας σε απόσταση τους συλληφθέντες από τους αλληλέγγυους, κάνοντας επίθεση στον συγκεντρωμένο κόσμο με γκλοπ και χημικά ώστε να τους απομακρύνει.

Δεν φαίνεται να είναι τυχαία η χρονική επιλογή της εξουσίας για καταστολή, μία εβδομάδα πριν από την πανεργατική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης. Το τελευταίο διάστημα με την οικονομική τρομοκρατία που επιχειρεί η εξουσία χρειάζεται αναμφίβολα σαν συμπλήρωμά της και μια νέα “ποιότητα” κρατικής καταστολής. Σήμερα που ο καπιταλισμός δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο, η συναίνεση μπορεί να αποσπαστεί μονάχα με τη βία. Άρτιοι υποστηρικτές της κυβερνητικής εξουσίας, η δικαστική εξουσία και οι δημοσιογράφοι.

Είναι πλέον ορατό πως όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την υποκρισία των εξουσιαστικών μηχανισμών και εξοργίζεται με αυτή. Όμως οι φραστικοί αφορισμοί, οι μεγαλοστομίες, τα μπινελίκια και η οργή που υποβόσκει αλλά δεν εκφράζεται δεν φτάνουν και δεν οδηγούν πουθενά, χρειάζεται έμπρακτη αντίσταση στους σχεδιασμούς της εξουσίας σε όλα τα πεδία. Επιβάλλεται να γίνει κοινή συνείδηση η αναγκαιότητα της σύγκρουσης με το σάπιο κόσμο τους, όχι ως κάτι αφηρημένος και μακρινό μα ως μια επιλογή και τακτική αγώνα για το εδώ και το τώρα. Από τους απελευθερωμένους δρόμους της Αιγύπτου και της Τυνησίας μέχρι την αυτόνομη Τσιάπας. Από τα οδοφράγματα της Κερατέας μέχρι τις καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων κτηρίων. Από τις σηκωμένες μπάρες των διοδίων και τα χαλασμένα ακυρωτικά μηχανήματα των μ.μ.μ. μέχρι τις δυναμικές ενέργειες ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Από την καθημερινή στάση ζωής και των αγώνα στους χώρους εργασίας μέχρι τις άγριες απεργίες. Από εκεί που στέκεται ο καθένας από εμάς μέχρι εκεί που θα συναντηθούμε συλλογικά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΙΚΠΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 6 ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Αλληλέγγυοι/ες

.:: Βίντεο –απο την Κατάληψη στον τηλεοπτικό σταθμό Tv Creta και ΚΡΗΤΗ ΤV

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CJ_bB3mmsLI]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LFugylcTfaA]

.:: Συνεχής ενημέρωση :

Παρασκευή 18/2/2011 (πρωί): Αρκετός κόσμος ειχε συγκεντρωθεί έξω απο τα  δικαστηρια Ηρακλειου για να εκφρασει την αλληλεγγύη του στους 4 συλληφθέντες,ενω λιγο νωρίτερα ειχε προηγηθεί Κατάληψη  στα κτίρια του πρωτοδικείου Ηρακλείου σε ενδειξη αλληλέγγυης στους 4 συλληφθέντες στην οδό Αβερωφ.Ενταση δημιουργηθηκε οταν τα ματ εμφανιστηκαν έξω απο το κτιριο του πρωτοδικείου αλλα στην συνεχεια αποχωρησαν και οι αλληλέγγυοι κατευθυνθηκαν προς στα  δικαστήρια οπου ειχε καλεστει και η συγκέντρωση.Οι συλληφθέντες περασαν απο τον ανακριτή και αναμένεται η αποφαση του εισαγγελέα.

