Ενημέρωση για τις πορείες της 6/12/10 στην Κρήτη

Ηράκλειο 6-12-10 : Μεγάλη συμμετοχή στην πρωινή πορεία στο Ηράκλειο. Πολύς κόσμος, κυρίως μαθητές και φοιτητές και μια μικρή ομάδα καθηγητών επίσης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και μετά τις 11.30 κατέβηκαν στο δρόμο.
Η διαδρομή ήταν η κλασική, Δικαιοσύνης-Καλοκαιρινού-Αγ. Μηνά-πλατεία Ελευθερίας και μετά από μια μικρή στάση εκεί μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών δεν διαλύθηκε αλλά κατευθύνθηκε προς το Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε κατάληψη του κτιρίου και συνέλευση του συντονιστικού μαθητών-φοιτητών.
Στο αναρχικό μπλοκ συμμετείχε αρκετός κόσμος, όπως και σε όλα τα μπλοκ. Ο κόσμος που συμμετείχε είχε πολύ παλμό και φωνάζονταν αντιμπατσικά συνθήματα, ενάντια στο ΔΝΤ, ενάντια στο ξεπούλημα της παιδείας και άλλα. Στη διαδρομή της πορείας, έγιναν επιθέσεις σε αρκετές τράπεζες, όπου σπάστηκαν τα ATM, τζαμαρίες και κάμερες. Για άλλη μια φορά σπάστηκε η πόρτα των γραφείων του ΛΑΟΣ και ο κόσμος πέταξε αυγά και μπουκάλια νερού στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.Οι μπάτσοι μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ήδη πάρα πολλοί αλλά δεν έκαναν την εμφάνισή τους πουθενά στη διαδρομή της πορείας. Κινούνταν παράλληλα στα γύρω στενά και κρυμμένοι μέσα σε στοές. Όταν ο κόσμος πορεύονταν προς το Εργατικό Κέντρο, εμφανίστηκαν στο πίσω μέρος 3 με 4 διμοιρίες ακολουθώντας την πορεία. Μια διμοιρία απ΄ αυτούς πέρασε μέσα από το πάρκο Γεωργιάδη, και εκεί ο κόσμος άρχισε να τους κράζει.Στο Εργατικό Κέντρο τώρα, μόλις έφτασαν φοιτητές και μαθητές μπήκαν μέσα για να ξεκινήσει το συντονιστικό αλλά στην αρχή οι υπάλληλοι του κέντρου κατέβασαν τα ρολά. Έγινε μια μανούρα μέσα, και στο τέλος τα άνοιξαν μαζί και τον χώρο των συγκεντρώσεων και άρχισαν να μαζεύονται εκεί για να ξεκινήσει το συντονιστικό. Κάποια στιγμή, και μετά από διάφορα πεσίματα σε ασφαλίτες που ήταν στα γύρω στενά οι διμοιρίες έκαναν μια επίθεση, απώθησαν τον κόσμο μέσα στο κτίριο και για λίγη ώρα έμειναν μέσα αποκλεισμένοι, ενώ παράλληλα οι μπάτσοι έκαναν κυκλωτικές κινήσεις.Τελικά λίγο πριν τις 4.00 οι αποκλεισμένοι του ΕΚΗ κατευθύνονται με πορεία προς τα Λιοντάρια, ασφυκτικά κυκλωμένοι από τους μπάτσους.(Δείτε φωτογραφίες της πορείας πατώντας εδώ : φωτο 1 και εδω : φωτο 2 )

Χανιά 6-12-10 : ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΘ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΑΣΦ-ΑΛΗΤΕΣ ΜΕ ΚΡΑΝΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ.ΠΕΤΡΕΣ, ΑΥΓΑ, ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ.ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΚΥΛΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,ΑΣΦ-ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΟΣΜΟ..ΑΡΚΕΤΟΙ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ3 (ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ,ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ,ΕΝΩ ΑΣΦ-ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΟΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ.ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ (Δείτε φωτογραφίες της πορείας πατώντας εδώ )