Παρασκευή 18/2/2011 (μεσημέρι): Και οι 4 συλληφθέντες ειναι προσωρινά ελεύθεροι!Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν είναι :  οι 2 με πλημμεληματικό  χαρακτήρα και περιοριστικούς όρους απογόρευση εξόδου  απο τη χωρα ,παρόν στο μπατσομεγαρο και χρηματική εγγυήση 3000 ευρω ο καθένας , ενω οι αλλοι 2 με κακουργήματα προς το παρόν χωρις προφυλάκιση μετά από διαφωνία ανακριτή & εισαγγελέα αποφάσισαν να παραπεμφθούν στο συμβούλιο πρωτοδικών και εκει θα αποφασισθεί (περιπου σε 15 ημέρες) αν θα γινει προφυλάκιση ή όχι και αν θα ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι παρουσία στους μπάτσους 1 και 15 του μηνα και χρηματική εγγυήση 20.000 ευρω ο καθένας !!!!

Candia Alternativa

Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης ενάντια στην καταστολή και την εκκένωση της καταληψης Πικπα εχει καλεσθει τη Παρασκευή  18/2/2011-ώρα :  18 :00 στη Πλατεία Λιονταριών-Ηρακλειο

.:: Συνεχής ενημέρωση :

Παρασκευή 18/2/2011 (μεσημέρι): Η παγκρήτια πορεια είχε καλεστεί στην πλατεία Λιονταριών ξεκίνησε κατά τις 7:00 μ.μ. με συμμετοχή περίπου 400 ατόμων ,απο αλληλέγγυους ,φοιτητικόυς συλλόγους, αριστερους,μεταναστες,μαθητες αναρχικούς αντεξουσιαστές . Οι δυνάμεις καταστολής των μπάτσων ηταν αρκετές σε όλο το κέντρο της πόλης,μόλις ξεκίνησε η πορεία απο πισω αρχισαν να ακολουθούν δυο διμοιρίες σε αποσταση περιπου 20-30 μέτρων ενώ παραλληλα της  πορειας στα στενά της πόλης ακολουθούσαν  2-3 διμοιρίες ,επίσης αλλες 2 διμοιρίες φύλαγαν δημόσια κτιρια και τράπεζες.Η πορεία διέσχισε την  διαδρομή  Λιοντάρια- καλοκαιρινου -αγιου μηνα-πλατεία Κορνάρου-πλατεία Ελευθερίας-Δικαιοσύνης-Λιοντάρια -25ης Αυγούστου και κατέληξε στην κατάληψη ευαγγελισμού οπου και διαλύθηκε.Κατά την διάρκεια της πορείας ,που ειχε δυνατό παλμό,μοιράστηκαν αρκετά κείμενα και γράφτηκαν συνθήματα με τον κόσμο  να ανταποκρινεται και να βγαίνει στις πόρτες των καταστημάτων και των σπιτιών για να δει τι συμβαινει και να διαβάζει τα κείμενα που μοιράζοταν .

Candia Alternativa


.:: Συνεχής ενημέρωση :

Παννελάδικές Κινήσεις Αλληλεγγύης στους 4 συλληφθέντες και στην κατάληψη Πικπα

20/2/2011 : Γιάννενα:

Πανό αλληλεγγύης για Πικπα ,Αναρτήθηκε το πανό στο πανεπιστήμιο έξω από τον χώρο της νέας κατάληψης κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους ελεύθερους χώρους ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ


——————————————————————————————————————————————


18/2/2011: Βεροια:

Παρεμβαση αλληλεγγυης στην καταληψη πικπα και στους διωκομενους για αυτην την υποθεση πραγματοποιοιθηκε στο κεντρο της βεροιας απο το στεκι μπαρουτι.Αναρτηθηκε πανο,φωναχτηκαν συνθηματα και μοιραστηκε το κειμενο των αλληλεγγυων του Ηρακλειου.
10 100 1000αδες καταληψεις εναντια σε ενα κοσμο οργανωμενης πληξης.
Καμια διωξη στους διωκομενους.

 

πηγη: https://athens.indymedia.org

.:: Συνεχής ενημέρωση :

Πέμπττη 24/2/11 :Το συμβουλιο πρωτοδικών αποφάσισε την μη προφυλακιση των 2 συλληφθεντων,το συνολικό ποσό των εγγυήσεων ειναι 46000 ευρω,απ’αυτα, τα 6000 πρέπει να κατατεθούν τηΔευτέρα (σε 4 μέρες), ενω για τα υπολοιπα 40000 υπάρχει προθεσμία 2 εβδομάδων.Αναμένεται η αποφαση της ενστασης του δικηγορου για το αν θα μειωθούν οι εγγυήσεις (για τα 2 κακουργηματα) ή αν θα παραμείνουν στα 40000.

(+) προσθέστε περισσότερες πληροφορίες σχολιάζοντας το άρθρο

 

 

6 σχόλια

1 ping

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Επίδειξη όγκου έκαναν χθες οι αντιεξουσιαστές 19/02/2011 στο 20/02/2011 στις 20:54

    Ελεύθερες αφέθηκαν χθες οι δύο κοπέλες που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά την αστυνομική επιχείρηση στο κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, ενώ προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορούμενοι από τους συνολικά τέσσερις συλληφθέντες, με την οριστική απόφαση επί της προφυλάκισής τους να λαμβάνεται πλέον μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το Δικαστικό Συμβούλιο, λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή. Για “στημένη” δικογραφία έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχάλης Σφακιανάκης. Στο μεταξύ, παγκρήτιο και μεγάλο σε όγκο συλλαλητήριο κατά της “καταστολής” πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στο Ηράκλειο, με παγκρήτια κινητοποίηση όμως και της Αστυνομίας, ενώ νωρίτερα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νεαρά άτομα με πανό και συνθήματα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους. Είχε προηγηθεί κατάληψη στο κτήριο του Πταισματοδικείου.
    Η διαφωνία εισαγγελέα κι ανακριτή επί της προφυλάκισης ή μη της μίας γυναίκας και του 26χρονου άνδρα, τους οποίους βαρύνουν κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις, αποτέλεσε, όπως ορίζει και ο νόμος, την αιτία της αποφυλάκισής τους. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την προφυλάκισή τους, ενώ ο ανακριτής ήταν αυτός που πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
    Όσον αφορά στις δύο κοπέλες σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί πλημμελημματικού χαρακτήρα διώξεις, αφέθηκαν ελεύθερες επίσης με περιοριστικούς όρους και με την καταβολή εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ έκαστη.

    «Δε βρέθηκαν στοιχεία»

    Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Μιχάλης Σφακιανάκης έκανε λόγο για “στημένη” δικογραφία, τονίζοντας ότι δε βρέθηκαν στοιχεία που να τους βαρύνουν ποινικά, ενώ δεν έπεσαν βόμβες μολότοφ στην περιοχή, κατατάσσοντας παράλληλα την εν λόγω περίπτωση σε μια πανελλαδικού τύπου προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.
    «Στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα σήμερα, κάποιοι έχουν αποφασίσει να δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις στην Ελλάδα και μια από αυτές επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στο Ηράκλειο αυτές τις ημέρες. Αν λάβουμε υπόψη μας τις πληροφορίες που λένε για μετακινήσεις τεράστιων αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα στις 23 Φλεβάρη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι επιχειρήσεις δήθεν ανακατάληψης χώρων που έχουν επί σειρά ετών καλυφτεί λόγω της ανικανότητας του Δημοσίου να τα διαχειριστεί στοχεύουν στο να δημιουργήσουν έκρυθμες καταστάσεις. Δυστυχώς στο Ηράκλειο επιχειρήθηκε, πέρα από τις γραφικότητες της ανακατάληψης, να στηθεί και μια δικογραφία για τρομοκρατικές ενέργειες, η οποία έπασχε», τόνισε.