Ρέθυμνο 6-12-10 : Αποχή μαθητών σε όλα σχεδόν τα σχολεία του Ρεθύμνου και πορεία στην πόλη, μάλλον προς την αστυνομία. Το απόγευμα στις 18:00 συγκέντωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία.Κατά τις 18:00 άρχισε ο κόσμος να συγκεντρώνεται στο δημαρχείο όπου ήταν και το κάλεσμα. Η πορεία ξεκίνησε περίπου μια ώρα μετά το πολύ. Ακολούθησε δρομολόγιο δημαρχείο, μπατσότμημα, μουσείο και πάλι δημαρχείο. Λίγος παλμός γενικά. Συμμετείχε αρκετός κόσμος παρ’ όλα αυτά, μπλοκ από το τει ρεθύμνου, σεκ και α/α. και κάποια άλλα ίσως που δεν είδα. Πετάχτηκαν τρικάκια με διάφορα συνθήματα ( αντιφασιστικά, αντικρατικά, για εργατικά ατυχήματα και αντιμπατσικά ). Το πρωί έγινε πορεία από μαθητές που από ότι ακούστηκε πέταξαν νεράτζια σε μπάτσους. Ας ενημερώσει κάποιος άλλος για την πρωινή πορεία και για ότι έχει δεν έχω πει είτε καλά είτε καθόλου για την απογευματινή.

πηγή : https://athens.indymedia.org

Συνεχής Ενημέρωση – Δείτε τα σχόλια του άρθρου εδώ :

( + ) προσθέστε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο  αφήνωντας το σχόλιο σας

7 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Xανια ενημέρωση για τα γεγονότα της 6ης δεκέμβρη στο 07/12/2010 στις 15:47

    το πρωί γύρω στις 12.00 αρχίζει και μαζεύεται κόσμος στην πλατεία αγοράς. Η ΕΛΜΕ έχει κυρήξει τρίωρη στάση εργασίας (12.00 με 15.00), οι μαθητές συρέουν από τα σχολεία προς τα κέντρο. Η πορεία ξεκινά κατά τις 1 παρά με περίπου 800 με 1.000 διαδηλωτές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μαθητές. Μπροστά υπάρχει μπλοκ μαθητών από λύκεια, πιο πίσω ακολουθούν μαθητές από γυμνάσια, φοιτητές και εργαζόμενοι.

    Η πορεία κάνει τον κλασικό κύκλο (αγορά-πλατεία, 1866, δημαρχείο, αγορά) και συνεχίζει προς τα δικαστήρια. Στο κέντρο οι μπάτσοι είναι άφαντοι και εμφανίζονται στα νώτα της πορείας όταν μπαίνουμε στην οδό δημοκρατίας για να πάμε προς δικαστήρια. Ακολουθούν 2 διμοιρίες, με ασφαλίτες σε μηχανές κτλ. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για τύπο με ελληνική σημαία στο μπράτσο ο οποίος καθοδηγούσε 2-3 πιστιρίκια που ακουλουθούν πίσω από τους μπάτσους.

    Μόλις φτάνουμε στην πλατεία δικαστηρίων οι διμοιρίες που ακολουθούν σταματούν στο ύψος της εμπορικής, ενώ ένα μπούγιο 7-8 ασφαλιτών με κράνη και κουκούλες προχωρούν λίγο πιο μπροστά στο διάζωμα απέναντι από την άλφα μπανκ. Στα δικαστήρια υπάρχουν 2 διμοιρίες στο αριστερό πάρκιν. Οι μαθητές προσεγγίζουν το σημείο και αρχίζουν να πετούν πολλά αυγά, πορτοκάλια και κάποιες πέτρες. Οι μπάτσοι μένουν ακίνητοι και οπισθοχωρούν λίγο. Έπειτα μια ομάδα μαθητών, μαζί με λίγους καθηγητές φτιάχνουν μια γραμμή μπροστά από τα ΜΑΤ και με μέτωπο προς τους μαθητές, προσπαθώντας να εκτονώσουν την κατάσταση.