    Προφορικές καταθέσεις

    Ερώτημα, όπως τόνισε ο ίδιος, αποτελεί γιατί άλλαξε χέρια η δικογραφία, όπως και γιατί η κατηγορία για τις μολότοφ να στηρίζεται μόνο σε προφορικές καταθέσεις μαρτύρων, ενώ κανείς από τους περίοικους επί της οδού Μεραμβέλου, όπου βρίσκεται το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, δε διαμαρτυρήθηκε για τις βόμβες μολότοφ.
    «Αυτός που προσπάθησε να στήσει τη δικογραφία στήριξε το στήσιμο μόνο σε μαρτυρικές καταθέσεις, ανίκανος όμως να βρει οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, διότι όταν μόνο σε καταθέσεις στηρίζεται η ρίψη 15 βομβών μολότοφ – εκ των οποίων εξεράγησαν οι δέκα και στους γύρω δρόμους από την οδό όπου φέρεται να εξεράγησαν και δεν υπάρχει στοιχειώδες ίχνος εμπρησμού – αυτό δείχνει απλά την πρόθεση. Όταν οι δικογραφίες αλλάζουν χέρια εισαγγελέων, νομίμως μεν, πλην όμως παραδόξως, φαίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρξει δήθεν σοβαρότερη ή, τέλος πάντων, επικινδυνότερη διαχείριση της υποθέσεως. Ευτυχώς στο Ηράκλειο έχουμε δικαστές οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν κάτω από τα γράμματα μιας δικογραφίας και να αξιολογήσουν τα στοιχεία της. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η διωκτική Αρχή δεν έχει νομική παιδεία, αλλά, αφού στήνει μια δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό, ας φροντίσει τουλάχιστον τίμια να αναφέρει πού και πώς βρέθηκαν στοιχεία ικανά να στηρίξουν μια κακουργηματική κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε φυλακή».
    Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η δήθεν επιχείρηση ανακατάληψης – προκαλεί γέλιο η λέξη – του ΠΙΚΠΑ Ηρακλείου έγινε την ίδια ώρα που με απόφαση της ολομέλειας των επαρχιακών συλλόγων Ελλάδος οι δικηγόροι του Ηρακλείου είχαν καταλάβει το δικαστικό μέγαρο».

    Αρνούνται τις κατηγορίες

    «Όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι», τόνισε χθες με νόημα ο κ. Σφακιανάκης, συμπληρώνοντας ο επίσης δικηγόρος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Οδυσσέας Καλομοίρης ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες «αρνούνται τις κατηγορίες που υπάρχουν σε βάρος τους, ενώ υπάρχουν ζητήματα στη δικογραφία που θα τα διερευνήσει και η ανάκριση και εμείς από την πλευρά μας».
    Οι δικηγόροι υπεράσπισης Μιχάλης Σφακιανάκης και Οδυσσέας Καλομοίρης είχαν υποβάλει αίτημα να γίνει αυτοψία στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αστυνομικών, σύμφωνα με τους οποίους την ώρα των επεισοδίων έπεσαν 15 μολότοφ, εκ των οποίων οι 10 εξερράγησαν κοντά στα πόδια των αστυνομικών. Από τους ισχυρισμούς αυτούς προκύπτουν, άλλωστε, οι κατηγορίες περί απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και περί πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Υπενθυμίζεται ότι την 25χρονη και τον 26χρονο βαραίνουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τις άλλες δύο κοπέλες, 21 και 22 ετών, βαραίνουν πλημμεληματικές πράξεις.

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
    Το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

    Στο μεταξύ, ειρηνικά αποχώρησαν χθες το μεσημέρι τα περίπου εκατό άτομα που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, αναρτώντας πανό, όπου ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Καμία δίωξη στους συλληφθέντες», ενώ παράλληλα φώναζαν συνθήματα και κατά των αστυνομικών οι οποίοι βρίσκονταν παραταγμένοι μπροστά από την είσοδο του Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η δύναμη της Αστυνομίας ήταν ισχυρότατη και κατά τη διάρκεια του μεγάλου σε όγκο παγκρήτιου συλλαλητηρίου κατά της “καταστολής” που πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα με συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου. Αξίζει να τονιστεί ότι χθες το πρωί έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου, επί της οδού Αβέρωφ, αντίκρισαν δεκάδες αντεξουσιαστές, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου, η οποία έληξε ειρηνικά μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, μοιράζοντας παράλληλα ενημερωτικά φυλλάδια για την κινητοποίηση και τους λόγους που είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα με αφετηρία τα Λιοντάρια.

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=803098&srv=95

    • Τσιαπόβεργα στο 20/02/2011 στις 14:08

    Ο αρχικός τίτλος του post πρέπει να ‘ναι “ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ…”, όχι “ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ…”.Μετά, στο χρονικό πρέπει να γραφτεί ότι η πορεία δεν “είχε κατεύθυνση την ανακατάληψη του ΠΙΚΠΑ”: αυτό δεν είχε ρητά αποφασιστεί. Η πορεία πήγε προς τα ‘κει…έτσι: ό,τι να ‘ναι.