    Όταν τα πράγματα ηρεμούν ο κόσμος κινείται για να κάνει τον κύκλο της πλατείας και να συνεχίσει προς δημοκρατίας ξανά. Σε εκείνο το σημείο οι διμοιρίες που ήταν σταματημένες στην εμπορική, μαζί με τους κρανοφόρους ασφαλίτες, πλησιάζουν προς τα δικαστήρια περνώντας πολύ κοντά από τον κόσμο. Οι μπάτσοι αναδιατάσσονται με διμοιρίες έξω από τη ρούμελη, μπροστά στο πάρκιν και μπροστά στα δικαστήρια. Ένα κομμμάτι μαθητών αποχωρεί, συνεχίζει προς δικαστήρια και διαλύεται. Οι υπόλοιποι (γύρω στα 400 άτομα) δεν φεύγουν από το σημείο. Φωνάζονται συνθήματα, που και που πετιούνται κάποιες πέτρες.

    Έπειτα από κάποια ώρα αποχωρούν και συνεχίζουν προς δημοκρατίας. Οι μπάτσοι ενωνονται και κάνουν κίνηση να πλησιάσουν την πορεία. Τότε η πορεία σταματά και ενώ όλος ο κόσμος είναι ήδη στη δημοκρατίας. Ανάβεται ένας κάδος, διαδηλωτές μαζεύουν πορτοκάλια και σπάνε πέτρες. Μετά από λίγο ακολουθεί επίθεση διαδηλωτών στους μπάτσους και αρχίζει κυνηγητό από τις διμοιρίες. Σε εκείνο το σημείο προσαγάγονται κάποιοι μαθητές.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκροτούν πίσω αλυσίδα και ενώ όλος ο κόσμος έχει μπει απόπίσω. Οι μπάτσοι, μαζί με τους ασφαλίτες με κράνη τρέχουν και σταματούν ακριβώς μπροστά στην αλυσίδα που έχει σχηματιστεί. Επικρατεί ένταση και διαδηλωτές που είχαν φύγει μπροστά, επιστρέφουν πίσω για να ενισχύσουν την αλυσίδα. Φτιάχνεται και μια πλαινινή αλυσίδα και υνεχίζουμε οπισθοχωρόντας με τους μπάτσους κολλητά στην πίσω αλυσίδα και τους ασφαλίτες στα πεζοδρόμια να κοζάρουν κόσμο και έτοιμοι για συλλήψεις.

    Μετά από 100 μέτρα οι μπάτσοι απρόκλητα επιτίθενται στην πίσω αλυσίδα, τη διαλύουν και συλλαμβάνουν κάποιο κόσμο. Συνεχίζουμε και καταλήγουμε αγορά, όπου οι μπάτσοι περικυκλώνουν ασφυκτικά τον κόσμο. Ο κόσμος παραμένει στην αγορά, απαιτώντας να φύγουν οι μπάτσοι. Μετά από κάποια ώρα και σιγά-σιγά οι μπάτσοι απομακρύνουν μια μια τις διμοιρίες. Κάποιος κόσμος αρχίζει και συγκεντρώνεται στο μπατσομέγαρο για τους συλληφθέντες. Δίνεται νέο ραντεβού στις 18.00 στην αγορά για πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες. Μέχρι εκείνη την ώρα οι πληροφορίες λένε για 8 προσαγωγές. 6 μαθητές, ένας φοιτητής και ένας καθηγητής μέλος του συλλόγου αδιόριστων.

    Το μεσημέρι συνεχίζει και συγκεντρώνεται κόσμος έξω από το μπατσομέγαρο. Λόγω κακής συνεννόησης και αποπροσανατολιστικών φημών (δεν μαζευόμαστε αγορά, αλλά κατευθείαν μπατσομέγαρο) όσοι πάνε στην αγορά, αρχίζουν ανά ομάδες και μαζεύονται στο μπατσομέγαρο, με αποτέλεσμα να μην γίνει η πορεία που είχε κανονιστεί.

    Εν τω μεταξύ οι 5 από τους 8 προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες και κρατούνται οι υπόλοιποι τρείς. Κατά τις 19.00 και ενώ ο κόσμος συνεχίζει και μαζεύεται στο μπατσομέγαρο (100 άτομα) οι συληφθέντες αφήνονται ελεύεθεροι με κατηγορίες. Στους 2 μαθητές (13 χρονών) απαγγέλονται κατηγορίες για απρόκλητες σωματικές βλάβες, εμπρησμό (για τον κάδο), φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη οικιακής ειρήνης. Στους γονείς των δύο μαθητών απαγγέλθηκε κατηγορία για παραμέληση ανηλίκου. Στον καθηγητή απαγγέλθηκε κατηγορία για επίθεση σε αστυνομικό.

    Αργότερα ο κόσμος επέστρεψε στο κέντρο. Στην πλατεία αγοράς παρέμεινα γύρω στα 40 άτομα. Στις 9 το βράδυ μαθητές είχαν κανονίσει συγκέντρωση στην πλ. αγοράς στην μνήμη του Γρηγορόπουλου. Όταν κόσμος ήταν περίπου γύρω στα 60-70 άτομα εμφανίστηκαν διμοιρίες και ασφαλίτες με κράνη και άρχισαν να τραμπουκίζουν τον κόσμο, για να τν διώξουν. Εκεί προσαγάγεται ένας μαθητης ο οποίος αργότερα αφήνεται ελεύθερος.

    Ακολουθεί συντονιστικό μαθητών-φοιτητών και με άλλο κόσμο σε σχολείο της πόλης. Όλο το βράδυ ασφαλίτες και τζιπάικα κάνουν βόλτες στο κέντρο της πόλης και ασφαλίτες με μηχανές περνούν προκλητικά έξω από το σχολείο που γινόταν η συνέλευση. Αποφασίζεται να καλεστεί πορεία σήμερα τρίτη στις 19.00 στην πλατεία αγοράς.

    Ας συμπληρώσει όποιος είναι και τί ακριβώς έγινε το βράδυ στη συγκέντρωση στην αγορά και την επέμβαση των μπάτσων.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1233435

    • Ηρακλειο απογευμα ενημερωση στο 07/12/2010 στις 01:20

    Η πορεία τελείωσε πριν περιπου μιαμιση ώρα,
    παρα πολλοί μπάτσοι (τουλάχιστον 6-7 διμοιρίες) με διμοιρία να είναι περίπου στα 15 μέτρα απο το μπλόκ και τους άλλους στα παράλληλα στενά, απο κόσμο ίσως μια 400αρια άτομα, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο στην διάρκεια της πορείας. Γενικά πρώτος στόχος ήταν να σπάσει η απαγόρευση του συνέρχεσθαι.Σήμερα έχει παίξει τρελή τρομοκρατία όλη τη μέρα στην πόλη. Χοιρινά παντού και με τους κάγκουρες δίας να είναι στημένοι στο άγαλμα του βενιζέλου με αναμμένους φάρους το βράδυ.
    Στα θετικά, γενικά έπαιξε καλή συννενόηση στο ενιαίο μπλοκ της πορείας και δεν είχαμε παρατράγουδα και κνιτοσυμπεριφορές.
    Απο την άλλη πλευρά κρατήθηκε η ψυχραιμία και δεν είχαμε ακυρα σκηνικα που θα μπορούσαν να βάλουν σε σίγουρο κίνδυνο το μπλοκ