    Τέλος (αυτό νομίζω το γράφουν και οι από πάνω, αλλά δεν έκατσα να διαβάσω όλο το κατεβατό, δες το λίγο) δεν “έκρινε ενόχους το δικαστήριο” τους συλληφθέντες: το…δικαστήριο δεν έγινε ακόμα για να κρίνει ενόχους (αποδόθηκαν κατηγορίες από εισαγγελείς – ανακριτές κλπ)

    • Μια διόρθωση στην ενημέρωση για τα κακουργήματα στο 18/02/2011 στις 17:58

    Τα παραπάνω που γράφτηκαν για τους συντρόφους που έχουν κακουργήματα τελικά είναι πρόταση του ανακριτή. Αυτή την ώρα η υπόθεση στο συμβούλιο πηγαίνει χωρίς περιοριστικούς όρους και από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα ισχύσουν ή όχι ή ποια θα είναι η τελική απόφαση.

    • Ελεύθεροι οι τέσσερις έως ότου αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο - Παγκρήτιο συλλαλητήριο το απόγευμα στο 18/02/2011 στις 15:49

    Ελεύθεροι οι τέσσερις έως ότου αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο – Παγκρήτιο συλλαλητήριο το απόγευμα
    Ελεύθεροι, τουλάχιστον, για 15 ημέρες αφήνονται οι τέσσερις συλληφθέντες για τα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου. Λόγω διαφωνίας Εισαγγελέα κι Ανακριτή επί της προφυλάκισης ή μη του άνδρα και της μίας εκ των γυναικών, που βαρύνονται με διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι, ενώ εντός 15ημέρου θα αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο. Για “στημένη δικογραφία” έκανε λόγο ο Συνήγορος υπεράσπισης, Μιχάλης Σφακιανάκης.
    Ελεύθεροι οι τέσσερις έως ότου αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο – Παγκρήτιο συλλαλητήριο το απόγευμα
    Ενημερώθηκε: 18.02.2011 // 15:25

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες για τα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά την αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ.
    Η διαφωνία Εισαγγελέα κι Ανακριτή επί της προφυλάκισης ή μη των δύο από τους τέσσερις – της μίας γυναίκας και του 26χρονου άνδρα – τους οποίους βαρύνουν κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις, είχε ως αποτέλεσμα, όπως ορίζει ο νόμος, την αποφυλάκισή τους. Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση των δύο, ενώ ο Ανακριτής πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    Προσωρινά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ την οριστική απόφαση επί της προφυλάκισης θα λάβει εντός 15 ημερών το Δικαστικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά τις δύο γυναίκες, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί πλημμελημματικού χαρακτήρα διώξεις, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους και με την καταβολή εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ έκαστη.

    Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο συνήγορος υπεράσπισης, Μιχάλης Σφακιανάκης έκανε λόγο για “στημένη δικογραφία”, καθώς όπως τόνισε, δε βρέθηκε τίποτα ποινικά κολάσιμο στην κατοχή τους, ούτε έπεσαν μολότοφ στην περιοχή. “Όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι” – τόνισε ο ίδιος με νόημα, αναφέροντας ότι συγκεκριμένες περιπτώσεις εντάσσονται σε μια πανελλαδικού τύπου προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης είχαν υποβάλλει αίτημα να γίνει αυτοψία στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αστυνομικών, σύμφωνα με τους οποίους την ώρα των επεισοδίων, έπεσαν 15 μολότοφ, εκ των οποίων οι 10 εξερράγησαν κοντά στα πόδια των αστυνομικών. Από τους ισχυρισμούς αυτούς προκύπτουν, άλλωστε, οι κατηγορίες περί απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και περί πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

    Υπενθυμίζεται ότι τους δύο από τους τέσσερις βαραίνουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τις άλλες δύο γυναίκες βαραίνουν πλημμεληματικές πράξεις, ωστόσο η υπόθεση θεωρείται ενιαία κιέτσι συμπαρασύρεται η υπόθεση και των δύο “ελαφρύτερων” περιπτώσεων.
    Εν τω μεταξύ ειρηνικά αποχώρησαν τα περίπου 60-70 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών αλλά και υπέρ της απελευθέρωσης των συλληφθέντων.

    Παρατεταγμένη μπροστά από την είσοδο του Δικαστηρίου, πάντως, βρισκόταν διμοιρία των ΜΑΤ, προς αποφυγή επεισοδίων.

    Παγκρήτιο συλλαλητήριο κατά της “καταστολής” το απόγευμα

    Εν τω μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές, ενόψει της απογευματινής κινητοποίησης των αντεξουσιαστών, οι οποίοι προγραμματίζουν παγκρήτιας εμβέλειας συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, με αφετηρία την πλατεία Λιονταριών.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις προσπάθειες “καταστολής” όπως καταγγέλλουν οι αντεξουσιαστές, μετά και την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ.
    http://www.cretalive.gr/new/24992/crete/Arnountai_ti_summetochi_tous_sta_epeisodia_oi_tesseris_sullifthentes

    • Αύριο απολογούνται οι τέσσερις συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια - Μικροεπεισόδια έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στο 17/02/2011 στις 18:19

    Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά τη γνωστοποίηση της προσωρινής κράτησης των τεσσάρων συλληφθέντων για τα επεισόδια της νύχτας της Τετάρτης.

    Έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ σε πανό που είχαν αναρτήσει αναγραφόταν το σύνθημα “Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας – Καμία δίωξη στους 4 συλληφθέντες”.

    Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν παρατεταγμένοι άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους περίπου 60 νεαρούς που βρίσκονταν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου για συμπαράσταση στους συλληφθέντες. Η κίνηση των αστυνομικών είχε ως στόχο να μπουν εύκολα στα αυτοκίνητα οι συλληφθέντες προκειμένου να οδηγηθούν στο κρατητήριο. Ακολούθησαν φραστικές αντιπαραθέσεις καθώς
    και ρίψη αντικειμένων. Λίγη ώρα αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν, και οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν με μικρή πορεία στην πλατεία Λιονταριών.

    Αύριο απολογούνται οι τέσσερις

    Στις 11.00, αύριο, απολογούνται οι τέσσερις συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο του Ηρακλείου, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ. Οι τρεις γυναίκες και ο ένας άνδρας κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι μέχρι την αυριανή απολογία τους.

    Σε βάρος των τεσσάρων (τρεις γυναίκες, ηλικίας 22, 22 και 25 χρονών και ένας 26χρονος άνδρας) αλλά και όσων βρέθηκαν και ενεπλάκησαν στα χθεσινά επεισόδια στο Ηράκλειο, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, διατάραξη κοινής Ειρήνης, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, Αντίσταση, Νομοθεσία Περί Οπλών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, Επικίνδυνη σωματική βλάβη.

    Οι συλληφθέντες ήταν μεταξύ των αντεξουσιαστών που περίπου στις 9 το βράδυ της Τετάρτης κατευθύνθηκαν προς το ΠΙΚΠΑ και επιτεθήκαν στις εκεί αστυνομικές δυνάμεις με μολότοφ, πέτρες και ξυλά με σκοπό την ανακατάληψη του κτηρίου.

    Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να τραυματιστεί ένας Αστυνομικός από ρίψη πέτρας και να συλληφθούν οι τρεις γυναίκες και ο 26χρονος, ενώ κατασχέθηκαν τρία κοντάριαμήκους 1,15 m και ένα ξύλινο καδρόνι 0,75 m

    • Ηρακλειο:Αναβολη για αυριο παρασκευη 18/2/11 πηραν οι 4 συλληφθέντες στο 17/02/2011 στις 13:53

    Οι 4 συλληφθέντες πήραν αναβολή για αύριο Παρασκευή 15/2/11 ενω Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους αλληλέγγυους που ηταν συγκεντρωμενοι στα δικαστηρια Ηρακλειου , οι οποίοι τώρα αποχωρούν προς το κεντρο φωναζοντας συνθηματα.

  1. […] ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Α/Α ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.