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1232380

    • Χανια ενημερωση στο 07/12/2010 στις 01:19

    Οι δύο ανήλικοι (13ετών) αφέθηκαν ελέυθεροι διότι νομικά δεν μπορεί να τους ασκηθεί καμία δίωξη, θα ασκηθεί μάλλον δίωξη στους γονείς τους για αμέλεια ανηλίκου, δεν γνωρίζουμε όμως ακριβώς ακόμα την δικογραφία.
    Ο έτερος συλληφθέντας, αδιόριστος εκπαιδευτικός, αφέθηκε ελέυθερος με μια κατηγορία, θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1232450

    • Χανια πορεια απογευμα στο 06/12/2010 στις 20:19

    …αφήσαν και τους υπολοιπούς.ειναι λίγο θολές οι πληροφορίες για το αν θα υπάρξουν κατηγορίες.λενε οτι για τους ανηλικους ίσως κατηγορηθούν οι γονείς για αμελεια και για τον αδιόριστο ίσως για διαταραξη.ας ενημερωση κάποιος που γνωρίζει καλύτερα.

    • Ηρακλειο πορεια απογευμα στο 06/12/2010 στις 19:47

    η πορεια αυτη την στιγμη ειναι στον δρομο..αριθμο ατομων δεν ξερω ακριβη..μπατσοι στα γυρο στενα και πισω απ τν πορεια αλλα γενικοτερα χαλαρα τα πραγματα…πανε για την συνιθησμενη κυκλα

    • Ηρακλειο πορεία στο 06/12/2010 στις 19:25

    πριν απο λιγο στις ειδησεις τοπικου καναλιου ανακοινωθηκαν οτι εγιναν 9 προσαγωγες ατομων οι οποιοι τελικα αφεθηκαν ελευθεροι .

    • Ενημέρωση απο τοπικα ΜΜΕ στο 06/12/2010 στις 16:58

    Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου συνεδρίαζε το συντονιστικό όργανο των φοιτητών, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, όταν ομάδα που ανήκει στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, διέκρινε στο ύψος του πάρκου Γεωργιάδη, μία διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν σε επιφυλακή.

    Ξεκίνησε ένας πετροπόλεμος εκ μέρους των φοιτητών προς τους άνδρες των ΜΑΤ, οι άνδρες κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα κάποιοι φοιτητές να καταλήξουν μέσα στο ΕΚΗ, όπου “ταμπουρώθηκαν”, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας. Οι νεαροί από το ΕΚΗ κατευθύνθηκαν κατόπιν με πορεία προς τα Λιοντάρια, ενώ στενή ήταν η επίβλεψη των ΜΑΤ.

    Nωρίτερα, πορεία είχε πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου από μαθητές και φοιτητές, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που πριν δύο χρόνια έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια.
    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας: άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδο στην πλατεία Κορνάρου, ενώ αυγά εκσφενδονίστηκαν εναντίον των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επί της οδού Αβέρωφ.

    Εν τω μεταξύ, δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζεται για τις 18.00 από το συντονιστικό των φοιτητικών συνελεύσεων, με αφετηρία την πλατεία Λιονταριών.

    Επεισόδια με πετροπόλεμο και προσαγωγές συνόδευσαν το συλλαλητήριο που πραγματοποίηθηκε νωρίτερα σήμερα, στο κέντρο των Χανίων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Συγκεκριμένα, ομάδα των διαδηλατών άρχισε να πετά πέτρες και ξύλα σε τζαμαρίες τραπεζών και καταστημάτων ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στη τζαμαρία πολυκατοικίας.

    Παράλληλα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο λαιμό από πέτρα και διεκομίσθη στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

    Πορεία θα πραγματοποιηθεί και στο Ρέθυμνο την ίδια ώρα, με αφετηρία το δημαρχείο του Ρεθύμνου.

    http://cretalive.gr

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.